نظم و امنیت در گرو مشارکت پژوهشگران و نخبگان
گروه اجتماعی خبرگزاری آنا: قرن اخیر که مهمترین ویژگیاش، شکوفایی علم میباشد با پیشرفتهای خیره کنندهاش همه را به تعجب وا داشته بطوری که روزانه شاهد نتایج علم و فناوری در قالب ارائه خدمات متنوع به بشر هستیم و این رشد روز افزون علم و فناوری تا جایی است که میتوانیم مهمترین ویژگی تمدن نوین را، ارائه خدمات گوناگون مبتنی بر علم و فناوری نام برد. امروزه هیچ کشوری به توسعه و پیشرفت اقتصادی و اجتماعی نرسیده مگر اینکه به علم و فناوری در همه جوانب روی آورده است.
علیرغم پیشرفتهای شگفتانگیز بشر در علوم مختلف اما در مسئله شناخت انسان توفیق چندانی نداشته است این در حالیست که علوم فراوانی برای شناخت انسان تاسیس شده ولی متخصصان هر یک از این علوم، تنها یک جنبه و یک جزء از این مجموعه پیچیده انسان را مطالعه میکنند و نتیجهای خاص به دست میآورند. بنابراین انسانی که متخصصان هر یک از علوم روانشناسی، جامعهشناسی، علوم تربیتی، کالبدشناسی، فیزیولوژی و ... میشناسند، انسان واقعی نیست بلکه شبحی ساخته و پرداخته تکنیکهای همان علم است.
بدون شک جهل ما از خود زیاد است و نواحی وسیعی از دنیای درونی ما هنوز ناشناخته مانده است و این کندی پیشرفت علوم مرتبط به انسان در مقایسه با تکامل و پیشرفت شگفتانگیز دیگر علوم، به اذعان اندیشمندان حوزه انسانشناسی به علت پیچیده بودن انسان و ساختمان خاص فکری آدمی است. و باید قبول کرد که انسان شناسی از تمام رشتههای دیگر علوم، دشوارتر و پیچیدهتر است و میتوان ادعا کرد موضوعی است مبهم که درخور مطالعه و پژوهش میباشد.
نیروی انتظامی به عنوان یک سازمان انسانمحور و نه تجهیزاتمحور، به علت پیچیده بودن ساختار انسان با کار دشواری روبروست و بیشترین سختی کار پلیس نیز به این علت است که با انسان، این موجود ناشناخته و پیچیده سر وکار دارد. روزانه هر یک از یگانهای نیروی انتظامی میبایست با انسانها از تیپهای شخصیتی گوناگون و فرهنگهای مختلف ارتباط برقرار کند که لازمه ارتباط موفق، شناخت هرچه بهتر انسان، نیازها و گرایشهای او، جغرافیای زندگی او و علوم مرتبط به اوست.
در سالیان اخیر، نیروی انتظامی برای رفع ضعفهای حوزه انسانشناسی و حوزههای تخصصی انتظامی، برای هرچه بهتر انجام دادن ماموریتها و وظایف محوله، چند اقدام راهبردی را اجرایی کرده است. برای تخصصی کردن امور و علمی کردن کارکنان، پلیسهای تخصصی را تاسیس کرده و در همین راستا برای هر پلیس تخصصی، دانشکدهای تخصصی را در ساختار دانشگاه پلیس ایجاد کرده و کارکنان را در این دانشکدههای تخصصی توانمند و بر اساس تخصص و تحصیلات در پلیسهای تخصصی بکارگیری مینماید. برای علمی برخورد کردن با نظم و امنیت و مقولههای مرتبط با آن، در ابتدای دهه هفتاد اقدام به راهاندازی سازمان مطالعات و تحقیقات انتظامی نموده که در همین راستا در تمامی استانها و پلیسهای تخصصی دفاتر تحقیقات کاربردی را راهاندازی نمود تا تصمیمها و اقدامها مبتنی بر نتایج علمی و پژوهشی باشد.
یکی دیگر از اقدامهای نیروی انتظامی برای علمی شدن، تاسیس پلیس اجتماعی است که یکی از وظایف مهم این پلیس، ارتباطگیری و مشارکت دادن نخبگان، اندیشمندان، سازمانها و نهادهای تخصصی در حوزههای مرتبط با ماموریت پلیس، برای پیشگیری اجتماعی و غیر کیفری جرایم و هرچه بهتر ارائه نمودن خدمات انتظامی در راستای برقراری امنیت پایدار است.
در پایان ما به عنوان پلیس پایتخت ضمن تبریک هفته پژوهش به همه اساتید و پژوهشگران، از همه صاحبنظران و اندیشمندان حوزههای مرتبط به ماموریتهای انتظامی دعوت میکنیم که برای هرچه بهتر شدن وضعیت نظم و امنیت کلانشهر تهران با دفاتر تحقیقات کاربردی پلیسهای تخصصی و معاونت اجتماعی پلیس پایتخت ارتباط برقرار کنند. و آمادگی پلیس تهران را در حمایت مادی و معنوی از طرحها، مقالهها و پژوهشهای مرتبط با ماموریتهای پلیس پایتخت را اعلام میکنیم.
* فرمانده انتظامی تهران بزرگ
انتهای پیام/