صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آیت‌الله مکارم‌شیرازی:

جای موضوع‌شناسی در حوزه خالی بود/ عدم شناخت موضوعات روز طلاب را دچار مشکل می‌کند

یکی از مراجع عظام تقلید با بیان اینکه جای موضوع‌شناسی در حوزه خالی بود، گفت: خوشبختانه این خلأ در حال پر شدن است اما تا رسیدن به حد نهایی باید مسافت‌ها را پیمود.
کد خبر : 226897

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر خبرگزاری آنا به نقل از روابط عمومی دفتر آیت‌الله ناصر مکارم‌شیرازی، این مرجع تقلید در دیدار رئیس هیأت امنا و مدیر مؤسسه موضوع‌شناسی احکام فقهی با بیان اینکه در زمان ما موضوع‌شناسی اهمیت فوق‌العاده‌ای دارد، اظهار کرد: موضوعات در زمان ما بسیار پیچیده‌تر از زمان سابق است.


وی افزود: در گذشته بسیاری از مسائل ساده بود اما در حال حاضر به عنوان مثال بیع‌های اینترنتی و مسائل دیگر به وجود آمده که پیچیده و مبهم هستند، عده‌ای از سودجویان برای کلاه‌برداری از مردم موضوعاتی را تأسیس می‌کنند و کلاه عده‌ای را بر می‌دارند که شناخت آنها بسیار مهم است.


این مرجع تقلید با بیان اینکه زمان حاضر زمانی است که مسائل مستحدثه بسیاری وجود دارد، اظهار کرد: به نسبت مسائل مستحدثه، موضوعات مستحدثه‌ای هم پیش می‌آید، از این رو همان‌گونه که مسائل مستحدثه احتیاج به حل شدن دارند موضوعات مستحدثه هم باید حل شود.


آیت‌الله مکارم‌شیرازی ادامه داد: گاهی قلمرو موضوع‌شناسی با قلمرو اجتهاد احکام مخلوط می‌شود، باید کاری کرد که موضوع‌شناسی در قلمرو اجتهاد نرود، گاهی شاید موضوع‌شناسی کاری انجام می‌دهد که صاحب فتوا باید آن را انجام دهد.


وی با بیان اینکه حد و مرزهای موضوع‌شناسی و صاحب فتوا باید شناخته و جدا شود، ابراز کرد: نظرات موضوع‌شناسی برای مردم به عنوان اینکه افراد اهل خبره هستند می‌پذیرند اما در مواردی موضوع‌شناسی باید در اختیار فقیه قرار داده شود.


استاد حوزه علمیه قم عنوان کرد: در این موارد فقیه باید موضوع‌شناسی را ببیند و بر اساس آن فتوا صادر کند، البته مواردی از قبیل کارشناسی است که باید اهل خبره نظر خود را بدهند اما گاهی باید در اختیار فقیه باشد تا معلوم شود.


آیت‌الله مکارم‌شیرازی خاطرنشان کرد: مفهوم‌شناسی در بسیاری از موارد کار فقیه بوده و کار ‌آقایان موضوع‌شناس به شمار نمی‌رود، اگر فقیه مفاهیم ادله را متوجه نشود نمی‌تواند فتوا دهد، بعد از اینکه فقیه مفاهیم را فهمید و فتوا داد بحث شناخت موضوع مطرح می‌شود که آن را چگونه بشناسند و چگونه به آن عمل کنند.


وی اضافه کرد: در حوزه باید درسی برای عموم در زمینه موضوع‌شناسی وجود داشته باشد، موضوع‌شناسی امری است که همه طلاب باید با آن آشنایی داشته باشند، اگر طلاب و روحانیت از موضوعات روز بی‌خبر بوده و در این زمینه اهل خبره نشده باشند نمی‌توانند پاسخگوی مردم باشند.


استاد حوزه علمیه قم با بیان اینکه موضوع‌شناسی در حوزه باید عمومیت پیدا کند، گفت: اینکه یک درس به این عنوان شروع شود کافی نیست بلکه هر کسی که فقه می‌خواند باید مقداری از موضوع شناسی را نیز فراگیرد چراکه شناخت موضوعات پیچیده شده است و این یک ضرورت به شمار می‌رود.


آیت‌الله مکارم شیرازی افزود: نتیجه برنامه‌های مؤسسه موضوع‌شناسی باید در اختیار مراجع قرار داده شود چون ممکن است اصطکاکی ایجاد شده و مشکل پدید آید از این رو کار باید به مراجع عرضه شده و از نظرات آنان استفاده شود، اگر مستقل از مراجع موضوع‌شناسی شود ممکن است مشکلی ایجاد شود.


وی مراجعه به اهل تخصص در موضوع‌شناسی را امری مهم دانست و اظهار کرد: برخی از مسائل سابقاً جزء عیوب بوده است چون جراحی وجود نداشت اما امروز با عمل جراحی ساده ممکن است عیب برطرف شود، عوض شدن موضوع بر اثر گذشتن زمان از مسائل مربوط به موضوع‌شناسی است که باید مورد توجه باشد.


این مرجع تقلید ادامه داد: بسیاری از عیوبی که سابقاً غیرقابل حل و موجب فسخ نکاح بوده در حال حاضر به راحتی از طریق جراحی حل می‌شود، باید از همه صاحبان تخصص در موضوعات استفاده کرد، تفاوت‌هایی که بین زمان حاضر و گذشته وجود دارد از مسائلی است که می‌تواند فصلی از کار موضوع‌شناسی باشد.


آیت‌الله مکارم‌شیرازی با بیان اینکه جای موضوع شناسی در حوزه خالی بوده است، گفت: خوشبختانه این خلأ در حال پر شدن به‌وسیله زحمات مؤسسه موضوع‌شناسی است اما تا رسیدن به حد نهایی باید مسافت‌ها را پیمود و به نقطه مطلوب رسید.


انتهای پیام/

ارسال نظر