بدعهدی آمریکا منحصر به دولت فعلی نیست
به گزارش حوزه پارلمان خبرگزاری آنا، سیدعباس عراقچی در توضیحات خود درخصوص روند اجرای برجام در جلسه علنی امروز مجلس (10 آبان 96) گفت: گزارشات ما درخصوص اجرای برجام در 21 ماه گذشته سعی کرده که تصویر واقعیای را از پیشرفتهای حاصل شده به گشایشهای اقتصادی که برای کشور ایجاد شده و هم چالشهایی که ما با آنها مواجه بودیم ارائه کند.
وی افزود: شاید این چالشها از انواع مختلف بوده برخی از آنها در خارج از چارچوب برجام است اما میتوانم بگویم که بزرگترین چالش ما در اجرای برجام از زمان اجرایی شدن برجام تاکنون سوء نیت آمریکا در برجام است و این یک امر کاملا مشخص و روشنی است و این هم در دولت قبلی آمریکا بوده و هم در دولت فعلی آمریکا.
معاون وزیر امور خارجه توضیح داد: آمریکا در انجام تعهدات و تکالیف خود در برجام علیرغم اینکه طبق برجام موظف است با حسن نیت این تکالیف را انجام دهد همواره با سوء نیت و در تلاش برای کاهش منافع ایران از برجام بوده است و این محدود به دولت فعلی آنها نیست و در دولت قبلی آنها نیز ما با این وضعیت مواجه بودیم.
عراقچی اضافه کرد: البته واقعیت این است که در چند ماه اخیر و در دولت فعلی آمریکا این روند شدت بیشتری به خود گرفته و موارد بدعهدی و حتی نقض برجام توسط دولت جدید آمریکا افزایش قابل ملاحظهای داشته است.
وی افزود: در گزارش هفتم وزارت امور خارجه از روند اجرای برجام به کمسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس به طور مفصل و ویژه به مواردی که ناشی از نقض عهد، بدعهدی، تاخیر، تعلل و پیمانشکنی از طرف دولت آمریکا بوده پرداخته شده است که همه اینها را میتوان در سوءنیت آمریکا و شرایط آمریکا در اجرای تعهداتش در برجام خلاصه کرد.
معاون وزیر امور خارجه ادامه داد: تلاشهایی که آمریکاییها کردند که نقاط ضعف خودشان در برجام و امتیازات زیادی را که در برجام به جمهوری اسلامی ایران داده بودند و کاستیهایی که برجام برای آنها دارد که الان رئیس جمهور آمریکا آن را به عنوان بدترین توافق در تاریخ آمریکا میداند سعی کردند تا در مرحله اجرا به نحوی عمل کنند که منافع ایران از برجام حتیالامکان کاهش پیدا کند.
عراقچی توضیح داد: محدودیت برای صدور روادید در دولت گذشته آمریکا، تاخیرها در صدور مجوزهای مربوط به هواپیماها، ایجاد مقررات دست و پاگیر مالی و بانکی، اصرار بر تحریمهای غیرهستهای و افزایش تحریمهای غیرهستهای، اضافه کردن افراد متعدد به لیست،اظهارات خصومتآمیز و تحریکآمیز که بویژه توسط رئیسجمهور جدید آمریکا انجام میشود، اقدامات غیرمتعارف دیپلماتیکی که صورت گرفته همانند سفر نماینده آمریکا در سازمان ملل به وین و تلاشی که برای فشار بر آژانس بینالمللی انرژی اتمی اینها نه تنها با روح برجام در تعارض است بلکه با مفاد برجام و متن برجام بویژه بندهای 26، 28 و 29 ما است.
وی افزود: آمریکا تلاش کرده تا فضای منفی را ایجاد کند و نگذارد کمپانیها،بانکها و بنگاههای اقتصادی که به دنبال عادیسازی روابط با ایران و ایجاد رابطه اقتصادی با ایران هستند به این کار مبادرت کنند و سعی کرده تا با ایجاد فضای بیاعتمادی جلوی این کار را بگیرد.
معاون وزیر امور خارجه گفت: وزیر امور خارجه کشورمان طی 10 نامهای که کشورمان موگرینی (هماهنگکننده برجام، مسئول سیاستخارجی و سیاست امنیتی اتحادیه اروپا) که ضمنا هماهنگ کننده برجام و کمیسیون مشترک برجام نیز نوشته است موارد بدعهدی نقض و تاخیر و عدم پایندی آمریکا را ذکر کرده و اینها در کمیسیون مشترک سازمان ملل ثبت شده است.
عراقچی ادامه داد: حرکتهای اخیر آمریکا و رئیس جمهور این کشور بر علیه برجام با یک مقابله جهانی علیه این حرکتها مواجه شده این واقعیت هم وجود دارد که آمریکا در شرارتهای خود علیه ایران و علیه برجام و در خصومتهای خود با مردم ایران و مفاد توافق برجام در یک انزوا قرار گرفته است.
