صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۶:۲۴ - ۰۱ شهريور ۱۳۹۷

فکر پزشک باید درمان درد بیماران باشد نه پول درآوردن

گفتگوی خواندنی با یک پیشکسوت پزشکی را درباره این رشته و اخلاق‌مداری پزشکان بخوانید.
کد خبر : 306033

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، به بهانه روز پزشک تصمیم گرفتیم سراغ یکی از پیشکسوتان و پیرترین پزشکان عرصه پزشکی برویم؛ فردی که 67 سال از عمر خود را وقف خدمت به بیماران کرده، صادقانه در خدمت مردم بوده و به هیچ بیماری به چشم کیسه پول نگاه نکرده است.


او رتبه نخست کنکور سراسری در سال 1324 را کسب کرده است و از سال 1335 در دانشگاه تهران، به عنوان استاد در رشته داخلی و تخصص ریه به تحقیق و تدریس پرداخته و خدمات بسیاری به جامعه پزشکی و میهن خویش کرده است و افتخارات بسیاری در کارنامه کاری خود دارد.


کسب رتبه استادیاری در سال 1331 از دانشگاه مشهد و ادامه فعالیت با همین رتبه در دانشگاه تهران، کسب رتبه دانشیاری در سال 1348 از دانشگاه علوم پزشکی تهران، کسب رتبه استادی در سال 1364 از دانشگاه علوم پزشکی تهران، پزشک نمونه در سال 1380 به مناسبت روز پزشک، عضویت در جامعه توراسیک انگلستان BTS از سال 1354 ، عضویت در جامعه توراسیک آمریکا ATS از سال 1367، عضویت در کالج آمریکایی ریه ACCP از سال 1367، عضویت در جامعه سارکوئیدوز WASOG از سال 1367، تألیف کتاب نشانه شناسی دستگاه تنفس در سال 1352 و تجدید چاپ در سال 1376 ، تألیف کتاب سل ریه در سال 1352، راه اندازی بخش ریه در بیمارستان امام (ره)، شروع به انجام تست‌های فیزیولوژیک تنفسی از سال 1341 در ایران از جمله برخی افتخارات این چهره برتر و پیشکوست رشته پزشکی در کار و اخلاق است.



در ادامه گفت و گو با کاظم آملی پیشکسوت رشته پزشکی را بخوانید.


کمی از خودتان برای مخاطبان بگویید


کاظم آملی متولد 1304 هستم و تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در تهران گذرانه و پس از قبولی در کنکور در رشته پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی تهران که تنها دانشگاه ایران در آن زمان بود، در رشته پزشکی تحصیل کردم و در سال 1330 در رشته پزشکی فارغ‌التحصیل و از آن زمان مشغول طبابت هستم و سال‌هاست به عنوان استاد در گروه داخلی دانشگاه علوم پزشکی تهران فعالیت می‌کنم و تا چندی پیش مشغول تدریس و طبابت بودم اما اخیراً به دلیل طی روند درمان بیماری طبابت نمی‌کنم.


چرا رشته ریه را برای تخصص انتخاب کردید؟


در سال‌هایی که من از رشته پزشکی فارغ‌التحصیل شدم، شیوع سل در ایران بسیار زیاد بود و این بیماری درمانی نداشت و بیماران بسیاری متأسفانه جان خود را از دست می‌دادند، به همین دلیل من رشته ریه را انتخاب کردم تا شاید بتوانم به این بیماران کمک کنم.


خوشبختانه چندی بعد از آن درمان بیماری سل کشف شد و من توانستم به کمک چند روش درمانی که برای بیماری سل مورد استفاده قرار می‌گرفت به بهبود کامل بیماران کمک کنم و بیمارانم پس از درمان می‌توانستند زندگی طبیعی خود را ادامه دهند،


مهمترین تحقیقات شما در چه زمینه‌ای انجام شده است؟


من در تخصص ریه مشغول به تحقیق بودم و تحقیقاتی در درمان سل انجام دادم، برخی تحقیقات نشان می‌دادند که سل روند درمانی 9 ماهه دارد، پس از مدتی نیز مشخص شد که می‌توان سل را در 6 ماه درمان کرد، من رشته‌های این روش‌های درمانی را در ایران امتحان کردم و خوشبختانه توانستیم بیماران را ظرف 6 ماه درمان کنیم و اگر بیمار مبتلا به سل، به دستور تجویزی پزشک عمل می‌کرد و داروها را به موقع مصرف می‌کرد، می‌توانست پس از 6 ماه به زندگی طبیعی خود ادامه دهد و عمر طولانی داشته باشد.


افزون بر این در زمینه بیماری‌های ریه که شیوع کمتری دارند، مانند سارکوئیدوز و فیبروزهای ریه نیز تحقیقاتی انجام داده‌ام.


جایگاه رشته پزشکی ایران در دنیا راچگونه می‌بینید؟


جایگاه رشته پزشکی ایران در دنیا نسبت به کشورهای پیشرفته با وجود کمبودهایی از نظر امکانات و تعداد پزشک بسیار خوب است و پزشکان ایرانی سطح علمی بالایی دارند، خوشبختانه در 40 سال اخیر پس از انقلاب تعداد دانشکده‌های دستیاران پزشکی افزایش چشمیگیری داشته است و حتی بسیاری از پزشکان ایرانی به عنوان افرادی برجسته و چهره‌های جهانی در خارج کشور در سطوح عالی فعالیت می‌کنند.


