گران شدن قیمت دلار ما را در حضور هنرمندان خارجی با مشکل مواجه کرد
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری آنا، نشستخبری بیستویکمین دوره جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی با حضور حسین عبداللهی دبیر، صادق برقعیمدرس معاون هنری، مسعود حکیمیپور معاون بخش مناطق ملی خلیج فارس، علی محمدی مدیر بخش پژوهش و آموزش جشنواره برگزار شد.
حکیمیپور درباره بخش مناطق ملی خلیج فارس که بعد از چندین دوره دوباره احیا شده گفت: 244 اثر در قالب طرح و ایده به سایت جشنواره ارسال شد که از این میان 153 اثر به بازبینی مرحله آخر رسید و با بازبینی رضا صمدپور، ایوب آقاخانی، کامران شهلایی، توحید معصومی و مریم دادخوان 9 اثر به این بخش راه یافت که در کنار یک اثر از دانشگاه خلیجفارس به اجرا درمیآید.
وی در اشاره به نهادهایی که از این دوره بخش مناطق ملی خلیج فارس جشنواره حمایت کردند، گفت: حوزه هنری استان تهران برای جوایز برگزیدگان و هزینه دستمزد هیات انتخاب، بازبینی و غیره همکاری داشته است. علاوه بر مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شورای شهر بوشهر، دانشگاه خلیجفارس به عنوان میزبان، اسکان گروهها، پذیرایی مهمان، ترنسفر مهمانان را برعهده دارد. حوزه هنری بوشهر نیز طبق مذاکرات دبیرخانه قرار شده بسته فرهنگی برای برگزیدگان بخش مناطق و تیزری برای معرفی جشنواره و تصویربرداری از کارها و تبلیغات جشنواره را برعهده گیرد. انجمن هنرهای نمایشی بوشهر هم مجموعه تئاتر شهر را در اختیار این بخش قرار داده و سازمان فرهنگی، اجتماعی، گردشگری و ورزشی بوشهر، تبلیغات محیطی را در شهر متحمل شده است.
وی اظهار کرد: در اختتامیه جشنواره قرار است دو بزرگداشت برای دو هنرمند پیشکسوت بوشهر که در برگزاری جشنواره و تئاتر دانشگاهی و تئاتر بوشهر تاثیرگذار بودهاند، برپا شود.
خلف وعده سازمان گردشگری
دبیر بخش مناطق ملی خلیج فارس جشنواره تئاتر دانشگاهی در بخش دیگری از صحبتهایش اظهار کرد: برای حمایت دانشگاه علمی – کاربردی و دانشگاه پیامنور هنوز مشغول مذاکره و پیگیری هستیم و هنوز به تفاهمنامه قطعی نرسیدهایم. با میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری هم وارد مذاکره شدهایم و پیش از نوروز قرار شد به برگزیدگان مناطق و دیگر بخشها تورهای گردشگری اختصاص دهند اما این قول همراهی بعد از عید منتفی شد به طوری که مسئولان میراث فرهنگی گفتند همکاری نخواهند داشت.
در بخش دیگری از این نشست خبری، برقعی مدرس، معاون هنری جشنواره در خصوص بخشهای صحنهای و تجربههای اجرا گفت: 624 اثر به جشنواره ارسال شد که 295 اثر برای بازبینی انتخاب شد. هیات داوران از این میان 75 اثر را انتخاب کردند و این آثار به بازبینی مرحله دوم راه یافت. در بخش تجربههای اجرا 73 طرح به دبیرخانه رسید که 24 طرح انتخاب و از این میان 13 اثر برای بازبینی مرحله اول انتخاب شد و در نهایت 6 اثر به بخش نهایی راه یافت. در این بخش 68 درصد شرکتکنندگان آقایان و 32 درصد خانمها بودهاند و 66 درصد از مقطع کارشناسی، 28 درصد از مقطع کارشناسی ارشد، 5 درصد از مقطع کاردانی و یک درصد از دکتری بوده است.
