رهبر انقلاب: مصدق به آمریکا اعتماد کرد کتکش را هم خورد
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا، 28 مرداد 1332 یادآور کودتای ننگین و سیاهی است که شیرینی نهضت ملی شدن صنعت نفت را در کام ملت ایران تلخ کرد. پس از پیروزی قیام سی تیر به رهبری آیتالله کاشانی که باعث روی کار آمدن مجدد دکتر مصدق شد، وی درصدد افزایش اختیارات خود و محدود کردن اختیارات مجلس شورای ملی برآمد و بنای اختلاف با آیتالله کاشانی را گذاشت.
به همین بهانه در مروری گذرا به بیانات رهبر انقلاب درباره این کودتا و شخصیت مصدق میپردازیم.
کودتای 28 مرداد به وسیله آمریکا در ایران انجام گرفت علیه مصدق
بعضیها هستند که میگویند حالا یکجوری، مثلاً یک ذره با آمریکا کنار بیاییم، شاید دشمنیشان کم بشود؛ نه، حتی به آنهایی هم که به آمریکا اعتماد کردند، به آمریکا امید بستند، به سراغ آمریکا رفتند برای کمک گرفتن، رحم نکردند، مثل چهکسی؟ دکتر مصدق. دکتر مصدق برای اینکه بتواند با انگلیسیها مبارزه کند و در مقابل انگلیسیها بایستد به خیال خودش، رفت سراغ آمریکاییها و با آنها ملاقات کرد، مذاکره کرد و درخواست کرد و به آنها اعتماد کرد. کودتای بیستوهشتم مرداد نه به وسیله انگلیس بلکه به وسیله آمریکا در ایران انجام گرفت علیه مصدق. یعنی حتی به امثال مصدق هم اینها راضی نیستند. اینها نوکر میخواهند، سرسپرده میخواهند، توسریخور میخواهند، مثل چهکسی؟ مثل محمدرضای پهلوی. اینجور آدمی میخواهند که بر این کشور پرنعمتِ پربرکتِ ثروتمندِ حساسی که از لحاظ موقعیت جغرافیایی حساس است، از لحاظ تواناییهای گوناگون حساس است، حکومت کند؛ یک نفری باشد دستبسته و تسلیم آنها. آمریکاییها این را میخواهند؛ اگر نشد، میشوند دشمن (۱۳۹۶/۰۸/۱۱)
آن کسی که عامل کودتا علیه دکتر مصدق شد، نه یک انگلیسی بلکه یک آمریکایی بود
بسیاری از مسائل ما با آمریکا اساساً قابل حل نیست، علت هم این است که مشکل آمریکا با ما، خود ما هستیم (یعنی خود جمهوری اسلامی) مشکل این است. نه انرژی هستهای مشکل است، نه حقوق بشر مشکل است؛ مشکل آمریکا با نَفس جمهوری اسلامی است. اینکه یک دولتی، یک نظامی، یک حکومتی به وجود بیاید، آنهم در یک جای مهمی مثل ایران، آنهم در یک سرزمین ثروتمندی مثل ایران، یک حکومتی سرِ کار بیاید که به «آری و نه»ی قدرتی مثل آمریکا اعتنا نداشته باشد و خودش در مسائل «آری و نه» بگوید، این برایشان غیرقابل تحمل است و با این مخالفند، با این معارضند. این معارضه را چهجوری میخواهید حل کنید؟ بنابراین، با آمریکا مشکلات ما حلشدنی نیست؛ اینها با اصل نظام مشکل دارند. من به شما این را عرض بکنم که با قطع نظر از نظام، با استقلال کشور هم مشکل دارند؛ یعنی اگر فرض کنیم یک نظامی غیر نظام جمهوری اسلامی هم سر کار بود و بنا بود مستقل باشد، اینها با آن مشکل داشتند. این تجربه نهضت ملی جلوی چشم ما است. در نهضت ملی، دکتر مصدق به آمریکاییها حسنِظن داشت، بلکه ارادت داشت اما مایل نبود تکیه کند به آنها، با انگلیسیها البته بد بود مایل به استقلال بود. آن کسی که عامل کودتا علیه دکتر مصدق شد، نه یک انگلیسی، بلکه یک آمریکایی بود و پشت سرش بیش از دستگاه اینتلیجنت سرویس انگلیس، سیای آمریکا قرار داشت. آمریکا اینجوری است. یعنی با یک نظامی و با یک حکومتی هم که مطلقاً حکومت دینی هم نیست، حکومت انقلابی هم نیست، نهضت ملی که یک حکومت انقلابی نبود. فقط دنبال استقلال کشور از زیر یوغ انگلیسها بود و خیال میکرد آمریکاییها کمکش میکنند، نتوانستند بسازند؛ با استقلال کشور مخالفند. (۱۳۹۶/۰۳/۲۲)
مصدق به آمریکا اعتماد کرد کتکش را هم خورد
رهبر معظم انقلاب در جمع تعدادی از دانشآموزان در 12 آبان 92 و زمانی که مذاکرات هستهای ایران و کشورهای 1+5 در جریان بود، درباره رویکرد استکباری آمریکا و بیاعتمادی کشورهای جهان فرمودند:
این رویکرد استکباری که آمریکاییها دارند و از دهها سال پیش تا امروز هم ادامه دارد، موجب شده است که در ملتهای دنیا یک احساس بیاعتمادی و بیزاری نسبت به دولت آمریکا به وجود بیاید. این مخصوص کشور ما نیست و هر ملتی به آمریکا اعتماد کرد، ضربه خورد حتی آن کسانی که دوست آمریکا بودند. حالا در کشور ما دکتر مصدق به آمریکاییها اعتماد کرد و برای اینکه بتواند خود را از زیر فشار انگلیسها نجات بدهد به آمریکاییها متوسل شد. آمریکاییها به جای اینکه به دکتر مصدق که به آنها حسنظن پیدا کرده بود کمک کنند، با انگلیسها همدست شدند، مأمور خودشان را فرستادند اینجا و کودتای 28 مرداد را راه انداختند. مصدّق اعتماد کرد، کتکش را هم خورد و حتی کسانی که با آمریکا میانهشان هم خوب بود و به آمریکا اعتماد کردند، ضربهاش را خوردند.
انتهای پیام/4071/پ
انتهای پیام/