صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۰۰ - ۲۷ خرداد ۱۳۹۴
رئیس مرکز هماهنگی امور استان‌ها و هیات‌های امنای استانی دانشگاه آزاد اسلامی خبر داد

کاهش 100 میلیارد تومان از هزینه‌ها با تاسیس دانشگاه آزاد استانی

دکتر مجتبی علوی فاضل، رئیس مرکز هماهنگی امور استان‌ها و هیات‌های امنای استانی دانشگاه آزاد اسلامی در گفت و گویی تفصیلی از جزئیات و سازوکار اجرایی دانشگاه آزاد اسلامی استان خبر داد.
کد خبر : 23802

به گزارش خبرگزاری آنا، دانشگاه آزاد اسلامی در حالی سی و سومین سالگرد تأسیس خود را پشت سر می گذارد که بیشترین تحولات را در ساختار خود شاهد بوده است. طرح تجمیع پس از ریاست سومین سکان دار کشتی دانشگاه آزاد اسلامی یکی از سیاستگذاری های کلانی است که از 19 آبان 93 با طرح ادغام یا تغییر کاربری واحدهای دانشگاهی کلید خورد و تا امروز دانشگاه آزاد را همراهی می کند.


اما طرح تجمیع در دانشگاه آزاد با خبر کاهش واحدهای دانشگاه از 472 به 400 واحد از سوی دکتر میرزاده خاتمه نیافت و ریاست دانشگاه طرح تجمیع 2 را که با کاهش ساختار سازمانی و کوچک کردن معاونت های همراه است، با هدف افزایش کیفیت آموزشی و صرفه جویی در هزینه های جاری این نهاد، با ابلاغ بخشنامه «ساختار و شرح وظایف دبیر، دبیرخانه و کمیسیون های هیأت امناء و شوراهای تخصصی استان» آغاز کرد.


طرح تجمیع 2 در دانشگاه آزاد اسلامی، البته نکات مختلفی در بر دارد. برای پاسخ به سوالاتی دراین باره و تشریح ساختار سازمانی جدید دانشگاه آزاد سراغ دکتر مجتبی علوی فاضل، رئیس مرکز هماهنگی امور استان‌ها و هیات‌های امنای استانی دانشگاه آزاد اسلامی رفتیم. متن این گفت و گو در ادامه خواهد آمد؛


در ابلاغیه صادر شده از سوی ریاست دانشگاه آزاد آماده است که ساختار جدید استانی دانشگاه آزاد اسلامی بر اساس مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی صورت گرفته است؛ این مصوبه چه بوده است؟


ما برای انجام هر اقدامی در دانشگاه آزاد نیازمند اسناد بالادستی و برنامه های استراتژیک با توجه به قوانین حاکم بر آموزش عالی هستیم. از جمله این موارد مصوبه شماره 721 مورخ 2 آبان ماه سال 91 شورای عالی انقلاب فرهنگی است. در این مصوبه قید شده است که دانشگاه آزاد اسلامی استان ها باید با تشکیل هیات امنایی متشکل از اشخاص حقیقی و حقوقی به ریاست رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به امور رسیدگی کند و بر طبق این مصوبه رئیس بزرگترین واحد مرکز استان، دبیر هیات امنای استان و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خواهد بود. بنابراین براساس این مصوبه ما در 31 استان کشور 31 هیات امنا و 31 دبیر هیات امنا خواهیم داشت.


این مصوبه به دانشگاه های آزاد اسلامی استان ها هویت بخشیده است و باالطبع تصمیماتی که در هیات امنای استانی گرفته می شود برای اداره آن استان به کار می رود. رئیس دانشگاه، رئیس همه هیات امناهای استانی است و یا خود در این جلسه شرکت می کند یا براساس مصوبه می تواند نماینده تام الاختیار خود را برای شرکت در جلسات هیات امنا تعیین کند.


دانشگاه آزاد اسلامی از چه زمانی اقدامات لازم را برای ابلاغ این تغییر جدید در بدنه خود آغاز کرد؟


براساس این مصوبه هیات امنای مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی در 6 خرداد ماه پس از بحث و بررسی فراوان در کمیسیون دائمی هیات امنا که از سال گذشته بررسی را آغاز کرده بود، به مدلی برای اداره بهینه دانشگاه منطبق بر مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی دست یافت و در 6 خرداد ماه هیات امنای مرکزی دانشگاه ساختار جدید بر مبنای مصوبه 721 را برای اجرا در کل کشور مصوب کرد. ما این مصوبه را از 3 سال گذشته در دانشگاه آزاد اجرا کرده بودیم اما در 6 خرداد ماه سال جاری اجرای کامل مصوبه با تعیین دبیر هیات امنا به عنوان رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان و حذف ساختارهای موازی با ساختار جدید به تصویب هیات امنا رسید.


