نفت در بودجه97، 55دلاری شد/ 31 میلیون یارانهبگیر حذف میشوند
به گزارش گروه اقتصادی خبرگزاری آنا - احمدکریمی؛ نخستین بودجه دولت دوازدهم دیروز صبح تقدیم مجلس شورای اسلامی شد اما طبق ادعای ریاست جمهوری، بودجه 97 از لحاظ ساختاری نسبت به بودجههای سالهای گذشته دارای تفاوتهای فراوانی است.
تغییرات بودجه سال آینده نسبت به سال جاری؛
یکی از مهمترین تغییرات عمومی در بودجه بحث قانون هدفمندی یارانهها و پرداخت نقدی یارانهها بود که این میزان از 33 هزار و 500 میلیارد تومان به 23 هزار میلیارد تومان کاهش یافته که این کاهش مقدمه حذف یارانه 31میلیون نفر یارانهبگیر را فراهم میکند.
بر پایه این گزارش، مهمترین منبع درآمدزایی دولت یعنی نفت نیز با کاهش مواجه شده و بر همین اساس درآمد نفتی سال 96 که چیزی حدود 113 هزار میلیارد تومان برآورد شده بود، در بودجه سال 97 کاهش 17 هزار میلیارد تومانی روبهرو شده و این مبلغ به 96 هزار میلیارد تومان تقلیل یافته است.
در ادامه روند کاهشی تخصیص منابع، بودجههای عمرانی نیز کاهش 18درصدی را تجربه خواهد کرد و مبلغ تخصیص یافته به این بخش نیز خدود 11 هزار میلیارد کاهش پیدا میکند و عدد آن به 60هزار میلیارد تومان میرسد.
یکی از نکات حائز اهمیت بودجه تثبیت نرخ ارز بر دلار 3500 تومانی بوده که با توجه به نرخ دلار آزاد، شاید در سال آتی نیز شاهد تک نرخی شدن ارز نباشیم اما قیمت نفت به ازای هر بشکه 55 دلار برآورد شده است.
بر اساس بررسی بودجه 97 و با کاهش درآمدهای نفتی، دیگر منبع درآمدی دولت یعنی درآمدهاى مالیاتى با 12هزار نیلیارد تومان افزایش از 116 هزار میلیارد تومان به 128 هزار میلیارد تومان افزایش یافته است.
بسیاری از ردیف بودجه هاى نهادهاى خاص حذف شده است و به عنوان مثال ردیف بودجه برخى سازمان هاى فرهنگى مذهبى موازی با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامى در بودجه وزارت ارشاد تجمیع شده است.
در حوزه سایر درآمدهاى دولت همانند درآمد از محل عوارض و خدمات دولت همانند عوارض خروج از کشور و عوارض صدور پلاک خودرو و غیره شاهد افزایش قابل توجهى هستیم و به عنوان مثال عوارض خروج از کشور از 75 هزار تومان به 220 هزار تومان افزایش یافته است.
دولت ترتیباتى را براى واگذارى 70 هزار پروژه عمرانى نیمه تمام کشور به بخشخصوصى کشور در نظر گرفته و این پروژهها را به دو دسته پروژههاى حاکمیتى و تصدىگرى تقسیمبندى کرده و براى هر گروه تسهیلات خاصى را براى واگذارى در نظر گرفته است.
در بخش بودجه سایر شرکتهاى دولتى، صداوسیماى جمهورى اسلامی ایران با 1800 میلیارد تومان درآمد و 3300 میلیارد تومان هزینه و با 1500 میلیارد تومان کسرى بودجه که باید از محل بودجه عمومى کشور جبران شود، زیاندهترین شرکت در این گروه شرکت هاست.
در پایان مى توان گفت در بودجه سال 1397 نسیم عقلانیت وزیدن گرفته است و باید دید دولت تا چه حد مىتواند در مقابل فشارهاى عوامگرایانه عمومى و رسانهاى بویژه در مقابل تصمیم مهم و مثبت کاهش بودجه یارانهها بویژه یارانههاى نقدى و حذف یارانه 31 میلیون نفر از یارانه بگیران مقاومت کند.
انتهای پیام/