پای پارلمان اروپا به حل سیاسی بحران یمن باز شد/انصارالله محور طرح جدید اروپا
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، روزنامه الاخبار چاپ لبنان در گزارشی نوشت: «همزمان با تلاشهای مارتین گریفیت، فرستاده ویژه سازمان ملل متحد به یمن برای احیای مذاکرات صلح، پارلمان اروپا راهکار جدیدی را برای حل نزاع در یمن مطرح کرده است و میگوید، این راهکار در راستای طرح گریفیت است. راهکار اروپا دارای درجهای از عینیت و عقلانیت است که میتواند بهعنوان یک مبنا برای حل و فصل بحران استفاده شود، ولی تجارب گذشته نشان میدهد نمی توان امید زیادی به آن بست.»
طبق گزارش این روزنامه لبنانی، تقریبا هیچ کشور غربی یا بزرگی باقی نمانده است که به بحران یمن وارد نشده، یا برای به تاخیر انداختن روند آن یا سرکوبش تلاش نکرده باشد. در سه سال گذشته، طرحهای صلح هر بار با پوششی متفاوت ارائه میشدند؛ گاهی آمریکا، گاهی روسیه و گاهی انگلیس و بالطبع سازمان ملل متحد طرحهایی ارائه کردهاند. امروز به نظر میآید نوبت به اتحادیه اروپا رسیده است تا فرستاده بریتانیاییتبار سازمان ملل متحد به یمن را در راستای ایجاد تحریک فوری مذاکرات کمک کند و به بحران انسانی در این کشور پایان دهد.
الاخبار میافزاید: «درست است که یمنیها امید زیادی به این مذاکرات که همه آنها از سال 2015 تاکنون شکست خورده است، ندارند و حتی چشم امید به موفقیت فوری گریفیت ندوختهاند و میدانند این بنبست سیاسی شکسته نمیشود، ولی جبهه مقاومتی که با ائتلاف عربی به رهبری عربستان مقابله میکند، از پذیرش هیچ طرح صلحی خودداری نمیکند. در مقابل، حکام سعودی از آغاز جنگ در یمن تاکنون همواره در راه صلح گرهافکنی و سنگاندازی کردهاند و در انتظار یک پیروزی میدانی بزرگاند، موضوعی که تاکنون محقق نشده است. خلاف ریاض و ابوظبی که راه غیرعقلانی را در پیش گرفتهاند، کشورهای اروپایی خواهان حل و فصل سیاسی بحران یمن هستند و جنبش انصارالله را جزئی از ملت یمن میدانند که میتواند نقش محوری در آینده این کشور داشته باشد.»
در این راستا خانم پاتریسا لالوند، معاون فرانسویتبار پارلمان اروپا پیشنویس اقدام جدید اروپا را برای حل بحران یمن با عنوان «سهم پارلمان اروپا در باز کردن مسیر ثانویه گفتوگوهای داخلی یمن» ارائه کرد که مکمل طرح گریفیت است. در این طرح که انصارالله محوریت آن است، کشورهای اروپایی نقش یک میانجی بیطرف را بازی میکنند که درواقع مدیریتکننده میز مذاکرات میان جریانها و احزاب یمنی خواهند بود.
طبق این راهکار که الاخبار نسخهای از آن را دریافت کرده است، لالوند بر اهمیت مشارکت همه نهادها و جریانهای یمن در فرایند گفتوگوها با توجه به لزوم بررسی ریشهای درگیریها و جلوگیری از چنددستگی داخلی، به جای مدارا با آن و بروز جنگهای چندملیتی یا نیابتی تاکید دارد.
الاخبار مینویسد: «لالوند معتقد است، تفسیر درگیری (یمن) و بسط آن تبدیل به نوعی جنگ نیابتی میان قدرتهای منطقهای همچون عربستان، امارات و ایران شده است و حوثیها (جنبش انصارالله) متهم به این شدهاند که همچون عروسکی در دستان ایران قرار دارند. درواقع آنچه در یمن جریان دارد درگیری مسلحانه غیردولتی یا داخلی است که در آن یک ائتلاف منطقهای حضور دارد و اکنون موضوع فراتر رفته و تبدیل به بحران ایرانی-سعودی شده است. این نگرش، بیانکننده همه پیچیدگیها و مداخلات موجود در یمن نیست.»
