محیط دانشگاهها برای اساتید و پژوهشگران آرام و آزاد باشد/ کار آفرینی؛ ماموریت مهم دانشگاهها
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حجتالاسلام حسن روحانی در مراسم سی و یکمین جشنواره بینالمللی خوارزمی اظهار کرد: بسیار خوشحالم که در جمع اساتید، فرهیختگان و پژوهشگران سی و یکمین جشنواره بینالمللی خوارزمی حضور دارم. ایران به عنوان یک کشور نقش بسیار ارزندهای در دو مقطع تاریخی در علم و تمدن بشری داشته است.
وی قبل از اسلام و بعد از اسلام را دو مقطع بسیار مهم تاریخی دانست و افزود: در ایران باستان در آن دوره تمدنی در خور رقابت با دیگر تمدنهای جهان به وجود آمد ایران همواره دارای گفتار، علم، سخن و منطق علمی و دانشوری بوده است و این موارد از قبل از اسلام در ایرانیان وجود داشته و دارد.
روحانی در بخش دیگری از سخنان خود به علم و دانش بعد از اسلام اشاره کرد و افزود: در شبه جزیره عربستان در آن مقطع افراد ثروتمند افتخار میکردند که علم و دانش نمیدانند اما پیامبر اسلام فرمودند «علم را از هر جایی که بیاموزیم پسندیده است»، بنابراین علم و دانش مرزی نمیشناسد و این گوهر در هر مرزی که وجود داشته باشد باید آن را فرا گرفت.
رئیس جمهور یادآور شد: در گذشته کسانی میخواستند علم و پژوهش مختص خوشان را درست کنند اما موفق نشدند، استالین هم به همین فکر بود و میخواست علم و دانش خودش را برای دیگران به وجود بیاورد، در حالی که علم و دانش بدون مرز است.
برخی در کشور میخواهند شیمی و ریاضی را اسلامی کنند!
روحانی در این باره اضافه کرد: اگر بخواهیم نگاه استالینی داشته باشیم پس هر کشوری باید علم و دانش مختص خودش را داشته باشد. مثلا در ایران بگوییم علم اصلاحطلبی و ریاضی اصولگرایی! متاسفانه برخی در کشور نشستهاند و میخواهند شیمی و ریاضی را اسلامی کنند اصلا این یعنی چه این کار چه معنا دارد؟ مگر میتوان جبر و ریاضی و هندسه را اسلامی کرد.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: بعضیها میگویند که در قرآن همه علوم آمده است و میخواهند علوم را برای خودشان دستهبندی کنند. مگر میشود چنین کاری را انجام داد. عدهای در گذشته میخواستند علم و پژوهش فقط از حوزههای علمیه بیرون بیاید و با دانشگاهها مخالفت میکردند. عدهای هم از روز اول میگفتند که ریشه همه علوم اسلامی است در حالی که اگر بگوییم شیمی از قرآن و اسلام نیامده اسلام کوچک نمیشود و اگر بگوییم شیمی از قرآن آمده اسلام هم بزرگ نمیشود. این کارها چه معنا دارد؟
وی افزود: شما نمیتوانید بگویید این خودرو اسلامی است و آن اتومبیل غیراسلامی است! اینکه در داشبورد ماشینی قرآن بگذارید که خودرو اسلامی نمیشود. ماشین اسلامی و غیراسلامی نداریم، اما درست استفاده کردن بله، با چه هدف اتومبیل خریدن بله مهم است
روحانی تصریح کرد: علم بر مبنای تفکر مادی ابزار میشود، یعنی وسیلهای برای قدرت و سلطه بیشتر. علم قدرت میآورد چون انسانها به دانایی میرسند. علم انسانی یعنی اینکه علوم باید در خدمت بشر برای رفع مشکلات باشد. در اینجا باید تاکید کنم که علم بسیار مهم است و ما نمیتوانیم همه علوم را اسلامی کنیم یا ریشهای از آنها را به قرآن و اسلام ربط دهیم.
