صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۴۸ - ۲۶ فروردين ۱۳۹۷

بازار بیمار داروهای وارداتی پس از نوسان نرخ ارز

نوسانات دلار بر روی قیمت دارو تأثیر زیادی داشته است. داروهای خارجی که نمونه ایرانی هم ندارند، از تأثیرپذیرترین آنها هستند.
کد خبر : 272912

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا، نوسانات دلار و شرایط نامساعد ارز در کشور، بر روی قیمت بسیاری از کالاهای موردنیاز و غیر نیاز مردم تأثیرگذار بوده است. از مواد خوراکی و پوشاک گرفته تا قیمت مسکن و راکد شدن خرید و فروش که در کشور ایجاد شده است، مسائلی که قابل چشم‌پوشی هستند. نوسانات دلار اما بر روی قیمت دارو تأثیر زیادی داشته است. داروهای خارجی که نمونه ایرانی هم ندارند، از تأثیرپذیرترین آنها هستند. داروهایی که برای بسیاری از بیماران حکم نوشدارو را دارند و بسیاری بدون آنها نمی‌توانند حتی به زندگی ادامه دهند. نوسانات ارز اما برای بسیاری از آنها حکم تیری را داشته که داروی عمرشان را نشانه گرفته است.


نوسانات ارز بر روی قیمت و اعلام وجود بسیاری از داروهای خارجی تأثیرگذار بود. بسیاری از داروهای بیماران خاص، گران شدند و بسیاری از داروخانه‌ها حتی درباره بودن یا نبودن داروهایشان اعلام تردید کردند. همان روزهای اولی که نوسانات ارز دامن‌گیر بازار کشور شده بود، در میان واکنش‌های گوناگون به نوسانات ارز سلبریتی‌ها در فضای مجازی، آقای «پرویز پرستویی» تقریباً اولین واکنش را منتشر کرد: «جوک می‌سازیم با دلار و خبرها را دنبال می‌کنیم؛ اما یکی مثل من از صبح چشمش به تابلوی صرافی‌هاست و می‌ترسد از انسولینی که معلوم نیست باید با چه قیمتی بخرد!» چند روز بعد از التهابات بازار و روز بعد از جلسه هیأت دولت درباره نرخ ارز، وزیر بهداشت، آقای «سید حسن قاضی‌زاده هاشمی» برخلاف آنچه که در بازار حاکم بود، در روز سه‌شنبه 21 فروردین‌ماه در حاشیه بازدید از بیمارستان خیریه‌ای اعلام کرد: «تاکنون مانع از تأثیر تغییرات نرخ ارز بر قیمت داروهای مصرفی در کشور شده و بازار را کنترل کرده‌ایم، البته کنترل بازار در برخی موارد منطقی نیست و باید مشکلات واردکنندگان مواد اولیه تجهیزات پزشکی و اقلام دارویی را هم با توجه به افزایش نرخ ارز موردتوجه قرار دهیم.»


انبارهایمان خالی است


داروخانه دور میدان جهاد، بزرگ و شلوغ است. متصدی داروخانه گرم پاسخ به مشتری‌هایش است. یکی در میان بیمارها دست‌خالی و مأیوس از جلوی پیشخوان کنار می‌رود و با قدم‌هایی کند و کش‌دار با دستانی خالی از داروخانه خارج می‌شود. نام داروی بدون نسخه که به گوش متصدی می‌رسد، سر تکان می‌دهد و توضیح می‌دهد: «دیگر توزیع ندارد. شرکت توزیع‌کننده بعد از نوسانات ارز دیگر پخش دارو ندارد.» ما هم با قدم‌های کند و کش‌دار خالی از داروخانه خارج می‌شویم. این داستان بسیاری از داروخانه‌های مشهور و غیرمعروف شهر است. حرف بسیاری از آ‌نها درباره داروی ساده خارجی داستان که بدون نسخه هم قابل دریافت است، جواب یکسانی دارند: «این دارویی که شما می‌خواهید را نداریم. انبارهایمان خالی است.» یا «کدام نوع از دارو را می‌خواهید؟ اگر آمپول‌های قلمی‌اش را می‌خواهید، بله، توزیع می‌شود. نوع‌های دیگرش ولی توزیع ندارد. به خاطر بازار است... بعدش شاید پخش شود.» داروخانه خلوت است و در یک کوچه فرعی منتهی به خیابان اصلی، قرار دارد. داروی نمونه خارجی را دارد و در کمال تعجب قیمت هم مانند ماه‌ها و سال‌های پیش، همان 48400 هزار تومان است.


