صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۴۴ - ۰۶ مرداد ۱۳۹۴

وزیر نیرو: احیای دریاچه ارومیه در کمتر از10 سال میسر نیست

وزیر نیرو گفت: صاحب‌نظران اتفاق نظر دارند که روند احیای دریاچه ارومیه در کوتاه‌مدت میسر نیست و دست‌کم یک دوره 10 ساله برای احیای این دریاچه نیاز است.
کد خبر : 30165

به‌گزارش گروه سیاسی خبرگزاری آنا به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو، حمید چیت‌چیان که امروز به منظور پاسخ به سوال نماینده مردم ارومیه در جلسه علنی امروز مجلس شورای اسلامی حضور یافت، با اشاره به برنامه‌های کلان وزارت نیرو برای حفظ و احیای تالاب‌های کشور افزود: هم‌اکنون در حوضه دریاچه ارومیه و تالاب‌های کشور مشکلات جدی داریم و دولت یازدهم از بدو شروع توجه خاصی را برای حل این مشکلات داشته و موفقیت‌هایی نیز در این مدت کوتاه حاصل شده است.


وی ادامه داد: دولت از همان آغاز فعالیت کارگروه خاصی را برای احیای تالاب‌های کشور تشکیل داد که تمام دستگاه‌های مرتبط با موضوع از جمله وزارت نیرو در آن حضور دارند و مجری خاص و اعتبارهای ویژه‌ای نیز تصویب کرده و اقدام‌ها آغاز شد.


وزیر نیرو درباره طرح‌های مطالعات احیای دریاچه ارومیه تصریح کرد: طبق تصمیم ستاد احیای دریاچه ارومیه، دانشگاه صنعتی شریف به عنوان یکی از دانشگاه‌های بزرگ کشور به عنوان محور بررسی‌های کارشناسی انتخاب شد و دانشگاه‌های تبریز و ارومیه نیز در این طرح مشارکت دارند تا کار احیا با روش علمی انجام شود.


وی با بیان اینکه روند خشک شدن دریاچه ارومیه از سال 74 آغاز شده و سال به سال افزایش یافته است، اضافه کرد: از سال 81 به بعد سطح آب از تراز اکولوژیک پایین آمده که این موضوع نتیجه سه عامل خشکسالی‌های طولانی و کاهش بارش، افزایش درجه حرارت و تبخیر و همچنین مصرف بیش از حد آب در این حوضه است به طوری‌که در دو دهه گذشته مصرف آب در این حوضه 3 برابر شده است.


چیت‌چیان با اشاره به همکاری‌های بین‌المللی وزارت نیرو برای اجرای طرح احیا عنوان کرد: در این زمینه نشست‌های علمی را در کشور آلمان داشته‌ایم و با فراخوان‌ها و برگزاری نشست‌های علمی از نظرهای کارشناسی متخصصان این حوزه در کشورهای ژاپن، روسیه، آلمان و آمریکا استفاده کرده‌ایم.


وی با بیان اینکه وزارت نیرو به برنامه مورد تصویب ستاد احیای دریاچه ارومیه در سال 93 به طور کامل عمل کرده است، گفت: طبق این برنامه سال 93 و 94 دوره تثبیت، 7 سال برای احیا و سال 1402 برای احیای نهایی دریاچه مشخص شده است و برنامه‌ها بر همین اساس پیگیری می‌شود.


وزیر نیرو ادامه داد: وزارت نیرو برنامه‌هایی همچون تنظیم ورودی‌های طبیعی دریاچه، انتقال آب از حوضه‌های دیگر و درون حوضه و صرفه‌جویی در بخش کشاورزی را در دست انجام دارد و در سال 93 توانسته با اهداف تعریف شده خود برسد.


چیت‌چیان با اشاره به روند کاهشی دریاچه در 12 سال گذشته گفت: سال 86 تراز این دریاچه 2.5 مترمکعب کاهش یافت و این روند در سال‌های آینده نیز ادامه داشته است، اما امسال این رقم به 0.1 متر رسیده است؛ ما باید طبق برنامه وضع موجود را تثبیت می‌کردیم تا از سال آینده روند احیا را آغاز کنیم.


وی تاکید کرد: لایروبی رودخانه‌ها و رهاسازی حقابه محیط زیست از سدهای حوضه نیز از اقدام‌های دیگر بوده که در زمستان سال گذشته انجام شد، به طوری که سال گذشته 136 میلیون مترمکعب رهاسازی آب از سدهای ساروق، بوکان و حسنلو انجام شده است و امسال نیز این برنامه ادامه می‌یابد.


چیت‌چیان تصریح کرد: یک سوم عملیات باروری ابرها در سال گذشته در حوضه ارومیه انجام شده که اثر خوبی نیز در بارش‌ها داشته است. انتقال پساب حاصل از تصفیه فاضلاب شهرها نیز به دریاچه در سال‌های آینده به 300 میلیون مترمکعب خواهد رسید.


به گفته وی، طرح های دیگری همچون انتقال آب از سد سیلوه به دریاچه نیز در دست انجام است که 85 درصد پیشرفت دارد؛ این سد در آذرماه سال جاری آبگیری خواهد شد و سال آینده 190 میلیون مترمکعب آب به دریاچه منتقل خواهد کرد.


وزیر نیرو ادامه داد: انتقال آب از رودخانه زاب نیز در برنامه قرار دارد که از طریق تونل باید انجام شود و دو دستگاه‌ حفاری TBM با 45 میلیون یورو برای حفر تونل‌های انتقال آب خریداری و اکنون یکی از آنها وارد کشور شده است؛ کل اعتبار این طرح 1600 میلیارد تومان است.


چیت‌چیان افزود: انتقال آب از سد چراغ ویس در کردستان با 81 درصد پیشرفت دارد در صورت تامین اعتبار در بهمن ماه آبگیری خواهد شد و بخشی از آب این سد به دریاچه ارومیه خواهد آمد.


وی اظهار کرد: انتقال آب از دریای خزر نیز از دیگر طرح‌های انتقال آب از حوضه‌های دیگر به دریاچه ارومیه است که از سوی کنسرسیوم ایرانی و اروپایی در دست مطالعه است، چرا که در این طرح نگرانی‌های محیط زیستی به دلیل تفاوت آب این دو دریاچه وجود دارد و باید در این باره اطمینان کامل حاصل شود.


وزیر نیرو با اشاره به اعتبار هزینه‌شدهبرای احیای دریاچه ارومیه گفت: در سال 93 حدود 315.8 میلیارد تومان در طرح‌های احیا هزینه شده است و اعتبارهای در نظر گرفته شده برای امسال نیز 1326 میلیارد تومان خواهد شد/ ما اطمینان داریم این طرح‌ها به احیای دریاچه منتهی خواهد شد؛ اما در این راه به همدلی دولت، مجلس و مردم نیاز داریم.


از آنجا که پاسخ‌های وزیر نیرو برای نماینده سوال‌کننده قانع‌کننده نبود، در این باره مجلس رای‌گیری کرد و نمایندگان مجلس شورای اسلامی با اکثریت آرا اعلام کردند که از پاسخ‌های وزیر نیرو به پرسش مطرح‌شده قانع شده‌اند.


انتهای پیام/

ارسال نظر