چرا ائتلاف سعودی در نبرد الحدیده زمینگیر شد؟
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، ائتلاف متجاوز سعودی از روز چهارشنبه بیست و سوم خرداد تجاوزات همه جانبه هوایی، دریایی و زمینی را با تکیه بر مزدوران چند ملیتی خود با هدف اشغال بندر الحدیده آغاز کردند رسانههای سعودی و اماراتی و غربی در پی این حمله، جنگ رسانه ای گسترده ای را علیه انصار الله به راه انداختند و بارها از سقوط فرودگاه الحدیده خبر دادند ولی نبرد سنگین انصار الله آنها را زمینگیر ومتجاوزان را از رسیدن به اهداف مورد نظرشان باز داشت.
درباره جزئیات نبرد الحدیده و اهداف این نبرد با سید "هادی افقهی" کارشناس مسائل غرب آسیا به گفتوگو پرداختیم.
هادی افقهی درباره اهداف این حمله معتقد است که این بندر از لحاظ راهبردی دارای موقعیت بسیار حساسی است. الحدیده پس از عدن دومین بندر یمن محسوب می شود. این بندر تنها پل ارتباطی یمن " شمالی " با جهان به شمار می رود. در حقیقت، الحدیده تنها گذرگاه ورود کمک های بشر دوستانه، دارو و مواد غذایی به یمن است. مسافران و مجروحان جنگی از این بندر به دیگر کشورها اعزام می شوند.
وی با اشاره به موقعیت جغرافیایی الحدیده گفت: این بندر دو جاده ساحلی دارد که یکی از آنها به سمت جنوب و دیگری به سمت شمال است. محور شمالی یک جاده فرعی دارد که به "صعده " خواستگاه " انصارالله " می رسد. سومین جاده نیز به صعنا می رسد لذا سعودی ها و اماراتی ها تصور می کردند، تصرف الحدیده آسانتر از صنعا است زیرا این شهر در یک منطقه کوهستانی قرار دارد. بنابراین، چنانچه الحدیده تصرف شود، فشار زیادی به مردم یمن، ارتش و انصار الله وارد خواهد شد.
تضاد مذهبی
این کارشناس مسائل غرب آسیا با بیان اینکه ساکنان منطقه " تهامه " واقع در ساحل الحدیده شافعی مذهب هستند، افزود: ریاض، ابوظبی و متحدانشان می خواستند از تضاد مذهبی ساکنان این منطقه با شیعیان زیدی مذهب سوء استفاده کنند. آنها تصور می کردند چنانچه به الحدیده حمله کنند، ساکنان تهامه در کنار نیروهای متجاوز قرار میگیرند اما هنگامی که این حمله صورت گرفت، شاهد بودیم که ساکنان تهامه در کنار انصارالله قرار گرفتند و با نیروهای متجاوز به نبرد برخاستند.
الحدیده کلید فتح صنعا
وی تصریح کرد: هدف دیگر متجاوزان این بود، چنانچه الحدیده از تصرف دولت مشروع صنعا و ارتش و کمیتههای مردمی یمن خارج شود، در این صورت، دولت صنعا و انصارالله مجبور خواهند شد که پای میز مذاکره امتیازات بیشتری به ریاض بدهند. این در حالی بود که انصارالله، ارتش یمن ، عشایر و حتی مردم تهامه به درستی اهمیت الحدیده را درک کرده بودند زیرا بخوبی می دانستند، این منطقه کلید فتح صنعا به شمار می رود. به همین دلیل، تمام امکانات خود را برای دفاع از الحدیده بسیج کردند.
مقاومت جانانه مردم
افقهی در پاسخ به این پرسش " با توجه به تبلیغات گسترده رسانه ای سعودی - اماراتی برای تصرف الحدیده چرا تاکنون نتوانسته اند این بندر را اشغال کنند؟ " گفت: مهمترین عامل این ناکامی مقاومت جانانه مردم یمن است. دوم اینکه انصارالله و ارتش یمن بخوبی می دانستند، تنها گذرگاه ورود و خروج مواد غذایی و دارویی همین بندر الحدیده است. به همین دلیل، وقتی که شهید " صالح الصماد " رئیس سابق شورای عالی سیاسی یمن احساس کرد الحدیده در خطر است، عربستان و امارات با کمک آمریکا، فرانسه و انگلیس در حال جمع آوری مزدور برای حمله به این منطقه هستند، خودش به الحدیده رفت و اعلام کرد ما باید در اینجا تظاهرات مسلحانه برپا کنیم و به دشمن نشان دهیم، هرگونه تجاوز را با شکست روبرو خواهیم ساخت. پس انصارالله پیش بینی حمله به الحدیده را می کرد.
