صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۰۹:۵۸ - ۱۱ دی ۱۳۹۶

انتقال توانمندی‌های صنعتی پژوهشگران به خارج از مرزهای کشور

مدیر ارتباط با صنعت دانشگاه صنعتی شریف از انتقال توانمندی‌های صنعتی پژوهشگران به خارج از مرزهای کشور خبر داد و گفت: دانشگاه به دنبال ایجاد ویترین پژوهشی و فناوری دانشگاه صنعتی شریف هست.
کد خبر : 247371

به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از روابط عمومی دانشگاه صنعتی شریف، دکتر حسین مختاری گفت: دانشگاه صنعتی شریف برنامه‌های متنوعی در زمینه حمایت از پژوهش‌های کاربردی و فناوری دارد. این برنامه‌ها عمدتا در راستای حلقه ارزشی تعریف‌شده در دانشگاه است. دانشگاه در این حلقه ارزشی دانش تا ثروت برنامه‌های متنوعی را اجرا می‌کند.


این عضو هیات علمی دانشکده مهندسی برق اظهار کرد: هم‌اکنون ارتباط ما با صنعت در قالب‌های مختلفی است. یکی از راه‌های ارتباط دانشگاه انعقاد قراردادهای صنعتی است. در این روش دانشگاه در قالب قراردادهای مشخص نیازهای پژوهشی و فناورانه صنعت را تامین می‌کند.


به گفته وی، خروجی این قراردادها مشخص است، هر یک شرح خدمات خود را دارد. وقتی که این شرح خدمات انجام شود، حق‌الزحمه پژوهشی آن نیز به دانشگاه پرداخت می‌شود.


وی افزود: یکی از برنامه‌های معاونت پژوهشی گرنت مشترک صنعتی است. در داخل دانشگاه برنامه گرنتی وجود دارد که شامل گرنت در حوزه‌های بنیادی و صنعتی و کاربردی است. سال گذشته بخش‌هایی از صنعت خواستار ارائه گرنت به استادان دانشگاه در حوزه‌های مورد علاقه‌شان بود، از این‌رو با بخش صنعت توافق شد تا گرنتی کاربردی و مشترک روی موضوع مورد علاقه هر دو طرف ایجاد شود. با ایجاد این توافق ضمن در اختیار قرار گرفتن بودجه دو برابری برای اعضای هیات علمی، روند اجرای پروژه‌ها نیز شتاب و سرعت بیشتری پیدا می‌کند. هدف از اجرای این گرنت، ایجاد یک توانایی در داخل کشور در موضوعاتی است که مورد علاقه و نیاز صنعت است اما توانمندی پژوهشی آن در داخل کشور و دانشگاه‌ها نیست.


حمایت دانشگاه و صنعت از طرح‌های کارآفرینانه


مدیر ارتباط با صنعت دانشگاه صنعتی شریف خاطرنشان کرد: یکی دیگر از برنامه‌های اجرایی دانشگاه، حمایت از طرح‌های فناورانه است. در بسیاری از مواقع در دانشگاه توانایی ایجاد یک فناوری و تولید محصول وجود دارد ولی صنعت حاضر به سرمایه‌گذاری برای ایجاد آنها نبوده ولی حاضر است در صورت ایجاد این فناوری آن را بکار گیرد. در این مواقع دانشگاه با کمک درآمدهای پژوهشی‌اش برای تولید آن فناوری سرمایه‌گذاری می‌کند. سپس آن را به صنعت درخواست‌کننده می‌فروشد. از این طریق فاصله بین دانشگاه و نیاز صنعت وجود کاهش یافته و زمینه برای ایجاد ثروت برای دانشگاه نیز فراهم می‌شود.


به گفته وی، در داخل کشور تعداد سرمایه‌گذران در حوزه فناوری‌های نوین و ریسک‌دار خیلی کم و محدود است. به همین دلیل دانشگاه خودش نقش سرمایه‌گذار اولیه را بازی کرده و مبلغی را به پژوهشگران اختصاص می‌دهد تا فناوران بتوانند ایده‌های فناورانه دانشگاه را به عرصه ظهور برسانند. در مجموع می‌توان گفت، هم اکنون فعالیت‌های خوبی برای ارتباط دانشگاه با صنعت صورت گرفته است. البته روش انتفاع دانشگاه از این برنامه‌ها متفاوت است. دانشگاه می‌تواند از طریق فروش دانش فنی، ثبت پتنت و یا ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان تولید ثروت کند.


مختاری یادآور شد: دانشگاه صنعتی شریف همچنین در حوزه‌های علاقه‌مند بخش صنعت برنامه‌های کارآفرینی نیز دارد. در این زمینه دانشگاه مشترکا در برنامه‌های شتاب‌دهی و کارآفرینی سرمایه‌گذاری می‌کنند. در این برنامه‌ها هسته‌های توانمند پژوهشی و فناورانه تشکیل و سپس این هسته‌ها برای حضور در بازار واقعی شتابدهی می‌شوند. در این برنامه‌ها علاوه بر تامین فضای مناسب، یک مبلغ حمایتی نیز در اختیار هسته‌ها قرار می‌گیرد. این طرح‌ها پس از اینکه به یک ایده یا سرویس قابل فروش تبدیل شد، به فروش می‌رسد و یا در قالب شرکت‌های دانش‌بنیان وارد مرکز رشد و یا یا پارک علم و فناوری دانشگاه می‌شوند.


