صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۰۰ - ۰۴ شهريور ۱۳۹۷
ظریف:

آمریکا به اهداف خروج از برجام نرسید/ بی‌اعتمادی ما به آمریکایی‌ها امر واضحی است

وزیر امور خارجه گفت: از زمانی که ترامپ اعلام کرده که از برجام خارج می‌شود آمریکایی‌ها به آن اهدافی که می‌خواستند نرسیدند.
کد خبر : 306689

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، محمدجواد ظریف روز یکشنبه در برنامه تلویزیونی «حالا خورشید» گفت: وقتی تیر آمریکایی‌ها در همه موارد به سنگ می‌خورد کما اینکه تیرشان در مقابل نزدیکترین متحدانشان به سنگ خورده سراغ شرکت‌ها می‌روند، یعنی با ایجاد فضای روانی می‌خواهد شرایط را عوض کنند.


وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره تفاوت شرایط دوران امضای توافق هسته‌ای و امروز گفت: آن گفتگو در شرایطی بود که تازه برجام به نتیجه رسیده بود و توقعات جامعه از برجام بسیار بالا بود. شاید ما هم در دولت و بعضی رسانه‌ها در بالا رفتن توقعات نقش داشتیم. البته من همیشه سعی کرده‌ام که واقع‌بینانه به شرایط نگاه کنم اما با توقعات بالا و امید بسیاری به آینده با مردم مواجه بودیم.


ظریف ادامه داد: امروز شرایط با توجه به خروج آمریکا و فضای روانی که ایجاد شده، بسیار تفاوت کرده است. متأسفانه تلاشی هم در داخل شد برای اینکه امید مردم را به یأس تبدیل کنند و حرف‌های نامناسبی زده شد.


وزیر امور خارجه گفت: من فکر می‌کنم در مورد برجام در کشور در سطح بالا توافق شده بود و قرار بود ما مشکل را حل کنیم البته هیچ توافق چندجانبه‌ای تمامی آن چیزی نیست که شما می‌خواهید.


وی اضافه کرد: می‌بینید که آمریکایی‌ها می‌گویند بدترین توافق در تاریخ است به خاطر اینکه آمریکایی‌ها عادت ندارند به توافقی بپیوندند که تمامی منافع آنها را در بر نداشته باشد، حتماً منافع آمریکا را آن طور که می‌خواستند در بر نداشت.


رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: به جای اینکه از امکاناتی که فراهم شده بود استفاده کنیم دعوای سیاسی را ادامه دادیم و این دعوای سیاسی باعث یأس و ناامیدی در بین مردم شد.


ظریف افزود: البته بی‌اعتمادی ما به آمریکایی‌ها امر واضحی است. ما یک تفاوتی با همه در منطقه داریم و آن این است هر کسی را در منطقه نگاه کنید یا فکر می‌کند از طریق خرید امنیت می‌تواند برای خود امنیت و پیشرفت حاصل کند یا از طریق خرید تسلیحات و یا سلاح‌های هسته ای اما جمهوری اسلامی هیچ کدام از اینها نیست. جمهوری اسلامی در حوزه امنیت و پیشرفت خود را وابسته به مردم است. برای همین است که 40 سال است همه جور فشار به مردم آوردند.


وی تصریح کرد: البته وظیفه دولت این است که بر این فشارها نیفزاید و باعث شود فشارها کم شود. وظیفه وزارت خارجه هم همین است که فشارها را کم کند اما این وجه تمایز ما با کشورهای همجوار است که همه چیز را از مردم داریم لذا امید مردم به آینده از هر چیزی مهمتر است.


وزیر امور خارجه اضافه کرد: الان آمریکایی‌ها بیشترین تمرکز را روی جنگ روانی دارند و بیشترین کار آنها فشار روانی روی ایرانی‌ها و هم روی شرکای بین‌المللی ما است. آنها تلاش می‌کنند به آنها بگویند آیا نمی‌خواهید به آمریکا بیایید چرا با ایرانی‌ها معامله می‌کنید.


