قرارِ عاشقی در طریق الرضا؛ زائران رضوی پیاده راهی مشهد شدند
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، حرکت کاروانهای پیاده از شهرهای دور و نزدیک به سمت مشهد برای شرکت در مراسم شهادت امام رضا(ع) سنتی قدیمی بوده که با حال و هوای خاصی همراه است.
معمولاً زائرانی که نذری دارند و یا عاشق آستانبوسی علی ابن موسیالرضا(ع) آنهم با پای پیاده هستند دست از کار و زندگی کشیده و صدها کیلومتر مسیر را در جادهها میپیمایند تا به محضر امام رئوف مشرف شوند.
در این مسیر عشق اگرچه سختیها فراوان است و گاه طول مسیر به بیش از ۵۰۰ کیلومتر و زمان سفر به دو هفته میرسد، اما رسیدن به هشتمین آفتاب و کسب فیض از محضر امام مهربانیها سختی راه را آسان میکند.
امسال نیز از پیش از مراسم اربعین حسینی برخی کاروانها، پیادهروی خود را به سمت مشهد آغاز کردهاند و روزبهروز بر جمعیت کاروانهایی که به سمت مشهد در حرکت هستند افزوده میشود تا جایی که طبق اعلام پلیسراه بخشی از جاده قدیم نیشابور به مشهد که شاهد تردد بیشترین تعداد زائران است برای عبور وسایل نقلیه شخصی مسدود خواهد بود.
پذیرایی از هیئتهای مذهبی در مهمانسرای حرم مطهر
آستان قدس رضوی نیز برنامهریزی ویژهای برای پذیرایی از زائران امام هشتم(ع) در دهه پایانی ماه صفر داشته به صورتی که قائممقام این آستان از تدارک خدمات تغذیه، اسکان و درمان برای ۱۰۰ هزار زائر پیاده خبر داده است.
همچنین به گفته سید مرتضی بختیاری تمام هیئات مذهبی عزاداری دهه آخر صفر یک وعده در مهمانسرای حضرت میهمان خواهند بود.
بهمنظور ارائه خدمات درمانی به زائران پیاده نیز هلالاحمر خراسان رضوی تدارک ویژهای را دیده است به صورتی که به گفته مسئولان این سازمان ۶۳ دستگاه آمبولانس، ۱۹ دستگاه سِت نجات تخصصی و ۳۴ دستگاه خودرو کمک دار سنگین و دو بالگرد امدادی برای امدادرسانی به زائران در نظر گرفته شد. همچنین هزار نفر در قالب طرح همسفران خورشید شامل نجات گر، امدادگر و داوطلب جوان به زائران پیاده خدماترسانی میکنند.
شهرداری مشهد نیز بهعنوان متولی امور شهری نیروهای خدماتی خود در اطراف حرم مطهر را افزایش داده و مکانهایی نیز برای اسکان اضطراری زائران در نظر گرفتهشده است.
برپایی ایستگاههای پذیرایی از زائران پیاده
اما ماجرای زائران پیاده به همینجا ختم نمیشود و طبق یک سنت قدیمی عده زیادی که به هر دلیل امکان پیادهروی را ندارند خود را به قافله عشق رسانده و با برپایی ایستگاههای اسکان و پذیرایی از زائران پیاده در این اقدام معنوی شریک میشوند.
ایستگاههایی پذیرایی بعضاً در کنار روستاهایی دایر میشوند که مردم آنجا بخشی از درآمد سالانه خود را نذر زائران پیاده امام هشتم(ع) میکنند و با افتخار آنها را در منازل خود اسکان میدهند.
توزیع وعدههای غذایی صبحانه، نهار و شام و پذیرایی از زائران بهصورت مستمر در این ایام انجام میشود.
برپایی ۳۰۰ ایستگاه پذیرایی در جادههای منتهی به مشهد
در همین رابطه مسئول زائران پیاده اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی که به همراه شورای هیئتهای مذهبی متولی امور زائران پیاده هستند در گفتگو با مهر میگوید: طبق آخرین آمار حدود چهار هزار و ۹۰۰ نفر از استانهای شمالی مانند خراسان شمالی، گلستان و مازندران وارد حوزه خراسان رضوی شدهاند و بخشی زیادی از آنها هماکنون در شهرستان قوچان هستند.