وی گفت: تاکنون از 11 طرح فناورانه حمایت شده است. از این میان یکی از آنها به صورت دانش فنی تبدیل به ثروت شده است. 4 تا 5 طرح دیگر نیز کامل شده که در مرحله واگذاری به بخش خصوصی و یا جذب سرمایه‌گذار هستند.


برنامه پژوهشی آینده دانشگاه صنعتی شریف


این عضو هیات علمی دانشکده مهندسی برق افزود: هدف اصلی ما برای آینده به فعلیت رساندن توانایی‌های بالقوه دانشگاه است. معتقدیم بزرگترین توانمندی دانشگاه شریف، نیروی انسانی زبده آن (هم به لحاظ هیات علمی و هم به لحاظ دانشجو) است. عمده برنامه ما این است که از توانمندی‌های این افراد استفاده کنیم. قصد داریم این افراد را در چرخه اقتصاد کشور درگیر و ارزش افزوده برای صنعت کشور ایجاد کنیم.


وی بیان کرد: هم‌اکنون برای گسترش این حوزه چند مساله لازم است. یکی بحث‌های حقوق مادی و معنوی است که خیلی در کشور ما شفاف نیست. ما در داخل دانشگاه تلاش کرده‌ایم تا آیین‌نامه‌های لازم را در این زمینه تدوین کنیم. این آیین‌نامه‌ها به گونه‌ای تدوین شده تا علاوه بر ایجاد انگیزه در هسته‌های تحقیقاتی، منافع دراز‌مدت دانشگاه را تامین کند. در مرحله دوم تلاش بر این است تا در بخش ارتباط با صنعت توانمندی‌های دانشگاه بهتر به خارج از دانشگاه منتقل شود. در واقع به دنبال ایجاد ویترین پژوهشی و فناوری در داخل دانشگاه هستیم که افراد بتوانند از خارج از دانشگاه به راحتی توانمندی‌های ما را در حوزه‌های صنعت پیدا کنند و به سراغ ما در حوزه‌های مختلف بیایند.


مختاری گفت: همچنین ما اخیرا موفق شده‌ایم ارتباط با صنعت‌مان را از حالت غیرفعال به فعال تغییر دهیم. در گذشته تعاملات ما با بخش صنعت به صورت بک طرفه و از طریق انتقال نیاز آنها به دانشکده‌ها، مراکز و دفاتر و عقد قرارداد دو‌جانبه بود. اما اکنون یک تیم قوی در دانشگاه در حوزه بازاریابی پژوهشی و فناوری ایجاد شده است. این تیم خودش برای توانمندی‌های دانشگاه بازاریابی می‌کند و منتظر اعلام نیاز بخش صنعت نمی‌ماند بلکه مستقیما با صنعت و بازار ارتباط برقرار و نیازهای آنها را شناسایی می‌کند.


وی تصریح کرد: پس از شناسایی نیازها، توانمندی‌ها در دانشگاه شناسائی و یا ایجاد می‌شود. از این طریق قطعا حجم تعاملات ما با صنعت افزایش پیدا می‌کند. این برنامه هم‌اکنون با سرعت در داخل دانشگاه دنبال می‌شود.


وی ادامه داد: برنامه دیگر ما افزایش توانمندی تیم‌های تحقیقاتی دانشگاه برای ارائه خدمات به صنعت کشور است. همچنین ما در نظر داریم به صورت مرتب دوره‌های حرفه‌ای لازم مانند فنون مذاکره، کنترل پروژه، مدیریت و اخلاق حرفه‌ای و ... را برای ارتباط موثر با صنعت در داخل دانشگاه ایجاد کنیم. هدف این است که سطح حرفه‌ای دانشگاه را برای حل مشکل صنعت ارتقا بدهیم.


مدیر ارتباط با صنعت دانشگاه صنعتی شریف گفت: برنامه‌های دیگری هم به جهت تعاملات با سازمان‌هایی داریم که به طور مستقیم یا غیر‌مستقیم بر روی عملکرد پژوهشی دانشگاه تاثیر گذارند، مانند بحث مالیات که در دوره‌ای افزایش پیدا کرد و با پیگیری‌هایی که انجام شد میزان این مالیات در قسمت پژوهشی کاهش پیدا کرد. مسائل بیمه قرار دادها، یکی دیگر از معضلات دانشگاه بود که با پیگیری جلسه‌ها و تفاهم‌‌نامه‌هایی که ما با مجموعه سازمان تامین اجتماعی انجام دادیم مشکلات حل شد. قصد بر این است که عضو هیات علمی با تیمش دغدغه‌ای به جز اجرای طرح تحقیقاتی نداشته باشد. به غیر از واحد بازاریابی فعال، واحد کنترل پروژه نیز در داخل معاونت پژوهشی راه‌اندازی شده است تا روی پیشرفت فیزیکی پروژه‌ها و نحوه تعاملات حقوقی و اجرایی دانشگاه با صنایع نظارت داشته باشد.


انتقال توانمندی‌های دانشگاه به خارج از مرزهای کشور


وی در پایان گفت: یکی دیگر از فعالیت‌هایی که به شدت و جدی قصد ورود به آن را داریم بحث تعاملات بین‌المللی است. ما معتقدیم توانمندی‌هایی که در داخل دانشگاه است می‌‌تواند به خارج از مرزهای کشور منتقل شود. بنابراین هم‌اکنون در این زمینه برنامه‌ریزی می‌کنیم تا فناوری‌هایی که در داخل دانشگاه انجام شده را به صورت موثر به خارج از کشور منتقل کنیم که درآمد ارزی دانشگاه از این طریق هم بتواند افزایش پیدا کند.


انتهای پیام/

ارسال نظر