اقتصاددان اصلاح طلب: برجام عصای موسی نبود که بتواند معجزه کند
به گزارش گروه رسانههای دیگر خبرگزاری آنا، کمال اطهاری کارشناس مسائل اقتصادی و فعال اصلاح طلب، در خصوص مدیریت اقتصادی دولت دوازدهم اظهار داشت: برخی دولتها مانند یک فرزندی هستند که میراث پدر و مادر را خرج میکند و کسانی که از این سفره ارتزاق میکنند بعد از تمام شدن محتویات سفره اعلام میکنند که اوضاع قبلاً خوب بوده است.
وی با بیان اینکه از لحاظ علمی اوضاع اقتصاد ما هیچ گاه خوب نبوده است بیان داشت: در دولت احمدی نژاد وامهای ارزان در بخش مسکن پرداخت و یارانهها آغاز شد؛ از طرف دیگر پروژههای عمرانی زیادی در بخش مسکن آغاز شد که کسانی که از این مسائل بهره مند میشدند گمان میکردند وضعیت اقتصاد خوب است اما در حقیقت وضعیت اقتصاد خوب نبود.
این کارشناس مسائل اقتصادی ضمن بیان اینکه برنامه چهارم توسعه سالها از مسیر خود عقب مانده است عنوان کرد: مصوباتی مانند طرح جامع تهران که در سال 86 تصویب شد و تهران را یک شهر جهانی میکرد، نادیده گرفته شد و برای رونق بخشیدن بخش مسکن در تهران 20 درصد به جمعیت تهران اضافه کردند.
اطهاری در ادامه عنوان کرد: موضوع تنش زدایی خارجی در دولت یازدهم باعث شد تا حدی اقتصاد به یک آرامش نسبی برسد اما آقای روحانی نتوانست نهادسازیهای لازم را برای توسعه اقتصادی و اجتماعی در این فضا انجام دهد و از شرایط به دست آمده استفاده کند.
وی با اشاره به انتقادات منتقدان دولت یازدهم بیان کرد: مجلس قبلی با دولت همراه نبود اما نکته مهم تر در اینکه دولت روحانی نتوانست شرایط اقتصادی را بهبود ببخشد این بود که اقتصاد توسعه نمی دانستند و این موضوع تنها مختص به این دولت نبوده و دولتهای قبلی هم هیچکدام این مساله را مد نظر قرار نداده اند.
این کارشناس مسائل اقتصادی همچنین گفت: در 40 سال گذشته نمی بینیم یک برنامه جامع توسعه در کشور وجود داشته باشد؛ روشنفکران ما توان ارائه این برنامه را نداشته اند که در حوزه سیاسی هم افراد انحصار طلبی هستند که در هر دوره وجود دارند که این افراد اجازه نمی دهند برنامه جامع توسعه شکل بگیرد.
اطهاری با بیان اینکه دولت روحانی جامعیت و یکپارچگی لازم در حد تدوین یک برنامه در حد برنامه چهارم را نداشت گفت: برنامه ششم توسعه در قبال برنامه چهارم توسعه یک برنامه ناقصی است که حتی میتوانیم بگوییم اصلا برنامه نیست و روحانی نتوانست این برنامه را به یک میثاق اجتماعی تبدیل کند تا بتواند اجرا شود.
وی همچنین گفت: نداشتن برنامه جامعه توسعه باعث میشود که آمریکا و طرفهای غربی به این اطمینان برسند که نقاط ضعف اقتصادی ایران به شکلی است که ایران را میتوانند تحریم کنند و این تحریمها علیه ایران اثر پذیر هستند. ویتنام و چین هم دو کشور انقلابی هستند اما تحریمها و محدودیتها، این دو کشور را فلج نکرد و این به خاطر برنامههای جامع اقتصادی است.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه انقلابی گری تنها به شعار نیست بیان داشت: متاسفانه در مسیر اقتصاد، مسئولان انقلابی عمل نکردند؛ برجام عصای حضرت موسی نبود که بتواند معجزه برای اقتصاد کشور کند و از همین جهت باید با نهادسازیها و برنامه ریزیها همراه میشد و البته باید زیر ساختهای آن در کشور فراهم میشد.
اطهاری با تأکید بر لزوم اقتصاد مقاومتی عنوان کرد: اگر از فرصت برجام برای احیای اقتصاد مقاومتی و برنامه جامع استفاده میکردیم رفتن یا ماندن شرکتهای خارجی برای کشور بی اهمیت بود و آنها خودشان ترجیح میدادند در کشور بمانند.
وی ضمن انتقاد از جناحی شدن اقتصاد بیان داشت: جناحها منافع سیاسی خود را پیگیری میکنند و نمی توانند برای بهبود شرایط اقتصادی از عقلانیت استفاده کنند. در شرایط برجام میتوانستند یک وام ارزان 4 درصدی به صنایع بدهند تا بتوانند در شرایط برجام ماشین آلات نو خریداری کرده و به کسب و کار خود رونق دهند و تولید خود را افزایش دهند.
این کارشناس مسائل اقتصادی با بیان اینکه اقتصاد به ویژه بخش مسکن قفل شده است بیان داشت: رانت خواری در جناح راست و چپ وجود دارد و اتحاد بین آنها وضعیت اقتصاد را بحرانی کرده و به یک هرج و مرج رسانده است اگر جلوی آنها گرفته نشود اقتصاد کشور را به نابودی میکشانند.
منبع: راه دانا
انتهای پیام/