صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۱۵ - ۰۳ شهريور ۱۳۹۷
آنا گزارش می‌دهد؛

جنگ و صلح با فشنگ آمریکایی

پاشنه در سناریوی افزایش قدرت ایالات متحده آمریکا سال‌هاست بر لنگۀ کارخانه‌های تسلیحات نظامی می‌چرخد، کارخانه‌های بزرگی که مأموریت دارند با تولید و فروش سلاح به کشورهای درگیر جنگ به‌خصوص در منطقه خاورمیانه کم و کسری‌های بودجه دفاعی و نظامی آمریکا را تأمین کنند.
کد خبر : 305153

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، هواپیمای نیروی هوایی ارتش آمریکا که بر باند فرودگاه ریاض فرود آمد، باب جدیدی به ارزش میلیاردها دلار برای دنیای تجارت نوین از جنس سلاح‌های آمریکایی باز کرد. تجارتی که حالا جزء لاینفک محاسبات کشورهای بزرگ دنیا شده و طرف معامله‌اش هم منطقه پرحادثه خاورمیانه و برخی کشورهای جهان‌سوم است.


دونالد ترامپ در اولین سفر رسمی خود به سرزمین حجاز به جز گردن خم کردن برابر شاه سعودی و زیر پا گذاشتن حدود و قوانین کشور مقصد، قراردادی را امضا کرد که به گفته خودش قرار است به رشد اقتصادی ایالات متحده کمک کند.



رئیس‌جمهور آمریکا در این سفر بزرگترین قرارداد تاریخ آمریکا به ارزش 380 میلیارد دلار را با مقام‌های عربستانی به امضاء رساند که چیزی حدود 100 میلیون دلار از آن قرارداد تسلیحاتی بود، قراردادهایی که باعث شد نام عربستان بعد از هند در صدر فهرست خریداران فروش اسلحه قرار گیرد.


فروش تسلیحات آمریکا چندسالی می‌شود رکورددار جدول فروش‌ و صادرات اجناس و اقلام این کشور است، بیشترین حجم این فروش هم روانه کشورهای حوزه خلیج فارس می‌شود.


رئیس آژانس همکاری امنیتی دفاعی آمریکا گفته تنها در 6 ماهه اول سال 2018 میلادی، میزان فروش اسلحه واشنگتن به دیگر کشورها، بیش از کل میزان فروش سلاح این کشور در سال گذشته میلادی بوده است.


افزایش فروشی که به اذعان روزنامه نیویورک تایمز بعد از سال 2011، به دنبال بالا رفتن روند تنش و بحران در منطقه خاورمیانه، فروش تسلیحات برون‌مرزی آمریکا در مجموع 3.66 میلیارد دلار بوده که سه چهارم حجم کل مبادلات بازار سلاح جهان را تشکیل می‌دهد و این رقم در سال 2014 به بیش از 36 میلیارد دلار افزایش داشته است.



تبدیل شدن خاورمیانه به انبار سلاح‌های آمریکایی تا جایی پیش‌رفته که برخی سایت‌های اینترنتی در آمریکا اقدام به فروش سلاح‌هایی مانند M-16 به مخالفان مستقر در شمال سوریه می‌کنند.


چهل و پنجمین مستأجر کاخ سفید هم اعلام کرده قرار است رشد اقتصادی آمریکا به افزایش تولید و فروش بیشتر سلاح به چهارگوشه دنیا گره بخورد. دستوری که نمونه‌اش مصوبه وزارت امور خارجه آمریکا برای فروش سلاح به ارزش سه میلیارد و 200 میلیون دلار به سوئد و 259 میلیون دلار نیز به کشور کویت است.


همه این‌ها حاصل فروش تسلیحات چهار شرکت از پنج شرکت بزرگ آمریکاست که بیشترین درآمد را از تولید و صادرات تجهیزات دفاعی دارند.


