اطلاعی از کارگروه اصلاح برجام نداریم/ ادامه عملیات نظامی ترکیه در سوریه یعنی بازگشت تروریستها
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری آنا، بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه و رئیس مرکز دیپلماسی عمومی در نشست هفتگی خود، در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه طبق اخبار منتشر شده سه کشور اروپایی با تشکیل کارگروه مشترک با آمریکا برای اصلاح و یا اضافه کردن موادی به برجام موافقت کردهاند و آیا وزارت خارجه ایران از این موضوع اطلاعی دارد یا خیر، گفت: «ما هیچ اطلاعی از کارگروه اصلاح برجام نداریم و خبری را در این ارتباط اتحادیه اروپا به ما نداده است. فکر میکنیم که باز هم آمریکاییها بر اساس عادت غلط و دیرینه خود رویاهایشان را از زبان دیگران بیان میکنند.»
وی در خصوص اظهارات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا درباره حجاب گفت: «آمریکا بار اولش نیست این اظهارات را مطرح میکند و با توجه به سیاستهای خصمانهای که دارد از هر فرصتی برای مداخله استفاده میکند و این نوع مداخلات محکوم و غیر قابل پذیرش است.»
سخنگوی وزارت خارجه درباره نقش منطقهای ایران و موضوع عملیات عفرین در سوریه گفت: «اینکه گفته شود ایران از تحولات منطقه کنار گذاشته شده است، اینگونه نیست و سه کشور در روند مذاکرات آستانه همکاریهای خود را ادامه داده و خواهند داد. آنچه توسط ترکیه در سوریه رخ داد، باید متوقف شود و به حق حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه احترام گذاشته شود. زیرا ادامه این روند به بازگشت تروریستها کمک میکند. طبق اخباری که از دمشق داشتیم، اقدامات تروریستها دنبال میشود و ترکیه باید مسایل را در چارچوب روند مذاکرات آستانه و با توجه به نظرات دمشق، اقدامات خود را دنبال کند. ما در حال تماس و رایزنی با دو طرف ماجرا هستیم.
قاسمی در خصوص مذاکره درباره افایتیاف (FATF) که از سوی عباس عراقچی معاون سیاسی وزارت خارجه کشورمان، عنوان شده بود، گفت: «تماسها و مذاکرات در این خصوص وجود دارد و در سطح لازم در جریان است.»
وی درباره اختصاص خط اعتباری یکی از بانکهای فرانسوی برای روابط اقتصادی با ایران توضیح داد: «تخطی و سنگاندازیهای دولت آمریکا با شدت و قوت تمام ادامه داشته و خواهد داشت. اما آنچه توسط بانکهای فرانسوی دنبال میشود در چارچوب روابط مثبت و معقول ایران و فرانسه است. هرگونه تسهیلات بانکی که بتواند به همکاریهای بیشتر اقتصادی دو کشور در حوزههای مختلف کمک کند در تعمیق روابط موثر است. چنین توقعی از فرانسه هست که بعد از برجام با شدت بیشتر زمینههای همکاریها را فراهم کند و در جهت همکاریهای کمی و کیفی مثمر ثمر باشد.»
قاسمی در خصوص تصمیم دولت آمریکا برای ادامه حضور در عراق گفت: «عراق کشور مستقلی است و سیاستهای خودش را مردم عراق تعیین میکنند. حضور کشورهای بیگانه نمیتواند ادامه یابد و با منافع ملی عراق مغایر است. ولی این موضوعات در حیطه اختیارات دولت و مردم عراق است. تجربه نشان داده که حضور آمریکا در منطقه نتایج نامطلوبی را برای مردم منطقه داشته و خواهد داشت.»
وی در خصوص اظهارات رئیس امنیت ملی افغانستان درباره کمک ایران و روسیه به طالبان گفت: «امیدواریم دولت کشور دوست افغانستان، بتواند در کنار سایر احزاب و گروهها تلاش بیشتری را در جهت تثبیت ثبات در افغانستان به عمل آورد. مسایل داخلی افغانستان به خودشان مربوط است و ما دخالت نمیکنیم. اظهارات ضد و نقیضی از سوی مقامات امنیتی افغانستان منتشر میشود که من ترجیح میدهم در آنها ورود نکنم، اما آنچه برای ما مهم است ثبات، امنیت و پیشرفت افغانستان است.»
