صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۵:۱۳ - ۱۲ آذر ۱۳۹۶

جزئیات اقدامات وزارت بهداشت در زلزله کرمانشاه

سرپرست اورژانس کشور با بیان اینکه اورژانس در زلزله کرمانشاه رکورد خوبی را به ثمررساند به بیان جزئیات اقدامات انجام شده توسط نیروهای امدادی به زلزله‌زدگان پرداخت.
کد خبر : 237775

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، دکتر پیرحسین کولیوند در نشست خبری که به دعوت باشگاه خبرنگاران جوان امروز برگزار شد، به تشریح اقدامات سازمان اورژانس کشور در زلزله کرمانشاه پرداخت و گفت: با توجه به اینکه برای مراسم اربعین امکانات خوبی در مرزها داشتیم، پس از وقوع زلزله در کرمانشاه به سرعت 100 تیم واکنش سریع ما به مناطق زلزله‌زده اعزام شد. همچنین در ادامه تمام امکاناتی که لازم بود نیز به منطقه اعزام شد و دستگاه‌هایی که از آنها درخواست همکاری داشتیم به خوبی با ما همکاری کردند.
سرپرست سازمان اورژانس کشور با بیان اینکه در زلزله کرمانشاه اورژانس رکوردهای خوبی به ثمر رساند، گفت: به برکت مراسم اربعین حسینی و امکاناتی که در مرزها داشتیم، پس از اعزام آنها به مناطق موفق شدیم در کمتر از 20 ساعت 7 هزار و 350 مصدوم را به صورت زمینی و هوایی از مناطق اعزام کنیم و در دقایق اولیه پس از طلوع آفتاب نیز از ظرفیت اورژانس هوایی بهره بردیم و 2 هزار و 165 مصدوم را به این صورت اعزام کردیم.
کولیوند ادامه داد: همچنین طی سه روز، هزار و 930 عمل جراحی انجام دادیم که خود رکورد جدیدی است. در این عمل‌ها پیوندهای عضوی انجام شد که همه این پیوند عضوها موفقیت‌آمیز بود و این یعنی همه به موقع رسیدند و همچنین شرایط انتقال مصدومان قابل قبول بود.
به گفته وی، همچنین 444 مصدوم از کرمانشاه به تهران و البرز اعزام شدند و 125 نفر از مصدومان به صورت هوایی و زمینی به همدان منتقل شدند.
سرپرست سازمان اورژانس کشور با بیان اینکه در زمان امدادرسانی به مناطق زلزله‌زده از نظر دارو و تجهیزات کمبودی وجود نداشت، به راه‌اندازی بیمارستان‌های صحرایی در این مناطق اشاره کرد و گفت: در ساعات اولیه روز بعد از زلزله بیمارستان صحرایی در سرپل ذهاب را راه‌اندازی کردیم و تا ظهر نیز این بیمارستان‌ها در ثلاث باباجانی و اسلام آباد نیز برپا شده‌اند. یکی از دلایلی که بیمارستان‌ها مستقر شدند این بود که روزهای آخر خدمت‌رسانی به زائران اربعین بود و آنها در حال جمع آوری و بازگشت به دانشگاه‌های مربوطه خود بودند و از همین رو سریع آنها را به مناطق زلزله زده اعزام کردیم.
کولیوند همچنین از اقداماتی که در بیمارستان‌های صحرایی انجام شد، اشاره کرد و گفت: در بیمارستان صحرایی سرپل ذهاب عمل جراحی پیوند دست انجام دادیم که یک کار بزرگ محسوب می‌شود.
وی همچنین با اشاره به همکاری سایر دستگاه‌ها نیز اظهار کرد: انتقال7 هزار و 350 مصدوم کار بسیار مشکلی است و ارتش پادگان ابوذر را در اختیار ما قرار داده بود و بالگردهای ما به سرعت از آنجا اعزام می‌شدند. همچنین از ورزشگاهی که در نزدیکی درمانگاه وجود داشت، هر 5 دقیقه یک بالگرد حرکت می‌کرد. برخی از آنها 15 – 20 مصدوم و برخی دیگر 5 تا 7 مصدوم اعزام می‌کردند. همچنین بالگردهای فرماندهی ارتش و سپاه نیز برای جابه‌جایی مصدومان به کمک ما آمدند و در واقع اوج همکاری و همکفری را بین دستگاه‌ها دیدیم.
سرپرست سازمان اورژانس کشور در مورد وضعیت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی در مناطق حادثه‌دیده، گفت: در کمتر از 20 ساعت به شرایط پایدار بهداشت و درمان رسیدیم و علاوه بر مراجعاتی که مصدوم بودند، افراد دیگری که به خاطر شرایط منطقه ممکن بود به خاطر شرایط منطقه دچار بیماری‌های دیگر شوند نیز به ما مراجعه می‌کردند و خوشبختانه با این حال دچار مشکل نشدیم و تا تاریخ 7 آذر به 65 هزار نفر که به مراکز درمانی مراجعه می‌کردند، خدمات ارائه دادیم و همه این خدمات هم رایگان بود و تا امروز حتی یک قلم دارو، خون و فرآورده‌های خونی کم نیامدند و همچنان ارائه خدمات پزشکی ادامه دارد و دارو و تجهیزات به همراه پزشکان به روستاها اعزام می‌شوند و خدمات لازم را ارائه می‌دهند.