متصدی داروخانه جوان است و در جواب سؤال متعجب اینکه شما چرا دارو را دارید؟ برای قبل از عید است؟ توضیح می‌دهد: «نه اتفاقاً شرکت پخش دارو بعد از عید هم این دارو را در داروخانه‌ها پخش کرده است. دارو هم در بازار وجود دارد. مشکل اینجاست که بعضی از داروخانه‌ها منتظرند تا دارو را بعد از ثبات ارز به مشتری‌ها بفروشند، به خاطر همین است که می‌گویند دارو کمیاب است و احتکار کرده‌اند. بعد از ثبات ارز، احتمالاً این دارو را به 2 برابر قیمت به فروش خواهند رساند.»


این نسخه تقریباً برای تمام داروهای خارجی پیچیده شده است. به خاطر همین است که پزشکان زمانی که نسخه داروها را برای بیمارانشان تجویز می‌کنند در کنار تجویزشان پیشنهاد می‌کنند داروها را اگر پیدا کردند، برای همین امروز خریداری کنند چون ممکن است، فردا اثری از دارو نباشد.


با 190 تماس بگیرید


شرکت‌های زیادی در کشور وظیفه دارند داروهای خارجی را در بین داروخانه‌ها توزیع کنند. بعد از نوسانات ارز اما، حرف داروخانه‌ها در پاسخ به این پرسش که چرا داروهای خارجی توزیع نمی‌شود، یک چیز است: «شرکت‌های توزیع‌کننده دارو را پخش نمی‌کنند، انبار می‌کنند تا بازار ارز ثابت شود.»


پیدا کردن شرکت‌های توزیع‌کننده داروهای خارجی سخت است. پشت جعبه و بسته اغلب داروهای خارجی نشانی از شرکت توزیع‌کننده ذکر نشده است. ارتباط گرفتن با شرکت‌های پخش‌کننده سخت است. بسیار از متصدیان پشت تلفن، حوصله صحبت کردن درباره دارو و مسائل ارزی ندارند: «ما وظیفه‌مان پخش داروها در بین داروخانه‌هاست. دارویی را که شما می‌گویید توزیع کرده‌ایم و اینکه داروخانه‌ای در اختیار مشتری قرار نمی‌دهد، مربوط به ما نیست.» متصدی تلفن شرکت توزیع‌کننده دیگر، راحت‌تر صحبت می‌کند: «دارویی را که شما می‌خواهید، توزیع شده است. نمی‌دانیم که چرا داروخانه‌ها آنها را در اختیار مشتری قرار نمی‌دهند.» او درباره قیمت داروهای خاصی که در بعضی از داروخانه‌ها بالاتر هم عرضه می‌شود، می‌گوید: «این نوع داروی خاص را قبل از گران شدن دلار در بین داروخانه‌ها توزیع کرده‌ایم، پس قاعدتاً نباید بر روی قیمت دارو تأثیرگذار باشد. باید از داروخانه شکایت کنید.» متصدی شرکت توزیع‌کننده راست می‌گوید. بعد از نوساناتی که در بازار داروها به وجود آمد، سامانه رسیدگی به شکایات مردمی شکل گرفت. سامانه‌ای که برای مشکلات به وجود آمده، ایجاد شده است تا اگر داروخانه‌ای دارویی را به بهانه گران شدن دلار، بیشتر از قیمت قبلی به مشتریانش بفروشد، در سامانه ثبت شود. سؤال اینجاست که قیمت دلار بر روی ورود داروهای خارجی تأثیر نگذاشته است؟ متصدی می‌گوید: «مسلماً تأثیر خواهد داشت، اما ما که نمی‌توانیم دارو را وارد نکنیم؟ می‌توانیم به بیماری بگوییم که بیمار نشو؟»


مسلماً بیشترین و خطرناک‌ترین تأثیرات بازار ارز بر روی جامعه، آن اتفاقی است که بر بیماران، داروها و داروخانه‌ها به وجود خواهد آمد. این روزها قیمت دلار ثابت شده است و دریای پرتلاطم دلار آرام گرفته است، اما طوفان‌های گاه‌به‌گاه، فصلی و زودگذر، بیشتر از هر چیز دیگری خاطر بیمارانی را که به خاطر بیماری، آزرده‌خاطر شده‌اند، آزرده خواهد کرد.


منبع: صبح نو


انتهای پیام/

ارسال نظر