آیتالله هاشمیرفسنجانی: در انتخابات 92 همه چیز بر اساس فشار بر مردم بود ولی مردم، بدون هزینه آنها را ترساندند/معلمها نمیتوانند با این حقوق با شادی وارد کلاس شوند
به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری آنا، صبح امروز آیتالله اکبر هاشمیرفسنجانی به عنوان مهمان اصلی سومین روز از اجلاس مدیران و رؤسای آموزش و پرورش به همراه همسرش، عفت مرعشی، در سالن همایشهای برج میلاد حضور یافتند.
همین که آیتالله وارد این اجلاس شد، با تشویق وسیع مدیران و رؤسای آموزش و پرورش مواجه شد. آنها مدام شعار میدادند «هاشمی، هاشمی خدانگهدار تو» و «صل علی محمد، یاد خمینی آمد».
وقتی که رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در جایگاه سخنران قرار گرفت، حضار با تشویق زیاد به هاشمی اجازه نمیدادند سخنرانیاش را آغاز کند.
آیتالله با بیان اینکه از تشویقهای حضار احساس شرمندگی میکند، در نهایت وقتی با اصرار از حضار خواست که بنشینند سخنانش را با تشکر از معلمان و وزارت آموزش و پرورش آغاز کرد و با دیدن تصاویر شهیدان رجایی و باهنر در این اجلاس با گرامیداشت یاد و خاطره آنها اظهار کرد: خوشبختانه اقدامات آنها تا امروز ادامه دارد و مجموعه آموزش و پرورش به واسطه اقدامات تأثیرگذار این دو شهید بزرگوار مؤثرترین بخش جامعه است.
رئیس هیئت مؤسس و هیئت امنای دانشگاه آزاد اسلامی افزود: امروز دانشآموزان کشور کم شدهاند و به 12 میلیون رسیدهاند؛ ولی همچنان تربیت اصلی دانشآموزان برعهده معلمان است و این معلمان هستند که آنها را به شخصیتهای بزرگ تبدیل میکنند. معلمان مستقیما با روح و روان فرزندانمان در ارتباطاند و کلمهکلمه حرفهایشان بر روی فرزندان اثر میگذارد.
با انتخاب 92، مردم توان دیگری گرفتند و مسئولان نهیب خوردند. خداوند عادل است نمیگذارد حق مظلوم ضایع شود، کسی که ظلم میکند نمیتواند از حق مردم بگریزد. خواست مردم ناباورانه محقق شد و آن تحول مد نظر آغاز شد |
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: اینکه میگویند چیزی در اقصینقاط کشور وجود دارد در مورد شما معلمان صدق میکند شما در اقصینقاط ایران هستید باید بر روی این مجموعه حساب بزرگی باز شود.
هاشمیرفسنجانی ادامه داد: مسئولیت وزارت آموزش و پرورش برعهده دکتر فانی است؛ وی از دوستان رجایی و باهنر است و آشنایی اینها به پیش از انقلاب برمیگردد؛ امیدوارم این یار آن شهدا تحولی بزرگ در آموزش و پرورش و در جامعه ایجاد کند.
تندروهای بیترمز همیشه به کشور آسیب زدهاند
وی با اشاره به شعار اجلاس مدیران و رؤسای آموزش و پرورش با عنوان «امروز تحول، فردا بالندگی»، گفت: شعار خوبی برای این اجلاس انتخاب کردید؛ چراکه متناسب با شرایط و دوره امروز است. من شرایط کنونی کشور را زمان تحول میبینم، ما در دوره گذشته دچار انحراف بزرگ شدیم؛ البته قبل از آن هم دچار فراز و نشیبهایی شدهایم که به ما آسیب زده است. افراط و تفریط همیشه مضر است. بیتفاوتها و تندروهای بیترمز همیشه به کشور آسیب زدهاند. شاید این افراطیون در شرایط خاص بتوانند مؤثر باشند اما در مجموع ما بهرهای از افراط و تفریط نمیبریم چراکه افراط و تفریط اول از همه مخالفت با اسلام و قرآن است.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: شاید آنهایی که به دنبال افراط و تفریط هستند از نظر خودشان فکر کنند که فداکاری میکنند در صورتی که اینگونه نیست؛ اکنون عدهای خودشان را مجاهدین پیشتاز اسلام میدانند. آنها که القاب داعش، بوکوحرام و سایر را برای خود در نظر گرفتهاند دنیا را به این روز انداختهاند. آنها با خفقان و آتش و با تفکر سلفی و وهابی که برای قرنها پیش است، میخواهند به جهان آسیب بزنند. متأسفانه جنبه سربازگیری نیز دارند، جوانهایی که در سرتاسر دنیا سرخورده و ناامیدند را جذب میکنند و به آنها سلاح میدهند و به جای ساختن انسانها، انسانها را قربانی میکنند.