هیچ مصدومی حین انتقال جان خود را از دست نداد
کولیوند به شیوه مناسب اعزام مصدومان اشاره کرد و افزود: خدا را شکر توانستیم از تلفات بعدی جلوگیری کنیم و حتی یک نفر از مصدومان در زمان اعزام فوت نشد و این به معنی اعزام به موقع مصدومان و استاندارد آنهاست.
وی یادآور شد: تمام اینها به هماهنگی بین معاونت‌های مختلف وزارتخانه سایر دستگاه‌ها برمی‌گردد و باید از همه همکارانم تشکر کنم که پس از حضور 24 روزه در مرزها برای مراسم اربعین برای این حادثه هم آمدند.


حمایت‌های روحی و روانی از زلزله‌زدگان


سرپرست سازمان اورژانس کشور در ادامه به خدمات روحی و روانی به زلزله زدگان هم اشاره کرد و گفت: یکی دیگر از کارهایی که برای آسیب دیدگان می‌توانستیم انجام دهیم، حمایت‌های روحی و روانی بود که خیلی سریع توانستیم این کار را انجام دهیم و تیم‌های مختلفی برای این کار اعزام شدند و خوشبختانه موفق عمل کردند. خدا را شکر مردم از ما تشکر می‌کردند و هرکدام از همراهان بیماران چه در مراکز درمانی مناطق و چه در استان های دیگر به ملاقات بیمارانشان می‌رفتند، از ما گلگی نداشتند زیرا تمام امکاناتی که مدنظرشان بود، تدارک دیده شده بود.
کولیوند تاکید کرد: این آمادگی برای حادثه کرمانشاه ناشی از برنامه‌ریزی برای مراسم اربعین بود که در آن 7 اصل و 33 سیاست را در نظر گرفته بودیم و تمام دانشگاه‌های پزشکی برهمین اساس در آمادگی بودند و این کار باعث شد که در بحران موفق عمل کنیم.


