تخفیف 2 میلیارد تومانی به قهرمانان ورزشی/ حفظ تیمهای ورزشی در دستور کار
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی به عنوان بزرگترین دانشگاه حضوری جهان همواره در بحثهای علمی سرآمد بود و در سالیان گذشته بحث ورزش یکی از اولویتهای مسئولین این دانشگاه بوده بطوریکه این دانشگاه به صورت حرفهای در بعضی از رشتههای دانشگاهی ورود کرده است.
در آستانه سی وششمین سالگرد تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی کمال جوانمرد مدیر کل ورزش این دانشگاه در گفت وگوی تفصیلی با خبرنگار ورزشی آنا در مورد برنامههای این دانشگاه برای توجه به بحث ورزش قهرمانی و همچنین لزوم استفاده از دانشجویان نخبه در تیمهای دانشگاه توضیحاتی ارائه داده است که در زیر میخوانید:
صنعتی شدن ورزش ایران با ورود دانشگاه آزاد
کمال جوانمرد در مورد نقش دانشگاه در پیشرفت ورزش کشور گفت: «دانشگاه آزاد اسلامی تاثیر بسیار زیادی روی ورزش کشور داشت و توانسته است ورزش ایران را از حالت سنتی و غیر علمی خارج کند و به سوی علمی شدن سوق دهد.به همین علت میبینیم که اکثر قهرمانان،مربیان و داوران کشور دانشجوی دانشگاه آزاد هستند. از سوی دیگر دانشگاه آزاد توانسته تاثیر بسیار مثبتی بر روی ورزش کشور بگذارد به همین دلیل معتقدم این دانشگاه توفیق داشته ، عمر حرفهای ورزشکاران را بیشتر کند. پیش از این عمر ورزشی قهرمانان در کشور تاریخ انقضاء داشت ، اما با رویکردی که دانشگاه آزاد در پیش گرفت باعث شد تا عمر ورزشی قهرمانان بیشتر شود و شرایطی را ایجاد کرد تا آنها به چرخه مربیگری و داوری وارد شوند ، بنابر این اکثر قهرمانان،داوران و مربیان نخبه کشور با توجه به تمهیدات و تسهیلاتی که دانشگاه آزاد اسلامی در اختیار آنان قرار داده جهت تحصیل به این دانشگاه مراجعه نمودند که همین موضوع باعث ارتقاء سطح علمی ، ورزشی، قهرمانی وحرفه ای ورزش کشور شد.»
وی افزود: «از طرف دیگر دانشگاه آزاد ورزش کشور را به صنعت ورزش تبدیل کرد، بنابراین نمیتوانیم نقش دانشگاه آزاد در ورزش کشور را نادیده بگیریم. دانشگاه آزاد به ورزش ایران ارزش داده و باعث توسعه ورزش همگانی و رشد شکوفایی ورزش قهرمانی و حرفه ای هم شده است.»
برنامه ویژه برای حمایت از ورزش قهرمانی و همگانی
جوانمرد در خصوص برنامههای اداره کل ورزش دانشگاه برای توسعه ورزش همگانی و قهرمانی گفت: «طرح جامع ورزش دانشگاه آزاد اسلامی به دستور دکتر کلانتری معاون فرهنگی و دانشجویی در حال تدوین است و باید این طرح را در اسرع وقت با رویکرد نهادینه کردن اخلاق در ورزش و همچنین توسعه ورزش همگانی و حمایت از ورزش قهرمانی و حرفه ای را تدوین کرده و به مرحله اجرا برسانیم. در این طرح برای مدارس سما برنامه خاصی داریم همچنین تاسیس انستیتو ها و آکادمیهای تخصصی برای استعدادیابی و پشتوانه سازی در این طرح دیده خواهد شد.»
