6 میزبان و 6 قهرمانی
گروه ورزشی خبرگزاری آنا - حمیدرضا نقیبی؛ یکی از اهداف کسب میزبانی جام جهانی فوتبال از سوی کشورها کسب موفقیتی درخور توجه همچون قهرمانی مسابقات است. البته رسیدن به مقام اول در دورههای نخست جزو اهداف اصلی بود ولی با پیشرفت فوتبال و فاصله مشهودی که میان تیمهای جهان قابل لمس شده است، برخی کشورها با اهدافی چون رونق اقتصادی، رشد و توسعه ورزش فوتبال و افزایش صنتع گردشگری میزبان جذابترین مسابقات فوتبال جهان میشوند. برای همین هم در 10 دوره اخیر انتظار قهرمانی از تیم میزبان مسابقات کاهش پیدا کردهاست.
لازم به یادآوری است افتخار میزبانی جام جهانی، عدم حضور در رقابتهای انتخابی و حضور قطعی در رقابتها و مزایای فراوانی که از قبل برگزاری مسابقات نصیب کشور میزبان میکند باعث شده تا کشورهای مختلف برای آنکه برگزار کننده مهمترین اتفاق ورزشی جهان باشند همه تلاش خود را انجام دهند. اگر چه فیفا هم از چندین سال پیش تصمیم گرفت رقابتهای جام جهانی به صورت چرخشی در قارههای مختلف برگزار شود. در این میان یکی از مواردی که علاقهمندان به فوتبال دوست دارند بدانند این است که سرنوشت تیمهای میزبان جام جهانی در هر دوره از مسابقات چه بوده است.
* در 20 دوره برگزار شده جام جهانی فوتبال تنها 6 تیم میزبان موفق شدند بر سکوی قهرمانی بایستند.
* 1930 اروگوئه - رتبه: قهرمان
مسابقات با حضور 13 تیم برگزار شد. اروگوئهایها در گروه سوم مسابقات با رومانی و پرو همگروه بودند. پیروزی یک بر صفر برابر پرو و 4 بر صفر مقابل رومانی باعث شد تا به عنوان صدرنشین به دور بعدی بروند. در نیمهنهایی آنها 6 بر یک از سد یوگسلاوی عبور کردند و در فینال 4 بر 2 آرژانتین را شکست دادند تا جام قهرمانی را بالای سر ببرند.
* 1934 ایتالیا - رتبه: قهرمان
بازیها از ابتدا به صورت تک حذفی برگزار شد و 16 تیم در این دوره حضور داشتند. آتزوریها در بازی اول در مرحله یک هشتم نهایی 7 بر یک آمریکا را از پیش رو برداشتند. در یک چهارم لاجوردیها با گلی که در وقتهای اضافه زدند دو بر یک مقابل اسپانیا پیروز شدند. ایتالیاییها در نیمهنهایی با یک گل از سد اتریش گذشتند و در فینال بار دیگر با گلی که در وقتهای اضافه زدند 2 بر یک چکاسلواکی برنده شدند و اجاز خروج جام قهرمانی را از کشورشان ندادند.
* 1938 فرانسه - رتبه: ششم
خروسها در این دوره که با حضور 16 تیم و همچون دوره قبل به صورت حذفی برگزار میشد در دور یک چهارم نهایی دو بر یک از سد نروژ گذشتند اما در مرحله نیمه نهایی 3 بر یک مغلوب ایتالیا شدند. در فینال ایتالیا 4 بر 2 مجارستان را از پیش رو برداشت و قهرمان شد. فرانسه هم با اعلام ردهبندی فیفا در جایگاه ششم قرار گرفت.
*مسابقات در سالهای 1942 و 1946 به دلیل جنگ جهانی دوم برگزار نشد.
*1950 برزیل - رتبه: نایب قهرمان
بازیها با حضور 15 تیم و به صورت گروهی برگزار شد. برزیل در گروه اول با 2 پیروزی برابر مکزیک و یوگسلاوی و با تساوی مقابل سوئیس به عنوان صدرنشین صعود کردند. در مرحله فینال تیمهای نخست هر گروه به صورت گروهی با هم روبه رو شدند که برزیل برابر اسپانیا و سوئد پیروز شد اما 2 بر یک نتیجه را به اروگوئه واگذار کرد تا پس از این تیم نایب قهرمان شود.
*1954 سوئیس - رتبه: پنجم
بازیها با شرکت 16 تیم برگزار شد. سوئیس در گروه چهار با دو پیروزی و یک شکست به مرحله بعدی راه پیدا کرد. در مرحله یک چهارم نهایی تیم میزبان 7 بر 5 مغلوب اتریش نتیجه را واگذار کرد و با اعلام فیفا رتبه پنجم مسابقات را به دست آورد. در این رقابتها آلمان غربی در بازی فینال با غلبه بر مجارستان قهرمان شد.