براساس این مصوبه چه تغییراتی در پست های سازمانی دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد خواهد شد؟


براساس این مصوبه پست های سازمانی استان علاوه بر رئیس دانشگاه مرکز استان یا همان دبیر هیات امنای استان را از مجموعه دانشگاه حذف کردیم. به عبارت دیگر31 معاون هماهنگی و ستاد هماهنگی استانی که در هر ستاد بین 10 تا 20 نفر نیرو، اشتغال مستقیم داشتند، از ساختار حذف شد.بالتبع تجهیزات، ساختمان، دستمزد، حق مدیریت و مأموریت ها، حق جلسات، هزینه های جاری، هزینه های تعمیرات و تجهیزات، رفت و آمدها و غیره که ارتباط مستقیمی با این ستادها داشتند نیز از ساختار دانشگاه حذف شدند.


تغییرات عمده ای که دانشگاه آزاداسلامی با تاسیس دانشگاه استانی خواهد داشت، چیست؟


بنابراین با اجرایی شدن این مصوبه با کاهش قابل توجهی در ساختار دانشگاه در استان ها روبرو خواهیم بود که به دنبال آن کاهش بروکراسی، چابکسازی سیستم اداری و صرفه جویی هزینه ها را خواهیم داشت. با اجرایی شدن این مصوبه دانشگاه آماده می شود تا به اهدافی چون توسعه علمی، فناوری و پژوهشی تعریف شده در اساس نامه و اسناد بالادستی دست یابد.


ساختار جدید دانشگاه آزاد بر چه مبنایی استوار است؟


مبنایی که برای ساختار جدید دانشگاه براساس نظر ریاست دانشگاه و تصویب هیات امنا در نظر گرفته شد، مشورت، خرد جمعی، تشریک مساعی سازمانی با تکیه بر گروه ها و پست های سازمانی موجود در واحدهای دانشگاهی برای انجام کارهای استان بوده است. به عبارت دیگر در ساختار جدید به جای تعیین یک مدیر و چند کارمند برای هماهنگی امور استان، از مشارکت معاونین آموزشی همه واحدهای استان برای انجام کارهای همان استان بهره مند خواهیم شد. به عبارت دیگر معاونین هر استان دو شـأن پیدا می کنند. آنها هم معاون آموزشی واحد دانشگاه خواهند بود و هم زمان در کارهای مربوط به کل استان مشارکت خواهند داشت. یکی از مزایای آن تربیت نیروی متخصص است که در راستای آن ساختار سازمانی جدید و هزینه بر به ساختار دانشگاه اضافه نخواهد شد.


روسای واحدها در این ساختار جدید چه وظیفه ای را بر عهده دارند؟


در ساختار جدید رئیس واحد مرکز استان به عنوان دبیر هیات امنا و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان خواهد بود. در اصل 3 پست سازمانی به یک نفر تعلق خواهد گرفت. در ساختار پیشین دانشگاه، دبیر هیات امنا، معاون هماهنگی و نماینده تام الاختیار وجود داشت اما در ساختار جدید هر سه پست به یک نفر واگذار شده است. دبیر هیات امنا و رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان باید سه وظیفه را انجام دهد. یکی اینکه کارهای مربوط به اداره واحد دانشگاهی مرکز استان را برعهده دارد، دوم به عنوان دبیر هیات امنای استان وظایف دبیر خود را انجام دهد و سوم وظایف هماهنگی و مدیریت واحدهای استان را نیز برعهده خواهند داشت.








مبنایی که برای ساختار جدید دانشگاه براساس نظر ریاست دانشگاه و تصویب هیات امنا در نظر گرفته شد، مشورت، خرد جمعی، تشریک مساعی سازمانی با تکیه بر گروه ها و پست های سازمانی موجود در واحدهای دانشگاهی برای انجام کارهای استان بوده است

آیا این تفویض اختیار و واگذاری سه پست سازمانی به یک فرد سرعت عمل اجرای کارها را در دانشگاه کاهش نمی دهد؟