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص دکترین جدید آمریکا در حوزه تسلیحات هستهای تاکید کرد: «سیاستهای ترامپ و دولت آمریکا در نظامیگری و زیادهخواهی، امری مسلم است و قطعا با عکسالعمل کشورهای مستقل جهان روبرو میشود. زیرا میتواند ثبات و امنیت جهانی را مورد خدشه قرار دهد.
قاسمی در خصوص حضور ایران در اجلاس بازسازی عراق در کویت گفت: «ما از دیر باز و با تغییر رژیم، در کنار ملت عراق حضور داشتهایم. باید ببینیم وضعیت اجلاس کویت چگونه خواهد بود ولی ما در این اجلاس حضور جدی خواهیم داشت و امیدواریم تجار ایرانی نیز حضور جدی داشته باشند و بتوانند پروژههای بازسازی را با طرف عراقی مشخص کنند. حضور ما در عراق منوط به این اجلاسها نیست، اما تلاش میکنیم در این نوع اجلاسها حضور داشته باشیم و به بهبود وضعیت اقتصادی و سیاسی این کشور کمک کنیم.»
وی در بخش دیگری از سخنان خود شروط ماکرون برای دیدار از ایران را تایید نکرد و گفت: «ایران طی 4 دهه گذشته نشان داده است که چه منشی را دنبال میکند و شرطپذیر نیست و مطرحشدن این موارد کاملا غلط و اشتباه است و در چارچوب سیاست خارجی ایران نمیگنجد. ما در وزارت خارجه در این خصوص چیزی نشنیدهایم. تاریخی برای سفر ماکرون مشخص نشده و قرار است در خلال سفر وزیر خارجه فرانسه، در این خصوص صحبت کنند. به طور طبیعی رؤسای کشورها در سفر به ایران، توسط رهبری به حضور پذیرفته شدهاند و این موضوع نمیتواند شرط باشد و فکر نمیکنم فرانسه هم در جایگاهی باشد که برای ایران شرطی تعیین کند.»
قاسمی در خصوص سفر نتانیاهو به روسیه و تحرکات منطقهای اسرائیل گفت: «نوع روابط ما با روسیه ایجاب میکند که از کانالهای مختلف همواره در تماس باشیم و در این خصوص در جریان تحولات هستیم. درباره سفر نخستوزیر رژیم اشغالگر باید گفت که این حرکت جدیدی نیست و آنها همواره سعی داشتهاند که روابط ایران با سایر کشورها را دچار خدشه کنند، ولی این آگاهی وجود دارد که روسیه روابط را بر اساس منافعشان تنظیم کنند.»
رئیس مرکز دیپلماسی عمومی در خصوص تدوین سند راهبردی با افغانستان گفت: «بعد از سفر دکتر ظریف به افغانستان، 5 کمیته و دو نشست تشکیل شد و کمیتهها به کار خود ادامه دادند. اگر در مجموعه کمیتهها بتوانیم به تفاهم لازم و مورد رضایت طرفین برسیم، مقدمه رسیدن به سند راهبردی طرفین فراهم خواهد شد.»
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفتوگوی خود با اهالی رسانه در ساختمان شماره 9 وزارت خارجه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ایران، چین و روسیه نسبت به سیاستهای جدید هستهای آمریکا واکنش نشان دادهاند و ایران اقدامات آمریکا در این زمینه را مغایر با انپیتی عنوان کرده، حال با توجه به این موضوع آیا ایران ممکن است در راستای مخالفت با این تصمیم آمریکا اقدامی عملی نیز انجام دهد؟ اظهار کرد: سیاست آمریکا و دولت ترامپ در نظامیگری، یکجانبهگرایی و زیادهخواهی امری مشخص است و این موضوع با واکنش کشوهای مستقل جهان مواجه شده است.
وی اقدام آمریکا در جهت توسعه تسلیحات هستهایاش را امری مضموم دانست و گفت: این اقدام میتواند ثبات در جامعه بینالمللی را با مشکل روبرو کرده و به آن خدشه وارد کند و لازم است که جامعه جهانی نسبت به این سیاستها و رفتارها عکسالعملهای مناسبی را داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد اخبار منتشر شده مبنی بر اینکه دادگاهی در آمریکا احمد شیخزاده یکی از اعضای سابق نمایندگی ایران در آمریکا را به جرم مسائل مالیاتی به سه ماه زندان محکوم کرده است نیز توضیح داد: در ادامه سیاستهای قبلی آمریکا علیه ایران، ما در طی این سالها شاهد یک نوع اعمال فشار از سوی این کشور بر روی اتباع ایرانی در آمریکا و برخی دیگر از کشورها بودهایم.