برگزاری هفته آموزش و پژوهش پیش از جشنواره
محمدی، مدیر بخش آموزش و پژوهش جشنواره بیان کرد: ما تصمیم گرفتیم هفته پژوهش و آموزش را پیش از برگزاری جشنواره داشته باشیم تا هم برنامهها با هم تداخل نداشته باشند و هم تاکید بیشتری بر پژوهش و آموزش شود.
وی در بخش دیگری از صحبتهایش به دو تیم متشکل از اساتید و دانشجویان اشاره کرد و در ارائه گزارش اظهار کرد: در ابتدای کار 47 چکیده به دست ما رسید که از این میان 16 چکیده انتخاب شد و 12 مقاله به دست ما رسید. با داوری 5 مقاله برای خوانش در هفته پژوهش انتخاب شد. ما سعی کردهایم مجموعه نشستهایی با محوریت جشنواره برگزار کنیم و در کنار آن خوانش 5 مقاله جشنواره را به همراه جلسات نقد کتاب و یکسری سمینار درباره نسبت امروز تئاتر و دانشگاه برنامهریزی کنیم.
محمدی همچنین به همکاری نزدیک دو نهاد اتحادیه انجمنهای علمی، علوم اجتماعی ایران و حلقه گسست اشاره کرد و در ادامه افزود: نتایج این همکاری در هفته پژوهش و در قالب بولتن، جلسات نقد و بررسی ارائه خواهد شد.
وی تصریح کرد: با انتشار فراخوانی همه دانشجویان را برای گفتوگوی بینارشتهای فراخواندیم که با این کار دوستان زیادی به ما پیوستند و ما توانستیم جلسات منظم برای برگزاری جشنواره را داشته باشیم. نتیجه این امر تاکنون اجراها با همکاری دانشجویان حوزههای مختلف و خوانش برخی منابع که کم و یا بد خوانده شده است، خواهد بود.
مدیر بخش آموزش و پژوهش جشنواره ادامه داد: در حوزه آموزش سعی کردیم کارگاههای آموزشی با توجه به نیاز دانشجویان برگزار کنیم که از جمله آنها تئاتر دیجیتال و محیطی و تئاتر عروسکی است.
وی تاکید کرد: با همکاری بخش بینالملل اساتیدی از خارج از کشور به ما میپیوندند که با حضورشان کارگاههایی هم برگزار میشود. در بخش نمایشنامهنویسی 157 متن به دبیرخانه به دست ما رسید که با بررسی 10 متن به عنوان کاندید معرفی شده است.
کمکگرفتن از نیروهای جوان رسالت حوزه هنری
کوروش زارعی، مدیر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری نیز در این نشست گفت: مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری یکی از مهمترین رسالتهای خود را کمک گرفتن از استعدادها و نیروهای جوان و اندیشمندان جوان در عرصه تئاتر میداند. من نیز این امر را سرلوحه کارهایم قرار دادم به طوری که سعی کردم هم در تهران و هم در شهرستانها به جوانان بها دهم. مرکز هنرهای نمایشی با دانشگاه سوره و دانشگاه هنر و دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه فعالیت کرد و در دو سال اخیر از کارها حمایتهای خوبی داشته، زیرا ما این حمایتها را وظیفه ذاتی خود میدانیم.
وی ادامه داد: حوزه انقلاب اسلامی جایگاه انقلابی دارد و همانطور که در دو سال پیش طی دیدار مقام معظم رهبری با دانشجویان، رهبر انقلاب این سوال را مطرح کردند که چرا به تئاتر دانشجویی بها نمیدهید؟ از مسئولان خواسته شد تا به این مقوله توجه بیشتری داشته باشند و از آنجا که عمل به فرمایشات رهبری لازم و ضروری است، ما نیز آن را در دستور کار قرار دادیم و جشنواره دانشجویی و مردمی تئاتر «ثمر» را برگزار کردیم.