** نزدیکترین متحدان آمریکا در برابر آن ایستاده اند


رئیس دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤال دیگر مبنی بر اینکه آیا راهکاری وجود نداشت که هزینه‌هایی برای آمریکا در صورت خروج از برجام ایجاد شود، گفت: در روابط بین‌الملل هزینه‌ها این طور نیست که یک پلیس داشته باشیم تا هر کس تخلفی کرد با آن برخورد و افراد را جریمه کند.


وی اضافه کرد: آمریکایی‌ها عضو دائم شورای امنیت هستند، تمام امکانات را در اختیار دارند، اما امروز چه اتفاقی برای آمریکا افتاده؟ امروز نزدیکترین متحدان آمریکا در برابر آن ایستاده‌اند، به هر حال واقعیات روابط بین‌الملل این است.


ظریف ادامه داد: رژیم صهیونیستی قوانین بین‌المللی و منشور ملل متحد را نقض می‌کند، آمریکا منشور را نقض می‌کند، عربستان سعودی در بمباران یمن اساسی‌ترین حقوق بشردوستانه را نقض می‌کند، چه اتفاقی می‌افتد؟ آیا به این معناست که موازین ایراد دارند یا به این معناست در جامعه بین‌المللی سازوکارهای ایجاد فشار سازوکارهایی نیست که در داخل کشور توقع داریم.


وی خاطرنشان کرد: در جامعه بین‌المللی سازوکار فشار این است؛ کشوری مثل آمریکا در برابر نزدیکترین متحدان خود که الزاماً رابطه خوبی با ما ندارد- با کانادا حتی رابطه سیاسی نداریم در دولت نهم و دهم قطع شده حتی دفتر حفاظت منافع هم در کانادا نداریم- اما در مورد برجام دولت کانادا در برابر دولت آمریکا ایستاده است.


ظریف اضافه کرد: همه متحدان آمریکا در ناتو در برابر آن ایستادند، فقط دو سه کشور در جنوب ما به دلایل واقعاً کوتاه‌بینانه و رژیم صهیونیستی در کنار آمریکا هستند این هزینه‌ای است که آمریکا پرداخت می‌کند اینکه مجبور شده هیأت‌هایی به مناطق مختلف بفرستد.
** 18 میلیون یوروی اروپایی‌ها برای همکاری شرکت‌های متوسط است


وزیر امور خارجه در ادامه به کمک 18 میلیون یورویی اروپایی‌ها به شرکت‌های کوچک و متوسط اشاره کرد و گفت: اقدامی که اروپایی‌ها کردند اقدامی خیلی جزئی در حوزه‌ای بخصوص بود. آنها برای حفظ برجام 12 تعهد داده‌اند که یکی از آنها حمایت از شرکت‌های کوچک و متوسط است.


رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: اروپایی‌ها مبلغی را تعیین کردند برای اینکه از شرکت‌های کوچک و متوسط حمایت کنند بعضی‌ها خیال کردند این ما‌به‌ازای برجام است. در داخل کشور نیز هم بعضی‌ها در این بوق ناامیدی می‌دمند که کار خوبی نیست.


وی خاطرنشان کرد: اروپا 18 میلیون یورو کمک کرده برای شرکت‌های کوچک و متوسط که با هم بتوانند کار کنند، این رقم 50 میلیون یورو است که در آن روش‌های همکاری را تعیین می‌کنند پول نمی‌دهند.


وزیر امور خارجه اضافه کرد: در اروپا موتور پیشرفت، شرکت‌های کوچک و متوسط هستند. به طوری که بعضی کشورها 90 درصد اقتصاد آنها را شرکت‌های کوچک و متوسط اداره می‌کنند. نقش شرکت‌های بخش خصوصی بسیار حیاتی است، اما گروهی در داخل می‌گویند این ما‌به‌ازای برجام است.


