اعتبار تحریمهای ترامپ تا پایان عمر مسئولیتش خواهد بود
به گزارش گروه رسانههای دیگر آنا، سیدعلی خرم با اشاره به اظهارات رئیسجمهور آمریکا درخصوص ایران گفت: «دونالد ترامپ نه در قامت یک رئیسجمهور بلکه در کسوت یک فردی که از سیاست و روابط بینالمللی چیزی نمیداند، سخن گفت و اظهاراتی غیرمعمولی، غیرکارشناسی، غیرمعقولانه و مبتنیبر زور و قلدری بیان کرد.»
سخنان ترامپ به نفع ایران تمام شد
وی با بیان اینکه سخنان اخیر ترامپ از سخنرانی او در سازمان ملل هم بدتر بود، اظهار داشت: «سخنان ترامپ نشان داد که جامعه جهانی با یک فرد عاقل و پخته روبهرو نیست و به همین خاطر میتوان گفت که سخنان او چه در داخل و چه در خارج به نفع ایران تمام شد.»
این کارشناس مسائل بینالملل با بیان اینکه مردم ایران متوجه شدند که رئیسجمهور آمریکا چه کسی است، تصریح کرد: «آنها دیدند ترامپ فردی است که برای خوشایند اسرائیل و عربستان هرچه به ذهنش میآید، میگوید و در این چارچوب حتی ابایی از جعل نام خلیج فارس به خلیج عربی ندارد و با وجود اعمال تحریمهای بیشتر و جعلی خواندن خلیج فارس مدعی است که به فکر مردم ایران است.»
ترامپ به فکر همراهی با اسرائیل و عربستان است
خرم ادامه داد: «مردم ایران دیدند که ترامپ به امنیت و آرامش آنها فکر نمیکند و به فکر تخریب و تحریم آنها و بازی دادن به تندروها و همچنین همراهی با اسرائیل و عربستان است.»
وی با بیان اینکه سخنان ترامپ با واکنش قاطع جامعه جهانی در رد اظهارات او همراه بود، خاطرنشان کرد: «پس از سخنان ترامپ دیدیم، فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بلافاصله نشست خبری برگزاری کرد و تمامقد به حمایت از برجام پرداخت. او گفت که رئیسجمهور آمریکا خیلی قدرت دارد اما قدرت لغو برجام را ندارد و هیچکس ازجمله رئیسجمهور آمریکا نمیتواند این توافق بینالمللی را که مورد حمایت سازمان ملل متحد است، نادیده بگیرد.
اظهارات ترامپ، او را به یک انزوای کامل مبتلا کرد
سفیر اسبق ایران در سازمان ملل ادامه داد: «یک ساعت بعد از سخنرانی موگرینی رهبران سه کشور عضو گروه 1+5 یعنی فرانسه، انگلیس و آلمان به سخنان او بسنده نکردند و خودشان هم بیانیه مشترک دادند و حرفهای ترامپ را رد کردند و گفتند که از توافقنامه هستهای دفاع و حمایت میکنند و برجام باید ادامه یابد.»
وی با بیان اینکه ترامپ در میان گروه 1+5 تا حدودی مواضعش غیرقابل قبول و انتقادآمیز شده است، گفت: «اظهارات ترامپ، او را به یک انزوای کامل مبتلا کرد. ترامپ فکر میکرد میتواند با قلدری و زورگویی و همچنین هیاهو و شومنبازی صحنه را به نفع خویش رقم بزند.»
خرم تصریح کرد: «ترامپ با فرستادن برجام به کنگره با کمال پررویی از ادعای خود مبنیبر لغو و پاره کردن برجام شانه خالی کرد و خواست گناه کنارهگیری برجام را بر گردن کنگره آمریکا بیندازد.»
وی ادامه داد: «ترامپ و دولتمردان آمریکایی در ابتدا فکر میکردند که با این اظهارات گروه 1+5 را دچار تشتت و دو دستگی میکنند در صورتی که این اظهارات باعث شد تا کشورهای عضو برجام همهبا هم در حمایت از توافق هستهای متحد شوند.»
حمایت اروپاییها ضرب شست سنگینی برای ترامپ بود
سفیر اسبق ایران در چین و لیبی با بیان اینکه حمایت کشورهای اروپایی از ایران ضرب شست سنگینی برای ترامپ، اسرائیل و عربستان و کسانی بود که از این قضیه حمایت کردند، خاطرنشان کرد: «بعد از اظهارات ترامپ تقریبا جهانیان به سمت ایران آمدند جز بخش کوچکی از داخل دولت آمریکا. چون داخل دولت آمریکا ازجمله وزرای دفاع و امورخارجه و دموکراتها مخالف این اظهارات ترامپ بودند.»
وی ادامه داد: «از سوی دیگر میان جمهوریخواهان هم عدهای قبلا مخالف توافق هستهای بودند ولی الان به موافقین پیوستند. از این نظر سخنرانی برعکس آن چیزی که آنها فکر میکردند تمام تحلیلهای آنها را بههم ریخت و ناکامی برای ترامپ و اسرائیل و عربستان به جا گذاشت.»
کنگره معقولتر از ترامپ است
خرم در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه ترامپ برجام را به کنگره فرستاد تا در آنجا تصمیمگیری شود، چه سناریو و فرآیندی در کنگره درخصوص بررسی برجام وجود دارد و پیشبینی شما چیست؟، تصریح کرد: «کنگره از آدمهای معقولتری نسبت به دونالد ترامپ تشکیل شده است و خیلی از آنها حداقل فارغالتحصیل حقوق، کارکرده و با تجربه هستند. اعضای کنگره آمریکا حداقل حکومتداری کردند و هرکدامشان حداقل فرماندار یک ایالت بودهاند.»
