صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۰:۵۸ - ۲۳ دی ۱۳۹۶

دست و پا زدن رژیم صهیونیستی در گرداب جنبش بایکوت

جنبش بایکوت، عدم سرمایه‌گذاری و تحریم رژیم صهیونیستی (BDS) توانسته است با روش‌های مبارزه مسالمت‌آمیز خود و هدف گرفتن اقتصاد این رژیم، تل‌آویو را به شدت از لحاظ داخلی و بین‌المللی، تحت فشار بگذارد.
کد خبر : 250745

گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا-محمدرضا پارسا؛ طرفداران جنبش بایکوت، عدم سرمایه­‌گذاری و تحریم اسرائیل، در اروپا، آمریکا و دیگر نقاط جهان در حال افزایش هستند و همین امر، مقام‌های رژیم صهیونیستی را به شدت نگران کرده و آنها را به تکاپو واداشته است.


جنبش بایکوت، عدم سرمایه‌­گذاری و تحریم اسرائیل یا به طور اختصار (BDS) کارزاری جهانی است که از جولای 2005 به راه افتاده و به دنبال آن است از راه افزایش فشارهای سیاسی و اقتصادی بر اسرائیل از نقض نهادینه حقوق بین‌الملل به دست تل آویو، جلوگیری کند.



طرفداران این جنبش، خواهان تحریم رژیم صهیونیستی به شیوه‌های مختلف هستند و می‌کوشند این رژیم را وادار به رعایت حقوق بین‌الملل کنند. این جنبش دارای اهدافی چون: پایان اشغالگری‌های اسرائیل و شهرک‌سازی در سرزمین‌های فلسطینیان، خروج اسرائیل از بلندی‌های جولان، برابری شهروندان عرب و اسرائیلی و تایید حق بازگشت پناهندگان فلسطینی به سرزمین‌های پدری خود است.


حامیان «بی. دی. اس» این جنبش را با جنبش ضد آپارتاید در آفریقای جنوبی مقایسه می‌کنند و اقدام‌های تحریمی خود را علیه اسرائیل مانند تحریم‌های آفریقای جنوبی در دوران آپارتاید می‌دانند.

حامیان «بی. دی. اس» این جنبش را با جنبش ضد آپارتاید در آفریقای جنوبی مقایسه می‌کنند و اقدام‌های تحریمی خود را علیه اسرائیل مانند تحریم‌های آفریقای جنوبی در دوران آپارتاید می‌دانند. آنها بر این باورند رفتار تل آویو با اقلیت عرب اسرائیل و عرب‌های رانده شده از سرزمین‌های اشغالی، مانند رفتار سفیدپوستان با سیاهان آفریقای جنوبی در دوره آپارتاید است.


به تازگی اعضای 20 سازمان - از جمله یک سازمان یهودی - که طرفدار بایکوت اسرائیل هستند از ورود به سرزمین‌های اشغال منع شده‌اند. وزارت امور راهبردی اسرائیل - مسئول مقابله با جنبش «بی. دی. اس» - فهرست این سازمان‌ها را منتشر کرده است.


گیلعاد اِردان وزیر امور راهبردی رژیم صهیونیستی درباره تصمیم اخیر تل آویو برای جلوگیری از ورود فعالان جنبش «بی. دی. اس» به سرزمین‌های اشغالی گفت: «کارزار ضد اسرائیلی بایکوت، نه تنها در پی برقراری صلح نیست بلکه به دنبال ضربه زدن به امنیت ملی و بقای اسرائیل است. اسرائیل از ورود گروه‌های فعال در زمینه تضعیف امنیت و منافع حیاتی‌اش، جلوگیری خواهد کرد.»



ماه مارس 2017، قانونی در اسرائیل تصویب شد که به موجب آن تل آویو می‌تواند از ورود هر فرد غیرساکن در سرزمین‌های اشغالی و طرفدار جنبش بایکوت، به اسرائیل جلوگیری کند. تصمیم اخیر، از همین قانون ناشی می‌شود.