این تفویض اختیار توأم با افزایش پاسخ گویی خواهد بود. به این معنی که سازمان مرکزی دانشگاه وقتی اختیارات را به استان می دهد، پاسخ گویی، حل مسائل استان و پیشرفت استان را هم مطالبه می کند. از طرف دیگر دبیرخانه هیات امنای استان با چارت بسیار کوچک در حد 3 الی 4 نفر امور مربوط به هیات امنای استان را انجام خواهد داد و دیگر مدیر کل، مدیر و مسئول در سطح استان نخواهیم داشت. بلکه معاونین فعلی مانند معاونین پژوهشی، آموزشی، اداری مالی، فرهنگی و دانشجویی از میان خود یک نفر را به عنوان هماهنگ کننده حوزه تخصصی در استان مشخص خواهند کرد. بنابراین مدیر مجزا و مدیر کل برای کارهای استانی نخواهیم داشت و از معاونین فعلی در شوراهای تخصصی برای انجام امور استان استفاده می کنیم. پیش از این در هر استانی 4 الی 6 مدیر کل در سطح استان و ستاد هماهنگی داشتیم که هر کدام آنها یک الی 2 کارشناس داشتند که در مجموع چارت 20 نفری در هر استان را شامل می شدند که همه اینها به انضمام تجهیزات و ساختمان و ... از ساختار دانشگاه حذف شدند. با این تفاصیر می توان گفت که چابکسازی خوبی در دانشگاه اتفاق می افتد.


واحدهای استانی از این به بعد چگونه هماهنگ خواهند شد؟


در این ساختار جدید شورای دانشگاه استان متشکل از مجموع روسای واحدهای دانشگاهی استان، روسای شوراهای تخصصی و کمیسیون های تخصصی استان برای هماهنگی بین واحدهای استان تشکیل می شود که این افراد می توانند با تشکیل کمیته های تخصصی امورات استان را انجام دهند و در شورای استان به تصویب برسانند.


شوراهای تخصصی دانشگاه آزاد اسلامی در این ساختار جدید چه خواهد شد؟


این وظیفه راهبردی نیز برای شورای استان تعریف شده است. شوراهای تخصصی استان نیز در 7 شورا، نظیر شورای تخصصی و آموزشی تحصیلات تکمیلی استان، شورای دانشجویی، فرهنگی و ورزشی استان، شورای پژوهش و فناوری استان، شورای اداری و مالی استان، شورای عمرانی استان، شورای برنامه ریزی و اقتصاد دانش بنیان استان و شورای زنان فرهیخته استان تشکیل می شود که هر کدام از این شوراها کمیته های تخصصی دارند. همه این شوراها، کمیته ها و کمیسیون های تخصصی استان که بر مبنای خرد جمعی و مشارکت است بدون اضافه کردن یک نیرو یا یک ساختار سازمانی جدید است. به این معنی که همه شوراها با بهره گیری از نیروهای موجود در دانشگاه در استان ها تشکیل می شود و دو ساختار فرا بخشی یا فرا واحدی در استان ها به نام کمیسیون معاملات استان و کمیته انتصابات استان خواهیم داشت که در خصوص معاملات و انتصابات تصمیم گیری می کنند. شرح وظایف تمامی افراد از دبیر هیات امنا تا رئیس دبیرخانه هیات امنا و شوراهای تخصصی مشخص شده است. این ساختار جدید به گونه ای تنظیم شده است که هیچ کار دانشگاه زمین نماند کارها در استان به نحوه بهتری انجام شود. بنابراین هیچ نگرانی وجود ندارد بلکه با چابک سازی سیستم انتظار داریم که کارها با سرعت بیشتری پیش رود. وظایف کمیسیون دایمی و کمیته نظارت بر مصوبات هیات امنای استان نیز که در مصوبه پیشین بوده است در ساختار جدید شفاف شده است و انتظارات دانشگاه از این 2 بخش مهم نیز مشخص شده است و در این دستور العمل سامان دهی نیروهای انسانی امکانات و تجهیزات و ستاد هماهنگی سابق استان ها نیز یه روشنی دیده شده است.








در این سامان دهی ساختار به هیچ وجه هیچ کارمندی را از دانشگاه بیرون نمی کند

با وجود اینکه در این ساختار بسیاری از پست های سازمانی حذف شده و یا چندین پست به یک فرد محول شده است آیا کارمندی از دانشگاه آزاد تعدیل خواهد شد؟


در این سامان دهی ساختار به هیچ وجه هیچ کارمندی را از دانشگاه بیرون نمی کند و اعضای هیات علمی که در ستاد هماهنگی استان خدمت می کردند به واحدهای خود باز می گردند. کارکنان ستاد هماهنگی استان در واحدهای استان مشغول به کار می شوند و سایر تجهیزات و ساختمان ها با رعایت مقررات به فروش رسانده می شوند یا به واحد مرکز استان منتقل خواهند شد. اگر واحدهای استان در خرید ساختمان های ستادهای هماهنگی سهم داشته باشند سهمشان بازگردانده می شود. بنابراین ساختار جدید سازمانی هیچ نگرانی را برای نیروی انسانی شاغل در ستاد هماهنگی استان ها ایجاد نمی کند.