شرکت‌هایی که طبق دستورالعمل وزارت دفاع آمریکا وظیفه دارند برای صادرات سلاح به دنیا تسلیحات تأمین کنند، گاهی هم مانند لاکهید مارتین وظیفه دارند در ایام انتخابات از کاندیدایی که برای تولید و صادرات سلاح زمینه‌سازی می‌کند، حمایت کنند.


غول‌های اسلحه‌سازی آمریکا مانند لاکهید مارتین، جنرال دینامیک، ریتون و بوئینگ مأموریت دارند پروژه تأمین اسلحه در خاورمیانه و تقویت نیروهای نظامی کشورهای حاشیه‌ای حوزه خلیج‌فارس را بر عهده بگیرند.


نتیجه این برآورد اقتصادی آمریکا و برنامه‌ریزی‌اش برای فروش سلاح به این طرف و آن طرف دنیا، قراردادهای میلیاردی است که میان واشنگتن و سرمایه‌داران حاشیه خلیج‌فارس بسته می‌شود.


آمریکا همچنان بزرگ‌ترین صادرکننده سلاح در جهان است و روسیه پس از این کشور در جایگاه دوم قرار دارد. کشورهای حاشیه خلیج فارس از جمله عربستان سعودی، کویت، کره‌جنوبی، مخالفان سوری و چند کشور دیگر در زمره خریداران عمده تسلیحات آمریکایی قرار دارند.


به جز آسیایی‌ها، انگلستان در حال حاضر یکی از کشورهای قاره سبز است که در لیست خریداران سلاح آمریکا قرار گرفته است.


عربستان در شرایطی روابطش با کاخ سفید را بهبود بخشید که دولت آمریکا سال گذشته میلادی با فروش هفت میلیارد دلار سلاح نقطه‌زن به عربستان موافقت کرده بود.



موافقتی که برای یمنی‌ها گران تمام شد و حالا سه سالی می‌شود سلاح‌های آمریکایی که با پول عربستان خریده شده، یا جان مردم این کشور را می‌گیرد یا سقف خانه‌ها را بر سر مردم خراب می‌کنند.


حضور غیر مستقیم آمریکا در جنگ یمن هرچند از طرف آمریکایی‌ها رد شده و معتقدند در تصمیم‌ها درباره اهداف نظامی توسط ائتلاف عربی دخالتی ندارند اما واقعیت این روزهای یمن و حتی حمایت‌های گاه و بیگاه عربستان از تروریست‌های سوریه و جنگ‌افروزی در آن کشور نشان می‌دهد آمریکا عملیات و اهداف نظامی خود را با فروش میلیاردها دلار سلاح به عربستان پشتیبانی می‌کند.


حالا قرار است مفاد مصوبه فروش سلاح از آمریکا به کشورهای عربی خریدار این تسلیحات مورد بررسی‌های غیررسمی قرار گیرد، اقدامی که منابع آگاه در کنگره آمریکا گفته‌اند بازبینی‌های غیررسمی درباره فروش سلاح‌های نقطه‌زن به ریاض و ابوظبی 40 روز به طول خواهد انجامید.


به عقیده برخی کارشناسان یکی از مهمترین علل افزایش تولید و صادرات سلاح در آمریکا تشدید درگیری و جنگ‌های برپاشده آن هم بیشتر در منطقه جنوب‌ غرب آسیا است، اتفاقاتی که هر چند برای خیلی از کشورها و گروه‌های حقوق بشری ناگوار است اما برای شرکت‌های ‌آمریکایی درآمدزا است و قراردادهای کلان آنها و لابی‌های مختلف این شرکت‌‌ها دلیل بقاء تولید اسلحه به شمار می‌رود .


انتخاب منطقه جنوب غرب آسیا برای فروش سلاح‌های آمریکایی از سوی سران ایالات متحده، نه تنها با هدف تداوم تنش و درگیری در منطقه و به دست آوردن بیشترین سود از شرایط جنگی انجام می‌شود بلکه بیشتر با هدف تقویت نظامی کشورهای حوزه خلیج‌فارس در برابر ایران است.


