صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۸:۵۰ - ۰۵ ارديبهشت ۱۳۹۷

از دیوار حائل چه می دانید؟

دیوار حائل نقاط تماس فلسطینی صهیونیستی را به شدت کاهش داد و از موانع انتفاضه محسوب می شود. اما دیوار حائل علاوه بر وجه امنیتی وجه تخریبی و اشغالگری را نیز با خود دارد.
کد خبر : 275790

به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، انتفاضه اول به گونه‌ای صهیونیست ها را بر جای خود نشاند که نه تنها در اقدامات بازدارنده شان بازنگری کردند، بلکه به آمریکا و جامعه بین الملل پناه بردند تا با به پیش انداختن فرآیند صلح که از سالها قبل با روابط سری، مقدمات آن را فراهم کرده بودند بتوانند هم خاموشش کنند و هم اینکه در آینده از انتفاضه ای دیگر جلوگیری کنند.


انتفاضه الاقصی هنگامی که آغاز شد صهیونیست‌ها بیش از پیش مستأصل شدند و دیدند، فرآیند مذاکراتی که فکر می کردند می تواند امنیت آنها را تأمین کند، هیچ فایده ای به حال آنها ندارد. لذا اقدامات سخت افزاری پیش گیرانه ای را در داخل فلسطین پیش گرفتند. یکی از این اقدامات پیش گیرانه ایجاد دیوار حائل بود.


پیشینه ساخت دیوار حائل


اندیشه ایجاد دیوار بین مناطق فلسطینی نشین و صهیونیست نشین به اوایل دهه 90 قرن بیستم میلادی باز میگردد. سال 1992 اسحاق رابین، در انتخابات رژیم صهیونیستی با شعار « ما اینجا و آنها آن طرف» به پیروزی رسید و مقصودش از این شعار ایجاد دیوار حائل بین فلسطینیان و صهیونیست ها بود. نوامبر 2000 در حالی که انتفاضه الاقصی در جریان بود، ایهود باراک، نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی با ایجاد موانعی در شمال غربی کرانه باختری تا منطقه لطرون در جنوب کرانه که مانع عبور ماشین های سنگین شود موافقت کرد. اما پس از آنکه آریل شارون به قدرت رسید به فاصله کوتاهی دولتش در آوریل 2002 طرح ساخت دیوار حائل را تصویب کرد و 16 ژوئن 2002 رسما ساخت آنچه امروز دیوار حائل نامیده می شود آغاز شد.


جغرافیای دیوار حائل


این دیوار از خط سبز در شمالی ترین نقطه کرانه باختری که محل تلاقی کرانه باختری با مرزهای اردن است آغاز می شود، نزدیک خط سبز ادامه می یابد و در انتها در جنوبی ترین نقطه تلاقی خط سبز با مرزهای اردن پایان می یابد. امتداد دیوار حائل کاملا منطبق با خط سبز نیست و اینگونه نیست که در کنار خط سبز قرار داشته باشد بلکه در 14 نقطه خط سبز را رد می کند و در زمین‌های فلسطینی‌ها قرار میگیرد. بدین طریق دیوار حائل با آنکه به بهانه حفظ امنیت رژیم صهیونیستی به وجود آمده، وسیله ای برای اشغال اراضی فلسطینیان است. حجم این اراضی در برخی مناطق بسیار زیاد است. نقشه زیر عبور دیوار حائل از خط سبز را نشان می دهد.


جنس دیوار


دیوار حائل در حقیقت مجموعه ای از موانع است که به منظور جلوگیری از عبور انسان مهندسی شده است. این موانع در بخش اعظم مناطق به شکل سیم خادر و فنس است. در بخش هایی که تراکم جمعیت بیشتری وجود دارد (مثل منطقه مثلث و قدس) به شکل دیوار بتنی است.


موانع فلزی شامل 6 لایه سیم خاردار است که پشت آن یک خندق عمیق وجود دارد. پس از خندق، یک جاده خاکی یا آسفالته وجود دارد که مخصوص گشت زنی، گشتی‌های رژیم صهیونیستی است. بعد از این جاده نرده‌ها و فنسهایی به ارتفاع 3 متر تعبیه شده‌اند که به دستگاههای هشدار دهنده الکترونیک متصل اند. در سمت مناطق یهودی نشین یک جاده آسفالته برای گشتی‌های رژیم صهیونیستی وجود دارد که در دو طرف آن دو شانه رملی وجود دارد. این دو شانه رملی برای این تعبیه شده‌اند تا هر گونه اثر عبور از موانع روی آنها باقی بماند. پس از این جاده و دوشانه رملی یک سلسله سیم خاردار وجود دارد که پشت این سیم خاردارها دستگاه‌های مراقبت الکترونیک وجود دارد. عرض مجموع این موانع به طور میانگین 50 تا 60 متر است.


در بخش هایی که تراکم جمعیتی بالا است یک دیوار بتنی 8 متری نیز به این موانع اضافه می شود. البته در برخی مناطق تنها دیوار بتنی 8 متری وجود دارد.