وی گفت: از آن طرف نماینده ویژه رئیس‌جمهوری آمریکا مسئول به اصطلاح «گروه اقدام» هم می‌گوید چرا اروپایی‌ها سیگنال غلط به ایران می‌دهند.
** آمریکا به اهداف خروج از برجام نرسیده است


ظریف تصریح کرد: از زمانی که ترامپ اعلام کرده که از برجام خارج می‌شود آمریکایی‌ها به آن اهدافی که می‌خواستند نرسیدند؛ مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا دو سه تا سخنرانی کرد یا ترامپ نیز یک نمایش اجرا کرد و گفت که «می‌خواهیم مذاکره کنیم» اما آنها بعد گروه اقدام را تشکیل دادند. بعضی از دوستان این اقدامات را یک سلسله اقدامات از پیش تعیین شده می‌دانند، در صورتی که این طور نیست.


وزیر امور خارجه اضافه کرد: آمریکایی‌ها واقعاً باور نمی‌کردند که در برابر توافقی قرار گرفته باشند که استحکامی دارد که نتوانند به‌راحتی به هم بزنند، آنها فکر می‌کردند در یک سال و نیم اول با آزار و اذیت می‌تواند ایران را از توافق خارج کند یا بهانه‌ای پیدا کنند ایران را به نقض توافق متهم کنند.


وی گفت: نمایش تلویزیونی که نتانیاهو -نخست وزیر رژیم صهیونیستی- اجرا کرد برای این بود که می‌خواست راهی پیدا کند بگوید ایران برجام را نقض کرده، اما نتوانست.


** سیاست خارجی باید تلاش کند بار را از دوش مردم بردارد


وزیر امور خارجه در خصوص نوسانات ارزی و حضور شرکت‌های بزرگ و یا فعالیت شرکت‌های متوسط و کوچک و استفاده از بازار بزرگ 80میلیونی ایران گفت: این طور هم نیست، وقتی شما با توتال قرارداد می‌بندید، توتال می‌رود قرارداد خود را با همین شرکت‌های کوچک و متوسط می‌بندد که می‌آیند در ایران کار می‌کنند.


ظریف توضیح داد: معتقدیم اروپایی‌ها باید بتوانند دربرابر آمریکایی‌ها مقاومت کنند، این واقعیت جایی نمی‌رود که اقتصاد آمریکا اقتصاد بزرگی است، ولی ما دوست داشتیم توتال این دو کار را انجام دهد، اما همان وقتی هم توتال می‌آمد، یکی اینکه شرکت‌های کوچک و متوسط را مدیریت می‌کرد و دوم امکانات فاینانس و تسهیلات مالی را فراهم می‌کرد.


وی گفت: سیاست خارجی همان طور که من بارها عرض کردم باید تلاش کند که بار را از دوش مردم بردارد، ما این تلاش را کردیم، شما فراموش نکنید ما در یک ظرف واقعی زندگی می‌کنیم، سیاست خارجی همه چیز کشور نیست، سیاست خارجی همه کارها را انجام نمی‌دهد.


وزیر امور خارجه افزود: سیاست خارجی در زمان‌های متفاوت به دلایل سیاست‌های دیگری که ما داریم، به دلایل برنامه‌هایی که ما داریم و یا به دلیل قدرتی که ما داریم می‌تواند زمینه‌ای برای فشار بیشتر و یا زمینه‌ای برای برداشتن فشار از کشور باشد و یا می‌تواند زمینه‌ای باشد برای این که فشارها را در حد ممکن تعدیل کند.


ظریف گفت: مجموعه سیاست‌های یک کشور در واقع روابط خارجی آن کشور را شکل می‌دهد، فقط سیاست خارجی نیست، مانند این که سیاست‌های این که ما می‌خواهیم مستقل باشیم، یا این که در داخل ما نمی‌خواهیم (در نظام بین‌المللی) کسی به ما دستور بدهد، ما می‌خواهیم حقوق مردم خود را بر اساس مقررات داخلی خودمان رعایت کنیم، ما می‌خواهیم نوع حکومت مورد نظر کشور خود را داشته باشیم، ما نمی‌خواهیم دیگران بیایند در کشور ما از امکانات ما برای خودشان استفاده کنند.