وی میافزاید: پیشبینی میشود طی این مدت حدود ۳۰۰ ایستگاه صلواتی در مسیر جادهها فعال شوند که در حال حاضر عمده این ایستگاههای صلواتی در مسیر جادههای شهرستان نیشابور قرار دارند.
مسئول زائران پیاده اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی تصریح میکند: این ایستگاهها دو نوع خدمات را به زائران ارائه میدهند و تعدادی از آنها صلواتی و تعدادی بهعنوان ایستگاهی برای اسکان و تغذیه زائران قرار داده شدهاند و زائران هنگامیکه به این ایستگاهها میرسند از آنها پذیرایی میشود.
وی ادامه میدهد: امسال صدور مجوز ایستگاههای صلواتی برای نخستین مرتبه بر عهده شورای هیئتهای مذهبی است و تاکنون برای ۱۰۶ ایستگاه مجوز صادرشده است که البته ایستگاههای شهرستانها جدا هستند و تاکنون حدود ۱۰۰ ایستگاه نیز در مسیر حوزه شهرستانها استقراریافتهاند.
غلامی خاطرنشان میکند: مکانهای اسکان در نظر گرفتهشده برای زائران پیاده در مدارس، سالنهای ورزشی و منازل مسکونی است که برنامهریزیهای لازم برای این امر انجامشده است.
وی تصریح میکند: طبق برنامهریزیهای انجامشده ۱۵۴ مدرسه، ۱۲ سالن ورزشی و ۱۴۷ منزل مسکونی برای اسکان زائران در مشهد آمادهشدهاند و بسیاری از زائران نیز در حسینیه و هیئتها اسکان خواهند داشت. پیشبینی میشود حدود ۲۵۰ تا ۳۰۰ هزار زائر پیاده در این ایام در مشهد اسکان داشته باشند.
مسئول زائران پیاده اداره کل تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با اشاره به خدمات بهداشتی و درمانی در نظر گرفتهشده برای زائران پیاده امام هشتم (ع) تأکید میکند: کمیته بهداشت و درمان با مسئولیت دانشگاه علوم پزشکی و هلالاحمر کنترل سلامت غذاها و ایستگاههای صلواتی را بر عهدهدارند و خدمات درمانی و بهداشتی را به زائران پیاده امام هشتم (ع) ارائه میدهند.
حرکت ۹۲۶ کاروان به سمت مشهد
مسئول جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام هشتم(ع) هم در گفتگو با مهر اظهار میکند: تمامی زائران پیاده توسط مدیران کاروانهای خود با پرداخت مبلغ هزار تومان که ۲۰۰ تومان آن را نیز جمعیت خدمتگزاران پرداخت میکنند برای ۱۵ روز بهطور کامل بیمه میشوند و میتوانند از مزایای یک بیمه بهطور همهجانبه استفاده کنند. آنچه اهمیت دارد ایجاد آرامش و سلامت برای زائران پیاده امام هشتم(ع) است.
حسین رضایی میگوید: ۹۲۶ کاروان تا بعدازظهر دوشنبه از شهرهای مختلف کشور به مقصد مشهد راه افتادهاند که ظرفیت آنها ۴۵ هزار نفر است و از طریق ۶ محور اصلی مشهد در حال ورود هستند.
وی تصریح میکند: البته اوج بار ترافیکی و ورود کاروانها در روزهای ۲۶ و ۲۷ آبان ماه پیشبینی میشود. از روز سهشنبه محور ملکآباد به مشهد بسته خواهد شد و هیچگونه وسیله نقلیهای از این محور عبور نخواهد کرد تا راه برای عبور زائران پیاده امام هشتم (ع) فراهم باشد همچنین وسایل نقلیهای که همراه کاروانها هستند با توجه به تعداد در نظر گرفتهشده، هر کاروان حداکثر دو ماشین، میتوانند از جاده قدیم تردد داشته باشند.
وی با اشاره به ایستگاه صلواتی بر پا شده در مسیر جادههای عبوری زائران برای ارائه خدمات به آنها خاطرنشان میکند: تاکنون۱۶۰ ایستگاه صلواتی در مسیر جادهها فعالشده است که امکانات و خدمات مختلفی نظیر تغذیه، اسکان، خدمات بهداشتی را به زائران پیاده ارائه میدهند. همچنین پیشبینی میشود تا ۲۴ آبان ماه ۱۰۰ ایستگاه صلواتی دیگر در جادههای عبوری زائران پیاده امام هشتم(ع) فعال شوند.