هاشمیرفسنجانی با بیان اینکه «مهمترین نیاز امروز تحول است آن هم تحول همهجانبه واقعی»، ادامه داد: برای ایجاد تحول خداوند درسش را داده است و میگوید «انتظار نداشته باشید خداوند سرنوشت شما را از راه دیگری درست کند خدا اگر بخواهد کاری انجام دهد از درون شما شروع میکند»، ما باید از خودمان شروع کنیم، خوشبختانه مردم تحولخواه شدهاند و در این شرایط این اتفاق افتاده است. در سال 92،با وجود اینکه همه چیز از سوی برخی نهادها بر اساس فشار به مردم برای جلوگیری از انتخاب درست بود، مردم متوجه شدند و این تغییر را ایجاد کردند.
وی گفت: فکر میشد که مردم مأیوس و ناامیدند؛ ولی مردم یک دفعه و چند روز قبل از انتخابات به صحنه آمدند و خودشان را نشان دادند و بدون هزینه آنها را ترساندند؛ البته آنها درویی که میخواستند بکنند توانستند انجام دهند.
این بخش از سخنان آیتالله هاشمی با تشویق شدید حضار همراه شد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تصریح کرد: با آن انتخاب، مردم توان دیگری گرفتند و مسئولان نهیب خوردند. خداوند عادل است نمیگذارد حق مظلوم ضایع شود. کسی که ظلم میکند نمیتواند از حق مردم بگریزد. خواست مردم ناباورانه محقق شد و آن تحول مد نظر آغاز شد. ادامه تحول سخت است چرا که موانعی وجود دارد ولی مردم تحولی را ایجاد کردند که باید خودشان از آن حراست کنند تا به پایداری برسد.
هاشمیرفسنجانی ادامه داد: این تحول کار عجیب و غریبی بود؛ معمولا نمیگذاشتند چنین اتفاقاتی بیفتد هنوز هم دارند دست و پا میزنند.
این سخنان آیتالله هاشمی نیز با تشویق حاضران جلسه مواجه شد.
دولت قبل انگیزه جلوگیری از تکامل را داشت
وی گفت: میگفتند تابوی مذاکره با آمریکا شکسته است در صورتی که مذاکره با آمریکا از ماهها قبل از انتخابات شروع شده بود. رهبری با وجود پیغام سلطان قابوس، ماهها قبل از انتخابات موافقت کرده بودند که مذاکرهای با آمریکا در زمینه هستهای صورت گیرد. دو اجلاس برگزار شد؛ اما ادامه پیدا نکرد چراکه نیاز به تیمهای مسلط و پشتیبانی کافی داشت. مردم هم خبر نداشتند که بخواهند حمایت کنند. آن زمان دلواپسان هم حتی خبر نداشتند که بخواهند حمایت نکنند. در نهایت مذاکرات از سرگرفته شد و رهبری گفتند که با مذاکره مخالفتی ندارند.
در ابتدای جنگ میخواستیم چند جمله از قطعنامه عوض شود ولی این اتفاق نیفتاد و جنگ هشت سال ادامه یافت با وجود جنگ آنها به این نتیجه رسیدند که به همان حرکت اول بازگردند چراکه به هر قسمت از خاک ایران وقتی حمله میشد ایران شکست نمیخورد و از موضع ضعف وارد نمیشد |
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اضافه کرد: دولت روحانی ذاتا انگیزه کافی برای مذاکره و تحول را داراست ولی دولت قبل انگیزه جلوگیری از تکامل را داشت.
