صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۰۴ - ۲۱ بهمن ۱۳۹۳
اصول سیاست‌خارجی و روابط با کشور‌ها از نگاه معمار کبیر انقلاب اسلامی

امام خمینی‌(ره): ما مى‏‌رویم به سراغ ملت‏‌ها و با دولت‏‌ها هیچ کارى نداریم، درست نیست/باید با همه رابطه داشته باشیم

حضرت امام خمینی(ره) در۶ آبان ۱۳۶۳ درسخنرانی خود درجمع مسئولین وزارت امور خارجه سخنان مهمی را درباره سیاست‌خارجی و رابطه با کشور‌ها مطرح کردند .
کد خبر : 2839

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا، حضرت امام خمینی(ره) در۶ آبان ۱۳۶۳ درسخنرانی خود درجمع مسئولین وزارت امور خارجه سخنان مهمی را درباره سیاست‌خارجی و رابطه با کشور‌ها مطرح کردند که به مناسبت فرا رسیدن 22 بهمن سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، خبرگزاری آنا به بازنشر این بیانات معمار کبیر انقلاب اسلامی ایران پرداخته است.


ایشان درسخنان خود یادآور شدند «از قرارى که من شنیدم شیطنت دیگرى مى‏‎‌کنند و آن اینکه؛ ما چرا با دولت‏‌ها رابطه داشته باشیم؟ ما مى‏‌رویم به سراغ ملت‏‌ها و با دولت‏‌ها هیچ کارى نداریم! که این هم نقشه‌‏اى است که اخیراً تعقیب مى‏‌شود.» ایشان درادامه افزودند «نمى‏‌توانیم بنشینیم و بگوییم که با دولت‏‌ها چکار داریم. این بر خلاف عقل و بر خلاف شرع است، و ما باید با همه رابطه داشته باشیم، منتها چند تا استثنا مى‌‏شود که الآن هم با آن‌ها رابطه نداریم.»


مشروح این سخنان که در جمع وزیر امور خارجه وقت - علی اکبر ولایتی -ومعاونان، سفرا و کارداران جمهورى اسلامى ایران در قاره اروپا و امریکا بیان شد بدین شرح است:


بسم اللَّه الرحمن الرحیم‏


لزوم بیدارى در مقابل توطئه‏‌ها و القائات شیاطین‏


من از همه آقایان تشکر مى‏‌کنم که زحمت کشیده و به اینجا تشریف آورده‏‌اید. ان شاء اللَّه خداوند به همه آقایان توفیق دهد که به اسلام و به ملتى که زیر فشار اجانب و دولت‏‌هاى طاغوتى مقاومت مى‏‌کنند، خدمت کنید. ما باید به شیطنت‌‏هایى که از طرف ابرقدرت‏‌ها و وابستگان آن‌ها انجام مى‏‌شود توجه کنیم و تحت تأثیر واقع نشویم. و ملت ما بیدار باشد، چون براى کشورى که از اول بنایش بر این بوده است که مستقل باشد و تحت سلطه دیگران نباشد و مستشار از خارج نیاورد و خودش حکومت کند، این مسائل بوده است.


ما وقتى که در پاریس بودیم، یک نفر از امریکا به عنوان یک تاجر آمد که بعداً معلوم شد تاجر نیست، فاجر است و گفت: صلاح نیست که به ایران بروید. یا دسته دیگرى که بعض از آن‌ها مردمى صالح و بعض‏شان فضول بودند آمدند و گفتند که: سلطنت و قانون اساسى را حفظ کنید، شاه سلطنت کند، نه حکومت، و از این حرف‏‌ها مى‌‏زدند، که آن‌ها هم اشتباه مى‏‌کردند. بعد هم که شاه رفت، راجع به بختیار همین مسأله را پیش آوردند؛ که بگذارید بختیار و شوراى سلطنت باشد. بعد دیدند که نشد، راجع به تأخیر آمدن ما شروع به فعالیت کردند که حالا صلاح نیست و ممکن است چه بشود. بعد هم که به ایران آمدیم و مسائل اشتداد پیدا کرد؛ مثلًا، یکى از توطئه‏‌هاى آنان این بود که، این ارتش‏ طاغوتى باید منحل شود و خودمان یک ارتش على حده درست کنیم و معلوم بود که مى‏‌خواهند شیطنت بکنند که این نقشه هم از بین رفت. ‏‌‎بینید که ارتش متحول شده و به جز اشخاصى که فاسد بوده و فرار کردند و یا معدوم شدند، دیگران خدمت مى‏‌کنند، که اگر خداى نخواسته، در آنوقت چنین مسئله‌‏اى پیش مى‏‌آمد، ما مواجه با شکست مى‏‌شدیم