هدفی که به گفته یک مقام بلندپایه کاخ سفید، آمریکا با بستن این قراردادها به دنبال حمایت امنیتی طولانی‌مدت از عربستان سعودی و منطقه خلیج‌فارس در مقابل تهدیدهای ایران است.


خرید کلان کشورهای جنوبی خلیج‌فارس از شرکت‌های بزرگ اسلحه‌سازی هرچند با هدف مقابله در برابر تهدیدهای احتمالی ایران انجام می‌شود اما تاکنون نتوانسته این هدف را به ثمر بنشاند و نتیجه‌ای که حاصل شده محکومیت عربستان و حامی آمریکایی‌اش از سوی جوامع بین‌المللی و سازمان‌های حقوق‌بشری بوده است.




وزیر امور خارجه ایران به تلاش آمریکا برای فروش سلاح و پیگیری اهداف خود در خاورمیانه با ارسال توئیتی واکنش نشان داد و نوشت: آمریکا دنیا را با صادرات سلاح خود بی‌ثبات نموده و بودجه‌هایی را که می‌توانند برای ساختن فردایی بهتر مصرف شوند، به هدر می‌دهد؛ ولی سلاح‌های او حتی نتوانسته به شهروندان خودش امنیت دهد: ۳۵ درصد هزینه نظامی جهان نتوانست مانع کشته و مجروح شدن بیش از 9 هزار آمریکایی توسط ۱۵ شهروند سعودی شود.


اما تنها مشتری آمریکا برای صادرات سلاح و فروش تسلیحات نظامی کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس نیستند، آن طور که در گزارش مؤسسه بین‌المللی صلح در استکهلم آمده است، با وجود بحران‌ها و تدابیر صرفه‌جویی، به ویژه در اروپا، صادرات و واردات اسلحه در پنج سال گذشته اروپا 16 درصد افزایش یافته است. ایالات متحده امریکا در سطح جهانی بزرگترین صادرکننده اسلحه باقی مانده است و در این محدوده زمانی، صادراتش را 25 درصد افزایش داده است.


هرچند این میزان صادرات اسلحه از سوی آمریکا به دلایل سیاسی و استراتژیک قابل توجیه است اما برخی کارشناسان معتقدند آمریکا امروز انگیزه‌های دیگری برای صادرات اسلحه دارد.



آن‌چیزی که پر واضح است این است که دولت آمریکا بعد از جنگ افغانستان و به دنبال آن جنگ عراق، با کاهش شدید بودجه دفاعی مواجه شده است، از این رو تلاش می‌کند تا با پیدا کردن یا به وجود آوردن بازار مناسب برای فروش اسلحه این کمبود و کسری را جبران کند.


اعتراف برخی مقامات آمریکا مبنی بر تلاش برای به وجود آوردن گروهکی تروریستی با عنوان داعش و هرگونه حمایت مالی و تسلیحاتی از آنها و حتی تجهیز عربستان برای حمایت از افراطیان در سوریه، این احتمال را تقویت می‌کند که واشنگتن با بحرانی کردن سوریه و شمال عراق و حمایت از این جنگ هفت ساله، جدای از اهداف سیاسی خود و آرزوی تسلط بر منطقه غرب آسیا، برای شرکت‌های بزرگ ساخت سلاح خود یک بازاریابی قوی انجام داده است. در نتیجه برخی کشورهای منطقه مشتری تسلیحات آمریکایی برای گروه‌های تروریستی و ارتش‌های خود هستند.


منفعت‌طلبی که در پوشش صلح‌طلبی و کمک به ایجاد صلح و آرامش در منطقه خاورمیانه، نتیجه‌اش به جا ماندن بیش از 500 هزار کشته در سوریه و بیش ۵۰ هزار کشته در یمن است.


انتهای پیام/4077/4068/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر