صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۱۵ - ۲۴ مرداد ۱۳۹۷

ژن زامبی نمی‌گذارد فیل‌ها سرطان بگیرند

حدود 17 درصد از مردم جهان به دلیل سرطان جان خود را از دست می‌دهند اما جالب است بدانید که فقط پنج درصد فیل‌ها که حدود 70 سال عمر می‌کنند و حدود 100 برابر بیشتر از انسان‌ها سلول‌های بالقوه سرطانی دارند، از سرطان می‌میرند.
کد خبر : 304147

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از ساینس‌دیلی، تیم‌های تحقیقاتی دانشگاه شیکاگو و یوتا سه سال پیش به صورت جداگانه روی فیل‌ها پژوهش کردند که بفهمند چرا فیل‌ها که میانگین عمرشان به میانگین عمر انسان‌ها نزدیک است، کمتر سرطان می‌گیرند. آنها می‌دانستند که انسان‌ها مثل همه حیوانات، نسخه‌ای از ژن سرکوبگر اصلی تومور با نام p53 دارند. این ژن در انسان‌ها و فیل‌ها، سلول‌های آسیب‌دیده و سرطانی را تشخیص می‌دهد و سپس سلول‌های آسیب‌دیده را می‌کشد. پس چرا فیل‌ها کمتر از انسان‌ها از سرطان می‌میرند.


محققان به طور غیر منتظره دریافتند که فیل‌ها 20 نسخه از ژن p53 را دارند و همین امر موجب می‌شود که سلول‌های آنها به طور قابل توجهی به DNA آسیب‌دیده حساس باشد و سریع‌تر اقدام به کشتن سلول‌های آسیب‌دیده کنند.


ژن زامبی


محققان دانشگاه شیکاگو دلیل دومی برای ابتلای کمتر فیل‌ها به سرطان می‌آورند و می‌گویند که یک ژن ضدسرطان در این حیوان وجود دارد که آنها را از مرگ بازمی‌گرداند.


به گفته استادیار ژنتیک دانشگاه شیکاگو، ژن‌ها همیشه در طول زمان تکثیر می‌شوند. اما گاهی اوقات آنها هم دچار اشتباه می‌شوند و نسخه‌های غیرفعال‌سازی تولید می‌کنند که به آنها شبه‌ژن گفته می‌شود. اغلب به این ژن‌ها، ژن‌های مرده هم گفته می‌شود.


ژن‌نماها یا ژن‌های کاذب بستگان ناکارآمد ژن‌ها هستند که توانایی خود را برای ترجمه شدن به پروتئین از دست داده‌اند یا دیگر در سلول خود بیان نمی‌شوند. ژن‌نماها اغلب از تجمع چندجهش در یک ژن که محصول آن ژن برای بقای ارگانیسم ضروری نیست به وجود می‌آیند.


محققان دانشگاه شیکاگو در حین مطالعه روی p53 نوعی شبه‌ژن یافتند که عامل مهارکننده لوسمی 6 یا LIF6 نام دارد و به نوعی جهش کرده است. این شبه‌ژن از یک ژن مرده به یک ژن کارآمد و باارزش تبدیل می‌شود و زمانی که با ژن p53 فعال می‌شود، نسبت به DNA آسیب‌دیده واکنش نشان می‌دهد و سریع سلول‌های آسیب‌دیده را می‌کشد.


این شبه‌ژن پروتئینی را تولید می‌کند که بسیار سریع به میتوکندری، منبع انرژی اصلی سلول، می‌رسد. این پروتئین میتوکندری را سوراخ می‌کند و در نتیجه باعث مرگ سلول می‌شود.


محققان می‌گویند: «این شبه‌ژن شبیه زامبی‌هاست، مرده است اما به یک باره زنده می‌شود و زمانی که به DNA آسیب‌دیده برخورد می‌کند، با سرعت سلول را می‌کشد. این شبه‌ژن بسیار مفید به شمار می‌آید زیرا اشتباهات ژنتیکی را پاک می‌کند یا خطاهای ایجاد شده را زمانی که DNA در حال ترمیم شدن است، تصحیح می‌کند».


محققان دریافته‌اند که فیل‌ها هشت نوع ژن LIF دارند و همین امر موجب طول عمر بالای این حیوان می‌شود.


انتهای پیام/4056


انتهای پیام/

ارسال نظر