وی خاطر نشان کرد: البته در جامعه بین‌الملل همیشه یک قلدری وجود دارد، که آن قلدر یک وقت صدام حسین است که به کشور ما حمله می‌کند، این که یک کسی به ایران حمله می‌کند گناه ایران نیست، این که صدام حسین به ایران حمله کرد، این که صدام حسین جنگ را ادامه داد، اینکه صدام حسین از بمب شیمیایی استفاده کرد، همیشه یک کشور قلدری وجود دارد.


** اگر رژیم صهیونیستی حقوق فلسطین را نقض می‌کند، گناه فلسطینیان نیست


ظریف افزود: این که رژیم صهیونیستی در حال نقض حقوق فلسطین است، گناه فلسطینی‌ها نیست، گناه دیپلماسی فلسطین هم نیست، فلسطینی‌ها وظیفه‌ای که دارند و باید انجام دهند این است که در دنیا اجماع ایجاد کنند که روی رژیم صهیونیستی فشار ایجاد شود. دیپلماسی چگونه می‌تواند آمریکا را متوقف کند، کاری که دیپلماسی می‌تواند انجام دهد این است که فشار و هزینه این اقدام را برای آمریکا بالا ببرد.


وزیر امور خارجه در خصوص وجود برخی فشارهای جهانی ضد ایران گفت: ما خودمان انتخاب کردیم که جور دیگری زندگی کنیم، من به دوستان عزیزم، به کسانی که سن فرزندان من هستند می‌خواهم یک نکته‌ای را بگویم، شما آیا دوست دارید که یک رئیس‌جمهوری خارجی بیاید و بگوید اگر من چتر حمایت خود را از روی کشور شما بردارم، شما سه هفته دوام نمی‌آورید؟ طبیعتاً هیچ ایرانی دوست ندارد چنین حرفی را بشنود.


ظریف گفت: آقای ترامپ به صراحت این حرف‌ها را درباره برخی از کشورهای همسایه ما، می‌زند چون آنها هیچ سرمایۀ دیگری ندارند، ما توانسته‌ایم این سرمایه‌های مردمی را داشته باشیم، علی‌رغم همه این دشمنی‌هایی که با جمهوری اسلامی دارند.


وی گفت: ببینید واقعیت امر این است، ایران کشوری بوده که همه چیز آن در اختیار آمریکایی‌ها بوده است، آنها یک دور آمدند به خاطر این که مرحوم دکتر مصدق با سلطه انگلیس بر ایران مقابله کرد، حکومت وی را سرنگون کردند، حدود 25 سال توانستند بر تمام مقدرات مردم ما حاکم شوند، تصمیم‌های ما را آنها برای ما بگیرند، سیاست‌های ما را آنها تعیین کنند، بعد که این جریان به هم خورد، آمریکایی‌ها بیکار ننشستند، کودتا کردند، و یا این که صدام را به جنگ با جمهوری اسلامی تشویق کردند، این موارد واقعیاتی نیست که در کشورهای دیگر هم بوده باشد.


** دعوای بی معنای داخلی؛ جوّ روانی آمریکا را تکمیل کرد


ظریف درباره نگاه به خارج و یا استفاده از توان داخلی کشور گفت: برخی از کشورها همه چیزشان خارجی است، اما اگر به تحولاتی که در داخل کشور اتفاق افتاده، در طول این چهل سال نگاه کنید یا به تحولات 5 – 6 سال اخیر هم نگاه کنید، اگر از همکاران من در بخش‌های مختلف بپرسید، در مورد خودکفایی، در حوزه‌های مختلف نیازهای غذایی کشور و اقدامات دیگری که در حوزه صنعت و یا در حوزه نفت و پتروشیمی انجام شده، می‌گویند تحولات بسیار مهمی رخ داده است.