دانش و فناوری بعد از انقلاب اسلامی با پیشرفتهای بسیار مواجه شده است
رئیس جمهوری به پیشرفت علم و دانش بعد از انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: قطعا علم و دانش و فناوری بعد از انقلاب اسلامی با پیشرفتهای بسیار مواجه شده است امروز بسیاری از کشورهای آسیایی با سرعت به پیشرفت رسیدهاند و حتی برخی از آنها توانستند با غرب در علم و دانش مقابله کنند. بارها شنیدهایم که میگویند پایان قرن معطوف به آسیا است. بنابراین ایران هم نباید از علم و دانش و پیشرفت عقب بماند و من در اینجا از همه پژوهشگران و محققان میخواهم که ما را در این توسعه و پیشرفت یاری دهند.
رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی یادآوری کرد: ایران چه قبل از اسلام و چه بعد از اسلامی همواره مورد توجه همه کشورها و تمدنها بوده و هست، چرا که ایرانیان در جای جای دنیا در علم و دانش زبانزد همه هستند. 112 سال پیش در سایه انقلاب مشروطه در ایران انتخابات به وجود آمد.
محیط دانشگاهها برای اساتید و پژوهشگران آرام و آزاد باشد
روحانی با تاکید بر اینکه باید محیط دانشگاهها برای اساتید و پژوهشگران آرام و آزاد باشد، تصریح کرد: محیط دانشگاه برای پژوهشگران، استادان و دانشجویان باید آزاد باشد و آنان بتوانند آزادانه در علم و دانش حرف بزنند. اگر استادی خدای نکرده حرفش را سانسور کند، مطمئنا در پیشرفت علم و دانش با چالش و مشکل روبروخواهیم شد.
وی در ادامه گفت: ما باید با همه دنیا در حوزههای علم و دانش و فناوری تعامل داشته باشیم با سختگیری و مشکوک شدن به جوانان و استادان نمیتوانیم به پیشرفت مورد نظر دست پیدا کنیم من نمیدانم چرا عدهای به جوانان امروز ما مشکوک هستند .
روحانی افزود: من از همه پژوهشگران و محققان میخواهم که ما را در معضلات و مشکلات اجتماعی و سیاسی یاری دهند. ما از پژوهشهایی که کمک کند تا هوای پاک به ریه مردم برسد، حمایت میکنیم. ما از پژوهشهایی که باعث تولید علم در مقابله با ریزگردها شود حمایت میکنیم و ما از طرحهایی که در زمینه آب ومحیط زیست هستند حمایت میکنیم. بنابراین من از همه پژوهشگران و محققان میخواهم که به طرحهای ماموریتگرا و مسائل روز کشور توجه داشته باشند و در این موارد به کارهای تحقیقاتی و پژوهشی بپردازند.
رئیس جمهوری در این باره اضافه کرد: ما در بودجه امسال به شاخصهای آلودگی محیط زیست و آلودگی هوا توجه کردیم و قدمهای بسیار خوب و مثبتی را در این زمینه برداشتهایم همه دنیا با مشکلات آب و هوایی و ترافیک مواجه هستند و همه فکر و ذهنشان را برای تولید سوخت پارک انجام دادهاند.
امیدوارم همه دانشگاههای ما کارآفرین شوند
رئیس جمهوری در پایان گفت: امیدوارم همه دانشگاههای ما کارآفرین شوند و به موضوع کارآفرینی توجه ویژهای نشان دهند در حال حاضر ما بیش از 4 میلیون دانشجو در کشور داریم و بیش از 12میلیون فارغالتحصیل در کشور حضور دارند. اگر دانشگاهها کارآفرین شوند قطعا از این 4 میلیون محصلی که در دانشگاهها حضور دارند بیش از سه میلیون از آنان صاحب شغل خواهند شد.
گفتنی است در پایان این مراسم از برگزیدگان جشنواره خوارزمی توسط رئیس جمهور و وزیر علوم تقدیر شد.
انتهای پیام/