دو پیشنهاد به وزارت علوم و وزارت کشور
مدیر کل ورزش دانشگاه در ادامه با تاکید بر بحث سلامت و آمادگی جسمانی دانشجویان در مورد برنامههای دانشگاه آزاد برای بهتر کردن شرایط جسمی دانشجویان اظهار داشت: «بر اساس تحقیقات انجام شده عدّه قابل توجهی از دانشجویان کشور از سلامتی کامل و قابل قبولی برخوردار نیستند و متاسفانه از ناراحتیهایی مانند خستگی مزمن، ناراحتی های گوارشی، مشکلات اسکلتی و فشار خون رنج میبرند که این مشکلات در بین دانشجویان دختر بیشتر از پسران دیده میشود. از همین رو توصیهای به وزارت علوم و وزارت کشور داریم. وزارت علوم برای پذیرش دانشجو شاخصهای متعددی درنظر میگیرد، ولی متاسفانه به ورزش و امکانات ورزشی هیچ توجهی نمیکند ، درحالی که باید این شاخصه را هم در اولویت قرار دهد. در پذیرش دانشجو اصولاً دانشجوها را به مراکز علمی میدهند که حتی یک حیاط هم ندارند و بعضاً برای تشکیل کلاس مدرسه هم مناسب نیست ، اما دانشگاه آزاد با داشتن یک میلیون متر مربع فضای ورزشی مدرن و مناسب به نوعی مظلوم واقع شد. این ظلم نه تنها به دانشگاه آزاد است ، بلکه ظلم به جوانان به نشاط و شادابی و همچنین سطح سلامت کشور است. لذا وزارت علوم باید امکانات ورزشی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی را برای پذیرش دانشجو لحاظ کنند.»
وی افزود: «به وزارت کشور هم توصیه میکنیم که به خوابگاههای دانشجویی که جز اماکن عمومی شهرها و دانشجویان نیز جزء شهروندان به شمار می آیند ، خدمات و سرویس تندرستی دهد و شوراهای اسلامی شهر و شهرداریهاهم در خوابگاه های دانشجویی یا در جنب آنها ایستگاههای تندرستی و جادههای تندرستی و یا پردیسهای ورزشی برای دانشجویان درنظر بگیرند.«
تخفیف 2 میلیاردی شهریه به ورزشکاران
جوانمرد در خصوص توجه دانشگاه آزاد به بحث قهرمانی گفت:« بیش از دو دهه است که دانشگاه به بحث قهرمانی ورود کردهاست و از سال 79 طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی حدود 3500 ورزشکار را جذب کرد و به آنها امکانات خوبی در حد یک قهرمان آسیا و جهان داده است. در سال 96 برآوردی که شد حدود 2 میلیارد تومان تخفیف دانشجویی به قهرمانان داده شد و به بیش از 30 هزار نفر تخفیف داده شده است. قهرمانان جهان و المپیک زیادی در دانشگاه آزاد اسلامی جذب شدند و در کاروانهای المپیک و آسیایی وقتی نگاه میکنیم اکثر آنها دانشگاه آزادی هستند.خوشبختانه دکتر ولایتی و دکتر رهبر نگاه ویژه ای به ورزش دارند و دستور دادهاند که اهتمام و توجه بیشتری به بحث جذب قهرمانان و حمایت از آنها داشته باشیم .»
زیر نظر گرفتن ورزشکاران از مدارس
وی افزود: «انتقادی به ورزش دانشگاه آزاد است که این دانشگاه قهرمانان را دانشجو میکند و توانایی قهرمان کردن دانشجوها را ندارد. این انتقاد از قدیم بوده و در حال حاضر هم است. اول اینکه طبیعت سن ورود به دانشگاه طوری است که سن ورزشکاران در زمان ورود به دانشگاه از سن قهرمانی گذشته و باید به بحث مدارس ورود کنیم و از همین رو به سمت مدارس که اولویت مدارس سما است روی آوردهایم و همچنین بحث ایجاد آکادمیهای تخصصی به همین جهت است که یک قهرمان را از دوران مدرسه زیرنظر بگیریم .واقعیت این است انتظار قهرمانی از یک دانشجوی 20 ساله که هیچ سابقه ورزشی ندارد کاری سخت و تقریبا نشدنی است. کارهایی هم در این مورد انجام شدهاست . تاکنون با 15 فدراسیون و انجمن ورزشی رایزنی کردیم و در حال انعقاد تفاهم نامه با فدراسیون های متفاوتی در باب استعدادیابی هستیم . دانشگاه آزاد در ورزش بسیار مظلوم و محجور واقع شدهاست. تمام سازمانهای ورزشی کشور با وزارت ورزش تفاهنامه امضا میکنند که از امکانات وزارتخانه استفاده کنند اما ما با فدراسیونهای ورزشی تفاهنامه امضا میکنیم که آنها از امکانات ما استفاده کنند. البته ارتباطات باید متقابل و دوسویه باشد. در تلاش هستیم تا بحث استعدادیابی را ما انجام دهیم چرا که با داشتن حدود 90 دانشکده تخصصی ورزش این توانایی را داریم که با قدرت به این موضوع ورود کنیم.»