وزیر امور خارجه تصریح کرد: در دنیای کنونی هر قدر هم کار کنیم کافی نیست، به خاطر این که سرعت تحولات بین‌المللی بسیار زیاد است و ما در شرایط خاصی این کارها را انجام دهیم که محدودیت‌هایی برای ما وجود دارد.


مجری برنامه از ظریف پرسید: این سرعت جهانی برای ترکیه هم هست، مردم نگاه می‌کنند، ترکیه در صنعت نساجی چه پیشرفتی کرد، در گردشگری چه پیشرفتی کرد؟


ظریف پاسخ داد: علی‌رغم پیشرفت‌ها در این کشور اما در دو هفته هم ارزش پول ترکیه نزدیک به یک سوم شد، یعنی این موارد را هم در نظر بگیرید، فشارهای خارجی وقتی بر کشورهایی وارد می‌آید که اتفاقاً هیچ محدودیتی قانونی هم ندارند، با یک فشار روانی که آمریکا ایجاد می‌کند، می‌تواند تأثیرگذار باشد.


وزیر امور خارجه گفت: ما از این فشارها تا حد زیادی مصون بودیم، البته این بار مجموعه‌ای از اختلافات داخلی، دعوای بی‌معنی داخلی و آن جو روانی که ایجاد شد، به وجود آمده است، این ترکیب جو روانی را تکمیل کردند و باعث شد که این فشارهای جدید به نظر، اقتصادی بیاید در حالی که مبنای اقتصادی چندانی ندارد. یعنی وضعیت رشد و تورم و شاخص‌های اقتصادی ما خارج از این وضعیت‌های روانی که پیش آمده (البته من در حوزه اقتصادی تخصص ندارم و نمی‌توانم زیاد وارد شوم) بد نیست، به جز حجم نقدینگی و رشد نقدینگی که از نظر اقتصاددان‌ها خطری است برای کشور و حتماً دولت مشغول برنامه‌ریزی برای رسیدگی به آن است.


** آمریکایی‌ها برای ما اتاق جنگ اقتصادی و روانی سامان داده‌اند


وزیر امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره درخواست مسئولان ترکیه برای حمایت مردم از لیر و اینکه چرا چنین اتفاقی در ایران نمی‌افتد گفت: به نظر من باید بررسی شود چرا این وضعیت در ایران پیش نیامد و البته در زمان دفاع مقدس این وضعیت وجود داشت.


وی اضافه کرد: واقعیت این است که آمریکایی‌ها اتاق جنگ اقتصادی و روانی برای ما سامان دادند مهم است ما هم توجه داشته باشیم به این واقعیت که ما در آن اتاق بازی نکنیم، هم جناح‌های داخلی در آن اتاق بازی نکنند و هم مردم این توجه را داشته باشند.


ظریف گفت: البته نمی‌شود توقع داشت در شرایطی که مردم با فساد مواجه هستند، آن ایثاری را که در دوران جنگ از مردم می‌دیدیم، ببینیم؛ لذا ما (مسئولان) هم باید بازگشت به خویشتن خویش داشته باشیم و ببینیم چه اقداماتی انجام دادیم که باعث شده این میزان ایثارگری مردم کم بشود.
** مردم ایران در بزنگاه به میدان می‌آیند


رئیس دستگاه دیپلماسی در عین حال گفت: معتقدم این مردم در همه بزنگاه‌ها علی‌رغم همه مشکلات به میدان آمدند و زمانی که احساس کنند که تمامیت ارضی، حاکمیت و کشور خود را در خطر قرار گرفته به میدان می‌آیند البته یک شرط دارد که ما هم خودمان باید آن را درک کنیم. جناح‌های سیاسی این را بفهمند و به هزینه مردم با همدیگر دعوا نکنند. حتماً باید مسئولان متوجه شوند که هزینه دعواهای جناحی ما را مردم می‌دهند.