استقرار 8 بیمارستان صحرایی در اربعین
سرپرست سازمان اورژانس کشور در ادامه به خدمات این سازمان در مراسم اربعین حسینی اشاره کرد و گفت: ما برای اربعین 8 بیمارستان صحرایی در 4 مرز مستقر کردیم و علاوه بر آن یکی از کارهایی که در این مراسم انجام دادیم و به خوبی هم نتیجه داد، استفاده از متخصصان و فوق‌تخصصانی بود که در مرزها به ساکنان مناطق نیز خدمات فوق‌تخصصی ارائه می‌دادند و بسیاری از متخصصان عمل‌های جراحی هم انجام دادند. همچنین تعداد زیادی از مردم از خدمات اورژانس، دیالیز و دندانپزشکی هم بهره بردند.
به حضور اورژانس در داخل کشور عراق اشاره کرد و گفت: نماینده‌های ما در کربلا، نجف، کاظمین و سامرا حضور داشتند.
وی همچنین اضافه کرد: برای مراسم اربعین دو هواپیما برای اعزام مصدومان در نظر گرفته بودیم که این هواپیماها در زمان زلزله کرمانشاه هم کمک زیادی کردند و توانستیم مصدومان را با آنها به تهران منتقل کنیم. به محض اینکه بیماران را از عراق به خاک ایران منتقل می‌کردیم اگر شرایط آنها پایدار بودیم، بیمارها را به شهرهای خودشان اعزام می‌کردیم که این کار محسنات خوبی برای ما داشت که از جمله آنها این بود که همراهان بیماران در جاده‌ها تردد نمی‌کردند و همین‌طور حضور بیماران در شهرهای خودشان باعث آرامش خودشان نیز می‌شد.


ضرورت استفاده از بالگردهای دید در شب
کولیوند همچنین درباره برنامه‌های سازمان اورژانس برای خرید بالگردهای دید در شب، گفت: در زلزله کرمانشاه کار ما معطل اورژانس هوایی نشد و در ساعات اولیه پیش از طلوع آفتاب آمبولانس‌ها و اتوبوس آمبولانس‌ها آغاز به کار کردند و موفق هم بودند، اما واقعیت این است که به بالگردهای دید در شب احتیاج داریم و با نمایندگان مجلس نیز در این رابطه صحبت کردیم تا شرایطی برای تهیه این بالگردها ایجاد کنند. چنین بالگردهایی علاوه بر مواقع بحرانی مانند زلزله، در حوادث جاده‌ای هم به کار ما می‌آیند. به عنوان مثال در تهران که شب‌ها هم ترافیک هم وجود دارد نیاز به اعزام فوری داریم، اورژانس هوایی کمک زیادی به ما می‌کند.


سرپرست سازمان اورژانس کشور اضافه کرد: برای این کار به حمایت‌های مجلس نیاز داریم و با توجه به اینکه به تعیین و تکلیف بودجه نزدیک می‌شویم امیدواریم که به این مساله توجه کنیم که در صورت تامین منابع تهیه بالگردها به عهده من خواهد بود و آن زمان ثابت می‌کنم چطور به سرعت می‌توانم این کار را انجام دهم.


شناسایی افراد مبتلا به وبا در اربعین


سرپرست سازمان اورژانس کشور در مورد اینکه آیا پس از مراسم اربعین بیماری واگیرداری به کشور وارد شد یا خیر، گفت: نکته قابل توجه این است که ما فقط حضور در مرزهای عراق را نداشتیم بلکه افراد زیادی از افغانستان و پاکستان هم وارد کشور می‌شدند و از همین رو تیم‌های متخصص ما در مرزهای شرقی و غربی کشور مستقر شدند و کنترل کردند تا فردی اگر دچار بیماری واگیر دار باشد وارد کشور نشود. همچنین تعدادی از متخصصان را به عراق اعزام کردیم و وضعیت موکب‌های ایرانی و عراقی را تحت نظر داشتند و این افراد در داخل مرزها نیز تمام مسیرهایی را که زائران باید طی می‌کردند از نظر بهداشتی کنترل می‌کردند.


وی ادامه داد: در طول این مدت تعدادی مبتلا به وبا شناسایی شدند و تحت مراقبت و درمان قرار گرفتند که خوشبختانه در این قسمت وزارت بهداشت موفق عمل کرد.


کمبود نیروی متخصص در اورژانس


کولیوند همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه اورژانس برای جبران کمبود نیرو و استفاده از ظرفیت داوطلبان چه برنامه‌ای دارد، گفت: در مراسم اربعین به طور کامل از نیروهای داوطلب استفاده کردیم و در سایت اورژانس نیز این امکان وجود دارد تا آنهایی که می‌خواهند داوطلبانه کمک کنند با ما همکاری داشته باشند.


