مسجد عتیق و مدرسه خان مرمت میشود
به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری فارس دکتر امیری گفت: «با تفاهمنامهای که در خصوص مرمت آثار شاخص تاریخی شیراز مانند مسجد عتیق و مدرسه خان با استانداری، اوقاف و امور خیریه همچنین راه و شهرسازی و شهرداری شیراز منعقد شده است مقرر شد این آثار شاخص تاریخی با اعتباری معادل 2 میلیارد و 200 میلیون تومان مرمت شوند.»
وی افزود: «سهم میراث فرهنگی از این رقم 400 میلیون تومان است که در مرحله اول و تا پایان سال مالی 93 میراث فرهنگی 170 میلیون تومان برای مرمت این دو اثر تاریخی شیراز هزینه خواهد کرد.»
مدرسه خان از جمله بناهای مدارس معروف و بزرگ علوم فقهی دوران صفویه است که در محله اسحاق بیگ شیراز واقع شده است، این بنا به همت الله وردی خان افشار والی شیراز و سپه سالار شاه عباس صفوی بنا گذاشته شد، پس از مرگ ایشان پسرش سردار نامی ایران، امام قلی خان در سال ۱۰۲۴ هجری قمری کار بنا را به اتمام رسانده، زیر بنای این محل که به سبک بناهای درونگرا ساخته شده ۷۶۸۶ متر مربع است. در زمان ساخت و تا عصر زندیه در طرفین جبهه غربی مدرسه دو گلدسته بلند آجری با تزیینات و کاشی کاری مفصلی وجود داشته که به دلیل مسلط بودن بر ارگ حکومتی کریم خان زند ویران شده است، کاشیکاریهای سقف مدرسه مثل مسجد شیخ لطف الله در اصفهان است، در حاشیه سقف آیات قرآنی با خط ثلث عالی وجود دارد که در کتیبه آن به سال ۱۰۲۴ هجری قمری نگاشته شده، بالای دالان، تالار وسیعی است که روزگاری حکیم ملاصدرا ملقب به صدرالمتألهین فلسفه اشراق در آن تدریس میکرده است.
مسجد جامع عتیق یا مسجد جمعه یا مسجد جامع یا مسجد آدینه، از کهنترین مساجد قدیمی شیراز است که در مشرق شاهچراغ قرار دارد.
این مسجد دو ایوانی در سال 281 ه.ق. به دستور عمرولیث صفاری ساخته شد. ساختمان مسجد که اولین هسته تاریخی شهر شیراز است مشتمل بر بنایی مرتفع است که دارای چندین حجره و شبستان است و برخی قسمتهای آن دوطبقه است. این مسجد دارای 6 درب ورودی و خروجی بوده است. یک درب در ضلع شمالی، یک درب در ضلع جنوبی، دو درب در ضلع غربی و دو درب در ضلع شرقی.
درب ورودی ضلع شمالی به دوازده امام معروف است و کتیبهای بر فراز آن قرار گرفته که در دوره صفوی و در سال ( 1031 ه.ق. ) به خط علی جوهری نگاشته شده است این کتیبه تاریخ مرمت مسجد را در سال مذکور بیان میکند. سر در شمالی مسجد با کاشی مقرنس کاری شده است.
انتهای پیام/