بر طرف کردن دغدغه نخبگان ورزشی
جوانمرد ادامه داد: «دغدغه نخبگان ورزشی و علمی کشور این است که جامعه آن طور که شایسته است از آنان حمایت نمیکند.البته این مشکل، یک مشکل ساختاری کشور است و زمانی که این مشکل برطرف شود دیگر شاهد خروج نخبگان از کشور نیستیم از آنطرف هم نخبگان ما دیگر در نقطه اوج ورزش را رها نمیکنند. به عنوان مثال ورزشکاران ما در سنین نوجوانی و جوانی بهترین مقامها را در مسابقات آسیایی و جهانی کسب میکنند، اما زمانی که به رده بزرگسالان میرسند دیگر این عناوین را تکرار نمیکنند و با افت شدیدی روبرو میشوند و دلیلش هم درگیر بودن فکر ورزشکار بخاطر مشکلات معیشتی و اقتصادی است. یک جوان وقتی به سن بزرگسال رسید مشکل شغل، ازدواج و مسکن دارد و همین مسائل باعث میشود نتواند روی ورزش قهرمانی تمرکز کند و پیروزی ها و موفقیتهای خود را تداوم دهد .
مدیرکل ورزش دانشگاه آزاد در مورد تلاش این دانشگاه برای برطرف کردن مشکل اشتغال دانشجویان ورزشکار گفت: «دانشگاه آزاد از همان روز اول دغدغه اشتغال جوانان را داشت و به همین دلیل به سمت رشتههای مهارتآفرینی و مهارت افزائی رفت، این دغدغه دانشگاه آزاد است ولی نمیتوانیم هیچ تعهدی در این زمینه داشته باشیم چون متولی ما نیستیم. اما دانشگاه آزاد در این راستا اقدامات مهمی را انجام داد و جمع کثیری از قهرمانان تا اول مهر جذب می شوند.»
حفظ تیمهای ورزشی در دستور کار
وی در خصوص بحث تیمداری دانشگاه آزاد و بودجه ای که صرف تیمهای حرفهای دانشگاه میشود اظهار داشت: «در قسمت تیمداری بحث حفظ آنها بخاطر هزینه های بالا دغدغه است اما با این حال نه تنها تلاش میکنیم تا آنها را حفظ کنیم بلکه رشتههایی که در مسابقات (یونیورسیاد) و (فیزو) هستند هم باید در دانشگاه آزاد تشکیل شوند اما به شرط جذب اسپانسر. دو راهکار در این مورد داریم که یکی بحث اسپانسر است و خوشخبتانه تاکنون هم نسبتاً موفق عمل کردیم و دو تیمی که قرار است به مسابقات دانشجویان جهان و آسیایی (فیروز) اعزام شوند با مشارکت اسپانسر و بخش خصوصی در این رقابتها شرکت خواهند کرد. تیم سنگ نوردی به نمایندگی از جمهوری اسلامی در مسابقات جهانی اسلواکی اعزام میشود و تیم بسکتبال 3 نفره هم به نمایندگی از دانشگاه های کشور در مسابقات آسیایی مالزی شرکت خواهد کرد.»