وی یادآور شد: روزی که برجام منعقد شد در نمازخانه وزارت خارجه برای همکاران خودم صحبت کردم گفتم دوستان، از امروز کارمان سنگین‌تر است، باید کاری بکنیم، کسی نمی‌گوید برجام منهای 15 است، اما که اگر یک نفر به برجام نمره 15 بدهد و یا یک نفر دیگر هم ممکن است نمره 85 بدهد آن که نمره 15 یا 85 می‌دهد حداقل می‌توانند روی آن 15 توافق کنند و آن را نقد کنند، اما این کار را نکردیم.
** مردم برجام را فراهم کردند


وزیر امور خارجه با بیان این که «مردم اصلاً مقصر نبودند اتفاقاً مردم بودند که برجام را فراهم کردند» از برخی موضع گیری‌های داخلی در مورد برجام انتقاد کرد و افزود: معتقدم اینکه ترامپ می‌گوید «برجام یک کلاه بزرگ بر سر آمریکا بود» و بعضی از دوستان می‌گفتند «آمریکا هیچ وقت از برجام خارج نمی‌شود و آن قدر برجام به نفع آمریکاست که خارج نمی‌شود»، اما دیدیم که این اتفاق افتاد و آمریکا از برجام خارج شد.


ظریف خاطرنشان کرد: وقتی آمریکا می‌گوید 6 تریلیون دلار در منطقه هزینه کردیم و سود آن به جیب ایران رفته همه دوستان ما تیتر می‌کنند، ولی وقتی می‌گوید برجام کلاه بزرگی بر سر آمریکا بود آن را کسی تیتر نمی‌کند، بالاخره کدام درست است؟


وی در پاسخ به این سؤال که آیا ما خود بازرگان‌ها و تجار را امیدوار نکردیم؟ گفت: هنوز هم امیدوار می‌کنیم به خاطر اینکه امکانات کشور بسیار زیاد است وظیفه مسئولان و جناح‌های سیاسی این است در مردم امید ایجاد کنند.


وزیر امور خارجه در پاسخ به اینکه پس از امضاء برجام یک نفر، هزار تومانی و یک دلاری را دست گرفته است گفت: دولت چنین کاری نکرده است چنین پیش‌بینی هم نکرده است؛ آن اتفاق هم اگر می‌افتاد برای ما سم مهلک بود و به گفته اقتصادی‌ها زمینه صادرات ما را نابود می‌کرد و امکانات اقتصادی کشور را از بین می‌برد.


ظریف تصریح کرد: الان اگر از اقتصاددانان سؤال کنید دلایل نوسانات و وضعیت بازار ارز چیست، اولین ایرادی که می‌گیرند حتی قبل ازحجم نقدینگی می‌گویند «نداشتن امید و اطمینان نسبت به آینده» این اطمینان را چه کسی از بین برده است؟


** نباید همیشه همه چیز را گردن استکبار جهانی انداخت


ظریف درباره نقش کشورهای دیگر و دشمنان در به وجود آمدن شرایط کنونی گفت: همیشه معتقدم یکی از عوامل کشورهای خارجی است؛ و نباید همیشه همه چیز را به گردن استکبار جهانی انداخت.
وزیر امور خارجه افزود: همیشه (در کلاس‌های درس) گفته‌ام که راحت‌ترین کار این است که همه مشکلات را به گردن استکبار جهانی و آمریکا و اسرئیل بیندازیم و خود را راحت کنیم. آن‌ها یکی از عوامل مشکلات کشور است که نباید از آن‌ها فارغ شویم، اما آن‌هایی که در داخل این امید نسبت به آینده را نابود می‌کنند، آن‌هایی که در داخل دستاوردها را فراموش می‌کنند، آن‌ها هم نقش دارند.