این بخشنامه چه موارد دیگری دارد؟


اضافه بر این بخشنامه آیین نامه ای هم برای شوراهای تخصصی استانی تعریف شده است. شوراهای تخصصی استانی بازوهای اجرایی دانشگاه آزاد در استان ها هستند که با معاونت های سازمان مرکزی هماهنگ هستند. کار شورایی بر مبنای اصول دینی ما در ساختار جدید طراحی شده است و ریاست دانشگاه روحیه و نگاه استفاده از خرد جمعی، مشورت و مشارکت همه در اداره دانشگاه را با ابلاغ این دستور العمل به همه کشور تسری داده است.


شوراهای تخصصی استان چه وظیفه ای دارند؟


در این شوراها که شوراهای تخصصی استان هستند، معاونین هر حوزه با برگزاری انتخابات یک نفر را به عنوان رئیس شورا انتخاب خواهند کرد. همچنین تعدادی کمیسیون در این شوراها تشکیل خواهد شد تا کارهای استان با مشورت و بدون تحمیل نیروی اضافه به سازمان انجام شود. دبیر هیات امنای استان بر تمامی مصوبات این شورا نظارت خواهد داشت.


دانشگاه آزاد با اجرایی کردن این بخشنامه در استان ها چه میزان هزینه را صرفه جویی خواهد کرد؟


چارت ایجاد شده که در این بخشنامه ابلاغ گردیده نیز بیانگر کاهش قابل توجه نیروی انسانی و هزینه ها است. پیش بینی می شود به صورت مستقیم حدود 100 میلیارد تومان دانشگاه آزاد کاهش هزینه داشته باشد. امیدوار هستیم که واحدهای دانشگاهی با وحدت و تشریک مساعی کمک کنند تا اجرای این طرح به گونه ای انجام شود که مشکلات در خود استان ها حل شود و رفت و آمد و بروکراسی اداری کاهش یابد. معاونت برنامه ریزی دانشگاه، کمیسیون دائمی هیات امنای استان، حوزه ریاست و شخص دکتر میرزاده زمان زیادی را بر روی این مطلب گذاشته اند و امیدواریم تا نتیجه مطلوب حاصل شود.








در مدت حداکثر یک ماه آینده این بخشنامه در تمامی استان ها اجرایی خواهد شد

اجرایی شدن این ابلاغیه در واحدهای دانشگاهی استان ها تا چه زمانی به طول می انجامد؟


یکی از مزیت های دانشگاه آزاد اسلامی سیستم چابک و سرعت کار در دانشگاه است. ما به عنوان یک بخش غیر دولتی سعی می کنیم که همیشه کارها در کوتاه ترین زمان صورت گیرد. از زمان ابلاغ، این بخشنامه لازم الاجرا است و باید اجرا شود. اما برای این که ریز این بخشنامه در کلیه واحدهای دانشگاهی و زیر مجموعه ها انجام شود، مرکزی تحت عنوان مرکز هماهنگی امور استان ها و هیات امنای استانی دانشگاه متولی سامان دهی ستادهای هماهنگی سابق و اجرای این بخشنامه در سطح استان ها است. در مدت حداکثر یک ماه آینده این بخشنامه در تمامی استان ها اجرایی خواهد شد. هم اکنون دانشگاه آزاد ساختارها را دارد اما بخش زیادی از کار، در خود استان ها است که باید دوستان ما تلاش کنند که در کمترین زمان کار این بخشنامه به پایان برسد.


آیا طرح تجمیع 2 با تاسیس دانشگاه آزاد استان به پایان می رسد؟


بخشی از طرح تجمیع 2 در سازمان مرکزی و بخش دیگر در استان ها است، با اجرای این طرح تنها بخش استانی تجمیع 2 انجام خواهد شد. همان طور که دکتر میرزاده وعده دادند اواخر خرداد و اوایل تیر ماه آغاز می شود و این دو بخش اگر به اتمام برسد دانشگاه آزاد اسلامی در سال تحصیلی 94-95 با ساختاری جدید وارد سال تحصیلی پیش رو خواهد شد.


انتهای پیام/

ارسال نظر