وی ادامه داد: سایر اعضای 1+5 روسیه و چین و بویژه کشورهای اروپایی به طور کاملا صریح و مشخص با سیاستهای آمریکا و بدعهدیها و تخلفات این کشور مخالفت کردند.
معاون وزیر امور خارجه گفت: هرگونه تلاش را برای مذاکره مجدد درخصوص برجام توسط ما مردود است و توسط سایر اعضای 1+5 نیز کاملا مردود شناخته شده اعتبار آژانس بینالمللی انرژی اتمی که آمریکا سعی کرده آن را زیر سوال ببرد توسط سایر کشورها مرتبا مورد تاکید قرار گرفته، همه دنیا معتقدند که برجام هیچ داور و قاضی دیگری غیر از آژانس بینالمللی انرژی اتمی ندارد.
عراقچی تصریح کرد: همه دنیا معتقد هستند که ایران به تعهدات خود پایبند بوده و این هشت بار در گزارشات آژانس مورد تایید قرار گرفته است.
وی افزود: امریکا در خصومتهای خود علیه جمهوری اسلامی ایران به طور ویژه علیه برجام در یک انزوای مطلق قرار گرفته، سیاستهای رئیس جمهور جدید آمریکا برای مقابله با برجام توسط همه کشورها مردود شناخته شده و یکی از موفقیتهای سیاست خارجی دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران است.
معاون وزیر امور خارجه افزود: همانطور که رهبر معظم انقلاب در هفته قبل فرمودند جمهوری اسلامی ایران الان در اوج قوت و اقتدار خود قرار دارد و اقتدار منطقهای ایران و نفوذ و تاثیرگذاری در مسائل منطقه و مسائل بینالمللی و مشروعیت و مقبولیت جهانی توانمندیهای دفاعی و موشکی، سپاه قدرتمند، ثبات سیاسی داخلی و گشایشهای اقتصادی فراوانی که وجود دارد از این جمله است.
عراقچی با بیان اینکه امروزه فروش نفت ما در بالاترین سطح ممکن جریان دارد، کانالهای بانکی ما برقرار است، ادامه داد: نفتکشهای ما با بیمه کامل در حال تردد هستند و به همه بنادر جهان دسترسی دارند البته غیر از بنادر آمریکا و رژیم صهیونیستی که ما مایل به تماس با آنها نیستیم و برنامه هستهای ما در همه ابعاد خود ادامه دارد و پشتیبانی داخلی محکم نیز توسط مردم نسبت به نظام جمهوری اسلامی برقرار است.
وی افزود: در خصومتی که آمریکا نسبت به برجام و جمهوری اسلامی ایران نشان میدهد ما از قوت و استحکام کافی برخوردار هستیم، کشورهای جهان از موضع جمهوری اسلامی ایران در این حوزه حمایت میکنند.
معاون وزیر امور خارجه با بیان اینکه ما در تماس مستقیم با کشورهای اروپایی و سایر کشورها هستیم، ما در تضیمن اجرای برجام روی هیچ کشور خاصی حساب خاصی باز نکردیم و در حال انجام تعاملات خودمان هستیم، افزود: در عین حال اتکای ما به خودمان و توانمندیهای داخلی خودمان است، مسائل را با دقت و از نزدیک رصد میکنیم و وزارت امور خارجه تقریبا به صورت روزانه خدمت مقامات عالی نظام، رئیسجمهور و رئیس مجلس شورای اسلامی گزارشهایی را ارائه میدهد.
عراقچی با بیان اینکه سناریوهای محتمل را برای آینده پیشبینی کردهایم، گزینههای محتمل و قابل دسترس برای جمهوری اسلامی ایران را پیشبینی کردهایم، به مراجع ذیربط و هیات نظارت بر اجرای برجام ارائه کردیم و برای هر شرایطی آمادگی داریم، تصریح کرد: هر شرایطی که پیش بیاید و آمریکا رئیسجمهور این کشور سعی در اعمال آنها داشته باشد توسط ما پیشبینی شده و برای آن آمادگی داریم، تمهیدات لازم اندیشیده شده است.
معاون وزیر امور خارجه توضیح داد: آنچه مسلم است این است که خصومتهای آمریکا با جمهوری اسلامی ایران ادامه پیدا خواهد کرد و آنچه که مسلم است این است که نبرد ما در مقابله با سلطه آمریکا و مقابله با زورگوییها و خصومتهای این کشور ادامه پیدا خواهد کرد و اجازه نخواهیم داد که یک توافق بینالمللی و منتهی به شورای امنیت سازمان ملل است و منافع و دستاوردهای زیادی را برای مردم ایران به دنبال داشته با سیاستهای خصومتآمیز آمریکا خدشهدار شود.
وی در پایان گفت: با همکاری سایر اعضای 1+5 در مقابل زورگوییهای آمریکاییها ایستادهایم ولی در صورت ضرورت برای هر سناریوی دیگری نیز آمادگی داریم.
انتهای پیام/