لزوم رابطه با ملت‌ها و دولت‌ها


و الآن از قرارى که من شنیدم شیطنت دیگرى مى‏‌کنند و آن اینکه؛ ما چرا با دولت‏‌ها رابطه داشته باشیم؟ ما مى‏‌رویم به سراغ ملت‏‌ها و با دولت‏‌ها هیچ کارى نداریم! که این هم نقشه‏‌اى است که اخیراً تعقیب مى‏‌شود. ابرقدرت‏‌ها و امریکا خیال مى‏‌کردند که ایران به واسطه انقلابى که کرده است و مى‏‌خواهد استقلال و آزادى را که یک مسئله تازه و بر خلاف رویّه همه حکومت‏‌هاست به دست بیاورد، به ناچار منزوى خواهد شد، وقتى که منزوى شد زندگى نمى‏‌تواند بکند، که دیدند نشد و ایران روابطش با خارجى‏‌ها زیاد‌تر گردید. حالا به این مطلب افتادند که؛ ما چکار داریم به دولت‏‌ها، این‌ها همه ظالم و کذا هستند و ما باید با ملت‏‌ها روابط داشته باشیم. که این هم نقشه تازه و مسئله بسیار خطرناک و شیطنت دقیقى است. ما باید‌‌ همان گونه که در زمان صدر اسلام، پیامبر سفیر به این طرف و آن طرف مى‏‌فرستاد که روابط درست کند عمل کنیم، و نمى‏‌توانیم بنشینیم و بگوییم که با دولت‏‌ها چکار داریم. این بر خلاف عقل و بر خلاف شرع است، و ما باید همه با همه رابطه داشته باشیم، منتها چند تا استثنا مى‏شود که الآن هم با آن‌ها رابطه نداریم.


اما اینکه با هیچ دولتى نباید رابطه داشته باشیم، هیچ عقل و هیچ انسانى آن را نمى‏ پذیرد، چون معنایش شکست خوردن و فنا و مدفون شدن است تا آخر. و ما باید با ملت‏‌ها و دولت‏‌ها رابطه پیدا کنیم؛ آن‌ها را که مى‏توانیم ارشاد کنیم، با همین روابط ارشاد کنیم، و از آنهایى که نمى‏توانیم ارشاد کنیم، سیلى نخوریم. بنا بر این، من به شما سفارش مى‏کنم که در هر جا و در هر کشورى که هستید رابطه‏تان را محکم کنید و رفت و آمد داشته باشید چون وقتى که رئیس جمهور به چند مملکت مى‏رود و نخست وزیر و آقاى دکتر ولایتى‏ هم مى‏روند- و حق ایشان است- مى‏فه‌مند که ایران با دنیا رابطه دارد.


روابط با کشور‌ها با حفظ استقلال‏


البته ما طرفدار همه مظلومین در همه جا هستیم، و میل داریم که مظلومین بر همه ستمگران غلبه کنند. و آقایان توجه کنند که روابط زمان سابق نباشد که در زمان سابق روابط یک طرفه بود؛ آقایى و نوکرى، چه در زمان قاجار و چه زمان رضا خان و تا آخر. و شما دیدید که از اول این طور بود که وقتى سفیرى از انگلستان یا امریکا مى‏آمد، کسى جرأت نمى‏ کرد حتى یک کلمه‏‌اى بر خلاف مصالح آن‌ها بگوید. ولى ایران، امروز این طور نیست، و ما هیچ کشورى مثل ایران سراغ نداریم که این طور، دنیا و شرق و غرب به آن نظر داشته باشند، و مستقل بوده و بگوید ما نه با امریکا کار داریم و نه با شوروى و ما خودمان هستیم. و اینکه با همه دولت‏‌ها رابطه داشته باشیم یعنى، رابطه دوستانه، نه روابط بین ارباب و رعیت، و ما این روابط را نمى‏‌خواهیم مادامى که این طور هست. و ما استقلال خودمان را مى‏‌خواهیم حفظ کنیم و در دنیا زندگى کنیم و اسلام را به پیش ببریم.


