صفحه نخست

آموزش و دانشگاه

علم‌وفناوری

ارتباطات و فناوری اطلاعات

سلامت

پژوهش

علم +

سیاست

اقتصاد

فرهنگ‌ و‌ جامعه

ورزش

عکس

فیلم

استانها

بازار

اردبیل

آذربایجان شرقی

آذربایجان غربی

اصفهان

البرز

ایلام

بوشهر

تهران

چهارمحال و بختیاری

خراسان جنوبی

خراسان رضوی

خراسان شمالی

خوزستان

زنجان

سمنان

سیستان و بلوچستان

فارس

قزوین

قم

کردستان

کرمان

کرمانشاه

کهگیلویه و بویراحمد

گلستان

گیلان

لرستان

مازندران

مرکزی

هرمزگان

همدان

یزد

هومیانا

پخش زنده

دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
۱۳:۳۰ - ۲۳ مهر ۱۳۹۶
به صورت رایگان

اشتراکات فرهنگی ایران و ارمنستان از دو روز دیگر نمایش داده می‌شود

نشست خبری «نمایشگاه ارمنستان و ایران: خاطره یک سرزمین» با حضور جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران، محمدرضا کارگر مدیرکل موزه‌های کشور، گریگور گریگوریان رئیس موزه تاریخ ارمنستان و آرتاش تومانیان سفیر ارمنستان در ایران برگزار شد.
کد خبر : 221739

به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری آنا، جبرئیل نوکنده رئیس موزه ملی ایران در نشست خبری «نمایشگاه ارمنستان و ایران: خاطره یک سرزمین» گفت: «با همکاری دوستان‌مان در کشور ارمنستان و با حمایت‌های ویژه تومانیان، سفیر جمهوری ارمنستان، برپایی این نمایشگاه را پایه‌ریزی کردیم که در تفاهمنامه‌ای که میان رئیس‌جمهور ایران و ارمنستان به امضا درآمد، ذکر شده بود. برای انتخاب اشیای این نمایشگاه تیمی مشغول به بررسی شدند و در همین زمینه جلسات متعددی برگزار کردیم. در این نمایشگاه آثار از هزاره چهارم تا دوره اوراتور را به بازدیدکنندگان معرفی می‌شود. آثار این نمایشگاه شامل 103 قلم از اشیای نفیس است که در کنار 200 شی تاریخی از ایران از سه‌شنبه 25 مهرماه به نمایش درمی‌آید.»


وی ادامه داد: «میان برخی از آثار شباهت‌های زیادی با نمونه‌هایی که در ایران وجود داشت دیده شد که طبق آثار پیشنهادی همکاران در ویترین چیدمان شده است. البته گاه آثاری قدیمی به قدری نزدیک به هم هستند که تشخیص آن حتی برای کارشناسان میراث فرهنگی هم دشوار است.»


وی با اشاره به اینکه آثار این نمایشگاه در تمام ساعات کاری موزه ملی ایران مورد بازدید قرار خواهد گرفت، تصریح کرد: «در کنار نمایشگاه نشست‌های تخصصی مرتبط با موضوع نمایشگاه نیز تعریف کرده‌ایم. همچنین یک شب فرهنگی با کمک سفیر کشور ارمنستان برگزار می‌شود. فکر می‌کنیم موزه ملی در طول تاریخ 80 ساله 4 اثر را تاکنون میزبان بوده و این نمایشگاه که دارای 103 شی تاریخی است، فرصتی برای موزه ملی ایران محسوب می‌شود.»


برگزاری نمایشگاه‌ها از وظایف موزه‌ها به شمار می‌رود


وی در بخش دیگری از صحبت‌هایش به برگزاری نمایشگاهی از آثار تاریخی کشور کره در 13 آبان و آثار لوور در 15 اسفندماه خبر داد و افزود: «برگزاری نمایشگاه‌های خارجی در موزه ملی ادامه خواهد داشت و ما در حال مذاکره برای برنامه‌های سال‌های آینده نیز هستیم، چرا که برگزاری نمایشگاه‌ها از وظایف موزه‌ها به شمار می‌رود و هیچ گفت‌وگویی بهتر از گفت‌وگوی موزه نیست و نیاز به تحلیل و تفسیر ندارد. هرکس از آثار مربوط به فرهنگ اوراتور در موزه ملی دیدن کند بی‌شک فرهنگ اوراتور را فرهنگ برتر و مبدا معرفی خواهد کرد که کمتر از هخامنشی نیست.»


گریگور گریگوریان اظهار کرد: «نمایشگاهی که افتتاح می‌شود نگاهی به گذشته کلی ما است که امیدوارم این همکاری در آینده نیز ادامه پیدا کند.»