آیتالله هاشمی رفسنجانی که سخنانش برای چندمین بار با تشویق و کف زدنهای ممتد حضار مواجه شده بود، گفت: دکتر روحانی همواره در هر مسئولیتی که داشت متعادل عمل میکرد. در نهایت مذاکرات از سوی این دولت پیگیری شد و کار بسیار سختی بود. در دوره ما هم مذاکراتی انجام شد که البته کوتاهتر بود، آن زمان دلواپس هم در این طرف و هم در آن طرف کمتر بود. آن طرف میخواست که مذاکره کند ما هم میخواستیم که مذاکره کنیم؛ البته چانهزنیها کمتر بود.
او ادامه داد: ما در ابتدای جنگ میخواستیم چند جمله از قطعنامه عوض شود ولی این اتفاق نیفتاد و جنگ هشت سال ادامه یافت با وجود جنگ آنها به این نتیجه رسیدند که به همان حرکت اول بازگردند چراکه به هر قسمت از خاک ایران وقتی حمله میشد ایران شکست نمیخورد و از موضع ضعف وارد نمیشد، ما میخواستیم صلح کنیم ولی از موضع قدرت؛ در نهایت آنها آمدند وارد مذاکره شدند و دو سه تغییر در قطعنامه ایجاد کردیم. همان تغییرات موفقیت بزرگی بود چراکه 8 سال همه تبلیغات علیه ما بود، در سازمان ملل هیچ حامی نداشتیم و وضع ما خیلی بد بود خیلی از کشورها همراه صدام شده بودند و علیه ما بودند. در آن شرایط قطعنامه را به تصویب رساندیم که کار عظیمی بود.
هاشمیرفسنجانی تأکید کرد: همه حرف ما این بود که اول عراق از خاک ما بیرون برود، بعد مذاکره کنیم. شهید رجایی برای تغییر آن شرایط یک جمله معروفی داشت و میگفت «دزدی به خانه شما میآید، جنسهای خوب شما را جمع میکند، بعد میگوید مذاکره کنیم، صاحبخانه با این شرایط میگوید اینگونه نمیشود، ما مذاکره نمیکنیم.» این تعبیر خوبی برای تبیین آن شرایط بود.
او اضافه کرد: وقتی قطعنامه سازمان ملل صادر شد عراق را متجاوز اعلام کرد و برای ما 100 میلیارد دلار غرامت در نظر گرفت البته این یک دهم خسارتهای ما در جنگ نبود ولی در هر صورت موفقیت بزرگی بود که نصیب ما شده بود. دکتر روحانی در آن مذاکرات همیشه حضور داشت و اکنون با همان تجربه و با تیمی که در زمان جنگ در حد معاونت در وزارت خارجه فعالیت میکردند، امروز وارد میدان شدهاند و به خوبی عمل کردند. کسی باور نمیکرد شش تیم تجربهدار با پشتوانه قدرت و امپراتوری تبلیغات در مقابل یک تیم ضربه بخورد؛ البته نه ضربه، آنها میخواستند که اینگونه بشود ما هم همین را میخواستیم.
ما از جنگ سرد خارج شدهایم
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: عدهای میگویند که حق ایران در این تجاوز ضایع شده است؛ دروغ میگویند، آنها یا نمیدانند یا اینکه میدانند و خلاف میگویند. همچنین کنگره آمریکا که با اکثریت جمهوریخواهان است و امپراتوری صهیونیست که در آن نفوذ دارد، تلاش میکنند این توافق را منتفی کنند. این حرفهایی که ما در داخل میشنویم، دهها برابر آمریکاییها میشنوند؛ به آنها میگویند ایران سرتان را کلاه گذاشته است، ما نمیخواستیم کلاه سر کسی بگذاریم. ما با منطق حرف زدیم و به دنبال حقانیت خودمان بودیم. ما هیچگاه دنبال صنعت هستهای نظامی نبودیم ولی آنها این همه اتهام به ما تحمیل کردند که هنوز هم زهرش را احساس میکنیم. سرانجام مذاکرات انجام شد و تحول واقعی صورت گرفت اگر این مذاکرات به موفقیت نمیرسید تحولهای دیگر هم سخت بود.