فهرست نهایی منتشر شده با همکاری وزارت کشور، وزارت امور خارجه و وزارت دادگستری، تهیه شد. انتظار می‌رود مقررات جدید از ماه مارس 2018 یعنی یک سال پس از آنکه اسرائیل قانون منع ورود را تصویب کرد، اعمال شود.


تصمیم اخیر تل آویو، شامل یک سازمان چپ‌گرای یهودی به نام «صدای یهود برای صلح» هم شده است. فعالان این سازمان، خواستار استفاده از ابزار تحریم برای وادارسازی اسرائیل به پایان اشغال سرزمین‌های فلسطینیان هستند. آنها همچنین از پیدا شدن راه حلی برای مشکل پناه‌جویان فلسطینی حمایت می‌کنند.


رژیم صهیونیستی با تصمیم اخیر، حتی یهودیانی را که مخالف اشغال هستند از ورود به سرزمین‌های اشغالی منع کرده است. جالب اینجاست طبق قانون بازگشت، حتی یهودیان مخالف سیاست‌های رژیم، شهروند اسرائیل به شمار می‌روند.


تصمیم اخیر رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از ورود فعالان جنبش «بی. دی. اس» به اسرائیل، تا حدی شبیه تصمیم بحث برانگیز دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای جلوگیری از ورود اتباع شماری از کشورهای اسلامی به خاک آمریکاست.

به موجب قانون بازگشت که در تاریخ 5 جولای 1950 در کنست تصویب شد، یهودیان جهان می‌توانند به اسرائیل بروند و در آنجا زندگی کنند. به عبارت دیگر، هر یهودی از هر نقطه جهان این حق را دارد که به اسرائیل برود و در آنجا زندگی کند زیرا به نوعی شهروند اسرائیل است.


تصمیم اخیر رژیم صهیونیستی برای جلوگیری از ورود فعالان جنبش «بی. دی. اس» به اسرائیل، تا حدی شبیه تصمیم بحث برانگیز دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا برای جلوگیری از ورود اتباع شماری از کشورهای اسلامی به خاک آمریکاست.


همان گونه که تصمیم دونالد ترامپ برای جلوگیری از ورود اتباع شماری از کشورهای مسلمان به خاک آمریکا انتقادهای بسیاری را علیه او در درون و بیرون از کشور برانگیخته است، تصمیم اخیر علیه فعالان جنبش «بی. دی. اس» هم انتقادهایی را در درون و بیرون از اسرائیل نسبت به نتانیاهو و کابینه راستگرای او به همراه داشته است.


با توجه به همین انتقادها و حساسیت‌ها، وزارت امور راهبردی اسرائیل اعلام کرده است ممنوعیت اخیر، علیه هیچ نژاد یا دین خاصی نیست و تنها شخصیت‌های ویژه‌ای را در شماری از سازمان‌های اصلی طرفدار جنبش «بی. دی. اس»، هدف گرفته است.



این وزارتخانه افزود کسانی که تنها انتقادهایی سیاسی علیه اسرائیل مطرح کرده‌اند، شامل قانون منع ورود نمی‌شوند. به گفته وزارت امور راهبردی اسرائیل، تشویق به بایکوت می‌تواند خطرهایی جدی و بنیادین برای اسرائیل ایجاد کند.


تصمیم اخیر کابینه راستگرای نتانیاهو، مورد انتقاد شماری از فعالان مدنی اسرائیل هم قرار گرفته است. آنها منع ورود شماری از فعالان جنبش «بی. دی. اس» به اسرائیل را تنها به خاطر تفاوت باورها، برخلاف اصول دموکراتیک و تصمیمی اشتباه می‌دانند.


