استقبال از آثار عباس معروفی در نشر ققنوس
احمد تهوری، کارشناس و مدیر روابط عمومی انتشارات ققنوس درباره وضعیت کتابهای عباس معروفی، نویسنده مطرح جلای وطن کرده، در بازار نشر به خبرنگار فرهنگی آنا گفت: «آثار معروفی بعد از اینکه پس از چند سال مجوز تجدید چاپ گرفتند، با اقبال مخاطبان و علاقهمندان به حوزه ادبیات داستانی قرار گرفتند و هر کدام چند نوبت زیر چاپ رفتند.»
وی با اشاره به بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران اظهار داشت: «ما در نمایشگاه امسال کتابهایی را که اخیرا از عباس معروفی تجدید چاپ کرده بودیم را به نمایشگاه بردیم که رمانهای «سمفونی مردگان»، «سال بلوا» و مجموعه داستانهای کوتاه «دریاروندگان جزیره آبیتر» را شامل میشدند. این کتابها، به خصوص رمانها مورد اقبال بازدیدکنندگان قرار گرفت و جزو پرفروشهای ققنوس در نمایشگاه کتاب تهران بود.»
سمفونی مردگان
سمفونی مردگان تا سال 88 به چاپ چهاردهم رسید اما پس از آن انتشار این رمان غیر مجاز اعلام شد. این رمان بعد از توقیف چند ساله، بالاخره پس از روی کار آمدن دولت تدبیر و امید در سال 93 برای پانزدهمین بار به چاپ رسید و در همین سال تا چاپ هفدهم پیشرفت.
رمان «سمفونی مردگان» که علاوهبر جذب مخاطبان داخلی، نظر برخی از منتقدان ادبی غربی را نیز جلب کرده و توانسته است جایزه «بنیاد انتشارات ادبی فلسفی سور کامپ» را در سال 2001 از آن خود کند، در مورد خانواده «جابر اورخانی» تاجر آجیل در اردبیل است که 4 فرزند دارد؛ یوسف، آیدا، آیدین و اورهان ... این داستان یک حادثه را از منظر چند ناظر روایت میکند. شخصیت اصلی داستان شاعر جوانی است که گرفتار خشم پدر سنتی خود میشود. معروفی در این کتاب دردسرهای یک روشنفکر سالهای ۱۳۱۰ تا ۱۳۳۰ را از منظر دید چند شخصیت مختلف داستان روایت میکند.
سال بلوا
رمان سال بلوا نیز در سالهای اخیر سرنوشت مشابهی با «سمفونی مردگان» داشته است آنچنانکه این رمان در سال 88 به چاپ نهم میرسد و در این نوبت چاپی متوقف میماند. در سال 93 نشر ققنوس موفق به اخذ مجوز برای تجدید چاپ این رمان میشود و چاپ دهم آن را روانه بازار میکند. این رمان در آغاز سال 94 به چاپ یازدهم رسید و همانطور که گفته شد از پرفروشهای ققنوس در نمایشگاه کتاب امسال بود.
سال بلوا در فاصله سالهای ۱۳۶۸-۱۳۷۱ به نگارش درآمده و معروفی درباره آن گفته است: «فاصلهها از میان برداشته شده اند و حال و گذشته در هم آمیخته اند: حسینای محسور شده با زلفی آشفته ایستاده است، اما نه بر پلههای شهرداری که در ذهن نوشافرین؛ دکتر معصوم طناب دار حسینا را میبافد و با قنداق موزر به مغز نوشافرین می کوبد؛ سرهنگ در پی پیمودن پلههای ترقی از شیراز به سنگسر می افتد؛ ملکووم آلمانی در کار ساختن یک پل بزرگ از کوه پیغمبران به کافر قلعه است؛ و سروان خسروی در پی آن است که همه کوچههای شهر به خیابان خسروی ختم شوند. اما همه یک داغ به پیشانی دارند؛ همان که سال بلوا را آغاز میکند. همان که همه ناچار به انتخابش بوده اند. و مقصر کیست وقتی بازی و بازیگر یگانه نیست؟».
دریا روندگان آبیتر
مجموعه داستان «دریاروندگان جزیره آبیتر» اگرچه به اندازه رمانهای معروفی مورد استقبال مخاطبان نبوده اما در سال 87 برای چهارمین بار منتشر شد و پس از آن در محاق ماند. این کتاب در سال 93 دو نوبت، یعنی در نوبت پنجم و ششم چاپ شد و ششمین چاپ آن در نمایشگاه کتاب امسال در دسترس مخاطبان قرار گرفت.
در بخشی از این کتاب آمده است: «صدای دریا از دور میآید. هابیل و قابیل پایان سرنوشت خود را در خلیج پررمز و راز آغاز میکنند و دریاروندگانِ جزیرهٔ آبیتر، صید مروارید را از یاد میبرند. آنچه میماند، غروب خورشید بر فراز کپرهاست.»
لازم به ذکر است آثار دیگری از عباس معروفی تا قبل از سال 88 منتشر شده که همچون سمفونی مردگان و سال بلوا شانس تجدید چاپ را همچنان پیدا نکردهاند؛ آثاری مانند «پیکر فرهاد»، «فریدون سه پسر داشت» و «ذوب شده». البته معروفی پس از مهاجرت از کشور، آثار خود را خارج از کشور و توسط نشر گردون که خود مدیریت آن را عهده دار است، منتشر کرده است.
انتهای پیام/