تومانیان، سفیر جمهوری ارمنستان نیز بیان کرد: «دو روز دیگر شاهد برگزاری نمایشگاه آثار باستانی موزه تاریخ ارمنستان در موزه ملی ایران هستیم که 103 اثر باستانی در آن به نمایش درمی‌آید. این امر تحول تاریخی میان موزه‌های دو کشور است. برگزاری نمایشگاه مرهون تلاش‌های موزه ملی ایران، ریاست موزه و مدیر موزه ارمنستان است که از هیچ تلاشی دریغ نکرده‌اند. من انتظار دارم که در طول مدت زمان 3 ماهه‌ای که این نمایشگاه برپا می‌شود، زمینه‌ای فراهم شود که اقشار مختلف از 103 اثر تاریخی ارمنستان دیدن کنند، زیرا برای ما بحث شناخت مردم نسبت به ارمنستان اهمیت زیادی دارد.»


وی ادامه داد: «ایران دارای 14 همسایه است که با یکایک آنها روابط اقتصادی، سیاسی و فرهنگی دارد. ایران روابط سیاسی و اقتصادی زیادی با کشورها دارد؛ اما از نظر من مناسبات فرهنگی می‌تواند جایگاه خاصی در روابط دو کشور داشته باشد. در این میان کشور ارمنستان نزدیکترین روابط را با ایران داشته و در این منطقه پراهمیت ارزش‌های آشتی فرهنگی و تمدنی بسیاری ایجاد کرده‌اند.»


ارتباط با ارزش‌ها موجب شناخت ریشه‌ها و شناخت


وی تاکید کرد: «برقراری ارتباط با ارزش‌ها موجب شناخت ریشه‌ها و شناخت از خود می‌شود و زمینه درک یکدیگر را بالا می‌برد. دیدار و ارتباط با میراث مشترک میان دولت‌ها ما را به زندگی مسالمت‌آمیز، آبرومند و شایسته فرا می‌خواند و برگزاری نمایشگاه در سه ماه آینده گویای همه‌چیز خواهد بود و بازدید از آن باعث می‌شود تا تمام صحبت‌ها درخصوص شناخت دو کشور تجلی یابد.»


تاثیر برپایی نمایشگاه در در ایجاد دوستی پایدار


محمد کارگر مدیرکل موزه‌های کشور نیز تصریح کرد: «در‌حال‌حاضر دغدغه چگونگی بردن و بازگرداندن اشیای تاریخی برای برپایی نمایشگاه وجود ندارد، چرا که نمایشگاه در کشور خودمان برگزار می‌شود. من معتقد هستم این امر در ایجاد دوستی پایدار تاثیر زیادی خواهد داشت، البته باید به شناخت پایدار نیز دست پیدا کنیم چرا که دوستی محصول خوب شناختن است و عدم شناخت نتیجه‌اش بی‌تفاوتی است و دشمنی نتیجه عدم‌شناخت است. اگر امروز تلاش کنیم شناختی عمیق از فرهنگ غنی ارمنستان به وجود آید، به واسطه نمایشگاه نتیجه این شناخت دوستی پایدار بین مردم ایران و ارمنستان خواهد بود.»


وی بیان کرد: «قطعا ما خبرهای ارمنستان را از این پس بیشتر دنبال می‌کنیم و بر سرنوشت کشور و مردم ارمنستان بیشتر حساس می‌شویم و وقتی تمدن و فرهنگ را به واسطه تمدن به دنیا نشان می‌دهیم، به دنبال این هستیم که زیبایی‌های فرهنگی، تعامل فرهنگی و نقش خود را در ایجاد تمدن بشری بیشتر کنیم. من معتقد هستم همکاری میان موزه‌ها، وحدت سیاسی به دنبال دارد و تفاوت‌ها و اختلاف‌هایی که در دنیا شاهد هستیم را برهم می‌زند.»


ایران یکی از ابرکشورهای منطقه است


سفیر ارمنستان در این نشست خبری بیان کرد: «ایران یکی از ابرکشورهای منطقه است و دارای وسعت زیادی است و از نظر جمعیت و منابع طبیعی بسیار غنی است. اما ارمنستان از نظر مختصات کشور کوچک‌تری است. با این حال، از منظر تاریخی و فرهنگی همسان ایران است به طوری که می‌توانیم به این گفت‌وگو بنشینیم که هیچ ارجحیتی میان دو کشور وجود ندارد.»


وی اعلام کرد: «اگر یکی از فعالان تجارت ایران بودم سرمایه خود را با کمال شجاعت در کشورهایی که دارای فرهنگ هستند سرمایه‌گذاری می‌کردم. به خاطر اینکه فضای امن فرهنگی، فضای کسب‌وکار خوبی می‌تواند داشته باشد و از آن کشور سرمایه‌ها را روانه می‌کردم. البته این نمایشگاه می‌تواند تحول عظیمی به دنبال داشته باشد که پیامدهای آن فرهنگی باشد. ما درخصوص این نمایشگاه به هیچ عنوان مسائل اقتصادی را مطرح نکرده‌ایم چرا که این امر برای ما از اهمیت چندم برخوردار است.»