بسیاری از پزشکان ایرانی بدون چشم داشت به مناطق محروم سفر می‌کنند و بدون اینکه پولی از بیماران بگیرند آنها را درمان می‌کنند که در کشورهای اروپایی و آمریکایی کمتر این مسأله دیده می‌شود البته امیدوارم امکانات و هزینه در حوزه سلامت مردم به حد کشورهای اروپایی برسد و پزشکان ما بتوانند با امکانات بهتر بیماران را درمان کنند.


کمی درباره خانواده‌تان بگویید.


من 2 دختر دارم، یکی از دخترانم در سازمان‌های جهانی از جمله سازمان جهانی بهداشت در راستای ارتقای بهداشت و سلامت کشورهای فقیر آفریقایی و آسیایی فعالیت می‌کند و فرزند دیگرم دندانپزشک است.


استاد متأسفانه شاهد آن هستیم که بسیاری از افراد به خاطر پول سراغ حرفه پزشکی می‌روند نظرتان در این مورد چیست؟


بسیار جای تأسف دارد که برخی همکاران قدر و ارزش شغل پزشکی را نمی‌دانند و کاری می‌کنند که برخی همکاران ناراحت شوند، اگر رفتار پزشک با بیمار از روی محبت و علاقه باشد بیماران شکرگزار خواهند بود، ممکن است برخی همکاران این محسنات را نداشته باشند و این جای تأسف دارد که پزشک برای پول کار کند.


درآمد پزشک باید در حد معمول باشد، زیرمیزی گرفتن شایسته پزشکی نیست، وقتی درآمد از این راه کسب شود، در نهایت از دست هم خواهد رفت، به قول معروف از هر دست به دهی از همان دست می‌گیری.


پزشک باید درآمدی برای تأمین زندگی خود داشته باشد و زندگی معمولی داشته باشد و بیشتر از احتیاج خود به دنبال کسب درآمد و زندگی تجملاتی نباشد.


فکر پزشک باید این باشد که درد بیماران را تشخیص دهد نه اینکه فکرش پول در آوردن باشد، برخی بیماران پول ندارند و نباید از آنها پول گرفت، در طول سال‌هایی که طبابت می‌کردم بیماران بسیاری بودند که پول نداشتند و من هم از آنها پولی نمی‌گرفتم، حتی برخی از بیماران نیاز به کمک دارند و باید آنها را کمک کرد.


تا زمانی که رابطه پزشک و بیمار براساس پول نبود، به نظرم درمان بیماران بسیار خوب انجام می‌شد اما وقتی سرمایه داران در دنیا روی کار آمدند، همه چیز تغییر کرد، من در 7 سالی که در انگلستان بودم از هیچ بیماری پول نگرفتم، چون دولت به من حقوق می‌داد و با آن میتوانستنم گذران زندگی کنم، با روی کار آمدن سرمایه‌داران رویه تغییر کرد و کیفیت پزشکی تحت‌الشعاع پول قرار گرفت.


وزارت بهداشت و نظام پزشکی باید کنترل لازم را برای مقابله با تخلف داشته باشند تا کمتر شاهد ناراحتی مردم از برخی پزشکان و تعمیم آن به پزشک‌هایی باشیم که صادقانه به مردم خدمت می‌کنند.


خاطره شیرین از دوران تحصیل و شغل خود برای مخاطبان بازگو کنید.


شیرین‌ترین خاطرات من درمان بیماران مبتلا به سل در کشور است ، زمانی بود که این بیماری جان شمار بسیاری را می‌گرفت اما پس از کشف روش درمانی و استفاده آن در کشور توانستم جان بیماران زیادی را نجات دهم و آنها سالیان سال زندگی کنند، یکی از خاطرات شیرینم مربوط به درمان کودک سه ساله مبتلا به سل است که بیماری او بهبود کامل پیدا کرد و توانستم شادی را در چهره او و خانواده‌اش ببینم.


در روز پزشک چه حرف‌های را که فکر می‌کنید باید به گوش دانشجویان و پزشکان برسانید؟


روز پزشک را به همه پزشکان از صمیم قلب تبریک می‌گویم و سخن من با آنها این است که ما پزشکان باید قدر شغلمان را بدانیم، پزشان باید با محبت و علاقه بیماران را درمان کنند و در روند درمان از هیچ چیزی دریغ نکنند و فروگذار نباشند و بدانند، پزشکی معجزه الهی است که می‌توان یک فرد بیمار را به یک انسان سالم و موفق تبدیل کرد و ما پزشکان وسیله‌ای برای درمان دردمندان هستیم.


پزشکان به اخلاقیات توجه بسیاری داشته باشند و سعی کنند تا حسن‌خلق را در خود ارتقا دهند و با بیماران همیشه مهربان باشند.


منبع: باشگاه خبرنگاران جوان


انتهای پیام/4028


انتهای پیام/

ارسال نظر