نیمی از مبتلایان به ایدز در کشور شناسایی شدهاند
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، دکتر امین بجدی در خصوص جایگاه اجتماعی مبتلایان به بیماری HIV ، گفت: ماهیت این بیماری موجب میشود تا اطرافیان نسبت به مبتلاشدگان با انگ و تبعیض خاصی رفتار کنند به نحوی که این رفتار تمام ابعاد زندگی فرد را تحت تاثیر قرار میدهد.
رئیس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان امام رضا(ع) اظهار کرد: بر این اساس راز نگهداری و محرمانه بودن اطلاعات بیماران مبتلا اهمیت بسیاری دارد و خیلی مهم است؛ که همکاران پزشک نیز بدون اطلاع بیمار تست HIV را انجام ندهند.
وی بیان کرد: هدف سازمان جهانی بهداشت برای چند سال آینده ۹۰۹۰۹۰ است که این به معنای تلاش برای شناسایی ۹۰ درصد بیماران، دسترسی ۹۰ درصد مبتلایان به خدمات درمانی، و درمان موثر و سرکوب ویروس در ۹۰ درصد بیماران تحت درمان می باشد، که متاسفانه اکنون در جهان بیش از نیمی از مبتلایان از این دسترسی به درمان به دور هستند.
استادیار بیماریهای عفونی بیمارستان امام رضا(ع) یادآور شد: ما نیز در کشور یک سوم تا نصف بیماران را شناسایی کردهایم و باید این درصد را به عدد ۹۰ بر اساس اهداف سازمان جهانی بهداشت برسانیم.
بجدی ادامه داد: بر اساس هدف ۹۰۹۰۹۰ سازمان بهداشت جهانی، برای چند سال آینده، در بیش از ۹۰ درصد بیماران تحت درمان، بایستی با درمان مؤثر، بار ویروسی در خون شناسایی و بیماری کنترل شده باشد؛ که تا رسیدن به این عدد ایده آل فاصله زیادی وجود دارد.
رئیس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان امام رضا(ع) بیان کرد: پیشگیری در این بیماری بسیار دارای اهمیت است که مبتنی بر سه راه اصلی انتقال است.
الفبای پیشگیری از ایدز
وی تاکید کرد: در پیشگیری از انتقال جنسی که معمولا به پیشگیری ABC یا الفبای پیشگیری از ایدز معروف است، بر خودداری از تماسهای جنسی پر خطر شامل اجتناب از تماس در سنین پایین، خودداری از تماس جنسی خارج از چهار چوب ازدواج و خانواده، خودداری از تماسهای پر خطر (فاقد پوشش های محافظ)، وفاداری به خانواده و شریک جنسی تاکید میشود.
استادیار بیماریهای عفونی بیمارستان امام رضا(ع) بیان کرد: کاندوم به عنوان یک وسیله محافظ در صورت استفاده درست، به شدت انتقال بیماری را با کاهش روبهرو میسازد و استفاده از این وسیله برای افرادی که دچار تماسهای خارج از چهارچوب خانواده هستند، توصیه میشود.
بجدی به انتقال از طریق خون آلوده و معتادان تزریقی اشاره و بیان کرد: معتادان تا جایی که امکان دارد باید تلاش در ترک اعتیاد خود داشته باشند و یا به اعتیاد های کم خطر تر مانند متادون خوراکی و یا مواد استنشاقی روی بیاورند.
معتادان تزریقی از سرنگ و محلول مشترک استفاده نکنند
رئیس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان امام رضا(ع) اضافه کرد: این افراد در صورت داشتن اعتیاد تزریقی هرگز از سرنگ مشترک استفاده نکرده و سرنگ و محلول مخدر را به شکل اختصاصی مصرف کنند.
وی تاکید کرد: رعایت این نکات و آموزش آن در کمپهای ترک اعتیاد موجب کاهش انتقال بیماری HIV در میان معتادان تزریقی شده و همان طور که اشاره شد در سالهای اخیر شاهد رشد مبتلایان در میان دارندگان رفتارهای پرخطر جنسی میباشیم.
استادیار بیماریهای عفونی بیمارستان امام رضا(ع) گفت: در بانک خون و در میان اهدا کنندگان خون نیز بحث انتقال بیماری آن گونه مطرح نیست؛ و بانک خون مراقبتها و تستهای لازم را به طور منظم انجام میدهد.
بجدی ابراز کرد: کادر پزشکی نیز باید مراقبت کنند و با رعایت احتیاطات استاندارد، ترشحات و خون هر بیمار را آلوده فرض کرده و وسایل حفاظت شخصی و پوشش های لازم را جهت نپاشیدن خون و ترشحات بیمار به صورت و مخاط ها و نقاط زخمی بدن خود داشته باشند.
بیمار مبتلا به HIV مجرم اخلاقی نیست
رئیس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان امام رضا(ع) بیان کرد: بیمار HIV مثبت علی رغم داشتن رفتارهای پرخطر، به هر حال یک بیمار است؛ اما در جامعه ما، در بسیاری از مواقع به این افراد به عنوان یک بیمار نگاه نمیشود و به چشم یک مجرم اخلاقی در نظر گرفته میشوند.
وی افزود: افراد مبتلا، پس از اطلاع از بیماری خود و حتی گاهی قبل از آن؛ اکثرا رفتارهای پرخطر خود را کنار گذاشته؛ اما نگاه جامعه، بسیاری از مردم و حتی برخی پزشکان نسبت به این افراد تغییری نمیکند و به همین دلیل این افراد حمایتهای اجتماعی و خانوادگی را در سطح بالایی از دست میدهند و گاه مجبور به پنهان نگاه داشتن این بیماری میشوند. در حالی که اکثر بیماران مبتلا به HIV نیاز به حمایت خانواده و جامعه به عنوان یک بیمار دارند.
داشتن تماسهای رایج در عرف موجب ابتلا به بیماری HIV نمیشود
استادیار بیماریهای عفونی بیمارستان امام رضا(ع) تصریح کرد: نکته دیگر این که HIV عمدتا از سه راه اصلی ذکر شده منتقل میشود و زندگی کردن با چنین افرادی (با هم غذا خوردن، خوابیدن، داشتن تماسهایی مانند رو بوسی، در آغوش گرفتن، بازی با کودکان و...) مشکلی را ایجاد نمیکند.
انتهای پیام/