صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۳۸ - ۲۲ شهريور ۱۳۹۷
رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران مطرح کرد:

کاهش فساد و رانت با هوشمندسازی صدور پروانه ساختمانی

رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به قول شهردار تهران برای هوشمندسازی سامانه‌های شهری تا پایان امسال گفت: با این اقدام، صدور پروانه و گواهی‌ها شفاف شده و فساد و رانت قابل‌توجه در این حوزه نیز کاهش خواهد یافت.
کد خبر : 311023

به گزارش خبرنگار حوزه شهری گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، محمد سالاری صبح امروز در نشست تخصصی دستاوردهای قانون نظام‌مهندسی و کنترل ساختمان در حوزه ارتقاء کیفیت ساخت‌وساز شهر تهران با اشاره به مشکلات و چالش‌های موجود در فرایند ساخت‌وساز در شهرهای کشور گفت: متأسفانه طی سال‌های اخیر در شهرداری تهران، شاهد مشکلات و چالش‌های زیادی در فرایند صدور پروانه و گواهی‌ها هستیم و صدور یک پروانه و گواهی ساختمانی ماه‌ها و بعضاً بیش از یک سال به طول می‌انجامد.


وی ادامه داد: در همین راستا چندی پیش، کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران جلسه‌ای را با حضور رئیس شورا، شهرداران مناطق 22 گانه، معاونین امور مناطق و شهرسازی‌های شهرداری تهران برگزار کرد و در آن جلسه حدود 50 آیتم از چالش‌های فراروی صدور پروانه و گواهی‌ها اعم از مشکلاتی که موازی کاری سوی دفاتر الکترونیک با شهرسازی مناطق ایجادشده، مشکلاتی که در استعلام از کمیسیون ماده 7 ایجاد می‌شود، مشکلات ارجاع ناظر از سوی سازمان‌های نظام‌مهندسی و فرایند بررسی نقشه‌های فاز 2، مشکل دریافت استعلام‌های سازمان‌ها و نهادهای درون یا بیرون از شهرداری مطرح شد. پس‌ازآن جلسه، یک آسیب‌شناسی جدی توسط کمیسیون شهرسازی و معماری مبتنی بر نظرات تمامی ذینفعان انجام شد و آسیب‌شناسی مذکور رسماً به شهرداری تهران و معاون شهرسازی و معماری اعلام شد و رفع این مشکلات را در اولویت جدی کمیسیون در طول سال دوم فعالیت شورای پنجم قرار دادیم.


سالاری تصریح کرد: برای حل این مشکلات ما هیچ راهی جز هوشمندسازی سامانه‌های شهرداری و ارائه خدمات فنی مهندسی به‌صورت شهروند محور و سلف‌سرویس نداریم. با تحقق این موضوع دیگر نیازی به مراجعه شهروندان و متولیان ساخت‌وساز به شهرسازی‌های مناطق و دفاتر خدمات الکترونیک وجود ندارد و مجموعه استعلام‌ها از نهادهای خارج از شهرداری و یا درون شهرداری به‌صورت سیستمی انجام می‌شود، و لازمه این امر بسترسازی در حوزه هوشمندسازی است.


رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران با ابراز تأسف از عدم شکل‌گیری مدیریت یکپارچه و هماهنگ شهری در کشور بیان کرد: در برخی از حوزه‌ها مبتنی بر توافقات مدیریت شهری و سازمان‌ها و نهادها اقداماتی مشابه انجام‌شده و استعلامات به‌صورت سیستمی انجام می‌شود. اگر ما بتوانیم ضوابط طرح تفصیلی و تکالیف آن را به شکل کمی تهیه کنیم تا روی سامانه شهرسازی قرار گیرد، دیگر نیازی به تفسیر شوراهای معماری و نظرات شهرداری منطقه، اعضای شورای شهر و کمیسیون‌های مربوطه نیست و شهروندان می‌توانند حتی در منزل خود و از طریق اینترنت درخواست پروانه و از همان مسیر هم پروانه را دریافت کنند.


وی ادامه داد: ممکن است برخی از شهروندان دانش و مهارت لازم برای این کار را نداشته باشند که می‌توانند از دفاتری مثل دفاتر الکترونیک، شرکت‌های فنی مهندسی و یا مهندسین متخصص استفاده کنند.


کاهش فساد و رانت با هوشمندسازی صدور پروانه


سالاری با اشاره به جلسه چند روز پیش شهردار تهران و تعدادی از اعضای شورای شهر با نخبگان مدیریت شهری در خصوص هوشمندسازی اظهار کرد: در این جلسه آقای افشانی قول داد که این کار تا پایان سال عملی شود. البته به‌زعم من، این اقدام تا آخر سال عملی نمی‌شود، چراکه هنوز زیرساخت‌ها فراهم نیست؛ توافقات کامل نشده و تکالیف طرح تفصیلی هم مانده است؛ اما من فکر می‌کنم اگر اهتمام شهرداری باشد،‌ این مهم در سال دوم فعالیت شورای شهر پنجم عملیاتی خواهد شد. با این اقدام، همزمان صدور پروانه و گواهی‌ها بسیار کاهش می‌یابد و در کنار آن نیز یک شفاف‌سازی به‌تمام‌معنا صورت خواهد گرفت و نهایتاً فساد و رانت قابل‌توجه در این حوزه نیز کاهش خواهد یافت. و این موضوع باید آن‌قدر مطرح شود تا تبدیل به مطالبه افکار عمومی و تشکل‌های حرفه‌ای و صنفی شود.