گذرگاه های عبور


در بخش‌هایی از دیوار حائل گذرگاههایی ایجاد شده تا فلسطینیان بتوانند از یک بخش دیوار به بخش دیگر بروند. عبور از این بخش تنها با کارت هویتی که با نام کارت هویت کرانه باختری شناخته میشود مقدور است و اگر کسی این کار را نداشته باشد نمیتواند از گذرگاه های دیوار حائل به سمت دیگر عبور کند.


ساخت دیوار حائل- که از سال 2002 میلادی آغاز شد- تاکنون ادامه دارد و در مقایسه با طرح اولیه دیوار حائل، جرح و تعدیل های بسیاری در آن صورت گرفته است. جنگ‌ها و درگیری‌های رژیم صهیونیستی طی سال های 2006، 2009، 2012 و 2014 موجب قطع یا کاهش بودجه ساخت دیوار حائل شده است و در این مقاطع ساخت آن را کند یا متوقف کرد. صهیونیست‌ها طی سالهای اخیر ساخت دیوار حائل بین اردن و فلسطین و بین نوار غزه و سرزمین های سال 1948 را نیز آغاز کرده‌اند.


اثرات منفی


به گفته کارشناسان اقتصادی دیوار حائل در مناطقی بنا شده که حاصلخیزترین خاک کرانه باختری را دارا هستند. دیوار حائل در مناطقی که وارد مناطق فلسطینی می‌شود بین محل کار، مدرسه، زمین‌های کشاورزی و خانه‌های فلسطینیان فاصله ایجاد کرده است. دانش آموزان در برخی بخش‌ها با عبور از دیوار بتنی 8 متری به مدارس خود می روند. گاهی کارگران و کشاورزان فلسطینی برای رسیدن به محل کار و مزرعه خود باید از چند گذرگاه و دیوار عبور کنند.


دیوار حائل موجب تخریب بیش از 35 هزار متر از شبکه آبیاری کشاوزی فلسطینیان شد. با ساخت دیوار حائل 1 هزار هکتار از زمین‌های کشاورزی کرانه از بین رفت و در جریان ساخت این دیوار 85 هزار اصله انواع درخت زیتون و میوه قطع شدند.


جزئیات تخریبی و مشکلاتی که دیوار حائل ایجاد کرد آنقدر زیاد است که امکان پرداختن به آن در این نوشته وجود ندارد و مجال وسیع دیگری را می طلبد لذا به همین میزان اکتفا می‌کنیم.


دیوار حائل و جامعه بین الملل


سال 2004 دیوان بین‌المللی دادگستری طی حکمی مشورتی، دیوار حائل را غیرقانونی اعلام کرد. در مجمع عمومی سازمان ملل نیز 150 کشور به غیر قانونی بودن آن رأی دادند. اما هیچ یک از این مانع ادامه ساخت این دیوار نشد.


دیوار حائل و تأثیر آن بر انتفاضه


صهیونیستها با ایجاد دیوار حائل بین مناطق یهودی‌نشین و فلسطینی نشین فاصله ایجاد کرده اند. همانگونه که در بالا ذکر شد، جنس این دیوار به گونه ای است که عبور از آن تقریبا غیرممکن است. دیوار حائل نه تنها مانع بزرگی بر سر ارتباط بین مردم کرانه باختری با سرزمین‌های اشغالی سال 1948 است بلکه دسترسی فلسطینی‌ها به شهرک‌های یهودی نشین کرانه باختری را نیز بسیار محدود کرده است. از این رو با کاهش دسترسی فلسطینیان به مناطق یهودی نشین مانع بزرگی برای عملیات های استشهادی و اقدامات مقاومتی علیه صهیونیست‌هاست و یکی از موانع شعله ور شدن انتفاضه در کرانه باختری تلقی میگردد.


جمع بندی


دیوار حائل که با نگاه امنیتی ایجاد شد وسیله‌ای برای اهداف اقتصادی و اشغالگری بیشتر شد. ساخت دیوار حائل علاوه بر اثرات منفی اقتصادی و اجتماعی بر فلسطینیان، موجب کاهش دسترسی فلسطینیان به مناطق یهودی نشین و صهیونیست‌ها شد. به زبان دیگر نقاط تماس فلسطینیان با یهودیان به حداقل رسید. لذا موجب کاهش اقدامات مقاومتی علیه صهیونیست ها شد. موارد قابل توجهی وجود دارند که دیوار نتوانست مانع اقدامات رزمندگان مقاومت و مردم شود اما این دیوار از شعله انتفاضه کاسته است چرا که انتفاضه حقیقتی است که از درون اقدامات عمومی مردم بیرون می آید و با کاسته شدن از نقاط دسترسی و تماس فلسطینیان با صهیونیست‌ها ، انتفاضه نیز با مشکل مواجه شد.


منبع: تسنیم


انتهای پیام/

ارسال نظر