وی ادامه داد: «مطمئنا اعضای کنگره آمریکا همچون ترامپی که بیتجربه و همینطوری از خیابانها و بیزینسهای غیرکارشناسی و غیرعلمی در عالم سیاست سر درآورده است یا اینکه دری به تخته خورده و پولدار شده، برخورد نمیکنند و کشور بزرگی مثل آمریکا را عاقلانه اداره خواهند کرد.»
کشورهای اروپایی ترامپ را بلایی برای بشریت میدانند
سفیر سابق ایران در سازمان ملل خاطرنشان کرد: «نکته دومی که درخصوص بررسی برجام در کنگره باید به آن توجه کرد آن است که اتحادیه اروپا برعکس رابطه با ترامپ خیلی نفوذ و رفاقت با کنگره نمایندگان آمریکا دارند. ترزامی، نخستوزیر انگلیس که همپیمان آمریکا بوده نتوانسته تاثیری روی ترامپ داشته باشد چه برسد به مکرون و خانم مرکل و دیگران که ترامپ را بلایی برای جامعه بشریت میدانند.»
وی بابیان اینکه پروسه بررسی برجام در کنگره مقدار زیادی معقولتر میشود، افزود: «البته ممکن است سناریوهایی پیش بیاید که مثلا کنگره صریحا اعلام کند که توافق هستهای قابل جراحی یا قابل تعویض نیست. پس ما کاری در این رابطه نمیتوانیم انجام دهیم ولی در مباحث موشکی، تروریسم و حقوق بشر وارد خواهیم شد و تحریمهایی که اوباما لغو کرده را مجددا برقرار میکنیم.»
اعتبار تحریمهای ترامپ تا پایان عمر مسئولیتش است
خرم ادامه داد: «حالت دیگر این است که در مشاوره با اروپاییها به این نتیجه میرسند که این کار اشتباه است و بیشتر از این نباید ادامه بدهند و ترامپ خودش بهعنوان رئیسجمهور تحریمی علیه ایران تصویب کند که این تا پایان دوره رئیسجمهوری میتواند ادامه داشته باشد و رئیسجمهور بعدی آن را نقض کند.»
وی با بیان اینکه امروز در کنگره همه طرفها به دنبال لابی هستند، اظهارداشت: «امروز اسرائیلیها، عربستانیها، اروپاییها و تندروهای آمریکایی در حال لابی با کنگره هستند و در کنگره جای ایران خالی است. ایران نه لابی دارد و نه تلاشی برای آن میکند که این مایه نگرانی و تاسف است.»
صالحی به جای اظهارات سیاسی به مسائل فنی بپردازد
سفیر سابق ایران در چین و لیبی در پاسخ به این سوال که به نظر شما دولت ایران ازجمله آقایان روحانی، ظریف و صالحی باید چه راهکار و پاسخی را درخصوص این اظهارات داشته باشند؟ گفت: «سازمان انرژی هستهای در کار سیاست دخالت نکند یعنی باید به کار فنی خودش بپردازد و این اشتباه است که اظهارات سیاسی از آنجا بیرون بیاید چون این باعث دوگانگی میشود. صالحی به جای اظهارنظر سیاسی باید اظهارنظر فنی داشته باشد. متاسفانه این برخورد در چند روز گذشته از ایشان دیده شده است.»
امروز اجماع خیلی قویای پشت ایران است
وی ادامه داد: «از سوی دیگر امروز ما یک اجماع بینالمللی خیلی قوی پشت سر خودمان داریم و باید قدر این اجماع را بدانیم و برای حفظ آن تلاش کنیم، نه اینکه کاری انجام دهیم که اجماع بههم بخورد. روسای سه کشور اروپایی در حمایت از ایران بیانیه مشترک دادهاند و این کار ارزشمند و بیسابقه بوده است.»
باید جبهه طرفدار برجام را تقویت کنیم
سفیر سابق ایران در سازمان ملل متحد تصریح کرد: «ایران بهویژه روحانی و ظریف باید خیلی با اتحادیه اروپا از نزدیک کار کنند و نمونه آن حضور مکرون، رئیسجمهوری فرانسه در تهران است. ما باید جبهه معقول طرفدار توافق هستهای را تقویت کنیم و از کارهایی که احیانا ما را همسطح و همشان با دونالد ترامپ کند خودداری کنیم. مثلا اگر هتاکی کرده ما نباید هتاکی کنیم و ما باید خیلی معقولتر مثل آقای روحانی انتقادمان را مطرح کنیم. نباید کارهایی که اروپا را از ایران و روسیه و چین دور میکند را مرتکب شویم.»
اجماع طرفداران برجام در مقابل ترامپ
وی با بیان اینکه امروز در موقعیت حساسی قرار داریم، در پایان خاطرنشان کرد: «اگر با همین شکل متین و معقول حرکت کنیم این اجماع قادر خواهد بود که پشت سر ما بایستد و خودش به مقابله با ترامپ برود. ما باید مواظب گفتار و مواضع سیاسیمان باشیم و به دنبال تقویت روابط خودمان با اتحادیه اروپا، روسیه و چین باشیم و آنها را در قضیه توافق هستهای در جریان قرار دهیم و کاری انجام ندهیم که آنها به جناح ترامپ بپیوندند.»
منبع: فرهیختگان
انتهای پیام/