مدیر موزه تاریخ ارمنستان نیز ضمن اشاره به چگونگی فعالیت این موزه اظهار کرد: «این موزه در 2 سال آینده یکصدمین سال تاسیس خود را جشن می‌گیرد. موزه تاریخ ارمنستان 400هزار نمونه عتیقه دارد که از این میان تنها 8هزار اثر در معرض دید قرار می‌گیرد. همچنین ما نمایشگاه‌های خارجی زیادی برگزار می‌کنیم و به طور میانگین سالانه سه نمایشگاه خارجی داریم، اما نمایشگاهی که در ایران برگزار می‌شود از نظر ما جایگاه بسیار ویژه‌ای دارد؛ چرا که ما با علاقه خودمان این پروژه را آغاز کرده‌ایم.»


نوکنده نیز درخصوص سطح آثاری که در قالب این نمایشگاه ارائه می‌شود، گفت: «جام سیمین آئینی کاراشام مربوط به سده 21-22 قبل از میلاد است که در 6 ردیف آن صحنه‌های اسطوره‌ها و تاریخ ارمنستان دیده می‌شود. این اثر یادآور پرچم اور در بین‌النهرین است که اگر تنها این اثر در این نمایشگاه قرار می‌گرفت، باز هم یکی از نمایشگاه‌های ارزشمند خاورمیانه می‌شد. ارزش این جام همچون منشور کوروش است.»



محمد کارگر در ادامه تصریح کرد: «لازمه برگزاری نمایشگاه در کشور برپایی نمایشگاه در کشوری دیگر نیست. اگرچه لازم است همیشه زمینه‌هایی فراهم شود تا این اتفاق روی دهد. در نمایشگاهی که در کشور آلمان داشتیم، تصمیم‌گیری‌ها بر این شد که در صورت فراهم شدن شرایط آثار تاریخی آلمان به ایران آید، اگرچه در فرانسه این اتفاق شکل دیگری پیش رفت به طوری که ما بتوانیم در اسفندماه امسال نمایشگاه لوور را در موزه ملی ایران به تماشا بایستیم.»


فروش بلیت نخواهیم داشت


نوکنده درخصوص فروش بلیت‌های نمایشگاه ایران و ارمنستان بیان کرد: «ما بلیت‌فروشی نخواهیم داشت، چرا که قرار نیست کسب درآمد کنیم، بلکه هدف ما از این اقدام فرهنگی معرفی دو کشور برای رسیدن به شناخت بیشتر است و به همین دلیل نیز علاقه‌مندان می‌توانند به صورت رایگان از موزه بازدید کنند.»


وی ادامه داد: «نمایشگاه ایران و ارمنستان از 4 گالری برخوردار است که در گالری اول مفرق فرهنگ کورادس از 3300 تا اوایل عصر آهن به نمایش درآید. این گالری 37 قلم شی تاریخی دارد که سه اثر آن از ایران است. «جام سیمینکاراشام» نیز در همین گالری به نمایش درمی‌آید. گالری دوم به فرهنگ اوراتور اختصاص دارد و در همین خصوص آثار به نمایش درمی‌آید. فلزکاری‌هایی در گالری وجود دارد که شبیه به تخت‌جمشید است، اگرچه آنها 200 سال قبل از تخت‌جمشید ساخته شده است. در گالری سوم آثاری از اوراتور به نمایش درمی‌آید و از ایران نیز در این میان آثاری از بسطام و غیره وجود دارد. همچنین در سالن شوروم با ظرفیت 50 نفر اطلاعات و کلیپی درخصوص نمایشگاه به بازدیدکنندگان عرضه می‌شود.»


بیمه اشیای تاریخی


نوکنده درباره بیمه اشیایی که برای نمایش در نمایشگاه ایران و ارمنستان به ایران آمده، گفت: «بیمه این اشیاء را ارمنستان برعهده گرفته و طبیعی است که دولت ایران بحث مصونیت قضایی را تضمین کرده است.»


کارگر درخصوص چگونگی انتخاب آثار اعلام کرد: «انتخاب اشیاء براساس تم و موضوع نمایشگاه است و قطعا وقتی کشوری می‌خواهد آثارش را در کشور دیگری به نمایش گذارد، بهترین اشیاء تاریخی خود را ارائه می‌کند، زیرا در صورت ارائه آثاری که ارزش تاریخی چندانی ندارند معرفی خود را به شکل نامناسب انجام می‌دهد.»


براساس سخنانی که در این نشست مطبوعاتی میان اصحاب رسانه و مسئولان نمایشگاه رد و بدل شد، ایران به لحاظ تاریخی اشتراکات زیادی با ارمنستان دارد به طوری که دست‌نوشته‌ها و آثار خطی خوشنویسی زیادی از قرن 13 در موزه‌های ارمنستان نگهداری می‌شود. طبق سخنان مسئول موزه ارمنستان، تاکنون نشانه‌هایی از نسخ خطی مربوط به قرن 10، 13 و 14 به دست آمده که نشان از روابط نزدیک ایران و ارمنستان به خصوص به لحاظ تجاری بوده است.


لازم به ذکر است، نمایشگاه «ارمنستان و ایران: خاطره یک سرزمین» از 25 مهرماه تا دی ماه در موزه ملی ایران میزبان بازدیدکنندگان است.



انتهای پیام/

ارسال نظر