صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۲:۵۹ - ۰۵ تير ۱۳۹۴

بازسازی ساختار پوست مارمولک گکو

زیست‌شناسان در کویینزلند استرالیا کشف کرده‌اند که پوست گونه خاصی از مارمولک گکو، آب را به شکلی طبیعی از خود دفع می‌کند. گکو خزنده‌ای از خانواده مارمولک است.
کد خبر : 25189

به گزارش گروه علم و فناوری به نقل از BBC، این گونه خاص در غرب ایالت کویینزلند زندگی می‌کند و روی پوستش الگوهای مربع شکل دارد و یکی از معدود گونه‌هایی است که چنین توانایی‌ای دارند. از نزدیک می‌توان قطرات آب را دید که از پوست مارمولک گکو به خارج می‌تراود. برآمدگی‌های بسیار کوچک روی پوست این خزنده که موهای ریز آنها را می‌پوشاند، آب را جمع می‌کند و بیرون می‌راند.


برای این نوع مارمولک که در صحرای استرالیا زندگی می‌کند، این توانایی بسیار مفید است. بارش در صحرا زیاد نیست. اما در شب‌های سرد پس از روزهای گرم و مرطوب، شبنم فراوانی تولید می‌شود و اگر پوست حیوان دافع آب نبود، کاملا خیس می‌شد.


پژوهشگران همچنین دریافته‌اند که پوست این مارمولک با یاخته‌های انسان سازگار است. دکتر جولانتا واتسون از دانشگاه سانشاین می‌گوید: «پوست این حیوان می‌تواند رشد کند، در نتیجه می‌تواند یاخته‌های پوست انسان یا هر یاخته‌ای را بپذیرد و می‌تواند تصور کرد که پوشش بسیار بسیار مناسبی برای بخش‌های پیوندی باشد».


پوست این مارمولک گکو هم مایعات را از خود می‌راند و هم خودش را تمیز می‌کند، در برابر گرد و خاک و گرده گل مقاوم است و باکتری در تماس با آن کشته می‌شود. پوست این گونه مارمولک همچنین سطح مناسبی برای رویاندن سلول‌های بنیادی انسان است. همه این ویژگی‌ها در لایه‌ای بسیار انعطاف‌پذیر، نازک و با دوام جمع شده است.


لین شوارتسکوف، از محققان دانشگاه جیمز کوک، می‌گوید: «اگر بتوانیم این سطح را به کار بگیریم فواید زیادی برایمان خواهد داشت، چون می‌شود آن را روی میز عمل یا برای پانسمان به کار برد».


پژوهشگران مشغول ساخت محصولی هستند که مانند پوست مارمولک گکو باشد. آنها می‌گویند که اگر بتوانند ساختار پوست را بازسازی کنند، کاربردهای بالقوه بی‌شماری در صنعت، علوم و پزشکی برای آن پیدا خواهد شد.


می‌توان این نوع پوست را برای بافت پارچه‌ها یا پوشش‌هایی با دوام و ضد آب به کار برد. بسیاری از انواع موجود این نوع پارچه‌ها با الهام و تقلید از طبیعت به وجود آمده‌اند.


انتهای پیام/

ارسال نظر