* 1958 سوئد - رتبه: نایب قهرمان
این دوره با حضور 16 تیم برگزار شد. سوئد در دور مقدماتی با دو پیروزی برابر مکزیک و مجارستان و تساوی مقابل ولز به مرحله حذفی رفت. در یک چهارم نهایی وایکینگهای زرد 2 بر صفر از سد شوروی عبور کردند و در نیمهنهایی هم توانستند آلمان غربی را شکست دهند اما در فینال برابر برزیل 5 بر 2 باختند تا جام قهرمانی را از دست بدهند.
* 1962 شیلی - رتبه: سوم
بار دیگر بازیها با شرکت 16 تیم برگزار شد. شیلی در دور مقدماتی مقابل ایتالیا و سوئیس به برتری رسید اما مقابل آلمان غربی تسلیم شد، با این حال آنها صعود کردند و در یک چهارم نهایی از سد شوروی عبور کردند. شیلی در نیمه نهایی 4 بر 2 به برزیل باخت اما در دیدار ردهبندی موفق شد با یک گل بر یوگسلاوی غلبه کند و سوم شود. برزیل هم در فینال 3 بر یک چکسلواکی را شکت داد و قهرمان شد.
* 1966 انگلیس - رتبه: قهرمان
16 تیم در این دوره از مسابقات حضور داشتند. انگلیس در دور مقدماتی برابر اروگوئه به تساوی رسید اما از سد مکزیک و فرانسه عبور کرد تا به عنوان صدرنشین به مرحله یک چهارم نهایی راه پیدا کند. در این دور آنها با یک گل از سد آرژانتین عبور کردند و در نیمه نهایی 2 بر یک مقابل پرتغال برنده شدند. انگلیس در فینال 4 بر 2 بر آلمان غربی غلبه کرد و پس از 5 دوره تیم میزبان اجازه نداد جام قهرمانی به یکی از تیمهای میهمان برسد.
* 1970 مکزیک - رتبه: ششم
آزتکها میزبان 15 تیم بودند و این امید را داشتند تا به فینال برسند. آنها در دور مقدماتی برابر شوروی به تساوی رسیدند و السالوادور و بلژیک را شکست دادند. مکزیک در یک چهارم نهایی 4 بر یک مغلوب ایتالیا شد تا در پایان مسابقات در جایگاه ششم قرار بگیرد. در فینال برزیل بر ایتالیا چیره شد و جام قهرمانی جهان را بالای سر برد.
* 1974 آلمان غربی - رتبه: قهرمان
مسابقات با حضور 16 تیم برگزار شد. آلمان غربی در دور مقدماتی مقابل شیلی و استرالیا به برتری رسید اما در دیدار سوم مغلوب آلمان شرقی شد. در دور دوم که باز هم به صورت گروهی برگزار شد آلمان غربی برابر یوگسلاوی، سوئد و لهستان برنده شد. آنها در فینال به مصاف هلند رفتند و در پایان دو بر یک برنده شدند تا فاتح جام لقب بگیرند.
* 1978 آرژانتین - رتبه: قهرمان
در دورهای که بازی ها با شرکت 16 تیم دنبال شد، آرژانتین در دور مقدماتی مجارستان و فرانسه را شکست داد اما بازی را به ایتالیا باخت تا در قامت تیم دوم به مرحله بعدی برسد. در مرحله بعد که بار دیگر به صورت گروهی برگزار شد آرژانتین بر لهستان و پرو غلبه کرد و با برزیل مساوی کرد. آلبیسلسته به دلیل تفاضل گل بهتر نسبت به سلسائو به فینال رفت و با نتیجه 3 بر یک برنده شد تا برای نخستین بار قهرمان شود.
* 1982 اسپانیا - رتبه: دوازدهم
برای اولین بار بازیها با شرکت 24 تیم برگزار شد. اسپانیا در دور مقدماتی برابر هندوراس مساوی کرد و سپس برابر یوگسلاوی برنده شد اما در دیدار آخر مغلوب ایرلند شمالی شد. در دور دوم که بازی ها در گروههای 3 تیمی برگزار میشد، لاروخا مغلوب آلمان غربی شد و با انگلیس مساوی کرد تا نتواند به دور بعدی صعود کند در پایان اسپانیا دوازدهم شد و ایتالیا در بازی فینال 3 بر یک مقابل آلمان غربی برنده شد تا فاتح جام شود.
