بازتابهای متفاوت خبر رهبر مهمان ارکستر ملی
به گزارش خبرنگار فرهنگی آنا روابط عمومی بنیاد رودکی در خبری اعلام کرد که ارکستر ملی ایران، قطعه «نینوا» اثر جاودانه حسین علیزاده را به رهبری مهدی وجدانی اجرا میکند.
این خبر که با تیتر «به رهبری «وجدانی»،ارکستر ملی ایران «نینوا»ی علیزاده را مینوازد» برای رسانهها ارسال شد، اما در رسانههای مجازی و رسمی شکل دیگری منتشر شد.
اگرچه خبر روابط عمومی با اغراق بر سابقه رهبری ارکستر و آهنگسازی مهدی وجدانی تاکید کرده بود، اما خبرگزاری فارس با تیتر «وقتی یک رهبر درجه پنج با روابط خاص به ارکستر ملی ایران میرسد/ شورای فنی ارکستر باید پاسخگو باشد» دست به انتشار این خبر زد. خبرنگار موسیقی فارس در این خبر که معاونت امورهنری را خطاب قرار داده اعلام کرد: «هنوز دلایل این انتخاب از سوی شورای فنی ارکستر ملی ایران و همچنین مدیرعامل بنیاد رودکی مشخص نشده است و معلوم نیست که مسئولان چرا چوب حراج به این ارکستر پرافتخار زدهاند و رهبری آن را به آسانی و در حالی که بسیاری از اساتید بزرگ موسیقی ایران هنوز در قید حیات هستند، به یک موزیسین درجه پنج که تنها رزومهای دانشجویی دارد، دادهاند.«
این خبرگزاری در ادامه خبر انتقاد دیگری را مطرح کرد: «البته این اولین باری نیست که این شخص از روابطش در معاونت هنری به نفع خود استفاده میکند؛ او از زمان حضورش در معاونت هنری دو دوره به عنوان مدیر روابط عمومی جشنواره موسیقی فجر و همچنین جشنواره موسیقی نواحی بوده است.»
اگر خبرگزاری تسنیم با تیتر خنثی «مدیر روابط عمومی معاونت هنری رهبر ارکستر ملی شد» خبر را منتشر کرده است، اما در خبر خود انتقاد تندی را مطرح کرده است. خبرنگار موسیقی تسنیم با اشاره رهبران با سابقهای همچون فرهاد فخرالدینی و فریدون شهبازیان به کارنامه رهبر مهمان ارکستر ملی اشاره دارد: «وجدانی در کارنامهاش رهبری ارکستر «نوای صلح» را دارد که آن هم به چند اجرا محدود میشود. کیفیت اجراهای وجدانی هم هرگز مورد توجه اهالی موسیقی قرار نگرفته است.»
در خبر روابط عمومی از تایید حسین علیزاده برای این اجرا یاد شده است، اما خبرنگار موسیقی تسنیم این تایید را این گونه تعبیر میکند: « علیزاده به این قطعه نگاهی ملی دارد و هرگز مانع اجرای قطعه «نینوا» حتی توسط ارکسترهای کوچک هم نشده است. ذکر این نکته هم لازم است که اجازه اجرای این قطعه از سوی حسین علیزاده هرگز به منزله حمایت این آهنگساز بزرگ از هیچ رهبر ارکستری نیست.»
اگرچه در خبر ارسالی روابط عمومی اشارهای به مجریگری وجدانی نشده است اما تسنیم آن را این گونه طرح کرده است: « مهدی وجدانی علاوه بر رهبری ارکستر «نوای صلح» در کانامهاش سابقه مجریگری هم دارد. آخرین مراسمی که او مسئولیت اجرایش را به همراه یکی از مجریان زن برعهده داشت، مراسم اختتامیه دهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران در کرمان بود. مهدی وجدانی در بخشی از این مراسم و زمانی که میخواست علی مرادخانی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را به روی صحنه دعوت کند این بیت را خطاب به او خواند: همه عمر بر ندارم سر از این خمار مستی/ که هنوز من نبودم که تو در دلم نشستی»
اما خبرگزاری ایلنا در خبری کوتاه و تقربیا خنثی به انتشار خبر پرداخت و در بخشی از خبر خود با نقدی بسیار ملایم نوشت: « سابقه رهبری مهدی وجدانی به رهبری ارکستر نوای صلح بازمیگردد. هنوز مشخص نیست انتخاب مهدی وجدانی برای رهبر میهمان ارکستر ملی ایران بر چه اساسی صورت گرفته است.»
همچنین این خبرگزاری به سابقه درخشان ارکستر ملی در سالهای گذشته اشاره کرده است: «ارکستر ملی ایران را پیشتر موزیسینهایی چون فرهاد فخرالدینی، فریدون شهبازیان و بردیا کیارس رهبری کردهاند.»
برخی از کانالهای خبری موسیقی از خبر ایلنا و البته تنها بخش انتقادی آن استفاده کردهاند.
خبرگزاری مهر در خبر خود ترجیح داده است که اساس خبر خود را بر قطعه نینوا و کارنامه درخشان حسین علیزاده قرار بدهد و خبر مفصل روابط عمومی بنیاد رودکی را به خبری کوتاه با تیتر «نی نوا» حسین علیزاده توسط ارکستر ملی اجرا می شود» تبدیل کند.
اما خبرگزاری ایسنا تا سه ساعت پس از ارسال خبر روابط عمومی دست به انتشار این خبر نزده است.
ارکستر ملی در عمر خود فراز و فرودهای بسیار به خود دیده است، از تعطیلی، بودجه اندک و استعفای رهبر ارکستر اما نکته مهم در ارکستر ملی انتخاب رهبر بوده است. افرادی که سابقه و کارنامه هنری آنان نیازی به انتشار در خبر و تاکید از سوی روابط عمومی نداشته است.
آنچه که امروز در این خبر مورد انتقاد بسیاری از رسانهها قرار گرفت و هر کس بنا به سیاست رسانه خود نسبت به آن بازتاب نشان داد، اجراهای قبلی مهدی وجدانی در مقام رهبر ارکستر بوده که چندان کارنامه درخشانی برای وجدانی محسوب نمیشود و این نگرانی را به وجود میآورد که آیا این انتخاب درستی برای ارکستر ملی هست. خصوصا که رهبر مهمان باید بتواند نکات بیشتری از رهبرهای قبلی به ارکستر و اعضای آن اضافه کند، به عبارت دیگر باید از نظر سواد و علم موسیقی از رهبران ثابت سر باشد.
ارکستر ملی هر کشوری افتخار آن کشور است و نیاز است که با سیاست مشخص نه براساس روابط حرکت کند.
ارکستر ملی ایران در برنامه جدید خود، ٢٨ مهرماه در تالار وحدت به روی صحنه میرود.
انتهای پیام/