هجمه و تخریب محیط زیست خفاشها به واسطه شایعات
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا از محیط زیست، طاهره افتخاری، مدیر کل دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: علی رغم فواید و نقش بسیار مهم خفاشها در طبیعت، عوامل اصلی تهدید آنها که شامل تخریب و ناامنی زیستگاههای تغذیهای یا محلهای استراحت آنها است مدتی است که گریبانگیر خفاشهای کشور شده است.
وی افزود: متاسفانه نشر و اشاعه اکاذیب و مطالب غیر علمی در مورد خواص درمانی و ارزش لانه این حیوانات که حتی در سطح تجارت معمول و بین الملل هم مطرح نیست، یک موج مخرب و بی نتیجه در بین سودجویان و افراد ناآگاه ایجاد کرده که منجر به هجوم و فعالیت غیر قانونی و ورود آنها به محلهای زندگی این حیوانات و برداشت و تخریب مکانهای حضور خفاشها که به غلط لانه معرفی شده است.
افتخاری تصریح کرد: این امر باعث تخریب زیستگاه، بر هم زدن امنیت آن و ایجاد استرس بویژه در فصل زادآوری و ترک و رها کردن فرزندان توسط والدین خفاش شده است.
وی تاکید کرد: این قبیل فعالیتها تبعا طبق قانون و مصوبات زیست محیطی مرتبط، غیر قابل توجیه بوده و با مسببین این امر مقابله شده و پیگرد قانونی خواهد داشت. این شایعات و تبلیغات صرفا روش جدیدی برای کلاهبرداری و سوء استفاده از افراد ناآگاه است و سود وعده داده شده به متخلفان را هم به همراه ندارد.
افتخاری یادآور شد: بنا بر مطالعات صورت گرفته توسط گروه جانوری دفتر موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست، راسته خفاشها تنها پستانداران با قدرت پرواز واقعی هستند که در تمامی دنیا بجز نواحی قطبی و مناطق بسیار گرم زندگی میکنند.
در ادامه این جلسه فرحناز آذین، رئیس گروه جانوری موزه تاریخ طبیعی و ذخایر ژنتیکی سازمان حفاظت محیط زیست نیز افزود: این راسته با 19 خانواده و بیش از 1250 گونه در دنیا تقربیا یک چهارم فون پستانداران را شامل میشوند. کشور ایران تنوع قابل توجهی از گونههای خفاش را به نسبت وسعت خود داراست و به همین دلیل در طی دهههای اخیر مطالعات وسیعی در مورد خفاشهای ایران صورت گرفته و مطابق با آخرین بررسیها بالغ بر 50 گونه خفاش ( 8 خانواده و 16 جنس ) در ایران شناسایی شدهاند که این رقم بالاترین تعداد در خاور میانه محسوب میشود.
وی تصریح کرد: باستثنای یک گونه از خفاشهای ایران که میوه خوار است مابقی حشره خوار هستند. آنها با تغذیه از انواع حشرات آفت و کمک به گرده افشانی و انتشار دانه گیاهان، نقش حیاتی در حفظ تعادل و سلامت اکوسیستمها ایفا میکنند.
فضولات این حیوان حاوی مقدار زیادی مواد معدنی بویژه نیتروژن است و کود بسیار مناسبی در کشاورزی محسوب میشود خفاشها خواب زمستانی دارند، شبگرد بوده و در نواحی تاریک و بطور عمده در سوراخ و شکاف درختان، سنگها و غارها بصورت آویزان از سقف بسر میبرند و در واقع لانه سازی نمیکنند.
آذین تاکید کرد: مطابق با فهرست سرخ IUCN حدود 25 درصد خفاشها در وضعیت درمعرض تهدید قرار دارند لذا تدوین و اجرای برنامههای مدیریت حفاظت خفاشها و تلاش برای آشنایی عموم با نقش مفید آنها برای ادامه بقا و رفاه جوامع انسانی و حفظ تنوع زیستی از ضروریات است.
شایان ذکر است، طبق تحقیقات اخیر گفته شده که بزاق خفاش خون آشام وامپیر vampire bat (Desmodus rotundus) و بالاخص آنزیم دسموتپلازDSPA ) ( موجود درآن، میتواند از تشکیل لخته خون و سکته مغزی در انسان جلوگیری کند. اما بطور قطع این نوع خفاش در ایران وجود ندارد ضمن اینکه لانه فرضی یا باقیمانده بزاق هم که در مجاورت هوا وگذشت زمان قرار گرفته باشد دارای چنین نقشی نخواهد بود.
انتهای پیام/