صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۲۰:۰۴ - ۲۰ خرداد ۱۳۹۷

احکام بی‌رحمانه قضایی و سربه نیست کردن مخالفان به شیوه سعودی

سه سال از بازداشت "احمد المغسل" مخالف سرشناس سعودی در فرودگاه بیروت می‌گذرد و پس از تحویل او به مسئولان ریاض هیچ خبری از او در دست نیست.
کد خبر : 286044

به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، هزار و 58 روز از تحویل "احمد ابراهیم المغسل" معروف به حاج "ابوعمران" مخالف سیاسی سعودی به ریاض می گذرد بدون اینکه هیچ خبری از او در دست باشد.


هیچ کس از سرنوشتش خبر ندارد و برخی شایعات و اخبار رسیده حاکی از این است که وی زیر شکنجه به شهادت رسیده است.


هیچ یک از اعضای خانواده و یا بستگان المغسل نمی توانند این شایعات را رد یا اثبات کنند، زیرا در طول سه سال گذشته و از همان لحظه ربوده شدنش هیچ خبری از او در دست نیست و هیچ ارتباطی با دنیای بیرون نداشته و ارتباطش فقط به زندانبان ها و مسئولان سعودی محدود می شود.


پس از عملیات امنیتی که منجر به دستگیری ابراهیم المغسل در فرودگاه بین المللی بیروت و انتقالش به ریاض شد، تاریکی زندان او را به کام خود فرو برد و از آن لحظه به بعد هیچ خبری از او نیست و این شرایط سبب شد سرنوشت او نامعلوم بماند.


پرواضح است که وضعیت ابراهیم المغسل با قوانین و معاهدات حقوق بشر و حتی قوانین سعودی در تعارض است.


20 سال تعقیب المغسل و اتهام زنی به او


مسئولان امنیتی سعودی حدود 20 سال با تبانی شاخه اطلاعات بیروت در تعقیب المغسل بودند.


المغسل متولد 26 ژوئن 1967 قطیف است و متهم شدن او به مسؤولیت انفجار برج های اسکان شهر الخبر در سال 1996 سبب شد علاوه بر تعقیب اطلاعاتی و امنیتی اش از سوی سرویس امنیتی ریاض از سوی آمریکا نیز تحت تعقیب باشد، زیرا در جریان این انفجار 19 سرباز نیروی هوایی آمریکا کشته و 372 نفر دیگر نیز مجروح شدند.


اتهام المغسل در ارتباط با این انفجار در حالی بود که در آن زمان اسامه بن لادن سرکرده القاعده مسؤولیت این انفجار را بر عهده گرفت، اما مسئولان سعودی اصرار داشتند انگشت این اتهام را همزمان به سمت القاعده و تعدادی از شیعیان عربستان نشانه بروند و بر این اساس دهها نفر از آنان را دستگیر کردند و دهها نفر از جمله المغسل را نیز در فهرست افراد تحت تعقیب قرار دادند.


پس از دستگیری این مخالف 50 ساله سعودی هیچ خبری از او دریافت نشده است و هیچ تماسی با خانواده اش نداشته و این قطع ارتباط به مثابه مهر تاییدی بر این است که مسئولان سعودی او را سربه نیست کرده و از ارائه اطلاعات در این خصوص خودداری می کنند.


احکام بی رحمانه قضایی


در این میان برخی از افراد منتسب به وزارت کشور سعودی که در اداره آگاهی فعالیت دارند به عمد شایعاتی در مورد کشته شدن او رواج می دهند و البته این وضعیت با توجه به پرونده سیاه عربستان سعودی در زمینه حقوق بشر شک و نگرانی خانواده المغسل را دو چندا کرده است،زیرا در زندان های سیاسی سعودی شدیدترین مجازات در حق فعالان سیاسی اعمال می شود بدون اینکه محاکمه عادلانه و علنی برایشان برگزار شود و پایان زندگیشان را تیغه شمشیر و بی رحمی احکام قضایی سیاسی رقم می زند.