ناکارآمدی در ساختارهای تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی


این عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه امروز نهادها و سازمان‌های خارج از مدیریت شهری به این نتیجه رسیده‌اند که بدون هماهنگی همه سازمان‌ها و نهادها نمی‌توان به وظایف محوله در قانون عمل کرد، گفت: در همین راستا ما شاهد برگزاری اولین جلسه شورای اداری شهر تهران در شهرداری منطقه 4 با محوریت فرمانداری و شهرداری منطقه بودیم و در این جلسه نمایندگان و مسئولین تمام سازمان‌ها و نهادهای ذی‌ربط در اداره شهر و شورایاران، نمایندگان محلات حضور داشتند و به طرح مشکلات و چالش‌های محلات پرداختند و برای رفع مشکلات مصوبه گرفتند. این نشان می‌دهد که دغدغه‌ای در سطح سازمان‌ها و نهادهای ایجادشده که ساختارهای موجود تصمیم‌گیری و تصمیم سازی در حوزه شهری ما ناکارآمد است و می‌بایست اصلاحات و تحولات اساسی در آن صورت گیرد.


وی اضافه کرد: امروز بعد از گذشت 40 سال از پیروزی انقلاب اسلامی شاهد این‌همه ناکارآمدی در ساختارهای تصمیم‌گیری، سیاسی و اداری کشور هستیم. بنابراین می‌بایست در این حوزه تحولات اساسی انجام شود تا بتوانیم مشکلات را حل کنیم. اینکه بعد از گذشت 4 دهه از انقلاب وقتی مشکلات اقتصادی دامن‌گیر جامعه می‌شود تازه به فکر تشکیل اتاق مدیریت بحران می‌افتیم، به معنی ناکارآمدی ساختارهای تصمیم سازی و تصمیم‌گیری در کشور است.


سالاری با بیان اینکه اکنون بیش از 70 درصد جمعیت کشور در شهرها ساکن هستند گفت: امروز می‌بایست ما حکمرانی محلی را در کنار حکمرانی ملی و مرکزی بپذیریم و هیچ چاره‌ای نداریم جز اینکه مجموعه تولی‌گری‌ها و تصدی‌گری‌ها را به پارلمان شهری و مدیریت شهری بسپاریم. دولت و قوای سه‌گانه باید اختیارات خود در حوزه شهرها را به پارلمان‌های شهری و حکومت محلی بسپارند و خود به سیاست‌گذاری‌ها و نظارت بپردازند و در موضوعات راهبردی و حاکمیتی کنشگری انجام بدهند.


مسئولیتپذیری اجتماعی راهی برای عبور از مشکلات موجود


رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران در ادامه این نشست با تأکید بر لزوم شکل‌گیری مسئولیت‌پذیری اجتماعی در تمام سطوح اجتماعی اظهار کرد: در کشور ما در تمام سطوح از دولت، نمایندگان مجلس و شورای شهرها مدیران شهری و متولیان ساخت‌وساز و نظام‌مهندسی و خود شهروندان همه فکر می‌کنند که مقصر مشکلات موجود سایرین هستند و شاید بخش عمده مشکلات و چالش‌های کشور ما در ابعاد مختلف هم به همین موضوع برمی‌گردد که متأسفانه ما مسئولیت‌پذیری اجتماعی نداریم.


وی با اشاره به مشکلات حوزه ساخت‌وساز ادامه داد: متأسفانه اکثر مطالباتی که مردم و متولیان ساخت‌وساز در جلسات ملاقات مردمی و مراجعه به شورا و شهرداری دارند برخلاف قانون و طرح تفصیلی و ضوابط نظام‌مهندسی است.


تداوم بی‌اعتمادی‌ها موجبات شکست سازمان‌های نظام‌مهندسی خواهد شد


سالاری با اشاره به اینکه بر اساس برآورد سال 94، گردش مالی صنعت ساختمان در کل کشور حدود 80 هزار میلیارد تومان است گفت: این رقم و عدد نشان می‌دهد که مسئولیت سازمان‌های نظام‌مهندسی و اعضای آن در صیانت از سرمایه‌های مادی و حضور کشور به چه میزان است، این در حالی است که به دلیل عدم توجه به اهداف متعالی این سازمان هرساله شاهد کاهش اعتماد به عملکرد این سازمان‌ها هستیم.


وی اضافه کرد: نشانه‌های این روند در فرایند برگزاری انتخابات هیأت مدیره نظام‌مهندسی مشهود است به‌نحوی‌که حدود 7 تا 8 درصد اعضای نظام‌مهندسی در انتخابات هیأت مدیره نظام‌مهندسی ساختمان پایتخت شرکت می‌کنند که متأسفانه بخشی از این مشارکت هم با رویکرد یارگیری‌های مبتنی بر منافع شخصی و گروهی و صرف صنفی شکل می‌گیرد و همین امر موجب شده است تا هرساله، افراد شاخص و نخبه و صاحب‌نظر کم‌تری به کاندیداتوری در این عرصه اقبال داشته باشند.


رئیس کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر تهران اعلام کرد: می‌بایست تمامی اعضای نظام‌مهندسی مبتنی بر مسئولیت‌پذیری فنی و مهندسی و اجتماعی از تمام ظرفیت خود جهت بازگرداندن اعتماد عمومی به جایگاه رفیع سازمان‌های نظام‌مهندسی را به‌کارگیرند چراکه این نهاد نقش بسیار تأثیرگذاری در پیشرفت و توسعه کشور و ارتقاء کیفیت ساخت‌وساز و صیانت از منابع مادی و معنوی و منابع کشور دارد.


/انتهای پیام/4009


انتهای پیام/

ارسال نظر