این روابط باید هر روز محکمتر بشود، و شما از اول باید به آن‌ها بفهمانید این معنا را که ما نمى‏‌خواهیم روابط‌مان مثل روابط زمان شاه باشد، بلکه ما روابط خاص اسلامى داریم که اسلام نه ظالم بود و نه زیر بار ظلم مى‏‌رفت، و ما هم مى‏‌خواهیم این طور باشیم که نه ظلم کنیم، نه زیر بار ظلم برویم.



مشروط بودن رابطه با امریکا


و شما این نکته را توجه داشته باشید که؛ آن قدرتى که شما را به استقلال و آزادى رساند، قدرت خداى تعالى بود، و تا وقتى که این عنایات الهى محفوظ باشد، هیچ قدرتى نمى‏‌تواند کارى بکند.‌‌ همان طور که در این جنگى که علیه ما به راه انداخته و از همه جا به دشمن ما کمک مى‏‌کنند، مع ذلک همه ملت ما و جوانان ما و تمام کشور ما ایستاده‌‏اند، و ما براى دفاع تا آخر ایستاده‏‌ایم، و دامنه تبلیغات هم علیه ما مى‌‏دانید از کجا تا کجاست. آن وقتى که فرانسه آن هواپیما‌ها را به عراق فرستاد، چقدر تبلیغ کردند که کار تمام شد و صدام خارک را با خاک یک‌سان مى‏کند. آن مسأله تمام شد، حال مسئله‏ دیگرى شروع کرده‌‏اند که؛ هلیکوپتر‌ها و هواپیماهاى تازه‏‌اى آمده و همه جا را مى‌‏زند، و فاصله بین خاک عراق تا خارک سیصد کیلومتر است و این‌ها پانصد کیلومتر را مى‏زنند. ما مى‌‏دانیم، اگر صدام یک روز هم قدرت این را داشته باشد که ایران و منافع ایران را به هم بزند، این کار را مى‏‌کند، و اگر نمى‌‏زند نمى‌‏تواند.


در عین حال، رادیو‌ها مرتب مى‏‌گویند که آن‌ها مى‏‌توانند همه جا را بزنند. این‌ها مى‏‌خواهند یک هیاهو راه بیندازند تا با امریکا روابط داشته باشیم و ما دست از صدام برداریم. و ما تا آخر ایستاده‏‌ایم و با امریکا روابط ایجاد نخواهیم کرد، مگر اینکه آدم بشود و از ظلم کردن دست بردارد و از آن طرف دنیا نیاید در لبنان، و نخواهد دستش را به طرف خلیج فارس دراز کند. مادامى که امریکا این طور است و آفریقاى جنوبى آن طور عمل مى‌‏کند و اسرائیل هست، ما با آن‌ها نمى‌‏توانیم زندگى بکنیم.


اسرائیل آدم شدنى نیست. مع ذلک مى‏‌بینید شیاطین، با اینکه ما از بیست سال قبل و در زمان شاه فریاد زدیم و مسلمین را به ادراک خطر اسرائیل دعوت کردیم، مى‏ گویند: ایران با اسرائیل و امریکا رابطه دارد! ما باید فکر کنیم که یک کشورى هستیم که مى‏‌خواهیم خودمان زندگى کنیم و نمى‏‌خواهیم دیگران در کار ما دخالت داشته باشند. و مادامى که روابط ما با خداى تبارک و تعالى محکم است، کسى نمى‏‌تواند به ما آسیب برساند. و شما این مطلب را حفظ کنید. و سفارتخانه‏‌ها صورت اسلامى داشته باشد که هر کس آن را مى‏‌بیند، یک سفارتخانه ممتاز باشد و مثل سابق نباشد. قلب‏‌هایتان را با خداى تبارک و تعالى آشنا کنید. خدا پشتیبان شماست؛«انْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَ یُثَبِّتْ اقْدامَکُمْ ». ان شاء اللَّه خداوند به همه شما توفیق دهد که به اسلام و انقلاب خدمت کنید.


و السلام علیکم و رحمة اللَّه‏


صحیفه امام، ج‏۱۹، ص: ۹۲


انتهای پیام/

ارسال نظر