نقش زنان در توسعه کارآفرینی محیط زیستی
فعالیت محیط زیستی توسط سازمانهای مردم نهاد آن هم در حاشیه زیستگاههای حیات وحش، تنها به فعالیتهای مردانه و دوربینگذاری در عرصهها محدود نمیشود بلکه بالعکس نقطه آغاز و تمرکز فعالیتهای توانمندسازی بر پایه شکل گیری گروههای زنان و ارتقای معیشت این گروه قرار دارد. اما چرا زنان؟ چه ربطی میان محیط زیست و زنان قرار دارد؟ فرض کنید قرار است در زیستگاهی کار کنید که در آن 10 هزار دام وجود دارد و در عین حال این زیستگاه، گونههای ارزشمندی مانند پلنگ را دارد، در عین حال به واسطه چرای بیش از حد دام مرتع در حال نابود شدن است و شما به عنوان یک سازمان مردم نهاد با سرمایه بسیار اندک قصد دارید از این زیستگاه حفاظت کنید.
آیا میتوان از مردان روستایی که معیشت آنها وابسته به مرتع است خواست تعداد دامهایشان را کم کنند؟ قطعا تا زمانی که نتوانید جایگزینی برای این معیشت معرفی کنید گفتهها و کارگاههای شما فایدهای نخواهد داشت. از این روست که گروههای زنان و ایجاد معیشت مکمل روستایی میتواند گام اول شما برای حفاظت از یک زیستگاه حیات وحش باشد. گروههای زنان عموما نسبت به مردان از توقع پایینتری نسبت به درآمد حاصل شده برخوردارند و در کنار آن روحیه مشارکتی بیشتری نیز دارند.
کافی است با آنها یک کارگاه مشارکتی برگزار کرده و یک کسب و کار با آنها راه بیندازید. میبینید که همگی در کنار هم قرار میگیرند تا یک کسب و کار خرد را راه بیندازند. گروه بانوان دشت زردابه از جمله این گروههاست که با همکاری مثال زدنی خود توانستهاند در سه حوزه صنایع دستی، صنایع دستی و گردشگری برترین تعاونی استان سمنان و از بهترین گروههای کشوری تبدیل شوند و در عین حال نیم نگاهی به محیط زیست و ارتقای فرهنگی منطقه خود داشته باشند.
تلاش آنهاست که شکارچیان منطقه را نیز متقاعد کرده است به جای شکار، گردشگری حیات وحش را بررسی کرده و به توافقی میان محیط زیست و معیشت برسند، در همین راستا شکارچیهای محلی خانههای قدیمیشان را بازسازی کرده و این روزها کلاتهخیج مهمان طبیعت دوستان و هوادارن حیات وحش است. در کنار آن دامداران نیز متقاعد شده راه معیشت پایدار از راه بهرهبرداری منطقی از زیستگاه شان میگذرد.
* فعال محیط زیست و روزنامهنگار
انتهای پیام/