وی به این مورد اشاره کرد و گفت: اتهاماتی که در این زمینه مطرح شده واهی است و یک کار سیاسی است و در ادامه جنگ روانی علیه ایران و ایجاد فشار بر اتباع ایرانی است. این اقدامات آمریکا تاثیری ندارد و این کشور باید از اقدامات خود در این ارتباط دست برداشته و اقدام به آزاد کردن اتباع ایرانی در این کشور و متوقف کردن تحت تعقیب قرار دادن دیگر شهروندان ایرانی در دیگر کشورها کند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی کشور همچنین در مورد اظهارات اخیر دستیار ویژه رییسجمهور آمریکا علیه ایران مبنی بر اینکه ایران میلیاردها دلار صرف حمایت از گروههایی چون حزبالله کرده و باید از این اقدامات دست برداشته و این پولها را صرف داخل ایران کند، گفت: من در مورد اینگونه اظهارنظرها و دخالتهای مقامات آمریکایی در امور ایران چندین بار توضیح دادم. این نوع اظهارات و مطالب دخالت در مسائل داخلی ایران است. این اتهامات واهی و غلط است و آمریکا حق ندارد به اینگونه مسائل ورود پیدا کند.
وی اینگونه مطالب مطرح شده از سوی مقامات آمریکایی را از اساس بیربط و قابل تکذیب دانست و تاکید کرد: نباید به شعارهای ضد ایرانی دولت ترامپ چندان توجه کرد.
قاسمی در ادامه صحبتهای خود در مورد تلاش برخی از کشورهای منطقه از جمله عربستان برای عادیسازی روابطشان با رژیم صهیونیستی، اظهار کرد: این موضوع روشن و بدیهی است که چنین اقداماتی یک خیانت در حق جهان اسلام است و در درازمدت جهان اسلام و ملتهای اسلامی در برابر این اقدامات نسنجیده رژیم سعودی عکسالعمل لازم را خواهند داشت. سعودیها با انجام اینگونه رفتارها نمیتوانند وضعیت نابسامان درونی خود را تغییر دهند.
وی گفت: اینگونه رفتارها و مواضع میتواند بسیاری از بنیانهای دولت سعودی را تضعیف کند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد پیشنهاد ظریف مبنی بر ایجاد ترتیبات جدید امنیتی در منطقه و اینکه آیا ایران برای اجرایی کردن این پیشنهاد تاکنون پیشنهادی را بخصوص به کشورهای اروپایی ارائه داده است؟ گفت: نگاه ایران در مورد این موضوع به خوبی برای کشورهای منطقه و دول اروپایی واضح و آشکار است و آنها از مواضع ایران در این زمینه اطلاع دارند. ما در مذاکرات با کشورهای اروپایی و دیگر کشورها دیدگاههای خود را برای تقویت ثبات در منطقه و مبارزه با تروریسم مطرح کرده و میکنیم و تاکنون ایران در این زمینه از جمله مبارزه با تروریسم و تلاش برای تحکیم امنیت و ثبات در منطقه اقدامات مهمی انجام داده است.
وی با بیان اینکه «نگاه ما در مورد این موضوع جامع و درازمدت است»، گفت: ما معتقدیم هیچ راهحلی جز راهحل مسالمتآمیز برای رسیدن به آرامش در منطقه وجود ندارد. پیگیری این موضوع و ایده در دستور کار ماست و تلاش میکنیم که اجرایی شدن آن را پیگیری کنیم.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران در پاسخ به این سوال که وزیر خارجه در طول سالهای گذشته به صورت مستمر در اجلاس اقتصادی داووس شرکت میکردند ولی امسال در این اجلاس شرکت نکردند و عدهای عدم شرکت آقای ظریف در این اجلاس را مربوط به حضور آقای ترامپ و نتانیاهو رییسجمهور آمریکا و نخستوزیر رژیم صهیونیستی در این کنفرانس دانستند، اظهار کرد: چنین چیزی نیست و من علت عدم حضور آقای ظریف در اجلاس داووس را پیش از این تشریح کردم.
وی ادامه داد: هیچ ارتباطی بین عدم حضور آقای ظریف و اشخاصی که در اجلاس داووس شرکت کرده بودند وجود ندارد و علت عدم حضور ایشان همان موضوعی بود که من پیش از این اشاره کرده بودم.
وی خاطرنشان کرد: به دلیل اینکه در هفته اول اجرای تغییر ساختار در وزارت خارجه بودیم این ضرورت وجود داشت که آقای ظریف در این زمان در تهران باشند و به همین دلیل در این اجلاس شرکت نکردند و اگر چیزی جز این در مورد علت عدم حضور آقای ظریف در اجلاس داووس مطرح میشود نادرست و اشتباه است.
