ارزیابی و مقایسه کیفی روغن زیتونهای داخلی و خارجی براساس استانداردهای ملی
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی واحد علوم و تحقیقات، میترا فکور برای اولین بار در ایران، در پایاننامه خود به ارزیابی کیفیت ۱۲ نوع روغن زیتون داخلی و خارجی و مقایسه کیفی آنها بر اساس استانداردهای ملی پرداخت.
وی در تشریح این اقدام گفت: برای مقایسه روغن زیتون داخلی و خارجی و انتخاب بهترین کیفیت، لازم است پارامترهای مهمی اندازهگیری شود و درنهایت بررسی درصد این پارامترها نشان میدهد که کدام محصول کیفیت مطلوبتر و اثرات بیشتری در سلامتی مصرفکنندگان دارد.
این دانشجوی واحد علوم و تحقیقات افزود: طی ارزیابیهای انجام شده بر روی ۱۲ مدل روغن زیتون که ۶ مدل داخلی و ۶ مدل خارجی بود، پارامترهایی نظیر اندیسی یون، اندیسی صابونی، اسیدیته آزاد، اندیسی پراکسید، شناسایی ترکیب استرولها، شناسایی ترکیب اسیدهای چرب و... برای تعیین کیفیت روغن، مورد ارزیابی قرار گرفتند.
فکور درباره مراحل تحقیق گفت: ابتدا ۶ نمونه داخلی و ۶ نمونه خارجی از نمونههای رایج مورد مصرف در جامعه انتخاب شد. سپس پارامترهای موردنظر بر روی تمامی نمونهها بررسی شد؛ نتایج حاصل از آنالیز با استفاده از نرمافزار Excele مورد تجزیه و تحلیل و در قالب جدول و نمودار در اختیار قرار گرفت.
این پژوهشگر با اشاره به نتایج پژوهش تصریح کرد: درنتیجه مشخص شد که تمامی برندهای روغن زیتون (ایرانی و خارجی) مورد بررسی در این تحقیق در محدوده استاندارد قرار داشته و این ۱۲ نوع روغن زیتون از کیفیت مطلوب و قابل قبولی برخوردارند؛ اما نتایج آنالیز نشان میدهد برندهای خارجی با اختلاف کم از برندهای داخلی برتر هستند ولی این امر بهمنزله این نیست که برندهای داخلی مورد پذیرش و قابلقبول نباشند.
وی درباره عوامل برتری کیفیت روغن زیتونهای خارجی نسبت به داخلی اظهار کرد: این اختلاف ناچیز را میتوان به نحوه حمل و نقل و نگهداری نامناسب، ضعیف بودن میوه زیتون، قدیمیبودن دستگاههای برخی از کارخانهها و کیفیت بالاتر میوه زیتون برندهای خارجی نسبت داد.
فکور تصریح کرد: استفاده از هر دو مدل روغنهای داخلی و خارجی مفید و سودمند بوده و اثرات سلامتیبخش حاصل از مصرف روغن زیتون را میتوان از آنها دریافت کرد و اختلاف ناچیز کیفیت تأثیر چندانی بر روی سودمندی محصولات مصرفکنندگان ندارد.
این دانشجوی واحد علوم و تحقیقات برای ارتقای کیفیت محصول داخلی پیشنهاد کرد: درنتیجه این تحقیق، توصیه شده است که برداشت محصول طبق اصول تعیینشده صورت گیرد یعنی در برداشت زیتون رعایت شود که میوه زیتون دچار لهیدگی نشود، سوراخ نشده یا تحت ضربه و فشار قرار نگیرد.
وی افزود: همچنین تأکید شده است تا زیتون در مرحله بارزدن و انتقال به کارخانه در دمای مناسب قرار بگیرد، با وسایل حمل و نقل سالم و مناسب به کارخانهها تولیدی انتقال پیدا کند، در مرحله انجام فرایند بر روی محصولات در کارخانه حتیالامکان به میوه آسیب نرسد، فرآیند شستشو، جداسازی، صافکردن و استخراج روغن بهطور صحیح و طبق اصول مندرج در استاندارد ملی انجام شود.
فکور این تحقیق را در قالب پایاننامه «ارزیابی انواع روغن زیتونهای تولید داخل (ایرانی) و تولید خارج (وارداتی) و مطابقت دادن با استانداردهای ملی» در دانشکده علوم کشاورزی و صنایع غذایی واحد علوم و تحقیقات به راهنمایی دکتر مهرداد قوامی انجام داده است.
انتهای پیام/4007/ن
انتهای پیام/