بعد از اینکه انقلاب پیروز شد برخی از اقدامات شتاب زده و نادرستی انجام دادیم که به شاکله آموزش و پرورش آسیب زد و در آن زمان فورا مدارس غیر دولتی را به دولت دادیم و همچنین تحصیلات تکمیلی را نیز بر عهده دولت گذاشتیم و این اشتباه بود |
آیتالله هاشمیرفسنجانی گفت: امروز ما کشور سربلندی هستیم چرا که از یک جنگ سرد طولانی و مشاجره بسیار حساس بیرون آمدهایم و به گونهای عمل کردهایم که در کنگره آمریکا و صهیونیستها میگویند که ایران به قدرت بزرگی تبدیل شده است و تأکید دارند که اگر ایران همینطور که قرارداد بستهاید پیش برود در ظرف یک سال 20 هزار سانتریفیوژ فعال میکند و در ظرف چند هفته بمب هستهای را آزمایش خواهد کرد؛ در صورتی که ما به دنبال بمب نیستیم آنها دروغ میگویند.
وی با تأکید بر اقتدار علمی کشورمان در زمینه هستهای تصریح کرد: اقتدار علمی در مذاکرات کارساز شد. ما که در مقابل شش کشور قدرتمند دنیا اقتدار نظامی نداشتیم چراکه آنها در یک روز میتوانند دنیا را ذوب کنند؛ اگر قدرتی داریم به خاطر اقتدار علمی است. ما میتوانیم این صنعت را تا آخر به سرانجام برسانیم و حتی اگر تحریم هم باشد باز هم این سواد را داریم که این علم را به پیش ببریم. آنها فهمیدند که قدرت علمی ما در سطح بالایی قرار دارد و این اقتدار علمی پایه تحول واقعی جهانی شده است.
هاشمی رفسنجانی ادامه داد: در اجلاس پیش روی سازمان ملل متحد به نظر میرسد که دو قدرت جهانی یعنی روسیه و آمریکا به همراه ایران سخنرانی خواهند کرد و این سخنرانی در یک بخش علامت این است که برداشت آنها از ایران تغییر کرده است، شما آموزش و پرورشیها معلمان و مدیران کسانی هستید که پایه اولیه این اقتدار علمی را ایجاد کردهاید. پایه اصلی دانشآموزان در دوران دبستان و دبیرستان شکل میگیرد و در دانشگاه به اوج میرسد اگر شما نبودید این تحصیلات را نداشتیم و به اینجا نمیرسیدیم.
رئیس هیئت موسس و هئیت امنای دانشگاه آزاد اسلامی افزود: عشقی که در دل دانشآموزان از معلم خوب و خوشاخلاق شکل میگیرد تا پایان عمر در دلشان میماند. البته انتظار هم این گونه است که معلمان مثل پدران و مادران رفتار کنند و دانشآموزان بدانند که اگر عتابی صورت میگیرد به خاطر همان روحیه پدرانه و مادرانه است.
اجرا نشدن طرح تغییر نظام آموزشی
وی با تأکید بر اینکه باید توجه نظام به آموزش و پرورش بیشتر شود، گفت: ما در دوره سازندگی و بعد از جنگ برای ایجاد ثبات و آینده بهتر به دنبال تقویت آموزش و پرورش بودیم. خوشبختانه دکتر نجفی هم با این تفکر طرح تغییر نظام آموزشی را به تصویب رساند. ولی متاسفانه نمیبینم آن چیزی که تصویب شده است محقق شده باشد بخش بیشتر از آن چیزی که مصوب شده بود مربوط به تربیت نیروهای جوان بود که دستشان با کار فنی آشنا شود، ولی متاسفانه این اقدام به درستی انجام نشد.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با بیان اینکه هزینهها در آموزش و پرورش در هشت سال گذشته بد مصرف شد، اظهار کرد: گفته میشود آموزش و پرورش بزرگ است و نیاز به هزینه فوقالعاده دارد. نظام تاکنون دستش برای هزینه در این وزارتخانه باز نبود. هر چه در اینجا سرمایهگذاری کنیم ضرری ندارد بلکه بازدهیاش بیشتر است.
افتخار تحصیلات تکمیلی خانمها
هاشمی رفسنجانی گفت: اساس کار در دنیا این است که انسانهای عالم و متخصص تربیت کنند این اتفاق در کشور ما کمکم در حال وقوع است و تحصیلکردگان از سطح بالایی برخوردارند.
رئیس هیئت موسس و هئیت امنای دانشگاه آزاد اسلامی تأکید کرد: یکی از افتخارات ما این است که با وجود کم بودن خانمها در عرصه تحصیلات تکمیلی امروز اکثر خانمها تحصیلات تکمیلی دارند و در بیشتر کرسیهای دانشگاهها حضور یافتهاند.
