آیا ترامپ در فکر «برجام کُرهای» است؟
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، پس از چند هفته انتظار و گمانهزنی درباره دیدار رهبران کره شمالی و کره جنوبی بالاخره «کیم جونگ اون» رهبر کره شمالی و «مون جائه این» رئیس جمهور کره جنوبی با یکدیگر دیدار کردند.
فارغ از اینکه این رویداد بهخودی خود تاریخی و در روابط میان دو کشور و حتی در سطح منطقه یک نقطه عطف بود این دیدار پر از نکات جالب، غیرمنتظره و بیبدیل بود که توسط صدها دوربین از رسانههای معتبر جهان ثبت شد و برای مردم مختلف جهان مخابره شد.
دیدار رهبران دو کره درحالی برنامهریزی شد که تا همین چند هفته پیش تنشهای لفظی میان دو طرف و همچنین تهدیدهای آمریکا و کره شمالی علیه یکدیگر نشان میداد که شبهجزیره کره بهسمت یک جنگ تمامعیار پیش میرود نه یک دیدار تاریخی برای تقویت صلح و دوستی.
به همین دلایل، روز جمعه شبهجزیره کره در صدر اخبار جهان بود، جایی که رهبر کره شمالی برای اولین بار از زمان تقسیم کره در سال 1945 از مرز رد شد و وارد خاک کره جنوبی شد. اما تنها این لحظه تاریخی نبود که مورد توجه رسانهها قرار گرفت؛ اقدام غیرمنتطره و از پیش برنامهریزینشده مارشال کیم جونگ اون که رئیس جمهور کره جنوبی را به خاک خود برد و در آنجا نیز با یکدیگر دست دادند بارها و بارها توسط رسانهها نمایش داده شد.
این حرکت کیم جونگ اون از سوی تحلیلگران بهعنوان عزم وی برای تنشزدایی در روابط دو طرف تعبیر شد. رهبران دو کشور سپس در اقدامی کمسابقه در فضای سبز اطراف کاخ صلح قدم زدند و بهصورت خصوصی با یکدیگر صحبت کردند.
در پایان مذاکرات چندساعته دو طرف یک اعلامیه مشترک (بیانیه پانمونجوم) به امضای رهبران دو کشور رسید. در این اعلامیه پیونگیانگ و سئول بر لزوم کاهش تسلیحات نظامی تا زمان پایان کامل تنشهای نظامی تأکید کردند.
همچنین قرار شد مذاکرات دو طرف برای پیشبرد این موضوع از ماه آینده در سطوح عالی نظامی آغاز شود. دو طرف توافق کردند تا از اقدامات خصومتآمیز علیه یکدیگر خودداری کنند، دیدار میان خانوادههای جداافتاده از هم دوباره برقرار شود، منطقه حائل نظامی میان دو کشور به منطقه حائل صلح تغییر یابد و جادهها و خطوط آهن مرزی توسعه یابد و به یکدیگر متصل شود.
از دیگر محورهای مورد توافق دو کشور، کاهش تدریجی تسلیحات نظامی در صورت برداشته شدن تنشهای نظامی و برقراری اعتماد بود.
در «بیانیه پانمونجوم» کره جنوبی و شمالی همچنین بر تعهد دو کشور برای غیرهستهای شدن کامل شبهجزیره کره تأکید کردند.
در این بیانیه تأکید شده که هم کره جنوبی و هم شمالی هر دو معتقدند ابتکار عمل کره شمالی برای غیرهستهای شدن شبهجزیره کره بسیار مهم و حیاتی است و هر دو کشور معتقدند هر یک باید به مسئولیتهای خود در این زمینه عمل کنند.
دیدار روز جمعه رهبران عالی دو کره بهدلیل اقدامات سمبلیک و فضای گرمی که در آن برقرار بود و همچنین بهخاطر توافقاتی که در آن حاصل شد سروصدای زیادی بهپا کرده؛ بنابراین انتظارها و امیدهای زیادی برای کاهش تنشها در شبهجزیره کره بهوجود آورده است.
با این حال بسیاری از تحلیلگران با نتایج این دیدار با احتیاط زیاد برخورد میکنند.
این احتیاط از این نظر مهم است که بدانیم این اولین بار نیست که چنین دیداری برگزار میشود و اولین بار هم نیست که توافقاتی اینچنینی میان دو کشور حاصل میشود. رهبران دو کشور دوبار در سالهای 2000 و 2007 با یکدیگر دیدار کردند و بهروی مفادی مشابه بندهای اعلامیه مشترک روز جمعه توافق کرده بودند اما بهدلایل مختلف این توافقات یا مسکوت ماند یا پس از مدتی اجرای آن متوقف شد. نمونه آن توقف دیدار خانوادههای جداافتاده و یا تعطیل شدن منطقه صنعتی مشترک میان دو کشور و... است.
کیم جونگ اون در مذاکراتش با رئیس جمهور کره جنوبی گفت: ما امروز در نقطه آغاز هستیم، جایی که تاریخ نوینی از صلح، رفاه و مناسبات دو کره رقم میخورد.
با وجود این، ناپایدار ماندن توافقات قبلی باعث شد رهبر کره شمالی خطاب به مون جائه این تأکید کند که "ما باید تلاش کنیم تا توافقات صورت گرفته تنها بهروی کاغذ نماند"!
دلایل زیادی برای این بدبینی نسبت به آینده شبهجزیره وجود دارد. یکی از مهمترین این دلایل وابستگی کره جنوبی به ایالات متحده آمریکاست، در واقع این فقط تصمیمات و توافقات میان دو کره نیست که آینده را تضمین میکند بلکه تصمیمات، دیدگاهها و مداخلات آمریکا نیز بر روابط میان کره شمالی و کره جنوبی تأثیرگذار خواهد بود.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به دیدار رهبران دو کره با احتیاط گفت؛ اتفاقات خوبی در حال رخ دادن است اما زمان همه چیز را روشن خواهد کرد.
علاوه بر اینها باید به این نکته نیز اشاره کرد که رهبران دو کشور بهویژه در زمینه خلع سلاح اتمی شبهجزیره بهصورت کلی تعهداتی را بیان کردند اما مشخص نیست که پیونگیانگ بهازای خلع سلاح اتمی که بقای این کشور با آن گره خورده است چهچیزهایی طلب خواهد کرد، و مشخص نیست که آیا آمریکا و کره جنوبی هم با خواستههای کره شمالی موافقت خواهند کرد یا نه.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در این زمینه نوشت: رهبران دو کره بر لزوم خلع سلاح هستهای شبهجزیره کره تأکید کردند اما «مثل قبل» هیچ اقدام عملی و تدابیر خاصی برای اجرایی شدن آن اعلام نکردند.
آینده قابل پیشبینی نیست، ممکن است رهبران جدید کره شمالی و کره جنوبی برای دستیابی به صلحی پایدار در شبهجزیره کره عزمی راسخ داشته باشند اما طبق تجربیات گذشته و وجود کشوری مثل آمریکا که به هیچ وجه در توافقات بینالمللی قابل اعتماد نیست و در برجام نیز آن را مشاهده میکنیم باید به این مسئله با دیده تردید نگریست.
منبع: تسنیم
انتهای پیام/