طبق راهکار ارائه شده، پارلمان اروپا در تلاش است تا فضایی ایجاد کند تا بتوانند همه احزاب یمنی درگیر در بحران یمن مشارکت داشته باشند و تفاوتی میان نماینده شمال یا جنوب یمن وجود نداشته باشد. این کار با هدف برگزاری جلسات مذاکره سه روزه با میانجیگری نمایندگان اروپایی کارشناس در حل مناقشات بینالمللی انجام میشود.
طرح ابتکاری لالوند بر سه محور استوار است؛ نخست، منافع ملی دوم، همهپرسی یا هر فرایند سیاسی دیگری که در آن احزاب یمنی بتوانند طبق آن قانون انتخابات و آینده جنوب یمن را مشخص کنند و سوم، بازسازی یمن با کمک مجامع بینالمللی.
الاخبار مینویسد: «البته در این مسیر مشکلاتی وجود دارد و معاون فرانسویتبار پارلمان اروپا نسبت به اینکه گروههای سیاسی فشار اروپا نمیتوانند از مواضع حزبی و منافع زودگذر خود دست بردارند، انتقاد کرده و از اعضای پارلمان اوپا خواسته است تا حمایت خود را از طرح صلح نشان دهند. گروههای فشار اصرار دارند دایره شمول مطرح شده در طرح ابتکاری برای ورود به مذاکرات، جنبش انصارالله را شامل شود. انصارالله بخش لاینفکی از جامعه یمن است. بهعنوان نمونه در حدیده هیچیک از آنها به تنهایی در مقابل ائتلاف عربی نمیجنگند، بلکه در ظل حمایتهای گسترده کمیتههای مردمی و برخی قبایل محلی و تاثیرگذار شمال یمن هستند.»
این روزنامه لبنانی در ادامه گزارش مینویسد: «در طرح ابتکاری اروپا از شخصیتهای مشهور اروپایی ازجمله آنتونیو تاجانی رئیس پارلمان اروپا، فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و شخصیتهای شاخص دیگری همچون اخضر ابراهیمی فرستاده سابق سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب به سوریه و جان کری وزیر امور خارجه اسبق آمریکا برای مشارکت در جلسات گفتوگو دعوت شده است. باوجود این، منابع آگاه خبر دادند که کری حضور در نشست را رد کرده است.
همچنین نمایندگانی از پنج طرف درگیر در بحران یمن نیز دعوت شدهاند که عبارت است از:
ـ حکومتی که سازمان ملل متحد آن را به رسمیت میشناسد: یاسین سعید نعمان، سفیر یمن در انگلیس و احمد عبید بندغر، نخستوزیر یمن
- جریان الموتمر: ابوبکر قربی، وزیر امور خارجه سابق و فائقه سید، معاون دبیر جریان و یحیی محمد عبدالصلح صالح، عضو کمیته عمومی جریان الموتمر
- جنبش انصارالله: محمد عبدالسلام، سخنگو و عبدالملک عجری، عضو دفتر سیاسی
- حزب الاصلاح: حمید احمر، دبیرکل کمیته مقدماتی گفتوگوی ملی و علی عشال و نجیب غانم دبعی، نمایندگان پارلمان یمن
- حراک جنوبی: غالب مطلق، وزیر دولت یمن در امور اجرایی گفتوگوی ملی و عیدروس زبیدی، رئیس شورای انتقالی جنوبی و فادی حسن باعوم، رئیس جریان جوانان و آزادیخواهان و استقلال جنوب
- شخصیتهای بیطرف: احمد لقمان، عضو تشکیلاتی اتحادیه عرب
انتهای پیام/