وی افزود: خانمها از لحاظ فکری کمتر نیستند. وقتشان هم بیشتر است و راحتتر میتوانند به تحصیل بپردازند و موفقتر شوند. خوشبختانه راه باز شده است و نصف جمعیتی که تا پیش از این حضور کمتری داشتند اضافه شدهاند و به صحنه آمدهاند.
به گزارش خبرنگار آنا، بانوان حاضر در سالن با تشویقهای خود، این سخنان آیت الله هاشمی رفسنجانی را تایید کردند و در این هنگام رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: این دست زدنها از سوی خانمهای حاضر در این جلسه است، آقایان خیلی دلشان نمیخواست که آنها را تشویق کنند.
معلمان جریان پیوستهای هستند و نمیشود با آنها بد برخورد کرد. خواستهای ندارند، مگر چه میخواهند بگویند؟ معلم نه سودای قدرت دارد و نه سودای مالکیت بلکه عمده سودایش این است که معیشتش تامین شود |
ضربه برخی اقدامات شتابزده به آموزش و پرورش
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در ادامه تاکید کرد: ما جامعه دانشمندی داریم و این دانش بالاتر میرود و بخش خصوصی نیز وارد شده است.
وی اظهار کرد: بعد از اینکه انقلاب پیروز شد برخی از اقدامات شتابزده و نادرستی انجام دادیم که به شاکله آموزش و پرورش آسیب زد و در آن زمان فورا مدارس غیردولتی را به دولت دادیم و همچنین تحصیلات تکمیلی را نیز بر عهده دولت گذاشتیم و این اشتباه بود.
هاشمی رفسنجانی گفت: اکنون ما به توسعه همهجانبه عملی نیازمندیم. توسعه علمی فقط باخواندن درس به وجود نمیآید بلکه پژوهش نیز باید مورد توجه قرار گیرد. ذات انسان پژو هشگر است و باید روحیه پژوهشگری در دانش آموزان تقویت شود.
وی با بیان اینکه کارآفرینی باید در اولویت قرار گیرد، افزود: کارآفرینی مهم است. همین که کسی درس بخواند و دانشنامه خوب بگیرد و کرسی اداری برای خود دست و پا کند خوب نیست. ما باید به سمتی برویم که فرزندانمان کار کنند و تولید یاد بگیرند. تعلیمات حرفه و فن باید تقویت شود. تعجب میکنم که چطور نمیتوانیم مدارس را به دستگاهها مجهز کنیم باید بهترین چیزها در اختیار بچهها باشد.
غفلت از اقیانوس مردم
هاشمی رفسنجانی تاکید کرد: نباید فکر کنیم که بودجه آموزش و پرورش مصرفی است البته به لحاظ اصطلاح بودجهای مصرفی است ولی وقتی معلم انسان میسازد، مگر چیزی از ساختن پل کمتر است؟ وقتی انبوهی از انسانها را بسازد، تأثیر شایانی دارد.
رئیس هیئت موسس و هئیت امنای دانشگاه آزاد اسلامی تأکید کرد: معلمها باید راضی باشند. باید معیشتشان تامین شود. متأسفم از این که آقای دکتر نوبخت میگوید که تبعیض ناروا وجود دارد. نمیدانم چرا این گونه شدهاند که کسانی حقوق بالا میگیرند و کسانی که وقتشان را صرف دانش آموزان میکنند، باید پیاده به دنبال پول بدوند.
هاشمی رفسنجانی در ادامه سخنان خود تأکید کرد: ما از اقیانوس مردم غفلت کردهایم.
معلمها نمیتوانند با این حقوق با شادی وارد کلاس شوند
رئیس هیئت موسس و هئیت امنای دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: در آموزش عالی وضع ما خوب است. کرسیهای خالی زیاد است. در همین دانشگاه آزاد 500 هزار کرسی خالی در کارشناسی داریم. البته در ارشد و دکتری کسری کرسی داریم که باید شرایط رفع این مشکل را فراهم کنیم.
وی گفت:بعد از این توافق اگر تفاوت مالی پیش بیاید باید در آموزش و پرورش تحولی ایجاد کند.
