آیا امتناع شوهر از پس دادن جهیزیه، خیانت در امانت محسوب میشود؟
به گزارش خبرنگار حوزه حقوقی گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، امانت گذاشتن، یعنی سپردن مال به دیگری تا برای مدت مشخصی از آن مراقبت کرده و بعد از مدت یا در صورت مطالبه مالک، آن را مسترد کند. حال اگر امانت گیرنده یا کسی بهواسطه قانونی یا قراردادی ملزم به امانتداری بوده، از مال امانت گذاشته شده سوءاستفاده کند یا از استرداد آن امتناع کند، در اینصورت، مرتکب خیانت در امانت شده است. در زیر به چند سؤال حقوقی، پیرامون موضوع خیانت در امانت پاسخ داده شده است.
معمولاً بعد از تحقق اختلاف بین زن و شوهر، زوجه برای مطالبه جهیزیه، علیه شوهر شکایت خیانت در امانت طرح میکند. آیا شوهر تحت این عنوان قابل تعقیب است؟
جهیزیه در ایام ازدواج معمولاً در اختیار زوجه است و مورد استفاده زن و شوهر قرار میگیرد. بنابراین بههیچوجه نمیتوان شوهر را امانتدار جهیزیه دانست. در این مورد زن برای مطالبه جهیزیه باید «دادخواست استرداد» به دادگاه حقوقی تقدیم کند تا به حق خود برسد.
شریکم ماشینم را به صورت امانت برده و تصادف کرده و به ماشین و خودش آسیب رسانده است. حال نه ماشین را تحویل میدهد و نه جای آن را نشان میدهد. هیچ مدرکی هم در دست ندارم؛ نه کارت ماشین و نه بیمه آن؛ سند ماشین هم بهدلیل قسطی بودن آن در رهن شرکت است. چطور میتوانم شکایت کنم و ماشینم را پس بگیرم؟
مالک خودرو، هم میتواند از شریک خود در دادسرا شکایت کیفری خیانت در امانت و هم در دادگاه حقوقی دادخواست استرداد خودرو را مطرح کند. برای اثبات مالکیت خودرو نیز میتواند به فاکتور خودرو یا اسناد مربوط به رهن خودرو در شرکت سازنده استناد کند.
ماشینم را به شخصی بهصورت امانت داده بودم، ایشان اقدام به فروش آن کرده و در مال من تصرف کرده است. لطفاً راهنمایی کنید که چطور میتوانم آن را پیگیری کنم؟
با توجه به مالکیت مالک و احراز سپردن خودرو بهعنوان امانت به شخص تحویلگیرنده خودرو، میتوان در دادسرا شکایت کیفری خیانت در امانت یا فروش مال غیر علیه فرد مطرح کرد.
یک تخته تابلو فرش برای پرداخت و شستشو به مغازهای سپرده شده؛ اما بعد از چند ماه رفت و آمد مغازهدار ادعا میکند، تابلو فرش به سرقت رفته است و فرشی بهجای فرش اصلی و با قیمت خیلی کمتر به مالک تحویل میدهد و در رسید مینویسد: در حال حاضر رد امانت شد، اما به محض پیدا شدن تابلو فرش، تعویض میشود؛ حالا بعد از گذشت پنج ماه و پیدا نشدن فرش اصلی، آیا امکان شکایت وجود دارد؟
در صورتیکه در این موارد، مدت انجام خدمات در رسید ذکر نشود؛ به عرف مراجعه خواهد شد. مثلاً شستشوی فرش یک هفته یا یک ماه زمان میطلبد. از آنجا که پنج ماه گذشته و تابلو فرش شما مسترد نشده، باید به جرم خیانت در امانت و استرداد مال و قیمت آن با ارائه فاکتور و شهادت شهود اقدام شود.
کارفرمایم با ترفندی مبنی بر تهیه و تدارک مدارک جهت بیمه، نامهای از من گرفت که بهدلیل اعتماد بیجا و از سر بیتجربگی، پای آن را امضا و اثر انگشت زدم. چند روز بعد به دلایل واهی ضمن اخراج، مرا تهدید کرد که از من نامه سفید امضا دارد. من نیز برای احقاق حقوق از دست رفته خود از قبیل بن کارگری و بیمه، به وزارت کار شکایت کردم؛ اما در روز جلسه حل اختلاف، کارفرمای سابقم، برگه مورد نظر که امضای من پایین آن قرار داشت و متنی نیز به آن اضافه شده بود که تمام حق و حقوق دو سال و نیم کار خود به مبلغ 15 میلیون تومان را دریافت کردم، ارائه داد. آیا راهی برایم باقی مانده است که بتوانم حقوقم را مجدداً مطالبه کنم؟ چطور میتوانم به جرم سوءاستفاده از برگه سفید امضا علیه او اقدام کنم؟
شما میتوانید نسبت به آن برگه، ادعای انکار و آن را کاملاً رد کرده و در دادسرا علیه وی شکایت جعل مطرح کنید. سپس در صورتی که توسط کارشناس خط نگاری این موضوع تأیید شود که نوشته، بعد از امضا و اثر انگشت است، جرم جعل محرز شده و مجازات حبس و جزای نقدی را در پی خواهد داشت.
انتهای پیام/4009/ن
انتهای پیام/