این سناریوها سوال هایی را در مورد ناپدید شدن اجباری المغسل و سرنوشت نامعلوم او مطرح می کند به ویژه اینکه مدت بازداشت او از سقف قانونی بازداشت و بازجویی مورد تایید قانون جزاء سعودی و قانون بین المللی و معاهدات حقوقی گذشته است.


ظلم و قانون شکنی در حق مخالفان و خانواده هایشان


خانواده المغسل از زمان ناپدید شدن او در بیروت در تلاش برای تماس با او برآمدند و این در حالی بود که مسئولان سعودی پیش از بازداشت المغسل، برادرش فاضل المغسل شاعر سعودی و همسرش را در بحرین بازداشت و مورد بازجویی قرار دادند و سپس آزادشان کردند بدون ا ینکه در مورد این اقدام توضیحی بدهند.


سه روز پس از آن نیروهای آگاهی به منزل پدر المغسل یورش برده و او و دو برادر دیگرش را به اداره آگاهی برده و در آنجا مورد بازجویی قرار دادند و نمونه خون همه آنان را گرفتند و تا آن زمان خانواده المغسل از اینکه پسرشان ربوده شده است، اطلاعی نداشتند و زمانی از این موضوع با خبر شدند که مسئولان سعودی به طور رسمی اعلام کردند او خود را تحویل داده است.


پس از آن خانواده اش به تمام اداره های دولتی مرتبط مراجعه کردند تا از فرزندشان خبری بگیرند، اما همه تلاشهایشان بی نتیجه ماند تا جایی که پدرش تحت تاثیر این شرایط دچار سکته قلبی شد.


سه ماه بعد برادران المغسل بار دیگر تلاش کردند خبری از او به دست بیاورند و پس از مراجعه به بسیاری از مراجع قضائی و امنیتی یک افسر سعودی به آنان گفت: او را مرده فرض کنید.


اصرار عربستان بر پنهان نگاه داشتن سرنوشت المغسل


اصرار عربستان بر پنهان کردن المغسل و نامعلوم نگاه داشتن سرنوشت او و نیز جلوگیری از تماس خانواده اش با او از زمان دستگیری در بیروت سبب نگرانی در مورد سرنوشت او شده است .


هیچ اطلاعاتی در مورد محل و شرایط بازداشت المغسل و وضعیت جسمی و روحی او در دست نیست و مسئولان سعودی فقط دستگیری او را یک دستاورد امنیتی دانسته و هیچ اطلاعاتی در مورد مرحله پس از دستگیری او نداده اند.


به این ترتیب با در نظر گرفتن موارد متعدد قتل و اعدام بدون رعایت قانون در عربستان سعودی، سرنوشت المغسل نامعلوم و نگران کننده است و این در حالی است که دهها زندانی زیر شکنجه جان خود را از دست دادند و در طول یکصد سال از تشکیل دولت سعودی مسئولان این کشور بر موارد مشابه سرپوش گذاشته و سرنوشت مخالفان را نامعلوم نگاه داشته اند.


اعدام مخالفان شیعه و تحویل ندادن پیکر شهداء به خانواده هایشان


علاوه بر این در طول هفت سال گذشته تعداد زیادی از فعالان و مخالفان شیعه در قطیف و الاحساء اعدام شده و مسئولان سعودی بدون توجه به درخواست های داخلی و بین المللی از تحول پیکر آنان به خانواده هایشان خودداری کردند.


به گفته "طه الحاجی" فعال حقوقی و وکیل سعودی، علاوه بر نقض حقوق بشر و سلب حق برگزاری دادگاه عادلانه برای زندانیان، بسیاری از آنان ناپدید می شوند که نمونه آن احمد ابراهیم المغسل است که این با ماده دوم قانون جزاء سعودی نیز تضاد دارد.


به گفته او، بر اساس همین ماده قانونی مدت بازداشت و بازجویی و زندانی کردن افراد معلوم بوده و سقف زمانی دارد و بر این اساس مدت حبس المغسل یک شکنجه روحی علیه او و خانوادهاش به شمار می آید و حتی از این فراتر اینکه برخی اعضای خانواده او نیز بازداشت و بازجویی شدند.


