صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۴۵ - ۱۸ بهمن ۱۳۹۶

باکتری‌ای که طلا تولید می‌کند

نوعی باکتری جدید شناسایی شده است که می‌تواند فلزات سمی هضم کند و قطعات کوچکی از طلا را دفع می‌کند.
کد خبر : 258702

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از ScienceAlert، هیچ شکل دیگری از حیات در سیاره زمین موفق‌تر از باکتری‌ها عمل نکرده است؛ این سلول‌های منحصر به‌فرد توانسته‌اند در هر محیطی نفوذ کنند. باکتری‌ها نقش‌ مهمی در حیات زمین دارند و حالا مشخص شده است که برخی از این میکروب‌ها قادر به پاکسازی فلزات گرانبها نیز هستند.


یک تیم تحقیقاتی بین‌المللی طی تحقیقات خود متوجه شد که یک باکتری فلزخوار به نام «Cupriavidus metallidurans» می‌تواند ترکیب‌های فلزی سمی را هضم کند، همچنان به زندگی خود ادامه دهد و قطعات کوچکی از طلا تولید کند.


طلا نیز مانند بسیاری دیگر از عناصر می‌تواند در چرخه زیست ژئوشیمیایی حرکت کند، هضم شود، تغییر کند و در نهایت دوباره در رسوبات زمینی بازسازی شود.


میکروب‌ها در هر قدم از این فرآیند دخیل هستند که این امر دانشمندان را متعجب کرده است چگونه این میکروب‌ها توسط ترکیبات فوق سمی که یون‌‌های طلا در خاک ایجاد می‌کنند، مسموم نمی‌شوند.


در سال 2009 برای اولین بار کشف شد که این میکروب میله‌ای شکل می‌تواند قطعات طلا دفع کند. همان موقع بود که دانشمندان متوجه شدند که این باکتری به‌ نحوی می‌تواند ترکیبات سمی طلا را هضم کند و آنها را عناصر فلزی تبدیل کند. جالب اینجاست که در این فرآیند هیچ آسیبی به خود ارگانیسم وارد نمی‌شود.


فرانک ریث در سال 2009 در این باره گفت: «نتیجه این مطالعه نشان می‌‌دهد که این باکتری‌ها در فرآیند سم‌زدایی ترکیبات طلا و تبدیل آن به طلای زیست معدنی دخیل هستند».


حالا ریث و همکارانش پس از سال‌‌ها مطالعه و بررسی موفق به کشف مکانیسم دقیق فرآیند علمکرد باکتری شده‌اند.


این باکتری در خاک زندگی می‌کند و سرشار از هیدروژن و طیف وسیعی از فلزات سنگین سمی است. این امر بدین معناست که این باکتری‌ها با ارگانیسم‌های دیگر در رقابت نیستند چرا که باقی ارگانیسم‌ها در چنین محیط سمی زنده نمی‌مانند.


دیتریچ نیس از دانشگاه مارتین لوتر در آلمان در این باره می‌گوید: «اگر ارگانیسمی بخواهد در چنین محیط سمی زنده بماند، باید راهی برای محافظت در برابر مواد سمی موجود در آن محیط پیدا کند».


حالا مشخص شده است که باکتری «Cupriavidus metallidurans» مکانیسم محافظتی بسیار هوشمندانه‌ای دارد که تنها شامل طلا نمی‌شود و مس را شامل می‌شود.


ترکیبات حاوی عناصر مس و طلا می‌تواند به راحتی وارد سلول‌های این باکتری شوند. سپس فعل و انفعالاتی پیش می‌آید که یون‌های مس و طلا به عمیق‌ترین قسمت باکتری منتقل می‌شوند. برای جلوگیری از هرگونه آسیب وارده، باکتری آنزیم‌هایی تولید می‌کند تا فلزات را از سلول‌هایش خارج کند.


مترجم: هانا حیدری


انتهای پیام/

ارسال نظر