صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

ورزش

سلامت

پژوهش

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

علم +

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۰۳ - ۳۰ خرداد ۱۳۹۴

نجات تپه ازبکی البرز از نابودی

با تعیین عرصه و پیشنهاد حریم در بخش شمالی تپه ازبکی شهرستان نظر آباد استان البرز، معرف نخستین خشت دست ساز بشر، این اثر ملی از دخل و تصرف به دور و دست نخورده باقی می‌ماند.
کد خبر : 24236

به گزارش گروه فرهنگی آنا و به نقل از روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، ابراهیم حیدری سرپرست هیأت گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم بخش شمالی تپه ازبکی البرز این مطلب را در نشست تخصصی باستان‌شناسی که در محل پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد مطرح کرد.


او با اشاره به وجود آثار ارزشمندی در این محوطه تاریخی افزود: «مواد فرهنگی با ارزشی از هزاره ششم ق.م در این تپه ارزشمند وجود دارد.»


این باستان‌شناس با اشاره به اینکه این تپه هم‌اکنون در مالکیت شخصی و قسمت‌های زیادی از آن تسطیح شده است اظهار داشت: «به منظور جلوگیری از انجام عملیات کشاورزی، نهالکاری، باغداری و ... که هم‌اکنون در منطقه انجام می‌شود تعیین عرصه و پیشنهاد حریم در دستور کار قرار گرفت و پس از کار میدانی پیشنهادهایی ارائه شد.»


وی با اشاره به ثبت تپه ازبکی در سال 1352به عنوان اثر ملی، تصریح کرد که این تپه در سال 1348 شناسایی و در سال‌های 77-81 به مدت پنج سال و در سال 84 به مدت یک فصل کاوش شد.


سرپرست هیأت گمانه‌زنی به منظور تعیین عرصه و پیشنهاد حریم بخش شمالی تپه ازبکی در ادامه با اشاره به چاپ 2کتاب ارزشمند درباره این تپه تاریخی افزود: «این تپه در یک گستره 100هکتاری در ابعادی بی‌نظیر واقع شده است.»


او با اشاره به انجام کار میدانی در این محوطه تاریخی افزود: «از مجموع 45 گمانه حفرشده در تپه ازبکی، 29 گمانه فاقد آثار فرهنگی و در 16 گمانه دیگر آثار فرهنگی همچون تکه‌های سفال، استخوان، کف سنگی، پی‌سنگی و... بدست آمد.»


حیدری با اشاره به اینکه در این کاوش آثار معماری به دست نیامد اظهار داشت: «در بخش بالایی گمانه‌ها با خاک‌های زراعی با ضخامت‌های متفاوت، پس از آن با خاک فشرده و قهوه‌­ای روشن یا کلوخ‌ه­ای و در عمق بیشتر با لایه‌ای از خاک خاکستری روشن سیمانی مواجه شدیم.


در ادامه ولی ا... دهقان سانیچ رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان نظر آباد و ناظر عملیات کاوش، تپه تاریخی ازبکی را یک محوطه تاریخی ارزشمند دانست و اظهار داشت: «مجموعه تپه ازبکی تمامی دوره‌های تاریخی را یک جا درخود دارد و بر اساس آثار فرهنگی به دست آمده می‌توان به وضوح پیشرفت‌های معماری، فناوری، فرهنگی و... را در این محوطه تاریخی مشاهده کرد.


وی با اشاره به اینکه محوطه تاریخی تپه ازبکی در سال 73بصورت چشمی و تجربی تعیین حریم و میله‌گذاری شده بود افزود: «بررسی‌های سال 77 نشان داد محوطه تاریخی منطقه وسیع‌تر از آنچه تعیین شده بود به نظر می‌رسد از این رو عملیات بازنگری در تعیین حریم و عرصه به اجرا در آمد.»


دهقان سانیچ خاطرنشان ساخت کار بازنگری در عرصه و حریم بخش‌های شمالی و شرقی محدوده انجام شده و قسمت‌های غربی و جنوبی نیز با کسب مجوز تا آخر امسال انجام خواهد گرفت.


مجموعه تپه‌های ازبکی شامل تپه اصلی با ارتفاع بیش از ۲۴ متر، جیران تپه، مارال تپه، دوشان تپه، یان تپه و … بوده و هفت فصل حفاری باستان‌شناسی که فصل هفتم آن صرفا بابت مرمت بوده در آن انجام شده است.


محوطه باستانی ازبکی در روستایی به همین نام قرار دارد که قدیمی‌ترین آثار آن متعلق به هزاره شش و هفت قبل از میلاد و نخستین خشت دست ساز بشر را به جهان معرفی کرده است.


شهرستان نظر آباد واقع در ۳۰ کیلومتری جنوب شرقی استان البرز، به دلیل وجود تپه‌های باستانی، از جمله قدیمی‌ترین نقاط این استان به‌شمار می‌رود که پژوهش‌ها و بررسی‌های باستان‌شناسی قدمت حضور انسان را در این منطقه به ۹ هزار سال قبل می‌رساند.


انتهای پیام/

ارسال نظر