ظریف با ذکر مثالی توضیح داد: آقای اوباما یک جمله معروف دارند «اگر من می‌توانستم اجازه نمی‌دادم حتی یک پیچ و مهره از برنامه هسته‌ای ایران باقی بماند» (با کمال احترام به رسانه ملی) این تیتر روزنامه‌ها و تیتر صدا و سیما شد، اما آقای اوباما یک جمله هم بعد از آن گفت که «اما نتوانستیم»؛ ما می‌توانستیم اول این بخش جمله اوباما را تیتر کنیم و یا دومی را؟ اما چرا اولی را انتخاب کردیم؟


رئیس دستگاه دیپلماسی با طرح این سؤال که ما می‌توانستیم در مردم امید یا ناامیدی را تزریق کنیم؟ اظهار کرد: برنامۀ حساب‌شده‌ای بود برای اینکه مردم را ناامید کنند؛ هرچه مقام معظم رهبری تأکید می‌کردند که ما در کشور امکاناتی داریم که اسم آن اقتصاد مقاومتی است و می‌توانیم با تکیه بر آن امکانات پیش رویم، یک گروه در کشور تلاش می‌کردند که بگویند که کشورهای خارجی فشار می‌آورند، امروز آمریکایی‌ها این کار را کردند، دیروز این تحریم را اضافه کردند، پریروز هم آن کارها را انجام دادند.


ظریف افزود: مگر آمریکایی‌ها در دوران گذشته هر روز به این تحریم‌ها اضافه نمی‌کردند؟ مگر در دوران گذشته هر تحریمی که آمریکا اضافه می‌کرد، 10 یا 12 کشور به اضافه کل اتحادیه اروپا پشت آمریکا صف نمی‌بستند که نه‌تنها تحریم‌های آمریکا را اجرا کنند تا تحریم‌های اضافی را نیز انجام دهند؟
** حضور مردم اوباما را از تحریم ناامید کرده بود


ظریف گفت: در مقطعی تحریم‌های اتحادیه اروپا هیچ کمتر از تحریم‌های آمریکا نبود، اما ما تلاش نمی‌کردیم که دل مردم را خالی کنیم، هنوز هم وظیفه ما همین است. این مردم بزرگترین سرمایه این کشور هستند.


وزیر امور خارجه با تأکید بر این که «سیاست خارجی بدون پشتوانه و حمایت مردمی کارایی ندارد» گفت: اوباما وقتی تصمیم گرفت با ایران مذاکره کند، ما نبودیم که با او مذاکره کردیم، پشتوانه حضور مردم بود که اوباما را از تحریم ناامید کرده بود که با ما مذاکره کردند. همین پشتوانه هم می‌تواند آقای ترامپ را ناامید کند.


ظریف تأکید کرد: مردم همان طور که در چهل سال گذشته حمایت کردند، الان هم با توجه به امکانات فراوان کشور می‌توانند کمک کنند، ایران امکانات بسیاری دارد و پیشرفت‌های خوبی داشته است؛ دوستانی که در زمینه فناوری‌های نو در آمریکا فعالیت دارند، به من می‌گویند ایران در حوزه استارت‌آپ‌ها، نانوتکنولوژی‌ها و دیگر فناوری‌ها پیشرفت کرده است.


ظریف درباره ضرورت وجود صداقت در رفتار و گفتار مسئولان اظهار کرد: در مشکلات به وجود آمده باید به همه دلایل دقت کرد، یکی از دلایل آمریکاست، آمریکا اقتصاد بزرگی است، شرکت‌ها می‌خواهند در آمریکا سرمایه‌گذاری کنند و وقتی آمریکا برای شرکت‌ها قلدری می‌کند و اجازه حضور در ایران نمی‌دهد، آن شرکت‌ها منافع اقتصادی خود را بررسی و سبک سنگین می‌کنند؛ اما این یک دلیل است، باید به دلایل دیگر هم پرداخت.