مشارکت استانها
جوانمرد ادامه داد: «راهکار دیگر ورود و مشارکت واحدهای دانشگاهی به عرصه تیمداری در لیگهای حرفهای است. واحدها یک سرانه ورزشی دارند که در بعضی از رشتهها میتوان از ظرفیتها و قابلیتهای استانها استفاده کرد. مثلا ببینیم کدام استان در چه رشته ورزشی سرآمد و شاخص است تا آن استان در این رشته مشارکت کند. در حال حاضر یک شکاف بین ورزش همگانی و قهرمانی و ورزش حرفهای وجود دارد و ورزشکاران و قهرمانان دانشجو ما کمتر در تیمهای حرفهای جا دارند. با مشارکت تیمهای استانی در لیگ برتر این خلا را میتوان برطرف کرد. با بعضی روسای استانها در این مورد جلساتی را برگزار کردیم و قرار است پس از کسب مجوزهای لازم این تیمها از سه حیث حمایت شوند. دانشگاه آزاد استانها و اداره کل ورزش از تیمهای دانشگاه آزاد حمایت خواهند کرد. با این روش هم میتوانیم ورزش حرفهای را به نوعی حفظ کنیم و هم میتوانیم از نظر کیفیت کارهای خوبی را انجام دهیم و از ظرفیتهای دانشگاه استفاده بهینه کنیم البته بخش بانوان هم از این قاعده مستثنی نیست و سعی میکنیم همه این کارها را برای ورزش بانوان هم انجام دهیم.
حضور در باشگاه دانشگاه آزاد اولویت دانشجویان
مدیر کل ورزش دانشگاه در مورد اعطای تسهیلات به ورزشکارانی که در تیمهای دانشگاه آزاد در حال فعالیت هستند گفت: «از رشتههایی که هزینه زیاد دارند گریزان نیستیم امّا در صددیم تا از ظرفیتها و بدنه دانشگاه استفاده کنیم. البته در حال رایزنی هستیم تا ورزشکارانی که در دانشگاه آزاد در حال تحصیل هستند و به عضویت باشگاه ورزشی در میآیند از تسهیلات و تخفیفات شهریهای برخوردار گردند ، البته نمیخواهیم حضور در تیمهای دانشگاه آزاد الزام آور باشد و باید شرایطی را فراهم کنیم که ورزشکار با علاقه و انگیزه وارد تیمهای دانشگاه شود.
مثلاً در برخی ارگانها ورزشکاران مجبور هستند تا در تیمهای همان ارگان اجباراً فعالیت کند اما ما قصد نداریم هیچ الزامی درکار باشد تا دانشجو مجبور شود در تیمهای دانشگاه آزاد فعالیت کند بلکه انتظار داریم و میخواهیم مشوقهایی برای او درنظر بگیریم تا با میل خودش در تیم دانشگاه آزاد حضور داشته باشد.
شرط ورود به فوتبال
وی در خصوص ورود دانشگاه آزاد به فوتبال حرفهای افزود:«در مورد حضور دانشگاه آزاد در فوتبال بیمیل نیستیم اما دنبال این هستیم که مقدمات کار انجام شود. باید فدراسیونها ما را حمایت کنند که متاسفانه تاکنون هیچ حمایت و پالس مثبتی از فدراسیون فوتبال ندیدیم. چنانچه شرایط و مقدمات فراهم شود، این پیشنهاد قابل بررسی و تامل خواهد بود و معتقدیم رویکرد فرهنگی بویژه در فوتبال باید تقویت شود و روحیه پهلوانی از قهرمانی کمتر نباشد و شاهد فوتبالی در تراز جامعه اسلامی باشیم ، که آنگاه ورود به آن توجیه خواهد داشت .»
فدراسیونها مشوق دانشگاه آزاد
جوانمرد در خصوص همکاری با فدراسیونهای ورزشی گفت: « با همه فدراسیون های ورزشی ایران حاضریم تعامل و همکاری کنیم اما مهم این است که آنها چه مشوقهایی دارند و چه امتیازاتی به ما میدهند. ما امتیازات خوبی به ورزشکاران می دهیم و بحث ما این است که فدراسیونها هم این حسن نیت را به دانشگاه آزاد دارند؟ مهم این است که وزارت ورزش داخل گود شود و تفاهنامهای بین دانشگاه آزاد و وزارت ورزش انجام شود. با چندین فدراسیون و انجمن ورزشی نشست و مذاکره داشتیم و با روسای آنان به توافقات خوبی هم رسیدیم که این موضوع برای ما مشوق است تا با آنان همکاری کنیم.»
وی در پایان افزود: «به دلیل قابلیتها و ظرفیتهای دانشگاه آزاد قرار شد المپیاد ورزشی کشور به میزبانی دانشگاه آزاد در 8 رشته برگزار شود که قرار است این رقابت از در یکی از شهرهای نجف آباد یا تهران برگزار شود.
انتهای پیام/