هاشمی رفسنجانی تأکید کرد: معلمها با این حقوق نمیتوانند با شادی وارد کلاس درس شوند. معلمان ما توقع آنچنانی ندارند. بلکه به دنبال کفاف و عفاف هستند متاسفانه ما از فرهنگ اسلامی دور شدهایم.
دنیا به حق ما و به نیت ما پی برده است و به همکاری ما توجه ویژه نشان داده است. نقش ما میتواند بنیادی باشد. مشروط بر اینکه بر اساس اعتدال اسلامی حرکت کنیم |
معلم سودای قدرت و مالکیت ندارد
رئیس مجمع تشخص مصلحت نظام گفت: امیدوارم شما آموزش و پرورشیها امید تحول را ایجاد کنید. البته به شرط اینکه دولت به تعهدش عمل کند.
هاشمی رفسنجانی اظهار کرد: معلمان جریان پیوستهای هستند و نمیشود با آنها بد برخورد کرد. خواسته ای ندارند، مگر چه میخواهند بگویند؟ معلم نه سودای قدرت دارد و نه سودای مالکیت بلکه عمده سودایش این است که معیشتش تامین شود. معلم شاداب کلاس را شاداب میکند و معلم سرخورده به یک کلاس ناامیدی تزریق میکند، شما معلمان قشر خوب جامعه هستید امیدوارم خوبتر هم شویم.
اگر منطق قوی نداریم یک موج رادیویی هم باید ما را بترساند
رئیس مجمع تشخص مصلحت نظام تصریح کرد: اگر زندگی اسلامی داشته باشیم، میتوانیم بسیاری از مسائل را حل کنیم. افتخار قرآن و اسلام این است که امتش را متوسط و معتدل قرار داده است.
هاشمی رفسنجانی گفت: با وجود توافق هستهای وزیر امور خارجه امریکا به منطقه ما آمده است که عربها را آرام کند. آنها میخواهند که ما حضور جهانی داشته باشیم. چرا ما نخواهیم و درها را ببندیم. اگر اراده و منطق ما قوی است نباید از هیچ مذاکرهای بترسیم.
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام تأکید کرد: اگر منطق قوی نداریم یک موج رادیویی هم باید ما را بترساند. ما منطق داریم. ما میتوانیم. این گونه فکر نکنید که 4 سال دیگر زندهاید و کاری نکنید، بلکه فکر کنید که تا آخر میمانید و همه توانتان را به کار گیرید. برای ذخیره آخرتتان هم فکر کنید که همین فردا میمیرید و برای آخرتتان چه اندوخته اید؟
وی گفت: دنیا به حق ما و به نیت ما پی برده است و به همکاری ما توجه ویژه نشان داده است. نقش ما میتواند بنیادی باشد. مشروط بر اینکه بر اساس اعتدال اسلامی حرکت کنیم.
هاشمی رفسنجانی ادامه داد: شما مدیران و معلمان باید به گونهای عمل کنید که هر روز این 12 میلیون دانش آموز یک گام به جلو بروند و بتوانند برای آینده موثر باشند.
وی اظهار کرد: باید بدانید که در آمریکا یک جنگ سرد به وجودآمده است. دو حزب بزرگ جهانی در مقابل هم به خاطر ایران صف کشیدهاند. دموکراتها میگویند که ایران تعادل دارد و با سواد شده است و باید با آن مذاکره کنیم. میگویند که ایران به دنبال بمب هستهای نیست و ما باید در امور مختلف به ایران کمک کنیم.
از بمب هستهای متنفریم
رئیس هیئت مؤسس و هئیت امنای دانشگاه آزاد اسلامی اضافه کرد: اکنون همه کشورها میخواهند در زمینه هستهای به ما کمک کنند و به ما کالای دو منظوره بدهند در صورتی که پیش از این تحریم بودیم و به ما کالای دو منظوره نمیدادند. آنها از ما چیزی جز شفافیت نمیخواهند. آنها میخواهند که ما اعتماد دنیا را جلب کنیم که تصمیم نداریم بمب هستهای داشته باشیم.
وی تأکید کرد: دنیا بداند که ما از بمب هستهای متنفریم چون که از آسیبهای بمب هیروشیما در ژاپن آگاهیم و ما آن را نمیخواهیم.
انتهای پیام/