وی افزود: اکنون تمام اروپا و متحدان آمریکا در برابر او ایستاده‌‌اند و تلاش می‌کنند راهی پیدا کنند، موضوعی که در داخل به آن دقت و توجه نمی‌شود.
** هیچ کس در دنیا از رفتار آمریکا رضایت ندارد


وزیر امور خارجه تأکید کرد: به نظر من تلاش اروپا کافی نبوده و حاضر نشده‌اند هزینه مورد نیاز را بپردازند. هیچ کس در دنیا از رفتار آمریکا رضایت ندارد، اما آیا آمادگی دارند این عدم رضایت خود را به هزینه تبدیل کنند؟ یعنی برای نشان دادن این عدم رضایت خود هزینه‌ای دهند؟ تا مانع آینده‌ای شوند که در آن یک نفر در کاخ سفید، در شرایطی که تنها به مشکلات شخصی و کشور خود توجه دارد، برای حل این مشکلات که به‌وفور هم وجود دارد، بحران جهانی ایجاد کند؟ دنیا از این موضوع قطعاً رضایت ندارد. اما آیا آمادگی هزینه دادن برای آن را نیز دارد؟ باید گفت نه آماده نشده است. این‌ها واقعیاتی است که در صحنه بین‌المللی وجود دارد.
** دیوار تحریم شکسته، اما آمریکایی‌ها قلدری می‌کنند


ظریف گفت: وقتی دولت یازدهم سر کار آمد اجماع امنیتی علیه ایران وجود داشت، یعنی همه دنیا ایران را به عنوان تهدید می‌دیدند، امروز این اجماع نه تنها شکسته بلکه وقتی دکتر روحانی می‌گویند دیوار تحریم‌ها شکسته، به خاطر شکستن این دیوار امنیتی است؛ دیوار تحریم‌ها بر این اجماع امنیتی استوار بود، الان هم دیوار تحریم شکسته، اما آمریکایی‌ها قلدری می‌کنند و فشار می‌آورند.


وزیر امورخارجه افزود: هیچ کس معتقد نبود که آمریکایی‌ها فشار آوردن به ایران را متوقف کنند، برای همین ما از ابتدا معتقد بودیم که باید روابط اقتصادی موجود با روسیه، چین و اروپا را حفظ کنیم، به جز یک حوزه اقتصادی مانند هواپیما که ما به شرکت‌های آمریکایی و مجوز آن‌ها نیاز داشتیم.


ظریف درباره حضور یا عدم حضور شرکت‌های هواپیمایی بوئینگ و ایرباس گفت: بوئینگ و ایرباس تعهد ایالات متحده بود که هواپیمای این شرکت‌ها وارد ایران شود. اتفاقاً این عدم حضور بهترین سند دروغ‌گویی مقامات آمریکا است؛ چون مقامات آمریکایی خود را طرفدار مردم ایران می‌دانند.


وزیر امور خارجه افزود: آقای پمپئو در جلسه‌ای که اسم آن را «شنیدن صدای ایرانیان» می‌گذارد، -البته دو سوم افراد جلسه را آمریکایی‌های جمهوری‌خواه پر می‌کنند و یک سوم آن را هم ایرانیان محلی در لس آنجلس - اگر ادعایی در شنیدن صدای ایرانیان دارند چرا اولین تحریم اجرایی آن‌ها، تحریم هواپیما بود و از روز سخنرانی آقای ترامپ مجوزهای خرید هواپیما قطع شد؟ این نشان‌گر تخلف آمریکاست، اما به معنی عدم حضور این شرکت‌ها نیست.


وزیر امورخارجه درباره مبنای پاسخگویی ایران به تخلفات آمریکا هم گفت: ما در مقابل تخلف آمریکا یک مبنای برجامی داشتیم، اما یک مبنایی هم به اسم قرارداد 1955 وجود دارد که مبنای بسیاری از دعاوی ما با آمریکایی‌ها است.


ظریف افزود: دیوان بین‌المللی دادگستری تنها محکمه جهانی است که می‌تواند بر مبنای قرارداد 1955 قضاوت کند، البته قدرت اعمال مصوبات خود را ندارد و رأی این دادگاه از نظر سیاسی می‌تواند مهم باشد.


منبع: ایرنا


انتهای پیام/4028/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر