صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۴:۱۶ - ۱۵ خرداد ۱۳۹۷
سفیر چین در ایران در گفت‌وگو با آنا مطرح کرد؛

حمایت چین از حفظ برجام/ همه تحریم های یکجانبه و چندجانبه باید رفع شوند

سفیر چین در تهران گفت: بعد از اجرای برجام آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها پایبندی ایران را به برجام تایید کرده است، بنابراین همه تحریم های یکجانبه و چندجانبه باید رفع شوند.
کد خبر : 285169

گروه بین الملل خبرگزاری آنا؛ در حالی که آمریکا باوجود مخالفت طرف های اروپایی همچنان به اعمال تحریم علیه کشورمان ادامه می دهد، وزارت امور خارجه چین اعلام کرد که این کشور قاطعانه مخالف ساز و کار تحریم‌های یکجانبه علیه ایران است و تصمیم دارد روابط تجاری با ایران را بر طبق توافقنامه‌های بین المللی ادامه دهد.


از سوی دیگر قرار است حسن روحانی، رئیس جمهوری کشورمان به زودی راهی پکن شود تا به بررسی امکان توسعه همکاری های دوجانبه در زمینه های اقتصادی و سیاسی بپردازد.


ابعاد مختلف توسعه روابط اقتصادی و سیاسی با پکن باعث شد تا مصاحبه ای با پانگ سن، سفیر چین در ایران داشته باشیم که در زیر مشاهده می کنید:


* آمریکا پس از مدت ها کش و قوس، در نهایت زیر میز توافق هسته ای زد و از آن خارج شد. موضع رسمی چین نسبت به خروج آمریکا از برجام چه بوده است؟


- من فکر می کردم همه طرف های برجام بتوانند صادقانه تر وظایف و تعهدات خود را نسبت به این توافق بین المللی انجام دهند. چین در این رابطه با دیگر طرف های برجام ازجمله اروپا، روسیه، آلمان و انگلیس در مشاوره نزدیک بود و امید داشتیم طرف آمریکایی به وظایف خود عمل کند.


هدف ما حفظ برجام است، چرا که این توافق به سختی به دست آمد و ما باید آن را ارزشمند بدانیم. برجام نمونه خوب و موفقی از یک مذاکره سیاسی و دیپلماتیک است که با این الگو می توان موضوعات منطقه ای و بین المللی را حل و فصل کرد.


ایران و طرف های دیگر می توانند با این توافق از منافعی بهره ببرند و اکنون نیز از این منافع برخوردارند.


خروج آمریکا از برجام نه تنها اعتبار آمریکا را خدشه دار کرد، بلکه بر حوزه بین المللی و صلح و ثبات منطقه ای تاثیر منفی گذاشت. از همین رو است که چین، ایران و روسیه و طرف های اروپایی نسبت به اقدام آمریکا موضع گرفته اند.


* رویکرد آژانس بین المللی انرژی اتمی را نسبت به توافق هسته ای چگونه ارزیابی می کنید؟


- بعد از اجرای برجام آژانس بین المللی انرژی اتمی بارها پایبندی ایران را به برجام تایید کرده است، بنابراین همه تحریم های یکجانبه و چندجانبه باید رفع شوند.


* یکی از گمانه زنی هایی که بعد از برجام به وجود آمد، این بود که دولت چین نسبت به توافق هسته ای راضی نیست، چرا که از تحریم ایران سود می برده و در ازای نفت به ایران کالا تحویل می داده. این موضوع چقدر صحت دارد?


- این حتما یک سوء برداشت و نوعی کارشکنی در روابط ایران و چین است. من فکر می کنم نماینده ایران که در مذاکرات هسته ای شرکت داشت می تواند رویکرد چین را نسبت به موضوع اثبات کند.


در جریان مذاکرات هسته ای چین همواره نقش موثر و مثبتی ایفا کرد و در برخی مواقع که مذاکرات به بن بست می خورد، چین همیشه میان همه اعضای برجام میانجی گری می کرد تا مذاکرات به پیش رود. با این تلاش ها بود که ما امروز به یک توافق کامل دست یافتیم.


امروز همکاری ما و ایران تابع یک معادله برد- برد است و مبادلات دو کشور هم به سود ایران و هم به سود چین است.


از سوی دیگر در زمان تحریم بیشتر شرکت های اروپایی و دیگر شرکت ها از ایران خارج شدند، ولی شرکت های چینی قاطعانه اینجا مانده اند و با تشریک مساعی با طرف ایرانی حجم تجارت میان دو کشور را به سطح بسیار بالایی رسانده اند.


بعد از برجام ایران توانست بدون محدودیت نفت را به دیگر کشورها صادر کند و اقتصاد ایران پویاتر شده است. این موضوع برای همکاری میان بازار ایران و چین موفقیت بسیار خوبی است.


* در حال حاضر میزان صادرات نفت ایران به چین چقدر است؟ آیا پول نفت را نقدی پرداخت می کنید یا اینکه ایران قادر است پول نفت را از چین به ایران انتقال دهد یا اینکه مثل گذشته در ازای پول نفت کالا تحویل می دهید؟


- چین به طور مستمر چندین سال جایگاه بزرگترین شریک اقتصادی ایران را حفظ کرده است. چین علاوه بر نفت محصولات دیگر ازجمله محصولات معدنی، کشاورزی و نیز زعفران وارد می کند. محصولاتی نیز که چین به ایران صادر می کند شامل قطعات ماشین و کالاهای روزمره می شود.


صادرات چین به ایران سال گذشته چیزی معادل 18 میلیون دلار و واردات نیز مشابه چنین رقمی بوده است.


نحوه پرداخت پول میان دو کشور موضوعی تکنیکی است و من زیاد در جریان آن نیستم.


* 30 درصد قراردادی که شرکت توتال با ایران امضا کرده متعلق به چین است. اگر توتال فعالیتش را در ایران لغو کند، تصمیم چین برای ادامه پروژه چیست؟


- چین، طرف فرانسوی و ایران به طور همزمان این پروژه را امضاء کرده اند که نمونه خوبی برای یک همکاری سه جانبه است. اگر این پروژه سالم به پیش برود، حتما برای ادامه این همکاری سه جانبه خوب و به نفع رشد اقتصاد ایران است.


من به اظهارنظرهای طرف فرانسوی توجه داشته ام. آنها پیشتر از این پروژه حمایت می کردند ولی مدتی است مواضعشان تغییر کرده است. من پیشنهاد می کنم که عوامل خارجی بر همکاری این سه طرف تاثیر منفی نگذارد تا این پروژه بتواند سالم به پیش برود.


* اگر طرف فرانسوی خارج شود چین چه اقدامی انجام می دهد؟


- این بستگی به تصمیم شرکت چینی دارد و من نمی توانم به نمایندگی از شرکت چینی تصمیم گیری و اعلام موضع کنم.


انتهای پیام/

ارسال نظر