وی اضافه کرد: با این وجود کمبودهای شدید نیروهای انسانی در اورژانس وجود دارد و برای حفظ شرایط فعلی به طور قابل توجهی نیرو کم داریم ضمن اینکه برای عملیات، نیروی خانم هم نداریم. به عنوان مثال در کد 247 که سریعا باید بیمار را منتقل کنیم آنهایی که خانم هستند، اجازه گرفتن نوار قلب را نمی‌دهند.


سرپرست سازمان اورژانس کشور در ادامه اضافه کرد: ما این کمبودها را داریم اما با این حال باید بتوانیم از شرایط دیگر هم استفاده کنیم. به عنوان مثال یکی از برنامه‌های ما این است که کاری مثل تاکسی‌های اینترنتی را انجام دهیم و از ظرفیت پرستاران و پزشکانی که در خانه و مطب خود هستند استفاده کنیم تا زمانی که کسی درخواست کمک کرد، اولین نفری که می‌تواند به سرعت خدمت‌رسانی کند، در صحنه حضور پیدا کند.


همکاری متروی تهران برای دسترسی ریلی به برخی بیمارستان‌ها


کولیوند در مورد سرانجام طرحی که قرار بود با همکاری متروی تهران برای دسترسی ریلی به برخی بیمارستان‌ها انجام شود، گفت: ما در تهران چند مشکل داریم که یکی از آنها ترافیک است که باعث می‌شود به موقع بر بالین بیمار حضور پیدا نکنیم که البته برای این کار موتورآمبولانس‌ها را اضافه کرده‌ایم که کمتر از 10 دقیقه در محل حاضر می‌شوند و در نظر داریم 15 موتورآمبولانس دیگر هم خریداری کنیم. یکی از کارهای دیگری که می‌توانیم انجام دهیم استفاده از اورژانس ریلی است. با پدافند غیرعامل و شهرداری به این نتیجه رسیدیم که می‌توان به بیمارستان‌هایی چون شریعتی، شهدا و برخی بیمارستان‌های دیگر که امکان زدن رمپ از مترو به آنها وجود دارد این کار را انجام دهیم، هماهنگی‌های اولیه در این راستا انجام شده و امیدواریم پس از به نتیجه رسیدن ، این کار هرچه زودتر عملیاتی شود.


وی در مورد شرایط استقرار موتورلانس‌ها در شهر، عنوان کرد: با شهرداری هماهنگی‌هایی انجام دادیم که در مناطقی که سرای محله در آنها وجود دارد مکانی برای استقرار رانندگان موتورلانس‌ها اختصاص داده شود. همچنین با پلیس هم هماهنگی‌هایی انجام شده تا از امکانات آنها به صورت مشترک بهره‌برداری شود.


آمادگی ارائه خدمت در زلزله احتمالی تهران را داریم


سرپرست سازمان اورژانس کشور در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تا چه اندازه اورژانس آمادگی زلزله احتمالی تهران را دارد، گفت: خدا نکند اتفاقی در شهر تهران بیفتد. در این صورت شرایط بسیار سختی را خواهیم داشت. ما آمادگی ارائه خدمت در زلزله تهران را داریم ولی با توجه به مسائلی که وجود دارد، شرایط بحران بسیار مشکل است. به عنوان مثال به حادثه پلاسکو اشاره می‌کنم. اورژانس در این حادثه موفق عمل کرد ولی اگر حادثه‌ای مشابه آن در چند نقطه از تهران رخ دهد، کار برای ما بسیار مشکل می‌شود.


کولیوند اضافه کرد: برای تهران باید فکری اساسی کرد و این تنها به عهده اورژانس نیست و کاری است که باید در قالب سیستم مدیریت بحران تهران صورت بگیرد؛ البته خوشبختانه در حال حاضر شرایط به گونه‌ای است که مناطق معین تهران و محل‌های اسکان و نحوه خدمت‌رسانی مشخص شده است اما این کارها باید در قالب مانور تمرین شود تا هماهنگی بین دستگاه‌ها بالا برود.