جنگ نامتقارن
وی جنگ نامتقارن را شیوه نبرد انصارالله و ارتش یمن با متجاوزان سعودی و متحدانش دانست و تصریح کرد: در این نبرد انصارالله و ارتش یمن یک ناوچه سعودی را در آب های دریای سرخ هدف قرار دادند که در اثر آن 27 نظامی متجاوز کشته شدند. پس از این ضربه بود که دشمن عملیات آبی خاکی خود را برای اشغال الحدیده متوقف کرد البته چند روز قبل، نظامیان سعودی و متحدانشان برای شناخت وضعیت مدافعان الحدیده یک عملیات آبی خاکی را انجام دادند. در این عملیات چند مستشار فرانسوی که سرنشین یک قایق گشتی بودند، به اسارت انصارالله در آمدند. اکنون دشمن باور کرده است که عملیات آبی خاکی فعلا جواب نمی دهد.
آماده باش 35 هزار نظامی برای اشغال الحدیده
افقهی با بیان اینکه 35 هزار نظامی برای اشغال الحدیده از سمت جنوب به این بندر حمله کردند، اظهار داشت: تمام این نظامیان سعودی یا اماراتی نیستند. نظامیان سودانی ، سومالی ، مالزی و مزدوران سایر کشورها در این حمله حضور دارند. ناگفته نماند مدافعان الحدیده به متجاوزان اجازه دادند تا منطقه " الدیهمی " واقع در جنوب الحدیده پیشروی کنند. در حقیقت، انصارالله و ارتش یمن با این کار متجاوزان را به دام کشاندند و ستون های نظامی متجاوزان را درهم کوبیدند. اکنون فقط بخشی از نیروهای متجاوز تحت محاصره قرار دارند. به هرحال، اصل غافلگیری، حمایت مردمی ، مسائل اجتماعی و استفاده از شیوه جنگ نامتقارن سبب شده است تاکنون ائتلاف سعودی نتواند الحدیده را به اشغال خود دربیاورند.
پیشنهاد عجیب نماینده سازمان ملل
این کارشناس تحولات غرب آسیا با اشاره به سفر اخیر نماینده سازمان ملل در امور یمن به منطقه گفت: در این سفر "مارتین کریفیت " پیشنهاد عجیبی مطرح کرد که اداره بندر الحدیده به سازمان ملل واگذار شود. این درحالی است که همه می دانیم، این سازمان تحت نفوذ چه کشورهایی است. پیشتر غربی ها و متحدانشان دو مرتبه کریفیت را مامور کردند که به صنعا برود. بار اول زمانی بود که عملیات آبی خاکی عربستان و متحدانش برای اشغال الحدیده شروع شده بود. او به صنعا رفت تا بگوید کار الحدیده تمام است و به " عبدالملک الحوثی " رهبر انصارالله گفت که بهتراست بدون جنگ و خون ریزی این بندر را واگذار شود. بار دوم وقتی به صنعا رفت که متوجه شد عملیات اشغال الحدیده شکست خورده و در این زمینه موضع گیری کرد. وی برای بار سوم هنوز به صنعا نرفته اما در سخنان اخیرش گفته است دو طرف آماده مذاکرات سیاسی هستند. غربی ها و متحدانش می خواهند پای انصارالله را به میز مذاکره بکشانند. یعنی چیزی که سعودی ها نتوانستند از طریق نظامی بدست بیاورند، می خواهند از طریق مذاکره سیاسی بدست بیاورند البته بعید می دانیم، ریاض بتواند به این هدف دست پیدا کند چرا که انصارالله حواسش در این زمینه بسیار جمع است.
انصارالله بازیگر اصلی کار
وی درباره چشم انداز جنگ یمن گفت: عربستان متحدانش هراقدامی که در این زمینه انجام می دهند با دربسته مواجه می شوند. با توجه به هزینه های کمرشکن جنگ برای سعودی ها باید آنان بپذیرند که انصارالله یک بازیگر اصلی در یمن است و بایستی از طریق مذاکرات سیاسی با انصارالله به توافق برسند و به نظر می رسد که این تنها گزینه پایان دادن به جنگ یمن است.
خروج نظامیان مالزی از ائتلاف سعودی
وی درباره خروج نظامیان مالزی از جنگ یمن و فشار سودانی ها برخارطوم برای بازگرداندن نظامیانشان از این جنگ گفت: سودانی ها برای پرداخت نکردن حقوق به نظامیانشان خواهان بازگشت آنان از جنگ یمن شده اند البته ریاض و خارطوم توافق کرده اند که عربستان کمک های مالی و اقتصادی خود را به سودان افزایش دهد. این در حالی است که ریاض به دلیل هزینه های سنگین جنگ یمن دچار کسری بودجه زیادی شده است. اما درباره مالزی باید گفت که پس از پیروزی "مهاتیر محمد " در انتخابات پارلمانی و تغییر دولت این کشور، شاهد تغییر در برخی سیاست های مالزی هستیم. رویکرد سیاسی مهاتیر محمد ضد آمریکایی، اسرائیلی و حتی سعودی است. وقتی که وی به قدرت رسید به وزیر دفاع مالزی دستور داد تا نیروهای این کشور را از جنگ یمن خارج کند زیرا معتقد بود، مردم یمن مظلوم واقع شده اند.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/