صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۱:۰۵ - ۰۹ فروردين ۱۳۹۷
آنا گزارش می‌دهد؛

ورود قرارگاه خاتم به پروژه‌ها با نگاه توسعه کشور

یکی از نهادهایی که برای بهتر مدیریت کردن مسئله آب پیش قدم شد، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) است که با درک بهتر از مشکلاتی که از نبود آب به وجود خواهد آمد ، تلاش کرد با توجه به بند 40 سیاست های کلی نظام و سیاست های اقتصاد مقاومتی، در عرصه هایی چون سد سازی ، شبکه های آبیاری و زهکشی، خطوط انتقال آب و حفر تونل انتقال آب ، فعالیت خود را آغازکند .
کد خبر : 269793

گروه سیاسی خبرگزاری آنا_آرزو نوروزجم: بحران آب در حال حاضر یکی از مشکلات جدی و به طور کلی مهمترین مشکل امروز کشور است، که نبود این منبع استراتژیک می‌تواند علاوه بر بروز مشکلات اجتماعی ، در برخی موارد امنیت کشورها را نیز به مخاطره بیاندازد . از زمانی که اعلام شد کشور با بحران آب روبروست و همه مردم و مسئولان باید حواسشان را جمع کنند و مراقبت کنند، چند سالی می‌گذرد، بحرانی که برای خیلی ها نگرانی از آینده را به ارمغان آورده و برای بسیاری دیگر هم از بین رفتن همه زحمات ها و تلاش ها را.


البته کمبود آب در جامعه امروز بشری فقط محدود به ایران که در منطقه تقریبا خشکی قرار گرفته است نمی‌شود، خیلی از کشورهای دیگر با این بحران دست و پنجه نرم می‌کنند که برای مهار آن برنامه ریزی کرده‌اند .


طبق تقسیمات جغرافیایی، حدود 85 درصد از خاک کشور ایران در منطقه خشک و نیمه خشک قرار گرفته که قستی از آن نیز منطقه کاملا بیابانی محسوب می‌‌شود. در حال حاضر متوسط بارش در ایران سالانه چیزی حدود 250 میلی متر است که این مقدار در حدود یک سوم متوسط بارش جهانی است، حالا وجود دو عامل کمی بارش های جوی و قرار داشتن ایران در منطقه ای خشک و بیایانی ، ایران را در لیست کشورهایی قرار می‌دهد که در حال ورود به بحران آب هستند.


این عوامل که حیاتی ترین منبع زیست محیطی در ایران را با بحران روبرو کرده خیلی ها را بر آن داشته تا برای جلوگیری از بروز نبود آب ، آن هم به طور شدید، برنامه ریزی کنند و اقداماتی را انجام دهند، تا نه حیات به خطر بیافتد نه کشاورزی ایران .



اهمیت بالای این مسئله باعث شد موضوع " توسعه پایدار" در کشور مطرح شود و توجهی بیشتر از آنچه از قبل به مقوله مدیریت آب در کشور وجود داشت ، در نگاه مسئولان شکل گیرد؛ از اینرو روش ها و نگاه سنتی به مقوله مدیریت آب، جایش را به نگاه‌های راهبردی به منابع آب و مدیریت یکپارچه داد.


یکی از نهادهایی که برای بهتر مدیریت کردن مسئله آب پیش قدم شد، قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء (ص) است ، که با درک بهتر از مشکلاتی که از نبود آب به وجود خواهد آمد ،و با نگاه به توسعه کشور تلاش کرد با توجه به بند 40 سیاست های کلی نظام و سیاست های اقتصاد مقاومتی، مبنی بر توجه به ارزش های اقتصادی، امنیتی، سیاسی، و زیست محیطی و استحصال آب، در عرصه هایی چون سد سازی ، شبکه های آبیاری و زهکشی، خطوط انتقال آب و حفر تونل انتقال آب ، فعالیت خود را آغازکند و برای شروع کلنگ پروژه ها را بر زمین بکوبد .