رضایی ادامه میدهد: ۶ محور اصلی برای ورود زائران به مشهد از شهرهای تربتحیدریه، نیشابور، فریمان- تربتجام، سرخس و قوچان به مشهد وجود دارد و در روزهای ۲۸ ،۲۹ و ۳۰ آبان ماه با توجه به حجم ورودی زائران و جلوگیری از مشکلات ترافیکی نیز سه محور فرعی طرقبه و شاندیز، کوی سیدی و جاده قدیم قوچان برای عبور زائران پیاده بازخواهد شد.
پیشبینی امکانات درمانی و اسکان
وی با تشریح اقدامات انجامشده و پیشبینیهای صورت گرفته برای اسکان هرچه مناسبتر زائران پیاده ابراز میکند: در بحث اسکان زائران علاوه بر زائرانی که با ثبتنام در سامانه محل اسکان خود را از قبل مشخص کردهاند ما ظرفیت پذیرش و اسکان و تغذیه ۱۰۰ هزار نفر زائر که پیشبینی محل اسکان خود را نکردهاند را نیز داریم. در محلهای اسکان امکانات رفاهی، تغذیه، درمانی و فرهنگی به زائران ارائه میشود. در بحث فرهنگی روحانیون در محلهای اسکان استقرار دارند و برنامههای مختلفی همانند نماز جماعت، حلقههای معرفت و رفع مسائل دینی اجرا خواهند کرد.
مسئول جمعیت خدمتگزاران زائران پیاده امام هشتم(ع) میافزاید: در حوزه درمانی اگر زائران در محل اسکانها قرار داشته باشند در همانجا درمان بهصورت رایگان انجام میشوند و در صورت نیاز به درمان در بیمارستانها نیز با ارائه کارت موردنظر تمامی این فرآیند برای آنها رایگان خواهد بود.
وی میگوید: در جادهها در هر ۱۵ کیلومتر یک ایستگاه درمانی قرار دادهشده و ۳۵ آمبولانس بهعلاوه آمبولانسهای خیریه آماده خدمترسانی به زائران پیاده امام هشتم(ع) هستند.
رضایی با اشاره به بارانی شدن هوا و ورود جبهههای سرد به استان تصریح میکند: با توجه به تودههوای بارانی ایجادشده و بارش باران در استان، ۱۰ تن کاور مخصوص برای روی لباسها را بین ایستگاههای مختلف خراسان شمالی و رضوی توزیع کردیم و بهتمامی مدیران کاروانها پیامک دادیم که اگر در حین ریزش باران دچار مشکل شدند سریعاً با ما تماس برقرار کنند تا مکان مناسب برای استقرار آنها ایجاد شود و توصیه کردیم زائران دستورالعمل خود مراقبتی را رعایت و از ورود افراد غریبه به کاروانهای خود جلوگیری کنند.
پیشبینی حضور ۴ میلیون زائر در مشهد
در همین رابطه معاون هماهنگی امور زائران استانداری خراسان رضوی هم گفت: پیشبینی میکنیم امسال ۴ میلیون زائر بهمنظور شرکت در مراسم دهه پایانی صفر و شهادت امام رضا(ع) به مشهد سفر کنند.
محمدحسن واحدی تصریح کرد: تمام تدابیر لازم برای اسکان، تغذیه و موضوعات امنیتی و بهداشتی زائران تدارک دیدهشده و امیدواریم شاهد مشکل خاصی در این ایام نباشیم.
طی سالهای گذشته ساکنان مشهد به موضوع پذیرایی از زائران پیاده ورود جدی داشتهاند به صورتی که امسال بیش از ۷۰ هزار نفر آمادگی خود را برای ارائه خدمات و پذیرایی از زائران پیاده اعلام کردهاند.
همچنین ایستگاههای پذیرایی از زائران دهه پایانی صفر در خیابانهای منتهی به حرم مطهر و مسیر تردد کاروانهای پیاده دایر شده و پذیرایی از عاشقان امام رئوف در حال انجام است.
منبع: مهر
انتهای پیام/