صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۶:۰۵ - ۰۶ شهريور ۱۳۹۷
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتگو با آنا پاسخ داد؛

کاهش مالیات بر ارزش افزوده چه محاسنی دارد؟/ مخالفان مالیات را بشناسید

یک اقتصاددان گفت: ماهیت اصلی مالیات بر ارزش افزوده شفاف‌سازی اقتصادی و بستن منافذ فرار مالیاتی توسط برخی بنگاه‌های اقتصادی و کسانی است که حتی به اندازه یک کارگر و کارمند هم نمی‌خواهند مالیات بدهند.
کد خبر : 306816

لطفعلی بخشی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری آنا، در خصوص طرح کاهش مالیات بر ارزش افزوده از 9 درصد به سه درصد با تشریح موضوعیت ارزش افزوده و نقش آن بر اقتصاد کشور گفت: شاید به جرأت بتوان از اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده به عنوان یکی از بهترین اقدامات اقتصادی انجام‌شده طی 40 سال اخیر نام برد.


وی یکی از بزرگترین مشکلات کشور را عدم شفافیت اقتصادی مثل فرار مالیاتی، جنس تقلبی و کپی اجناس خارجی دانست و گفت: ارزش افزوده توانست طی 10 سالی که اجرا شده بخش عمده‌ای از اقتصاد کشور را شفاف کند، یعنی مشخص می‌شود که فلان جنس با 9 درصد مالیات ارزش افزوده خریده و با 9 درصد مالیات ارزش افزوده فروخته شد.


عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه تهران با بیان اینکه با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده به راحتی می‌توان خرید فروش کالا را رصد کرد که این امر از صدور فاکتورهای صوری و معاملات پنهانی جلوگیری می‌کند، افزود: با اجرای این قانون بدون آنکه دولت به خود زحمتی بدهد و هزینه‌ای بکند خود مؤدیان مالیاتی هزینه مالیات را پرداخت می‌کنند.


این اقتصاددان با ذکر این نکته که بیشتر مردم و مدعیان اقتصادی نمی‌دانند ارزش افزوده چیست و چه فواید و کارآیی‌هایی دارد، اظهار کرد: وقتی جنسی خریداری می‌شود، ارزش افزوده آن به دولت پرداخت می‌شود و وقتی همان جنس فروخته می‌شود ارزش افزوده‌ای که به دولت پرداخت شده توسط فروشنده و تولیدکننده از خریدار بعدی گرفته ‌می‌شود.


بخشی ادامه داد: بنابراین هزینه‌ای از جیب تولیدکننده پرداخت نمی‌شود و همین سلسله مراتب تا زمانی که مصرف‌کننده نهایی از آن استفاده می‌کند، طی می‌شود؛ بنابراین هیچ‌کدام از این زنجیره‌ای که بر روی کالا خدماتی را انجام می‌دهند، مطلقاً از جیب خودشان متحمل پرداخت هزینه‌ای نمی‌شوند و فقط مصرف‌کننده نهایی مالیات بر ارزش افزوده را پرداخت می‌کند.


عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه تهران در پاسخ به انتقاد برخی‌ها که می‌گویند ارزش افزوده یک قانون بی‌خود بوده و بهتر است به جای این‌همه بگیر و ببند و پرداخت پول به دولت، در همان انتهای کار و از همان مصرف‌کننده مالیات بر ارزش افزوده گرفته شود، گفت: مالیات بر ارزش افزوده تنها برای گرفتن مالیات نیست بلکه ماهیت اصلی آن شفاف‌سازی اقتصادی و بستن منافذ فرار مالیاتی توسط برخی بنگاه‌های اقتصادی و کسانی است که حتی به اندازه یک کارگر و کارمند هم نمی‌خواهند مالیات بدهند.


وی افزود: با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده می‌توان تمام عملکرد افراد و بنگاه‌های اقتصادی‌ را رصد کرد؛ این قانون می‌تواند تمام اقتصاد کشور را شفاف کند و نشان بدهد که یک کالا و یک خدمت از آغاز چرخه تولید تا زمان رسیدن به دست مصرف‌کننده چند دست چرخیده، چه میزان قیمت‌گذاری شده و چگونه فروخته شده است.


این اقتصاددان با بیان اینکه قانون مالیات بر ارزش افزوده نشان می‌دهد یک دستگاه و بنگاه اقتصادی بدون آنکه بتواند معاملات خود را از چشم دستگاه مالیاتی پنهان کند، چه عملکردی دارد، اظهار کرد: قطعاً خیلی‌ها به دلیل همین شفاف‌سازی با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده مخالف هستند، به عنوان مثال بسیاری از طلافروشان به عنوان یکی از مخالفان این قانون شاید سالانه تنها یک‌ درصد مالیات واقعی خود را پرداخت کنند ولی اگر در دفاتر خود بنویسند که از چه کسی طلا خریدند و 9 درصد را پرداخت کردند و به چه کسی طلا را فروختند و 9 درصد را دریافت کردند مشخص می‌کند که سالی فلان میلیون قدر باید مالیات بدهند و برای همین موجب اعتراض آنان است.


بخشی افزود: کسانی که نمی‌خواهند عملکرد سالیانه‌شان مشخص شود به این قانون انتقاد می‌کنند که ارزش افزوده قانون نامناسبی است و به مردم فشار می‌آید؛ این‌ها بهانه است زیرا نمی‌خواهند چرخه فعالیت‌شان مشخص شود.


عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه تهران مبارزه با رشوه را یکی دیگر از فواید اجرای این قانون ذکر کرد و گفت: متأسفانه برخی مؤدیان با پرداخت رشوه مالیات خود را کم می‌کردند اما زمانی که مالیات واقعیشان مشخص شود و مجبور به پرداخت آن باشند دیگر زمینه‌ای برای پرداخت رشوه وجود ندارد.


وی با اشاره به طرح مجلس برای کاهش مالیات بر ارزش افزوده از 9 درصد به سه درصد،‌ افزود: شاید این طرح درآمد مالیاتی را کاهش دهد اما موجب می‌شود وسعت و دایره پرداخت ارزش افزوده بیشتر شود که مهمترین دستاوردش قطعاً شفافیت اقتصادی خواهد بود.


انتهای پیام/4076


انتهای پیام/

برچسب ها: ارزش افزوده
ارسال نظر