هر ایرانی سالانه 400 گرم سم میخورد
به گزارش گروه رسانه های دیگر آنا، دکتر شهریار مستوفی در نشست خبری که امروز (24مهر) به مناسبت روز جهانی غذا برگزار شد، غذا را مهمترین مشغله مردم دنیا اعلام کرد که بسیار پیچیده است و عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و ... در آن نقش دارد.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین دغدغههایی که در حوزه غذا مطرح است، امنیت غذاست که به معنای دسترسی همه آحاد جامعه به غذای کافی، سالم و مغذی میباشد و فقدان هریک از این موارد امنیت غذایی را با چالش مواجه میکند.
به گفته این مسئول، متاسفانه امروزه هم در جهان و هم در کشور ما امنیت غذایی با چالش مواجه است و یکی از دلایل مهم آن نیز تعدد متولیان سیاستگذاری در حوزه غذا است که باعث شده نتوانیم نتایج مطلوب و مورد انتظاری را در این بخش داشته باشیم.
مدیر نظارت بر فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، دارویی و آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه دور ریز غذا را نیز یکی از چالشهای مهم در کشور ایران دانست و خاطرنشان کرد: سالانه حدود 15 میلیارد دلار دور ریز مواد غذایی در کشور داریم.
مستوفی یادآور شد: به علاوه حدود 35 درصد محصولات کشاورزی نیز از مرحله برداشت تا توزیع دچار فساد شده و از بین میرود که در این بخش هم هدررفت قابل توجهی داریم.
وی معتقد است، این هدر رفت غذا در شرایطی صورت میگیرد که 969 میلیون نفر انسان در جهان کمتر از یک دلار در روز درآمد دارند و نمیتوانند غذای مناسبی برای خود فراهم کنند.
مدیر نظارت بر فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، دارویی و آرایشی بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه چالش مهم دیگری که در حوزه غذای کشور وجود دارد را قاچاق کالاهای سلامت محور و خصوصا مواد غذایی عنوان کرد که گردش اقتصادی آن بنا بر آمار سال 94 حدود سه میلیارد دلار بوده است.
به گفته این مسئول، از این حدود سه میلیارد دلار 1.4 میلیارد دلار مربوط به بخش مواد غذایی و آشامیدنی و 1.3 میلیارد دلار سهم کالاهای آرایشی و بهداشتی سلامت محور است.
مستوفی با بیان اینکه کالاهای قاچاق فاقد شناسنامه هستند و محل تولید، شرایط حمل و نقل و شیوه عرضه آنها مشخص نیست، یادآوری کرد: این کالاها تهدیدی جدی هم برای سلامت خانوارها و هم اقتصاد کشور هستند، بگونهای که هر ایرانی سالانه 105 هزار تومان به دلیل قاچاق کالا ضرر اقتصادی میبیند.
وی با انتقاد از اینکه هنوز بسیاری از مردم مصرف مصرف کالاهای قاچاق را ترجیح میدهند، عنوان کرد: برای جلوگیری از این امر نیازمند فرهنگسازی هستیم.
مدیر نظارت بر فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، دارویی و آرایشی بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزایش سموم، فلزات سنگین و نیتراتهای موجود در محصولات کشاورزی را از دیگر چالشهای حوزه غذا عنوان کرد و ادامه داد: سالانه حدود 27 هزار تن سم در مزارع کشور استفاده میشود و هر ایرانی در سال 400 گرم از این سموم را وارد بدن خود میکند.
مستوفی مصرف بی رویه کودها و سموم را یک مشکل جهانی دانست که مخاطرات فراوانی را به همراه دارد.
وی اظهار کرد: افزایش تقلب و تخلف در حوزه مواد غذایی نیز چالش دیگری است که با آن مواجهیم. تولیدات زیرزمینی که در آنها اضافه مصرف رنگهای خوراکی و مواد افزودنی دیده میشود و سلامت جامعه را تهدید میکند.
این مسئول چالش دیگر را نیز گسترش بیماریهای غیرواگیر دانست که اکنون 76 درصد بار بیماریها را به خود اختصاص میدهند و بسیاری از آنها ناشی از الگوی تغذیه نادرست است.