* 1986 مکزیک - رتبه: ششم
مکزیک که میزبان 23 کشور دیگر بود در بازیهای مقدماتی از سد بلژیک و عراق گذشت و برابر پاراگوئه مساوی کرد. در یک هشتم نهایی آزتکها برابر بلغارستان برنده شد اما در یک چهارم نهایی در ضربات پنالتی 4 بر یک مغلوب آلمان شد. در پایان جام در جدول ردهبندی از نگاه فیفا مکزیک تیم ششم شد. در دیدار فینال این دوره آرژانتین 3 بر 2 بر آلمان غلبه کرد و قهرمان شد.
*1990 ایتالیا -رتبه: سوم
در این دوره که با حضور 24 تیم برگزار شد ایتالیا در دور مقدماتی با 3 پیروزی برابر اتریش، آمریکا و چکسلواکی به مرحله یک هشتم نهایی رفت. در این مرحله آتزوری 2 بر صفر از سد اروگوئه گذشت. در دور یک چهارم نهایی لاجوردی پوشان میزبان با یک گل بر ایرلند جنوبی غلبه کرد. در مرحله نیمه نهایی ایتالیا برابر آرژانتین به تساوی یک بر یک رسید اما در ضربات پنالتی 4 بر 3 مغلوب حریف آمریکای جنوبی خود شد. در دیدار ردهبندی آتزوری برابر انگلیس 2 بر برنده شد و در رده سوم ایستاد. در فینال هم آلمان 1 بر صفر بر آرژانتین چیره شد و بر سکوی نخست قرار گرفت.
* 1994 آمریکا -رتبه: چهاردهم
در دورهای که 24 تیم حضور داشتند آمریکا در دور مقدماتی مقابل سوئیس مساوی کرد و از سد کلمبیا گذشت اما در سومین بازی مغلوب رومانی شد. در یک هشتم نهایی یانکیها 1 بر صفر به برزیل باختند تا از گردونه مسابقات حذف شوند. در جدول ردهبندی کلی مسابقات آمریکا در جایگاه چهاردهم قرار گرفت. در دیدار نهایی این دوره برزیل و ایتالیا پس از تساوی در 120 دقیقه کارشان به ضربات پنالتی کشیده شد که این برزیل بود که 3 بر 2 برنده و قهرمان جام شد.
* 1998 فرانسه - رتبه: قهرمان
برای اولین بار رقابتهای جام جهانی در این دوره با حضور 32 تیم برگزار شد. فرانسه در گروه C آفریقای جنوبی، عربستان سعودی و دانمارک را شکست داد و با اقتدار به مرحله یک هشتم نهایی قدم نهاد. در این مرحله خروسها توانستند با گلی که در وقتهای اضافه به ثمر برسانند از سد پاراگوئه عبور کند و در دور یک چهارم نهایی نیز پس از تساوی بدون گل در وقتهای قانونی در ضربات پنالتی 4 بر 3 از سد ایتالیا عبور کردند. در مرحله نیمه نهایی شاگردان امه ژاکه موفق شدند 2 بر یک از سد کرواسی پدیده رقابتها بگذرند و در فینالی تماشایی با درخشش زینالدین زیدان فرانسه 3 بر صفر برزیل را مغلوب کرد و اولین قهرمانیاش در تاریخ جام جهانی را جشن گرفت.
* 2002 کرهجنوبی و ژاپن - رتبه: کره چهارم - ژاپن نهم
برای اولین بار میزبانی جام جهانی به قاره آسیا رسید. در میزبانی مشترکی که دو تیم شرق این قاره داشتند، نتایج متفاوتی برای دو تیم رقم خورد. ژاپنیها در گروه H پس از تساوی برابر بلژیک، با پیروزی برابر روسیه و تونس در قامت صدرنشین به مرحله حذفی پا نهاد. ساموراییهای آبی در دور یک هشتم نهایی یک بر صفر مغلوب ترکیه شدند و از گردونه رقابتها حذف شدند. در پایان مسابقات کمیته تعیین رتبه فیفا در جام جهانی ژاپن را در جایگاه نهم قرار داد. کرهجنوبی دیگر میزبان جام جهانی 2002 در گروه D ابتدا برابر لهستان برنده شد اما در دیدار دوم مقابل آمریکا به تساوی رسید. کرهایها در دیدار آخرشان موفق شدند یک بر صفر پرتغال را شکست دهند و به عنوان صدرنشین به دور بعدی راه پیدا کنند. در مرحله یک هشتم نهایی جنگجوهای تائهگوک موفق شدند با گلی که در وقتهای اضافه زدند 2 بر یک از سد ایتالیا عبور کنند و در دور یک چهارم نهایی شگفتیها را تکمیل کردند و اسپانیا را در ضربات پنالتی 5 بر 3 مغلوب کردند. کرهایها در نیمه نهایی یک بر صفر مغلوب آلمان شدند و در دیدار ردهبندی هم 3 بر 2 به ترکیه باختند تا در جامی که داوران نخبه جهان اذعان داشتند که داوریها به سود این کشور بود در جایگاه چهارم قرار بگیرند. در این دوره برزیل موفق شد با پیروزی 2 بر صفر مقابل آلمان قهرمان شود.