وی در پاسخ به سوالی مربوط به اینکه تعداد مصدومان مراسم اربعین چند نفر بوده است، گفت: ما در داخل و خارج از مرز حدود 607 هزار مراجعه کننده داشتیم و نزدیک به 33 نفر از مصدومان با اورژانس هوایی جابه‌جا شدند و تعدادی دیگر از آنها نیز با آمبولانس و اتوبوس آمبولانس اعزام شدند ولی نکته این است که تا زمانی که شرایط مصدومان پایدار نباشد آنها را اعزام نمی‌کنیم و در حال حاضر نیز 8 مصدوم در ایلام بستری هستند تا به شرایط کاملا مناسبی برسند و بعد از آن از آنجا اعزام شوند یکی از این مصدومان به تازگی به هوش آمده و اقدامات برای اعزام او در حال انجام است.


سرپرست سازمان اورژانس کشور در ادامه عنوان کرد: 12 درصد از خدمات ما در شلمچه و 84 درصد در مرز مهران انجام شد.


کولیوند در مورد اینکه اورژانس پس از حضور در مناطق زلزله زده چه نقاط ضعفی داشت، گفت: این غیرممکن است مجموعه‌ای نقطه ضعف نداشته باشد، ما عملکرد خود را بررسی کردیم و اتفاقا مسائلی که باید آنها را مدنظر قرار دهیم و عملکردمان را ارتقا دهیم، نزدیک به 3، 4 صفحه شده است بنابراین من معتقدم ما به جای اینکه نقطه ضعف داشته باشیم، نقاطی داریم که باید عملکرد خود در آنها را ارتقا دهیم به عنوان مثال در 24 ساعت اولیه زلزله خود من آب آشامیدنی نداشتم و این نشان می‌دهد که باید برای شرایط اضطرار برای مراکز درمانی ایجاد کنیم.


وی اضافه کرد: یکی دیگر از مسائل دیگری که در زلزله کرمانشاه با آن مواجه بودیم، مدیریت اجساد بود. پس از حادثه تمام اجساد را کنار بیمارستان می‌آوردند در حالی که مسوولیت این مساله با کادر پزشکی قانونی است ولی خیلی اوقات مجبور بودیم که اجساد را که تاثیر منفی روحی ایجاد می‌کند با آمبولانس‌ها به پزشکی قانونی کرمانشاه منتقل کنیم.


فرهنگ‌سازی مسائل بهداشتی به زائران اربعین


سرپرست سازمان اورژانس کشور در مورد برنامه‌های اورژانس برای آموزش و فرهنگ‌سازی بهداشتی میان زائران اربعین گفت: ما دو مبحث آموزش کارکنان و آموزش زائران را مدنظر داشتیم که البته بخش زائران همه‌گیر نشد و در مدت پیش‌رو باید از ظرفیت‌های مدارس، رسانه ملی و شبکه‌های اجتماعی برای انتقال آموزش‌های خودامدادی، دیگر امدادی و حفظ سلامت استفاده کنیم. این مساله از آنجا اهمیت دارد که بسیاری از زائران وقتی به ما مراجعه می‌کردند بیشتر دچار مشکلات گوارشی بوده‌اند و این هم ناشی از رعایت نکردن مسائل بهداشتی است.


راه‌اندازی بیمارستان هوایی


کولیوند در مورد برنامه‌های اورژانس برای گسترش بیمارستان هوایی گفت: با یک شرکت هواپیمایی به توافق رسیدیم که دو فروند بالگرد به ما بدهند ولی در حال حاضر سپاه و ارتش در این زمینه ظرفیت مناسبی دارند که از آنها توانستیم در شرایط حاد استفاده کنیم.


سرپرست سازمان اورژانس کشور در مورد اینکه چه زمانی قرار است ساختمان اورژانس از وزارت بهداشت جدا شود، گفت: به همت نماینده‌های مجلس و وزیر بهداشت، اورژانس به سازمان ارتقا پیدا کرد و نتیجه آن را هم مشاهده کردیم، طبیعتا ساختمان هم باید جدا شود و به دنبال آن هستیم که ساختمان مناسبی پیدا کنیم و در آن مستقر شویم


انتهای پیام/

ارسال نظر