سد سازی یکی از مهترین و موثرترین پروژه های سازندگی برای مدیریت آب در دنیاست، ایران نیز با تکیه بر دارا بودن این دانش تلاش میکند با ساخت سد گام مهمی برای خروج از بحران آب انجام دهد


قرارگاه سازندگی خاتم در حوزه سد سازی کارنامه پرافتخاری ازخود بر جای گذاشته و توانسته به یکی از مهمترین سد سازان منطقه تبدیل شود. ساخت 60 سد خاتمه یافته و در دست اجرا با حجمی بالغ بر 24 میلیارد متر مکعب ذخیره آب ، یکی از دلایل موفقیت این نهاد در سازندگی سد است .


به طور کلی از میان 49 میلیارد متر مکعب ذخیره سازی کل سد های کشور، چیزی در حدود 24 میلیارد متر مکعب ذخیره سازی ، معادل نیمی از کل حجم مخازن ، توسط این قرارگاه انجام شده است؛


سد کرخه با ظرفیتی بالغ بر 3/7 میلیارد متر مکعب،


سد و نیروگاه گتوند با ظرفیتی به اندازه 5/4 میلیارد متر مکعب،


سد و نیروگاه لرستان ، سد هایقر، سد مخزنی بافت، سد سبلان، سد زابل و سد سیرجان و چندین سد و نیروگاه دیگر، نمونه هایی از چندین ساخت و ساز قرارگاه خاتم در حوزه مدیریت آب است .



مدیریت بحران آب ، به جز دخیره سازی و ساخت سد برای تحقق این امر، مدیریت روان آب‌های کشور را نیز مورد توجه قرار داده است که غرب ایران بستر مناسبی برای وجود این روان آب هاست.


به طوریکه در بند 40 سیاست های کلی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری ، مهار آب هایی که از کشور خارج می‌شود با اولویت استفاده از آب های مشترک تصریح گردید و در سند راهبردهای بلند مدت منابع آب کشور نیز بر مهار آب های خروجی و استفاده از آب های مشترک و ساماندهی رودخانه های مرزی کشور تاکید شد .


ایران به جز گستره وسیعی مرز خاکی که با برخی کشورهای همسایه خود دارد، حدود 22 درصد مرز آبی نیز دارد که شامل 56 رودخانه‌ی مرزی می‌شود، 56 رودخانه ای که چیزی حدود 3/10 میلیارد متر مکعب جریان آبی خروجی دارد .


بررسی کلی مرزهای آبی ایران نشان می‌دهد بیشترین میزان خروج آب به سمت کشور عراق است، که چیزی معادل 2/7 میلیارد متر مکعب یا 71 درصد آب خروجی را شامل می‌شود، از این رو توجه به مهار این حوزه آبی از اولویت و اهمیت بالایی برخوردار است.


قرارگاه خاتم الانبیاء برای مهار این روان آب ها در راستای منویات مقام معظم رهبری اقداماتی را در سه حوزه اصلی زاب، سیروان، و گرمسیری آغاز کرد.


احداث 17 سد از جمله سدهای سردشت، گاران، آزادی، ازگله، سومار، و.... و احداث 10 تونل به طول 150 متر، احداث سامانه آب، کانال، باکس و فلوم به طول 60 کیلومتر، خط لوله فولادی به طول 650 کیلومتر، احداث 4 شبکه آبیاری و زهکشی به وسعت 284 کیلومتر از جمله اقدامات این نهاد سازندگی در حوزه آب است .



اجرای طرح مهار روان آب‌ها ، جدای از استفاده بهینه و ذخیره سازی منابع آبهای داخلی و جلوگیری از خروج آنها بدون استفاده مفید، مزایای دیگری هم به دنبال داشت .