* 2006 آلمان - رتبه: سوم
ژرمنها در گروه A قرار داشتند و با 3 پیروزی برابر کاستاریکا، لهستان و اکوادور با کسب امتیازات کامل به مرحله حذفی رفتند. آنها در دور یک هشتم نهایی 2 بر صفر از سد سوئد گذشتند و در مرحله یک چهارم نهایی پس از تساوی یک بر یک برابر آرژانتین در ضربات پنالتی 4 بر 2 برنده شدند و به دور نیمه نهایی رسیدند. مانشافتها در این مرحله از جام در وقتهای اضافی و در وقت دوم آن 2 گل از ایتالیا خوردند و به دیدار ردهبندی رفتند. آلمانها با پیروزی 3 بر یک برابر پرتغال در رده سوم جام جهانی 2006 قرار گرفتند. در فینال ایتالیا در ضربات پنالتی فرانسه را مغلوب کرد و قهرمان شد.
* 2010 آفریقای جنوبی - رتبه: بیستم
آفریقای جنوبی به عنوان اولین کشور آفریقایی میزبان جام جهانی شد. آنها در گروه A قرار داشتند و در بازی اول برابر مکزیک به تساوی یک بر یک رسیدند. آفریقاییها در بازی دوم 3 بر صفر به اروگوئه باختند و در بازی سوم 2 بر یک بر فرانسه غلبه کردند اما در رده سوم گروه قرار گرفتند و از صعود به مرحله حذفی بازماندند. در پایان رقابتها کمیته تعیین رتبه جام جهانی فیفا آفریقای جنوبی را در جایگاه بیستم جهان قرار داد. در این مسابقات اسپانیا و هلند به فینال رسیدند که اسپانیا با گل طلایی آندرس اینیستا برنده و قهرمان شد.
* 2014 برزیل - رتبه: چهارم
سلسائو برای دومین بار میزبان جام جهانی شده بود تا تعداد قهرمانیهایش را به عدد 6 برساند. بریل در گروه A سه بر یک از سد کرواسی گذشت ولی برابر مکزیک به تساوی بدون گل رسید و در دیدار سوم 4 بر یک مقابل دانمارک برنده شد تا صدرنشین گروه شود. در مرحله یک هشتم نهایی قناریها پس از تساوی یک بر یک برابر شیلی در ضربات پنالتی 3 بر 2 برنده شدند. آنها در دور یک چهارم نهایی 2 بر یک از سد کلمبیا گذشتند تا در مرحله نیمهنهایی حریف آلمان شوند. در این مرحله برزیل بدترین شکست خود در تاریخ جام جهانی را تجربه کرد و 7 بر یک شکست خورد تا وداعی تلخ با جام قهرمانی داشته باشد. در دیدار ردهبندی سلسائو شکست سنگین 3 بر صفر را برابر هلند تجربه کرد و با رتبه چهارمی به کار خود پایان داد. در فینال آلمان یک بر صفر از سد آرژانتین گذشت و قهرمان جهان شد.
* 2018 روسیه - رتبه: ؟؟؟
روسها در شرایطی میزبان جام جهانی شدهاند که خوشبینترین هوادار این کشور هم شانسی برای قهرمانی تیم ملی روسیه قائل نیست. خرسهای سه رنگ در سالهای اخیر افت محسوسی داشتهاند و در یورو 2016 هم عملکرد بسیار ضعیفی داشتند و در رده چهارم گروهشان قرار گرفتند. آنها در 2014 برزیل هم پس از بلژیک و الجزایر و بالاتر از کرهجنوبی در رده سوم گروه H ایستادند و حذف شدند. اگر چه روسها در این دوره با عربستان، اروگوئه و مصر در گروه A قرار دارند و به نظر میرسد مشکلی برای صعود به دور بعدی ندارند اما حضور تیمهای آمادهای مانند برزیل، آلمان، اسپانیا، فرانسه و ... عملا احتمال قهرمانی روسها را به حداقل رسانده است تا جایی که روزنامه گاردین شانس روسیه برای قهرمانی را 1 به 40 دانسته است.
انتهای پیام/