احتکار خانگی به 5 دهک پائین جامعه آسیب میزند/ مسئولان اقتصادی اعتمادسازی کنند
امیر محمود حریرچی، جامعهشناس و استاد دانشگاه در گفتگو با خبرنگار جامعه گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، با اشاره به وضعیت اقتصادی اخیر کشور و واکنش مردم در هجوم به فروشگاهها و انبار کردن مواد غذایی، اظهار کرد: نیمی از مردم کشور ما را پنج دهک پایین جامعه تشکیل میدهند که جزو فقرا و نیازمندان محسوب میشوند. متأسفانه در چنین وضعیت اقتصادی، این گروه جامعه بیشترین لطمه و آسیب را میخورند زیرا توانایی خرید و انبار کالاها و محصولات غذایی را ندارند.
وی ادامه داد: احتکار خانگی توسط نیم دیگر جمعیت کشور که جزو طبقه متوسط و رو به بالا هستند، صورت میگیرد و تنها قشر مرفه میتوانند با هجوم به فروشگاههای زنجیرهای، مواد غذایی و کالاهای موجود را بیشازحد نیاز خود، خریداری و انبار کنند.
حریرچی به دلایل چنین وضعیتی اشاره کرد و گفت: بسیاری از ما ایرانیان، مصرفگرا شدهایم و ایرانیان جزو مصرفکنندهترین جوامع دنیا بهشمار میآیند و دلیل دیگر اینکه نسبت به مسئولان و متولیان کشور، بیاعتماد هستیم و تحت تأثیر افزایش قیمتها و حباب بازار، نسبت به خریداری و ذخیره مواد غذایی واکنش نشان میدهیم.
حریرچی گفت: متأسفانه آنچه در این کشور گران و نایاب میشود کماکان در همان وضعیت گرانی باقی میماند و ارزان نمیشود. به همین دلیل برخی مجبورند بهدلیل نیازهای اساسی و روزانه خود، کالاهای مصرفی را خریداری و انبار کنند، پیش از آنکه دوباره گرانتر شوند. همچنین برخی از مردم هم از روی ولعی که دارند، از ترس و نگرانی گران شدن کالاها به انبار مواد غذایی در منزل میپردازند.
به گفته حریرچی این وضعیت به طبقات پایین جامعه بیشترین لطمه را میزند زیرا آنها باید برای تأمین حداقلهای نیاز روزانه خود هزینههای بسیاری بپردازند و اجناس گرانی خریداری کند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: دولت و حاکمیت باید در بین مردم اعتمادسازی کنند و با محتکران اصلی بهصورت جدی و قانونی برخورد کنند تا از این طریق نشان دهند که با مردم همراه و همدل هستند اما متأسفانه هماکنون کنترل و نظارتی بر روند گرانی و احتکار در بازار وجود ندارد و این موضوع موجب نگرانی و بیاعتمادی مردم به نهادها و مسئولان میشود.
وی یادآور شد: امروز افزایش قیمتها در بازار بهصورت روزانه نیست، بلکه در لحظه و ساعت شاهد افزایش قیمتها هستیم و هر کس هرگونه که میخواهد، اجناس خود را در بازار عرضه میکند. بنابراین بینظمی در بازار به حدی رسیده که فردی سیبزمینی را با خاک و گل عرضه میکند تا به دلیل افزایش وزن آن، هزینه بیشتری را از خریدار دریافت کند و یا حتی برخی، گوجهفرنگی را چند برابر بیشتر از قیمت بازار عرضه میکنند. متأسفانه مردم ما آنقدر مصرفکننده شدهاند که این محصولات مواد اصلی غذای روزانه ما را تشکیل میدهد، درحالیکه اگر اعتماد و همکاری میان دولت و مردم وجود داشته باشد، مردم میتوانند وضعیت موجود را قدری تحمل کنند تا قیمتها ثبات یابد.
حریرچی اظهار کرد: متأسفانه مردم در کنترل و نظارت بازار و قیمت مواد غذایی، اعتماد لازم به مسئولان اقتصادی کشور ندارند، بنابراین همکاریهای لازم را با نهاد حاکمیت نمیکنند و شاهد انبار کردن محصولات غذایی و ولع بیشازحد برای کالاها هستیم، درحالیکه در کشورهای پیشرفته زمانی که چنین اتفاقی میافتد، مردم بهسمت فروشگاهها هجوم نمیبرند و قفسهها را خالی نمیکنند چون به دولتمردان و حاکمیت کشور در کنترل قیمتها و وضعیت بازار اعتماد دارند.
این جامعهشناس تصریح کرد: متأسفانه افشاگریهایی که مسئولان کشور نسبت به هم انجام میدهند نیز به بیاعتمادی مردم نسبت به مسئولان دامن میزند زیرا مسئولان در این افشاگریها نشان میدهند که در فساد اقتصادی و افزایش قیمت کالاها دخیل هستند. بهعنوانمثال وقتی رئیس بانک مرکزی اعلام میکند که سلطان سکه با مجوز آنها سکه را خریداری کرده است و یا زمانی که هر لحظه قیمت ارز و دلار با مجوز دولت افزایش پیدا میکند، مردم را نسبت به مسئولان بیاعتماد میکند.
وی ادامه داد: مسئولان کشور دچار روزمرگی و سردرگمی شدهاند و با این شرایط، بیاعتمادی در مردم ایجاد کردهاند، بهطوریکه شامل بیاخلاقی در قالب احتکار خانگی کالا هستیم.
حریرچی برای بازگشت آرامش روانی به جامعه توصیه کرد: مسئولان باید نشان دهند که درایت و توانایی کنترل و نظارت بر بازار کشور را دارند و با مفسدان و محتکران بهصورت قانونی و جدی برخورد کنند اما مسئولان رطبخورده نمیتوانند منع رطب کنند.
وی افزود: متأسفانه در شرایط موجود مردم از هر فرصتی سوءاستفاده میکنند تا سر یکدیگر کلاه بگذارند و خشونت و پرخاشگری در بین مردم افزایش یافته و آنان را نسبت به یکدیگر بیرحم کرده است.
انتهای پیام/4044/4076
انتهای پیام/