صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
استاد دانشگاه وین اتریش:

برجام دیگر قابل مذاکره نیست/ اروپا تسلیم آمریکا نشود

یکی از اساتید دانشگاه وین اتریش ضمن هشدار درباره عواقب لغو برجام از طرف آمریکا، از اروپا خواست قاطعانه بر سر حرف خود بماند و در این راستا تسلیم آمریکا نشود.
کد خبر : 221852

به گزارش گروه رسانه‌های دیگر آنا، سخنرانی ضد ایرانی اخیر ترامپ با انتقادهای بین المللی زیادی همراه بوده است. ترامپ پایبندی ایران به برجام را تایید نکرده و تجدید تحریم‌ها علیه تهران را به کنگره واگذار کرده است. رئیس جمهور آمریکا همچنین از رویکرد جدید کشورش در قبال ایران سخن به میان آورده است.


تسنیم در این ارتباط گفت‌وگویی را با پروفسور "هاینس گرتنر" مدیر سابق موسسه سیاست بین الملل اتریش (oiip) و استاد دانشگاه وین و آکادمی دیپلماتیک و عضو هیئت مشورتی موسسه بین المللی صلح (IIP) در اتریش که در بسیاری دانشگاه‌های غربی تدریس کرده و از مشاوران وزارت دفاع این کشور نیز هست انجام داده است.


خطر وقوع جنگی دیگر در صورت لغو برجام از طرف آمریکا


عدم تایید پایبندی ایران به برجام از جانب ترامپ چه پیامدهایی برای اتحادیه اروپا، آمریکا و جامعه بین المللی دارد؟


پروفسور گرتنر: اگر توافق هسته ای ایران با غرب فرو بپاشد و یا از طریق تجدید تحریم‌ها دیگر قابل اجرا نباشد خطر وقوع جنگی دیگر به شدت افزایش می‌یابد. در این صورت ایران می‌تواند برنامه هسته ای خود را دوباره بدون نیاز به برنامه تسلیحاتی احیا کند. در این صورت فریادها برای راه حل نظامی در کنگره آمریکا، اسرائیل و عربستان سعودی بلند می‌شود. به این ترتیب اوضاع مشابه دوران قبل از توافق هسته ای در سال‌های 2010 تا 2012 به وجود می‌آید.


اروپا اگر در برجام تسلیم آمریکا شود اعتبارش به شدت آسیب می‌بیند


اروپا چگونه باید به این تصمیم آمریکا واکنش نشان دهد؟


پروفسور گرتنر: اروپا دو گزینه در پیش رو دارد. یکی اینکه می‌تواند مشترکا با ایران و تحت نظارت آژانس بین المللی انرژی هسته ای همچنان به صورت دقیق این توافق را اجرایی کند و تحریم‌های جدید علیه ایران را غیر قانونی اعلام کند.


گزینه دیگر این است که اروپا تسلیم آمریکا شود و با تحریم‌های جدید علیه ایران که اصلا به فعالیت‌های هسته ای ایران مرتبط نیستند موافقت کند. در این صورت اعتبار نه تنها آمریکا در قبال توافقات بلکه اروپا به شدت آسیب خواهد دید و اروپا می‌تواند مسئول خطر تشدید نظامی گری در خلیج فارس شود.


ترامپ نه تنها مخالف برجام بلکه مخالف رژیم ایران است


به اعتقاد شما چرا ترامپ مخالف برجام است و آیا او یک خطر امنیتی برای دنیا نیست؟


پروفسور گرتنر: ایران هیچ گونه خطر و تهدید امنیتی برای آمریکا نیست. ترامپ نه تنها مخالف برجام بلکه مخالف ایران است. ترامپ بر این باور است که ایران دشمن عربستان سعودی و اسرائیل است. دلیل آن نه برنامه هسته ای بلکه مسئله ژئوپولیتیک است. از این رو وی به همه آنچه ایران انجام می‌دهد انتقاد وارد می‌کند. به زعم وی ایران نمی تواند هیچ چیزی را درست انجام دهد حتی اگر آن از نقطه نظر غرب درست باشد از جمله انتخابات، مبارزه با داعش، القاعده، النصره و طالبان. ایران به اعتقاد ترامپ فقط می‌تواند رژیم خود را کنار گذاشته و یا خودکشی کند.


مذاکرات مجدد درباره برجام ممکن نیست


آیا شما مذاکره مجدد درباره توافق هسته‌ای را محتمل می‌دانید؟


پروفسور گرتنر: این سند (برجام) با اقدامات کنترلی جامع آن در 159 صفحه بهترین توافق کنترل تسلیحات مورد مذاکره قرار گرفته تاریخ است. هیچ توافقی وجود ندارد که همه احزاب شرکت کننده در آن صد در صد راضی باشند. این توافق هفته‌های طولانی در وین مورد مذاکر قرار گرفت. درباره هر نکته و هر خط آن توافقی به دست آمد.


وین تنها مکانی بود که در آن همه طرف‌ها ( چین، آلمان، اتحادیه اروپا، فرانسه، انگلیس، روسیه، ابران و ایالات متحده) توانستند در این باره توافق کنند. برجام یک موفقیت بزرگ سیاست خارجی اتریش بود. مذاکرات مجدد در این باره و یا اصلاح آن ممکن نیست. همچنین ایران هم با این مسئله موافقت نخواهد کرد.


اروپا قاطعانه بر سر حرف خود بماند


به اعتقاد شما ترامپ با این رویکرد خود بیشتر خود را منزوی می‌کند یا ایران را؟


پروفسور گرتنر: اگر همه طرف‌ها و گروه‌های امضا کننده این توافق از جمله ایران به این توافق پایبند بمانند به نظر می‌رسد ایالات متحده منزوی شود. آمریکا اما بر دیگران فشار وارد می‌کند و تحریم‌هایی را علیه شرکت‌هایی تصویب می‌کند که با ایران مبادلات تجاری انجام می‌دهند تا کار خود را پیش ببرد. این مسئله مهم است که همه اروپاییان در این راستا قاطع و سرسخت بر سر گفته خود باقی بمانند.


منبع: تسنیم



انتهای پیام/

ارسال نظر