توجیه مسئولان سعودی در ابهام سرنوشت المغسل چیست؟


به گفته الحاج مسئولان امنیتی سعودی با توصیف الحاج به عنوان خطرناکترین فرد تحت تعقیب و یکی از اعضای ارشد جمعیت مخالف سعودی به نام "حزب الله حجاز" اقدام خود در دستگیری او و ناپدید شدنش را توجیه می کنند درحالی که بر اساس قوانین، صرف نظر از هر اتهامی که به یک شخص وارد است، متهم یا محکوم باید اجازه تماس با خانواده اش را داشته باشد و بتواند وکیل اختیار کند.


با این توضیحات اکنون المغسل سومین سال ناپدید شدن اجباری را می گذراند بدون اینکه محاکمه‌ای برگزار شده باشد که این با متن ماده 114 اقدامات جزایی سعودی در تعارض است و بر اساس آن حداکثر مدت بازداشت 180 روز تعیین شده است و پس از آن یا فرد بازداشت شده باید آزاد شده و یا به نهاد قضایی ارجاع داده شود و این چیزی است که مسئولان سعودی در مورد المغسل و دهها موارد دیگر رعایت نکرده اند.


20 سال تعقیب امنیتی احمد المغسل سبب شد او به عنوان یک مخالف سعودی با محدودیت های امنیتی روبرو شود و سپس سران سعودی با نقض حقوق او دایره آزار و اذیت و قانون شکنی را به خانواده اش نیز گسترش داده و هیچ خبری در مورد سرنوشت او نمی دهند.


نقشه ریاض برای دستگیری المغسل


ریاض با سوء استفاده از روابط خود با جریان 14 مارس لبنان که شاخه اطلاعات امنیتی این کشور را در اختیار دارد، توانست المغسل را دستگیر کند به این ترتیب که مسئولان امنیتی در فرودگاه بیروت او را دستگیر کرده و تحویل ریاض دادند بدون اینکه هیچ تضمینی در مورد جلوگیری از شکنجه و تهدید حیات او در زندان های سعودی بگیرند.


المغسل در فرودگاه بین المللی بیروت ربوده شد در حالی که نام او در فهرست سرویس امنیتی فرودگاه نبود و بلافاصله بدون اطلاع مسئولان قضایی لبنان به ریاض تحویل داده شد.


فعالان شیعه در قطیف و الاحساء در این باره گفتند، مسئولان سعودی در فاصله سال های 1996 تا 1998 تعدادی از اعضای حزب الله حجاز را در زندان های پنهانی سربه نیست کردند که از جمله این افراد شهید میثم البحر و محمد الحایک هستند که تا امروز اجسادشان به خانواده هایشان تحویل داده نشده و محل دفن آنان نیز نامعلوم باقی مانده است و این وضعیتی است که در مورد اجساد تعداد زیادی از شهدا از جمله شیخ نمر باقر النمر صورت گرفته است.


اهمیت المغسل برای ریاض


بنابراین نگرانی در مورد سرنوشت المغسل از این است که فعالانی که مانند او ناپدید شده اند کم نیستند و باید در نظر داشت که حاج ابوعمران به مثابه شکار گرانبهایی برای مسئولان سعودی است که چه بسا از او به عنوان برگ برنده ای برای تامین منافع داخلی و خارجی خوود استفاده کنند و یا اینکه برای ارضای حس انتقام جویی از شیعیان و ایران و یا به منظور جلب رضایت آمریکا او را به شهادت رسانده باشند.


آیا برادر المغسل نیز سرنوشت مشابهی دارد؟


بر اساس گزارش پایگاه خبری مراة الجزیره ،مسئولان امنیتی سعودی در دوم ژانویه 2018 فاضل المغسل برادر ابراهیم المغسل را در محل کار خود به عنوان معلم مدرسه النجاح در استان قطیف بدون حکم بازداشت کردند و به او نیز اجازه داشتن حق وکیل را ندادند و علاوه بر این در یک هفته اول بازداشت فقط یک بار به او اجازه تماس با خانواده اش را دادند و پس از آن تا این لحظه هیچ خبری از او در دست نیست.


منبع: تسنیم


انتهای پیام/

برچسب ها: عربستان سعودی
ارسال نظر