مدیر نظارت بر فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، دارویی و آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تاکید کرد: اصلاح شیوه زندگی و الگوی تغذیه میتواند تا 50 درصد در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، 30 درصد در سرطانها و 90 درصد در دیابت موثر باشد.
مستوفی از اضافه مصرف قند، نمک و چربی هم در ایران یاد کرد که از میانگین جهانی بالاتر است و ادامه داد: در ایران سرانه مصرف نمک 12.5 گرم و 2.5 برابر میانگین جهان است و سرانه مصرف قند نیز از 66 گرم به 85 گرم رسیده است.
بر اقلام غذایی که بین زوار اربعین توزیع میشود، نظارت داریم
وی در ادامه از نظارت جدی بر اقلامی که در ایام اربعین بین زوار توزیع میشود هم خبر داد و تاکید کرد: درخواست کردیم محل انبار مواد غذایی به ما معرفی شود تا بتوانیم در زمانی که باقی ماند نمونه برداری و آزمایش از این مواد غذایی را انجام دهیم که البته پروسهای زمانبر است.
مدیر نظارت بر فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، دارویی و آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه سلامت کالاهای قاچاق به هیچ عنوان مورد تایید ما نیست و چون با سلامت مردم در ارتباط است خط قرمز محسوب میشود، تصریح کرد: برنج و یا هرگونه اقلام غذایی که قاچاق باشد به هیچ عنوان نباید بین مردم توزیع گردد.
مستوفی با اشاره به شنیده ها مبنی بر توزیع برنج موجود در انبارهای سازمان اموال تملیکی بین زوار اربعین، اظهار کرد: این موضوع را تایید یا رد نمیکنیم، اما وظیفه قانونی و موضع خود را در خصوص ناسالم بودن کالاهای قاچاق همواره اعلام کردیم.
مصرف "بلانکیت" در خبازیهای کرمانشاه بسیار کم است
وی سپس به مشکلات حوزه آرد و نان هم اشاره داشت و افزود: نان یکی از پرمصرف ترین اقلام بین مردم ایران است که میزان مصرف آن برای هر فرد در سال به 160 تا 180 کیلوگرم میرسد و البته مصرف آن بین اقشار متوسط و ضعیف بیشتر است.
به گفته این مسئول، در سالهای اخیر سیاستگذاریهای خوبی برای حوزه آرد و نان انجام شده، اما هنوز با شرایط مطلوب فاصله داریم.
مدیر نظارت بر فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، دارویی و آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه افزودنیهای غیرمجاز به نان را یکی از معضلات آرد و نان در سراسر کشور دانست و گفت: در استان کرمانشاه تمرکز زیادی روی این موضوع داریم.
مستوفی در خصوص استفاده از ماده "بلانکیت" در نانواییهای استان نیز افزود: مصرف این ماده بسیار محدود بوده و همین میزان محدود نیز عمدتا در پودرهای مکشوفه از نانواییها که برای بهبود نان استفاده میشود وجود داشته است، نه در خود نان. در برخی موارد هم مصرف جوش شیرین را داشتیم که برخورد لازم با نانوایی متخلف و حتی پلمب آن انجام شده است.
این مسئول با بیان اینکه عمده مسئولیت معاونت غذا و دارو از محل کارخانه آرد تا درب خبازیها است و پس از آن مسئولیت اصلی با معاونت بهداشتی است، تصریح کرد: وضعیت آرد خبازیها هم مرتب بررسی میشود و خوشبختانه در 80 درصد موارد "گلوتن" موجود در آرد خبازیها در اندازه استاندارد بوده است.
مدیر نظارت بر فرآوردههای غذایی، آشامیدنی، دارویی و آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه مصرف زیاد نمک در نان را نیز معضل دیگری برشمرد که باید میزان باقی مانده نمک در نان یک درصد باشد که این میزان در کرمانشاه کمی بیشتر است.
مستوفی عنوان کرد: اقدام خوب دیگری که اخیرا انجام شد، حذف کیسههای نایلونی از خبازیها بود که ترویج این روند نیز نیازمند فرهنگسازی است.
منبع:ایسنا
انتهای پیام/