وی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا تاکنون کشورهای اروپایی به صورت صریح از ایران درخواست مذاکره در ارتباط با مسائل موشکی را داشتهاند، با توجه به اینکه آمریکاییها در این زمینه تاکنون اظهارنظرهای مختلفی داشتند، گفت: آنچه که مسلم است این است که آمریکاییها از رابطه ایران با کشورهای منطقه و همچنین اتحادیه اروپا به عنوان بخشی از کشورهای دنیا ناراضی هستند و تلاش دارند که با اعمال فشار با سایر کشورها، آنها را در جهت منافع خود سوق دهند.
قاسمی با اشاره به روابط کنونی ایران و اتحادیه اروپا و با اعتقاد بر اینکه این روابط از استحکام خوبی برخوردار است و در جهت منطقی ادامه دارد، خطاب به خبرنگار سوالکننده، گفت: در خصوص موضوعی که مطرح کردید ما چیزی را رسما از سوی اتحادیه اروپا با توجه به تماسهایی که با آنها داشتیم دریافت نکردیم.
وی گفت: ما در تماسها و گفتوگوهای خود با مقامات اتحادیه اروپا دیدگاههای خود را بیان کرده و بیان میکنیم و نگاه آنها را نیز نسبت به مسائل میشنویم.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: آنچه برای مهم و حیاتی است سیاستهای رسمی کشورهای عضو این اتحادیه است و نه آنچه که در برخی از رسانههای غربی مطرح میشود.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پاسخ به این سوال که آقای زنگنه وزیر نفت روز گذشته در نشست مطبوعاتی خود با خبرنگاران اعلام کردهاند که برای بازگرداندن پول ناشی از فروش نفت، برخی از بانکها همچنان تحریم هستند و البته این تحریم ربطی به برجام ندارد، حال سوال این است که مگر نباید طبق برجام تحریمهای بانکی لغو میشد ولی چرا که آقای زنگنه میگوید برخی از تحریمهای بانکی ربطی به برجام ندارد که سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ گفت: در این ارتباط از آقای زنگنه سوال کنید تا در مورد آنچه که مطرح کردند توضیحات لازم را بدهند.
وی با بیان اینکه آنچه که آقای زنگنه گفتند درست است و من صحبتی در این زمینه ندارم از خبرنگار سوالکننده خواست که جزئیات بیشتری در ارتباط با این موضوع را از خود وزیر نفت جویا شود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد آخرین گفتوگوهای ایران و کانادا، تصریح کرد: تعاملات ما با کانادا ادامه دارد و در تلاش هستیم که هیات دیگری را در سطح کارشناسی برای ادامه مذاکرات بین دو کشور تبادل کنیم ولی هنوز تاریخی برای این دیدار و انجام این مذاکرات کارشناسی مشخص نشده است.
این مقام مسئول در وزارت خارجه تاکید کرد: تعاملات بین دو کشور وجود دارد و امیدواریم مذاکرات بین دو کشور به خوبی ادامه پیدا کند چنانچه طرفین به نقطه مطلوب خود در این زمینه دسترسی پیدا کنند.
قاسمی همچنین در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در مورد آخرین پیگیریهای این وزارتخانه در ارتباط با پرونده بیژن قیصر شهروند ایرانی آمریکایی که چندی پیش در اثر شلیک مستقیم گلوله پلیس آمریکا کشته شد، تصریح کرد: پیگیری این پرونده ادامه دارد و این پرونده مفتوح است.
وی با بیان اینکه پیگیری وضعیت شهروندان ایرانی از جمله پیگیری این پرونده بسیار برای ما مهم است، خاطرنشان کرد: متاسفانه رفتارهای تبعیضآمیز و ناجوانمردانهای در مورد این شهروند ایرانی صورت گرفته و چنین موضوعی اهمیت پیگیری این پرونده را افزایش میدهد.
قاسمی به نوع رفتار آمریکاییها و کارشکنیهایشان در مورد اینگونه پروندهها اشاره کرد و گفت: با توجه به این موضوع ما هنوز در مورد این پرونده به نتایج لازم نرسیدهایم ولی همانطور که گفتم این پرونده را با جدیت تمام در سطح ملی و وزارت خارجه پیگیری میکنیم تا حق این شهروند ایرانی را احیا کنیم و به خانواده این شهروند ایرانی در راستای پیگیری وضعیت پرونده فرزندانشان کمک کنیم.
انتهای پیام/