مزایایی که میتوان تاثیرات آن را در حوزه کشاورزی و رونق آن، اشتغال زایی به خصوص در شهرهای ایلام، کرمانشاه و کردستان ، جلوگیری از مهاجرت به کلان شهرها ، زمینه سازی برای مهاجرت معکوس ،تثبیت حقوق آب های مرزی با توجه به مناقشات حوضه های مرزی بین کشورهای منطقه، امکان احداث صنایع تبدیلی، بهبود شرایط زیست محیطی و آبرسانی به منظور مصارف خانگی ، به وضوح مشاهده کرد .


طراحی و اجرای بیش از 6303 کیلومتر خطوط انتقال آب در 15 استان ، از جمله اقدامات دیگری است که قرارگاه سازندگی خاتم در دست دارد که از این میزان 3007 کیلومتر خاتمه یافته و 3296 کیلومتردیگر در دست اجرا می‌باشد.


از جمله اقدامات و پروژهای خاتمه یافته و در دست اجرای این قرارگاه در حوزه انتقال آب میتوان به:


خط انتقال آبرسانی غدیر، به طول 891 کیلومتر


خط انتقال آب یزد به طول 455 کیلومتر


خط انتقال آب زابل به زاهدان به طول 192 کیلومتر


خط انتقال آب شهر قم به طول 200 کیلومتر


خط انتقال آب کرمان به طول 52 کیلومتر


خط انتقال آب از سد تالور تا همدان


خط انتقال آب از سد گاوشان به کرمانشاه


و خط انتقال آب زاینده رود به کاشان و .... چندین پروژه دیگر اشاره کرد .



آنگونه که فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء(ص) اعلام کرده احداث سد در گام اول پس از ذخیره آب، موجب جلوگیری از بروز خسارت به مناطق در سیلاب‌ها می‌شود،‌ ضمن آنکه حجم ذخیره آب در کشور را افزایش می‌دهد و با این وجود هنوز هم کسری آب در کشور داریم که در نبود سدها مشکلات ما دوچندان می‌شود.


وی ورود این قرارگاه به پروژه‌ها بر اساس اعتقاد و اندیشه جهادی دانسته و گفته است ، انگیزه ای مادی برای سازندگی این قرارگاه وجود نداردو ذات فعالیت قرارگاه خاتم، سازندگی است،


قرار گاه سازندگی خاتم الانبیاء در طول سی و اندی سال فعالیت در عرصه های ساخت و ساز و اجرای پروژه های متعدد ، با وجود تحریم های ظالمانه علیه کشورمان ، توانسته پرچمی را در راستای استقلال و خودکفایی بر افراشته کند و موفقیت شایانی را کسب کند و به یکی از ستون های کمک رسانی به تحول و آبادانی کشور تبدیل شود .


حضور متخصصان این قرارگاه در حوزه های مهندسی و ساخت ساز در حوزه های مختلف و تلاش برای پیشرفت یک موفقیت مهم محسوب می‌شود،


این قرارگاه سازندگی توانسته در حوزه آبرسانی کشور، مدیریت آن و جلوگیری از ورود زود هنگام به بحران بی آبی ، گام های موثری را بردارد، و در کارنامه خود ساخت و ساز سد، انتقال لوله های آب رسانی ، کانال ها و شبکه های آبرسانی و ... را ثبت کند و در واقع حوزه آبرسانی تنها یکی از چندین گامی است که این نهاد برای اعتلای ایران برداشته است.


اگر بخواهیم به انصاف به قضاوت بنشینیم و نگاه های خود را معطوف به پیشرفت و آبادانی ایران کنیم ، و هم رهنمود های مقام معظم رهبری را ملاک قرار دهیم و همت کنیم برای حمایت از تولید داخلی و متخصص داخلی، هم فضا برای فعالیت بسیار است و هم نیروهای جوان و با هر عنوان، که اگر قدم پیش بگذارند وهمت کنند ، کم کم هم محرومیت سایه اش را از سر ملت کم می‌کند و هم نام ایران همچنان به عنوان قدرت اول منطقه بر سر زبان ها تثبیت می‌شود .


انتهای پیام/

ارسال نظر