من هنرمند هستم، خود را مدیر نمیدانم
وی در بخش دیگری از صحبتهایش اعلام کرد: من هنرمند هستم و خود را مدیر نمیدانم، لذا خود دوست و همراه بچههای تئاتر هستم و قول دادهام که با آنها همکاری کنم، بنابراین تا حد امکان حمایتهای خود را خواهم داشت. ما همچنین حوزه هنری استان بوشهر را نیز بسیج کردیم و تمام تلاش خود را به کار گرفتیم تا به کمک دبیر جشنواره بیاییم و آنچه از دستمان برمیآید را در طبق اخلاص قرار دهیم. من اعتقاد زیادی به بچههای تئاتر شهرستان دارم و امیدوارم بتوانیم در کنار دبیر جشنواره مفید باشیم.
هادی حیدری که به عنوان جایگزین معاون بخش بینالملل جشنواره در این نشست حاضر شده بود، گفت: امسال 16 مهمان و هنرمند خارجی از 4 قاره و 10 کشور مختلف به جشنواره میآیند. آثار از کشورهایی چون فرانسه، ژاپن، آلمان، بلژیک، رومانی، ایسلند و نروژ است و 5 نمایش و 10 اجرا در این بخش اتفاق جدیدی است که قرار است رخ دهد. در این دوره از جشنواره برخلاف دورههای قبل که تعامل میان دانشجویان و اساتید خارجی برقرار میشد، تعامل سهجانبه دانشجویان ایرانی با دانشجویان خارجی و اساتید خارجی را شاهد هستیم که قرار است با هم کارگاه برگزار کنند.
وی اعلام کرد: بیش از 90 ساعت کارگاه آموزشی خواهیم داشت و برگزاری نشستهای پرسش و پاسخ پس از هر اجرا در کنار 4 پنل تخصصی در حوزههای مختلف از دیگر برنامههای بخش بینالملل هستند.
توجه به معاصر بودن و فرم آثار بخش بینالملل
وی درباره رویکرد داوران در انتخاب آثار این بخش گفت: توجه ما بر معاصر بودن آثار بود و در ادامه به فرم کارها دقت داشتیم و تلاش کردیم کارهایی دعوت شوند که ایدههای تازه و جدید داشته باشند. ما سعی کردیم کارهایی به جشنواره راه یابند که اتفاق تازهای را رقم زنند. در جشنواره امسال کادر مترجمان نیز از طریق اعلام فراخوان و مصاحبه انتخاب شد و از میان 30 متقاضی 10 نفر برای برنامههایی چون پنلها و نشستها انتخاب شدهاند.
اضافه شدن بخش تیزر
مهدی آشنا، دبیر بخش تیزر جشنواره عنوان کرد: جشنواره تئاتر دانشگاهی امسال بخش تیزر را با توجه به اهمیت فضای مجازی در دنیای امروز اضافه کرده که احتمالا با استقبال بسیار خوبی هم روبهرو خواهد شد.
وی ادامه داد: مساله فروش و تبلیغات موضوع بسیار مهمی است که دانشجویان برای ورود به دنیای حرفهای باید به آن توجه داشته باشد. باید با عکاسان کارگاههایی برگزار شود و عکاسان آماده ورود به دنیای حرفهای و استفاده از تجربه اساتید مجرب شوند. ما در بخش پوستر و عکس نمایشگاهی خواهیم داشت که البته هنوز مکان آن قطعی نشده است. علاقهمندان میتوانند به صورت گروهی و انفرادی در این بخش شرکت داشته باشند.
سعی کردیم محتوای جشنواره را به درآمدزایی تبدیل کنیم
علیزاده درباره بخش تبلیغات و بازاریابی جشنواره نیز عنوان کرد: جشنواره تئاتر دانشگاهی هرساله با حمایت وزارت علوم برگزار شده اما تقریبا به همان میزان اعتباری که وزارت علوم اختصاص میدهد را باید خود تامین کند، بنابراین همیشه جای خالی بخش بازاریابی و تبلیغات وجود داشته است. تابلوهای محیطی در سطح شهر تبلیغات جشنواره را خواهند داشت و تابلوهایی در داخل مترو و تلویزیونهای اینترنتی پوشش محتوای جشنواره را انجام میدهند. ما سعی کردیم محتوای جشنواره را به درآمدزایی تبدیل کنیم. این محتوا، محتوایی است که تمام رویدادها به عنوان واحد تبلیغاتی از آن استفاده میکنند.