اسرائیل پیگیرانه با کشورهای دیگر مانند کشورهای اروپایی علیه جنبش «بی. دی. اس» دارد لابی می‌کند و از آنها درخواست کرده است اقدام‌هایی را علیه کسانی که از جنبش بایکوت اسرائیل حمایت می‌کنند، انجام بدهند.


اسرائیل از فراگیر شدن جنبش بایکوت بسیار هراس دارد. رووین ریولین رئیس رژیم صهیونیستی روز یکشنبه (17 دی)، در دیدار با اینه اریکسن سوراید وزیر امور خارجه نروژ در بیت المقدس گفت: «شما کمتر از ما نباید علیه جنبش بی. دی. اس کار کنید زیرا این جنبش در راه پیشرفت است.»


در اواخر دسامبر 2017، دولت دانمارک پذیرفت به طور دقیق‌تری بر کمک‌های خارجی به سازمان‌های فلسطینی نظارت کند تا از فرستاده شدن کمک‌های گروه‌های طرفدار بایکوت اسرائیل به سازمان های فلسطینی جلوگیری کند.


مسالمت آمیز بودن روش‌های مبارزه جنبش «بی. دی. اس» با سیاست‌های رژیم صهیونیستی، این رژیم را که همواره می‌کوشد مخالفان خود را به حمایت از تروریسم و دشمنی با دموکراسی متهم کند، در موقعیت دشواری قرار داده است.

رژیم صهیونیستی همچنین از کشورهای اروپایی درخواست کرده است از کمک مالی به سازمان‌های طرفدار بایکوت اسرائیل خودداری کنند. همچنین هفته گذشته، کابینه نتانیاهو یک بودجه 36 میلیون دلاری را برای ایجاد یک آژانس مقابله با جنبش «بی. دی. اس» تصویب کرد.


جنبش «بی. دی. اس» یک جنبش فراگیر و اجتماعی است که با استفاده از روش‌های مسالمت آمیز، با سیاست‌های اسرائیل از جمله اشغال سرزمین های فلسطینیان مخالفت می‌کند. طرفداران این جنبش به ویژه بر بایکوت اقتصادی اسرائیل - چیزی شبیه به تحریم اقتصادی دولت آفریقای جنوبی در دوره آپارتاید - تاکید می‌کنند.


جنبش «بی. دی. اس» در کشورهای مختلف جهان از سوی افراد سرشناسی پشتیبانی می‌شود. برای مثال راجر واترز ستاره مشهور پینک فلوید از طرفداران این جنبش است. در ماه دسامبر 2017، خواننده زن نیوزیلندی الا ماریا لانی یلیچ- اوکانر مشهور به لرد تحت فشار «بی. دی. اس» اعلام کرد کنسرت خود را در اسرائیل لغو می‌کند.


روش‌های مبارزه جنبش «بی. دی. اس» با سیاست‌های رژیم صهیونیستی، این رژیم را که همواره می‌کوشد مخالفان خود را به حمایت از تروریسم و دشمنی با دموکراسی متهم کند، در موقعیت دشواری قرار داده است.


اکنون رژیم صهیونیستی با استفاده از روش‌های گوناگون از جمله: تصویب قانون منع ورود فعالان «بی. دی. اس»، لابی گری و فشار به کشورهای دیگر، ایجاد آژانس‌های مقابله با این جنبش و اختصاص بودجه‌های کلان، قصد دارد جلوی پیشرفت روز افزون جنبش بایکوت را بگیرد.


حامیان جنبش با هدف گرفتن اقتصاد اسرائیل و شرکت‌های آن، به دنبال تغییر رفتار سیاسی رژیم صهیونیستی هستند. شماری از شرکت‌های اسرائیلی در برابر «بی. دی. اس» سر تعظیم فرود آورده‌اند. برای مثال شرکت سودااستریم اسرائیل، برای جلوگیری از ضررهای وارده و بایکوت این شرکت، مجبور شد تاسیسات خود را از کرانه باختری بیرون ببرد.


انتهای پیام/

ارسال نظر