هشدار در مورد مصرف نمک، چربی و قند روزانه ایرانیها
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، زهرا عبداللهی، با بیان اینکه هم اکنون بیماریهای غیرواگیر مهمترین عامل مرگ و میر در کشور است، اظهار کرد: الگوی غذایی مردم، مهمترین عامل خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر دیابت، بیماریهای قلبی، عروقی، سرطانها، فشارخون، قندخون و چاقی و اضافه وزن است.
وی در خصوص مصرف قندها، چربیها و نمک در الگوی غذایی مردم افزود: امروزه با مصرف تنقلات، فست فودها و تغییر سبک زندگی مردم، میزان بیشتری از چربی، نمک و قند وارد بدن انسان میشود، بنابراین ریسک ابتلا به انواع بیماریها افزایش پیدا میکند، در مقابل مصرف سبزیها، میوهها و تحرک مردم نیز کاهش یافته است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در خصوص مصرف بی رویه قند روزانه مردم گفت: درحال حاضر سرانه مصرف قند روزانه مردم در ایران 66 گرم است، درحالی که میزان قند روزانه توصیه شده توسط سازمان جهانی بهداشت، 25 گرم است، یعنی میزان استاندارد مصرف قند در روز باید معادل پنج حبه قند یا 5 قاشق مرباخوری شکر باشد.
عبداللهی با بیان اینکه مردم باید از مصرف نوشابههای گازدار پرهیز کنند، گفت: هر قوطی نوشابه گازدار، بین 28 تا 30 گرم شکر دارد، بنابراین چنانچه در روز فقط یک قوطی نوشابه گازدار مصرف شود، به تنهایی بیش از میزان توصیه شده بوده و اگر مواد قندی سایر خوراکیهای روزانه نیز به الگوی غذایی مردم افزوده شود، فرد با اضافه دریافت قند روبرو خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه طبق توصیه سازمان جهانی بهداشت، میزان مصرف نمک روزانه برای افراد عادی باید کمتر از 5 گرم و برای افراد بالای 50 سال باید کمتر از 3 گرم باشد، تصریح کرد: ایرانیها حدود دو تا سه برابر بیشتر از میزان توصیه شده جهانی، یعنی 10 گرم نمک در روز مصرف میکنند، با مصرف بی رویه نمک، ریسک ابتلا به فشارخون، سکته قلبی، پوکی استخوان و سرطان معده نیز افزایش پیدا میکند.
وی با بیان اینکه حذف نمکدان از سفرهها، یکی از راهکارهای کاهش مصرف است، اظهار کرد: از جمله راهکارهای دیگر کاهش مصرف نمک، به حداقل رساندن استفاده از آن موقع طبخ غذا و کاهش مصرف شورجات و فست فودها است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در خصوص مصرف چربی روزانه مردم گفت: حداکثر 25 تا 30 درصد انرژی مورد نیاز روزانه بدن باید از چربیها تامین شود و دریافت بیش ازاین مقدار چربی، منجر به اضافه دریافت آن و حرکت کردن به سمت بیماریها و ریسک فاکتورهای بیماری زا میشود.
عبداللهی با بیان اینکه طبخ غذا به صورت سرخ شده با حجم زیاد روغن باید محدود شود، گفت: خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، عروقی و چاقی و اضافه وزن با مصرف بی رویه روغن و چربی افزایش پیدا میکند.
وی با بیان اینکه مصرف روغن جامد به دلیل داشتن اسیدچرب اشباع توصیه نمیشود، ادامه داد: روغنهای گیاهی مایع که اسید چرب ترانس کمتر از 2 درصد دارند، مثلا روغن کنجد، روغن آفتابگردان، روغن کلزا برای مصرف مناسبتر هستند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به اینکه حتی روغنهای گیاهی مایع نیز باید به میزان محدود مصرف شوند، بیان کرد: خانمها معمولا عادت دارند، با دردست گرفتن بطری روغن، آن را به غذا اضافه کنند، درحالیکه این طرز استفاده منجر میشود، به یکباره حجم زیادی روغن به غذا اضافه شود که قابل بازگشت هم نیست، بنابراین برای کنترل حجم روغن مصرفی باید آن را با قاشق اندازه بگیرند و اضافه کنند.
وی تاکید کرد: همچنین چربیهای حیوانی نیز توصیه نمیشود، چراکه اسیدهای چرب اشباع بالایی در این نوع چربی وجود دارد.
انتهای پیام/