وی با بیانم اینکه وبسایت جشنواره در اینستاگرام و تلگرام در حال فعالیت و بهروزرسانی است، تصریح کرد: ما از نشریات مرتبط تئاتری و هنری و همچنین ناشران کتابهای تئاتر میخواهیم که نگاه ویژهای به جشنواره داشته باشد و از آنجا که زمان برگزاری جشنواره مقارن با نمایشگاه کتاب است، سعی داریم در وبسایت جشنواره فضایی برای ارتباط دانشجویان با ناشران برقرار کنیم تا شرکتکنندگان و دیگر دانشجویان بتوانند از تخفیفی که ناشران در نمایشگاه ارائه میکنند نیز بهرهمند شوند. ما از همه برندها با فعالیتهای مرتبط با تئاتر که محصولات و یا خدمات دارند دعوت کردیم تا با دبیرخانه تماس بگیرند.
بودجه ناچیز و قطرهچکانی است
دبیر جشنواره عبداللهی در خصوص بودجه این دوره از جشنواره گفت: بودجه بسیار ناچیز، ناکافی و قطرهچکانی است. در حقیقت بودجه امسال معادل سال گذشته است و به همین دلیل هم، ما سعی کردیم هزینهها را کاهش دهیم و مشارکت مراکز مختلف را داشته باشیم.
وی با بیان اینکه جشنواره تئاتر دانشگاهی خواستگاه هنرمندان بنامی بوده است، گفت: مرکز هنرهای نمایشی، مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری، دانشگاهها، انجمن هنرهای نمایشی، چندین انتشارات که در انتشار کتابهای علمی و نمایشنامه فعال هستند با ما همکاری داشتهاند. شورای اسلامی شهر تهران و کمیسیون فرهنگی آن، در کنار شهرداری تهران و نهادهای مرتبط با آن با ما همراه بودهاند. ما امیدوار بودیم وبسایت فروش جشنواره را امروز معرفی کنیم و در اینباره با چند سایت مذاکره داشتیم که با رسیدن به توافق سایت فروش در جلسه بعد معرفی خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال خبرنگار فرهنگی آنا مبنیبر اینکه چه اولویتهایی در انتخاب آثار بخش بینالملل در نظر گرفته شده و با توجه به افزایش قیمت دلار چه مشکلاتی برای ورود هنرمندان خارجی وجود داشته، گفت: آثار در تمام دورهها با شرایط خاصی انتخاب میشود، زیرا باید مطابق با مقررات و شرایط ما باشد، بنابراین با در نظر گرفتن موضوع و اجرایی که انتخاب میشود، فرم و کیفیت اثر مورد بررسی قرار میگیرد و اینکه نمایش چه دستاوردهای تازهای میتواند برای تئاتر دانشگاهی داشته باشد به عنوان ملاک مطرح میشود. کارگاههایی که در جشنواره به صورت مشترک برگزار میشود و در نهایت منتج به اجرا میشود، میتواند کمک کند که دانشجویان با نگاه جدید و به شکل مستقیم با دستاوردهای تازه روبهرو شوند.
امیدواریم هزینهها برای حضور هنرمندان خارجی بالا نرود
وی ادامه داد: از آنجا که پرداخت دستمزدها به دلار و یورو است، دوستان در حال رایزنی هستند تا مسائلی چون بحث ویزا و هزینههای ورود و دستمزدها را تامین کنند. امیدوار هستیم با مدیریت دوستان بینالملل که متشکل از چند نفر است، این مسیر هموارتر شود و هزینهها چندان بالا نرود. اگرچه قطعا با گران شدن دلار کار در این بخش بسیار سخت است.
دانشگاه آزاد اسلامی از دانشجویان خود حمایت کند
وی در بخش دیگری از سخنانش بیان کرد: ثبت نام دانشجویان رشته تئاتر در دانشگاه آزاد اسلامی رشد زیادی داشته است و بر همین اساس هم دانشگاه آزاد اسلامی میتواند از دانشجویان خود که نماینده آن هستند، حمایت کند.
انتهای پیام/